Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дифтерија: Симптоми и третман

Дифтерија - главни симптоми:

Дифтерија е инфективна болест предизвикана од изложеност на специфична бактерија, чија трансмисија (инфекција) се врши со капки во воздухот. Дифтерија, чии симптоми се состојат од активирање на воспалителниот процес главно во назофаринксот и орофаринксот, исто така се карактеризираат со придружни манифестации во форма на општа интоксикација и голем број на лезии кои директно влијаат на екскреторниот, нервниот и кардиоваскуларниот систем.

Општ опис

Покрај овие опции за пораз, дифтеријата може да се манифестира и во својата бенигна форма, која, соодветно, е придружена со лезија на носот и отсуство на изразени манифестации карактеристични за интоксикација.

Воспаление кое е релевантно за дифтерија, се случува во врска со таков процес како појава на фибрински филмови кои изгледаат како бело цут, и ако тоа е, повторно, не е бенигна форма на болеста, тогаш се манифестира и општата интоксикација.

Стапката на Лефлер беше изолирана како предизвикувач. Неговата особеност се состои пред сè од значителен степен на стабилност на условите на влијание од надворешното опкружување. Така, стандардните услови одредуваат таков отпор за предизвикувачкиот агенс на болеста за период од 15 дена, отпорност во однос на ефектите од индикаторите за ниска температура може да биде околу 5 месеци, додека стабилноста кога е во водната средина или во млекото е околу три недели. Смртта во рок од една минута се постигнува со вриење на патогенот или со третирање преку употреба на раствор за дезинфекција (хлор).

Дифтерија: причини

Изворот на ширење на инфекцијата е болно лице или носител со вирус од токсиген примерок (во овој случај, тоа значи одреден вид на патоген кој предизвикува развој на болеста). Во ширењето на инфекцијата, најголемо значење е утврдено кај пациенти со орофарингеална дифтерија идентификувани во нив, особено кога станува збор за избришаната форма на текот на болеста или нејзината атипична форма. Значајна опасност е исто така определена за бактериски носачи, ослободување на предизвикувачкиот агенс на болеста кај кој се јавува преку орофаринксот. Во зависност од специфичната група на пациенти, долготрајната стапка на инфекција на фреквенцијата се движи од 13-29%. Поради континуитетната карактеристика на епидемискиот процес, државата на превозникот е дефинирана како долгорочна, дури и без можност за снимање на општ морбидитет.

Трасата на пренос е воздушна, преносниот механизам е аеросол. Во некои случаи, опциите се сметаат како фактори на пренос во облик на предмети кои се користат во услови на животната средина (садови, играчки, облека и долна облека итн.). Ако предизвикувачкиот агенс на болеста е на рацете, тогаш е дозволено развивање на такви форми на дифтерија како очната дифтерија, дифтерија на гениталните органи и дифтерија на кожата - одредена варијанта, како што може да се разбере, се определува врз основа на понатамошно ширење. Покрај тоа, можно е и патот на инфекција со храна, на пример, за време на репродукција на вирусот во крем за печиво, во млеко, итн.

Ако зборуваме за природна подложност на инфекција, тогаш тоа е доста висока и се одредува врз основа на вистинскиот антитоксичен имунитет на секој специфичен пациент. На пример, ако крвта содржи специфични антитела во количина во опсег од околу 0,03 AU / ml, тогаш заштитата од дифтерија се смета како можност, која, сепак, не ја исклучува веројатноста за добивање на статус на носач на патоген патоген. Кога трансплаценталниот пренос на антитоксични антитела на новороденчиња, тие се заштитени од дифтерија во текот на првите 6 месеци по раѓањето.

Што се однесува до пациентите кои имале дифтерија, како и пациенти кои претрпеле соодветна процедура за вакцинација, тие развиваат антитоксичен имунитет, кој поради нивното ниво предизвикува сигурен степен на заштита од последното можно влијание на инфекцијата која ја разгледуваме.

За дифтерија е утврдена сезоната на есен-зима, која е традиционална за многу болести, иако таквите варијанти на зачестеноста на појава на епидемии не се исклучуваат, при што причината за нивното појавување е небрежност во однос на превенцијата преку вакцинација. Случаите на небрежност можат да бидат толерирани од медицинскиот персонал и од јавноста. Објаснувањето за ова е зголемување на бројот на лица кои загубиле анти-токсичен имунитет, кој се добива при вакцинација или со повторена вакцинација (ревакцинација). Така, следните причини за дифтерија може да се идентификуваат како фактори кои предизвикуваат инфекција:

 • прекршувања поврзани со превентивна вакцинација на населението (овој фактор го одредува најголемиот број на епидемии на дифтерија);
 • нарушувања поврзани со работата на имунолошкиот систем;
 • фактор на релативната отпорност на патогенот на еколошките услови, поради што е дозволено негово долгорочно преживување, репродукција и миграција.

Епидемиолошки карактеристики на дифтерија

Се тврди дека дифтеријата како болест е предмет на успешна контрола, што особено е обезбедено со внесување на населението. Во европските земји, почетокот на програмите за масовно имунизација беше забележан од 40-тите години, поради што беше откриено брзо намалување на стапката на инциденца и до поединечни дијагностицирани случаи во повеќе земји. Неверојатно, со значително намалување на имунолошкиот слој, зголемувањето на инциденцата е предмет на соодветно зголемување. Вклученоста во епидемиолошките процеси е забележана не само кај возрасни групи на популација, туку и кај деца, особено во случаите со неразумни дисквалификации од потребата за профилактичка инокулација, што резултира со пренесување на патогенот од возрасни поради недостаток на антитоксичен имунитет потребен за да се избегне. .

Посебна точка е доделена на зголемување на миграцијата во последниве години кај населението, поради што се зголеми ширењето на патогенот. Веќе забележани есенски-зимски епидемии на болеста (со други зборови, интра-годишен морбидитет), како и периодични епидемии (предизвикани од трајната динамика), особено достигнуваат врв на опоравување со тековните дефекти во профилактичката вакцинација.

Ваквите состојби, исто така, ја диктираат можноста за "промена" од детството до постара возраст со доминантен пораз на оние чии професионални активности во најголема мера доведуваат до инфекција (трговски и транспортни работници, службеници, наставници, здравствени работници итн.). . Поради острата влошување на целокупната епидемиолошка состојба, текот на болеста е потежок, со што ризиците во однос на смртноста во однос на позадината на болеста се зголемуваат.

Карактеристики на патогенезата на дифтерија: како е болеста?

Главните порти за да влезат во телото на инфекција се мукозните мембрани на орофаринксот, малку поретко - мукозните мембрани на гркланот и носот. Исто така, како што е наведено погоре, можно е да се оштети ушите, конјунктивата, кожата и гениталиите. Ензимите и егзотоксинот се ослободуваат од токсични бактериски соеви, поради чие дејство се формираат воспалителни фокуси.

Карактеристиките на локалната експозиција произведени од дифтеријален токсин се состојат од не-коагулативни некротични процеси во епителиумот, во васкуларна хиперемија (прелевање со нивната крв во одреден орган или област на телото), како и во стаза во крвта (забавување на протокот на крв и негово запирање) во капиларите и во зголемување на степенот на пропустливост на ѕидовите на крвните садови. Екссудат (заситен со хематогени и хистогени клетки и протеини, матна течност, потење во фокусот на воспаление од крвните садови), составот кој исто така вклучува макрофаги, бели крвни клетки, фибриноген и еритроцити, го напушта нормалниот васкуларен кревет. Последователно, фибриноген, под влијание на реакција против позадината на контактот на мукозната мембрана со тромбопластин (поврзан со ткива подложени на некротизација), се претвора во фибрин.

Понатаму, фибрин, или подобро фибрин филм, почнува да се фокусира цврсто и фиксиран на епителот на фаринксот и фаринксот. Во текот на овој период, лесно се елиминира од мукозата врз основа на еден слој на епител во бронхиите, трахеата и ларинксот. Во исто време, лесниот тек на дифтерија може да се ограничи само на развојот на вообичаениот катарактурен процес, кој не е проследен со појава на фибринозна плоча.

Сепак, понатаму сликата за текот на болеста може да има следен изглед. Дифтерија патогена неураминидаза (специфичен комплекс на гликопротеини, кој обезбедува ензимска активност, што, пак, ја одредува способноста на вирусната честица да навлезе во клетката домаќин, проследено со негово ослободување по репродукцијата) има изразен потенцирачки ефект врз егзотоксинот. Неговиот главен дел е хистотоксинот, поради што се обезбедува блокирање на процесот на синтеза во клетките на протеинот и трансферазата, кој делува како инактивирачки ензим и е одговорен за формирање на полипептидната врска.

Постои ширење на дифтеријален егзотоксин преку крвните садови и лимфните јазли, кои, пак, ги одредуваат условите за развој на интоксикација со соодветните симптоми, како и условите за развој на регионален лимфаденитис во комбинација со едем на ткивата кои се наоѓаат во непосредната околина на погодената средина. Тешките случаи на проток доведуваат до фактот дека отокот на крајниците, палаталните рачки и уулува предизвикува развој на подпухнатост за целото ткиво, концентрирано во вратот, степенот на оток во овој случај одговара на одредена фаза на болеста.

Поради реалниот процес на токсимија (состојба придружена со циркулација на бактериски егзотоксин преку циркулаторниот систем со негово доставување до таканаречените целни клетки) се јавуваат воспалителни-дегенеративни процеси и микроциркуларни нарушувања во услови на различни системи и органи (нервни и кардиоваскуларни системи, надбубрежни жлезди и бубрези).

Процесот на врзување на токсинот и специфичните клеточни рецептори се јавува во согласност со две варијанти на фазите, особено, тоа е реверзибилна и неповратна фаза. Реверзибилната фаза овозможува да се зачува одржливоста на клетките, а во исто време да се дозволи можноста за неутрализирање на токсинот со антитоксични антитела. Што се однесува до фазата на неповратен , тогаш, соодветно, не се јавува неутрализација на токсинот поради антитела, па затоа нема пречки за реализација на цитопатогената активност произведена од неа.

Врз основа на разгледувањето на овој дел, кој малку ги појаснува карактеристиките на текот на болеста, додаваме дека антитоксичниот имунитет кој се развива кај пациент во однос на позадината на трансферот на дифтерија не секогаш делува како доволна заштита за понатамошно спречување на оваа болест во повторената верзија кога е инфицирана со патогенот.

Концентрација на дифтеријалниот филм на фарингеалниот тонзил

Дифтерија: симптоми

Времетраењето на периодот на инкубација (т.е. периодот кој трае од моментот на инфекција до првите симптоми релевантни за манифестот на болеста) е околу 2-10 дена. Во текот на овие денови, во областа на влезната порта на инфекцијата (респираторниот тракт, гениталиите, орофаринксот, кожата или очите), дифтерија патоген влегува во телото. Во исто време, кога клетките на епителиите ги погодија клетките на епителија, дифтеријалните бактерии започнуваат да предизвикуваат дисоцијација на клетките во ткивата, што е обезбедено со потиснување на процесот на синтеза во нивните протеински фракции (таканаречена "прва линија на одбрана", таа е засегната).

Паралелно, во согласност со претходната слика на патогенезата на дифтерија, егзотоксинот почнува да прави соодветен ефект, поради што ткивата се убива, се развива едем и се појавува меѓуклеточна течност (ексудат), која потоа се претвора во фибрин. Fibrin надворешно се појавува како жолтеникав филм (плакета) кој ги покрива мукозните мембрани.

Класификацијата на дифтерија одредува бројни форми на оваа болест, тие, пак, се карактеризираат со сопствени карактеристики на курсот. Дифтерија на орофаринксот, и таа е наведена прво, се дијагностицира најчесто.

 • Дифтерија на орофаринксот
  • форма на локализација со островски, филмски и катарални варијанти;
  • заедничка форма;
  • суптоксична форма;
  • токсична форма (I-III степен);
  • хипертоксична форма.
 • Дифтерија крупен (дифтерија ларинкс)
  • локализирана дифтерија крупа (ларингеална дифтерија);
  • честа дифтерија круп (дифтерија на гркланот и трахеа);
  • опаѓачка дифтерија круп (дифтерија со лезии на гркланот, бронхиите и трахеата).
 • Дифтерија гениталии
 • Дифтерија око
 • Дифтеричен нос
 • Кожа дифтерија
 • Форми на дифтерија од комбинираниот тип, кои се карактеризираат со пораз на неколку органи истовремено

Подолу гледаме симптоми и карактеристики на секоја од опциите.

 • Дифтерија на орофаринксот: симптоми

Оваа форма на дифтерија е дијагностицирана кај околу 90-95% од случаите на морбидитет, како кај дифтерија кај возрасни, така и кај деца. Во околу 75% од случаите, нејзиниот курс е локализиран.

Почетокот на болеста во оваа форма се карактеризира со сериозноста на сопствените манифестации, температурата на пациентот се зголемува (од стапки до 37,5 степени и повисоко), времетраењето на нејзиното зачувување е околу 3 дена. Манифестацијата на интоксикација се карактеризира со умереност, бидејќи овие манифестации се потсетуваме на главоболка, бледило на кожата, намален апетит, палпитации и општа слабост. Натамошно намалување на температурата се спротивставува, напротив, активирање на манифестации од влезната порта на инфекцијата, која не само што опстојува, туку може постепено да се зголемува до степен на интензитет.

Тежината на болката во грлото, забележана за време на голтањето, се утврдува врз основа на тековните промени во орофаринксот, постои и дифузна и блага форма на манифестација на хиперемија, едем на умерена природа во крајниците, арки и мекото непце. Локализацијата на нападите е забележана само од страна на крајниците, во овој случај тоа не се случува надвор од нивните граници, овие рации се наоѓаат како одделни острови или како фолија слој.

Во првите часови од почетокот на болеста, сликите слични на филмот личат на мала слична маса, по што се трансформираат во тенок филм сличен на пајакот. Овој филм веќе од вториот ден од својот изглед добива изразена густина и мазност, а неговата боја исто така се менува (до сива боја со бисерски сјај). Таков филм е веќе отстранет со тешкотии, по што површината на мукозната мембрана крвари. Веќе следниот ден по отстранувањето на филмот, се формира нов слој. Ако таков филм се става по отстранувањето во вода, може да се види дека не тоне и не може да се одвои и да се распадне.

Локализираната форма на дифтерија е придружена со формирање на типични фибринозни рации кај околу една третина од случаите на оваа болест кај возрасните, но во други случаи (вклучувајќи го случајот кога се земаат предвид појавите на болеста 3-5 дена), рациите се карактеризираат со лабавост и леснотија на отстранување, додека отстранувањето е придружено со практично отсуство на мукозно крварење. Исто така постои и умерено зголемување на регионалните лимфни јазли и субмандибуларни лимфни јазли, кои се чувствителни на палпација. Актуелните процеси во крајниците, како и реакцијата што следи од регионалните лимфни јазли, може да биде еднострана и асиметрична.

Со катарларната варијанта на манифестацијата на локализирана форма на дифтерија на орофаринксот, се забележува минимум локални и општи симптоми. Сепак, оваа форма ретко се дијагностицира. Постои нормална или краткотрајна субфебрилна температура (до 37,5 степени) и благи симптоми карактеристични за интоксикација, тие се јавуваат во комбинација со непријатни сензации кои се јавуваат при голтање во грлото. Болки во грлото, орофаринкс подложен на блага хиперемија. Дифтеријата како дијагноза во овој случај може да се разгледува само врз основа на земање во предвид историјата на пациентот (медицинска историја) во комбинација со резултатите од лабораториските тестови и земајќи ги предвид карактеристиките на општата епидемиолошка состојба.

Како по правило, оваа форма се карактеризира со сопствена благост. По нормализирање на температурата, болката што се појавува во грлото при голтање исчезнува, времетраењето на упорноста на плакијата на крајниците може да биде околу 8 дена. Между тем, если проигнорировать необходимость лечения дифтерии ротоглотки, то не исключается возможность прогрессирования заболевания, и, что еще хуже, возможность трансформации в формы более тяжелые.

Дифтерия ротоглотки в распространенной форме диагностируется относительно редко – примерно в 3-11% случаев дифтерии. Отличие от локализованной формы заключается в распространенном характере проявления налетов, переходящих за пределы миндалин к любым участкам, расположенным в области слизистой ротоглотки. Характер симптоматики (отёк миндалин, интоксикация, увеличение и болезненность лимфоузлов подчелюстной области) имеет более выраженную форму (по сравнению с формой локализованной). Отёк шейной подкожной клетчатки в данном случае не развивается.

Следующая, субтоксическая форма дифтерии области ротоглотки, характеризуется проявлением интоксикации и выраженной болезненности, отмечаемой в горле при глотании. В некоторых случаях болезненность проявляется в рамках области шеи. На миндалинах появляется характерный налет (по характеру он локализованный, лишь немного распространяется к язычку и к небным дужкам), сами миндалины изменяются в цвете (становятся багрово-синюшными). Отечность (язычок, дужки, мягкое небо и миндалины) умеренная, регионарные лимфоузлы уплотнены. У данной формы дифтерии имеется характерная особенность, заключается она в развитии отека в области над регионарными лимфоузлами, зачастую такой отёк односторонний.

Далее – токсическая форма дифтерии ротоглотки. Сейчас она диагностируется довольно часто (примерно в 20% случаев общей заболеваемости), в особенности актуальна дифтерия у взрослых в данной форме. Развивается она или из-за недолеченной локализованной формы заболевания или из-за его распространенной формы, хотя в подавляющем большинстве случаев все-таки отмечается спонтанное самостоятельное развитие заболевания при последующем бурном его прогрессировании.

Как правило, у пациентов диагностируется высокая температура (в пределах 39-41 градусов), причем возникает она уже в первые часы заболевания. Помимо этого возникает и другая симптоматика интоксикации, а это слабость и головная боль, к этим проявлениям также добавляется сильная боль в горле, в некоторых случаях – боль в животе и в шее. Не исключается возможность появления рвоты, развитие такого расстройства жевательных мышц, как болевой тризм (ограничения в открывании рта).

Может развиться делирий (форма психического расстройства, сопровождающаяся нарушением сознания), чрезмерное возбуждение, бред и эйфория. Помимо этого отмечается бледность кожи (III степень токсической формы заболевания может проявляться в виде гиперемии, то есть в покраснении кожи лица). Выраженный отек в сочетании с диффузной гиперемией слизистой ротоглотки в рамках II и III степени сопровождается полным закрытием просвета зева, что рассматривается в качестве предшествующего фактора формирования фибринозного налета.

Распространение налета происходит в данном случае стремительным образом, к каждому из отделов ротоглотки. В дальнейшем такие пленки утолщаются и становятся более грубыми, срок их удержания на поверхности слизистой составляет в среднем 2 недели, хотя допускается и более длительный период для этого проявления. Зачастую процесс односторонний, увеличение регионарных лимфоузлов происходит рано, до значительных размеров, отмечается также их болезненность и плотность, постепенно воспаляются ткани, их окружающие (периаденит).

Особенности местных проявлений, актуальных при данной, токсической форме течения заболевания, отличают его от остальных форм тем, что здесь формируется безболезненный тестообразный отек в шейной подкожной клетчатке. I степень дифтерии здесь сопровождается достижением области середины шеи, II степень сопровождается аналогичным поражением ключицы, а III степень протекает с характерным поражением ключицы, спускающимся книзу, также распространение поражения может затронуть заднюю поверхность шеи, спину и лицо, все это происходит при постепенном прогрессировании заболевания.

Общетоксический синдром имеет выраженный характер проявления, отмечается учащение сердцебиения, синюшность губ, пониженное артериальное давление. Температура также повышается, причем если происходит ее сниж ение, то проявления остальной симптоматики все также остаются выраженными. Характерной особенностью в данном случае становится специфического типа приторно-гнилостный запах и гнусавость голоса. Зачастую токсическая дифтерия сопровождается присоединением поражения носа и гортани, в этом случае форма, как понятно, комбинированная, характеризуется тяжестью собственного течения и трудностью воздействия терапевтических мер в ее адрес.

Наиболее тяжелой формой проявления дифтерии является ее гипертоксическая форма. В основном такое течение дифтерии диагностируется у пациентов с актуальным для них отрицательным характером преморбидного фона (то есть при сопутствующем алкоголизме, при хронической форме гепатита, при сахарном диабете и пр.). Симптомы дифтерии заключаются, прежде всего, в быстром наращивании температурных показателей, причем температура в данном случае сопровождается ознобом и выраженной формой интоксикации в соответствующих ей проявлениях (головная боль, головокружение, общее недомогание и рвота). Вдобавок к этому отмечаются и прогрессирующие формы расстройств, касающиеся гемодинамики, что проявляется в виде учащенного сердцебиения, бледности кожи, в пониженном артериальном давлении.

Появляются также кожные кровоизлияния, актуальны кровотечения со стороны внутренних органов, фибринозные налеты пропитываются кровью (развивается ДВС-синдром). Клиника характеризуется доминантным состоянием признаков, сопутствующих развитию инфекционно-токсической формы шока, а это, в свою очередь, может привести к летальному исходу в период 1-2 суток с момента начала проявления заболевания, что, соответственно, указывает на недопустимость каких-либо промедлений по части лечения при указанной симптоматике.

 • Дифтерийный круп

Данная форма заболевания может протекать в локализованной своей форме (поражается гортань, соответственно, это дифтерия гортани) или в форме распространенной (одновременно поражается и гортань, и трахея, и иногда - бронхи).

Если рассматривается вариант распространенной формы, то здесь в основном отмечается сочетание ее с дифтерией носа и ротоглотки. Следует заметить, что симптомы дифтерии у взрослых в последнее время встречаются именно в этой форме достаточно часто. Особенности проявления крупа заключаются в поочередном следовании трем стадиям течения. Так, это стадия дисфоническая, стадия стенотическая и стадия асфиктическая. Проявления интоксикации во всех случаях характеризуются собственной умеренностью.

В качестве ведущих проявлений, соответствующих дисфонической стадии , отмечается лающий кашель в грубой форме собственного проявления, а также нарастание осиплости голоса. Симптомы дифтерии у детей на этой стадии проявляются в период 1-3 дней, в то время как взрослые переносят ее несколько дольше – до 7 дней.

Следующая, стенотическая стадия , характеризуется длительностью течения в пределах до 3 дней. Голос у больных утрачивает звучность (переходит на шепот), кашель проявляется беззвучно. Отмечается бледность больного, его беспокойность. Дыхание шумное, вдох удлинен, постепенно нарастают признаки, указывающие на затрудненность дыхания. Кожа и слизистые характеризуются бледностью и синюшностью, также учащается сердцебиение. При нарастании перечисленных признаков встает вопрос о необходимости обеспечения трахеостомии или интубации, за счет чего допускается возможность недопущения перехода заболевания к следующей стадии.

Следующей стадией является стадия асфиксическая , ей сопутствует поверхностность и учащенность дыхания больного, впоследствии оно становится ритмичным. Синюшность кожи и слизистых постепенно нарастает, артериальное давление снижается, пульс нитевидный. Далее отмечается нарушение сознания, возникновение судорог и, в конечном итоге, наступает летальный исход из-за асфиксии (удушение, сопровождающееся нехваткой в тканях и в крови кислорода при одновременном накоплении углекислого газа в них).

Учитывая особенности гортани у взрослых в анатомическом плане (в сравнении с гортанью у детей) на развитие у них дифтерийного крупа требуется больше времени, чем для развития его у детей. Что примечательно, на определенную долю случаев приходится течение заболевания только лишь с сопутствующей осиплостью, сочетающейся с ощущением нехватки воздуха. Дополнительно следует обратить внимание на бледность кожи, учащение сердцебиения, ослабленное дыхание. Постановка диаг ноза в рассматриваемом случае облегчается при проведении ларингоскопического или бронхоскопического исследования, за счет которых обеспечивается возможность выявления гиперемии гортани и ее отечность, возможность исследования особенностей пленчатых образований в области голосовых связок, а также особенностей поражения бронхов и трахеи в рамках течения заболевания.

 • Дифтерия носа

Заболевание в данной его форме характеризуется незначительной степенью интоксикации, появлением серозно-гнойных выделений или выделений сукровичного типа, затрудненностью носового дыхания. Отмечается покраснение слизистой носа, отечность и появление на ее поверхности язвочек, эрозивных образований или фибринозными пленочными наложениями, напоминающими «клочья». В области, окружающей нос, развивается раздражение, отмечается также мокнутие в сочетании с образующимися здесь корочками, также в этой форме заболевания упорно длится насморк. Как правило, дифтерия носа протекает в сочетании с другого типа дифтерийными поражениями, то есть с дифтерией гортани и/или ротоглотки, в некоторых случаях – с дифтерией глаз, особенности которой мы рассмотрим ниже.

 • Дифтерия глаз

Данная форма дифтерии, в свою очередь, протекает в катаральной, пленчатой и токсической форме.

Катаральная форма характеризуется преимущественным образом односторонним воспалением конъюнктивы, чему сопутствует появление определенного количества глазных выделений. Температура, как правило, или не изменяется, или достигает пределов субфебрильных показателей (до 37,5 градусов). Региональное воспаление и увеличение лимфоузлов в данном случае отсутствует, как отсутствует и симптоматика интоксикации.

Пленчатая форма дифтерии глаз сопровождается слабовыраженными общетоксическими симптомами в сочетании с субфебрильной температурой, сопутствует этому также и формирование фибриновой пленки на подвергшейся покраснению конъюнктиве. Дополнительно происходит нарастание отечности век, появляются серозно-гнойные глазные выделения. Изначально процесс может проявляться в одностороннем порядке, однако спустя несколько дней допускается возможность последующего его перехода на другой, то есть на здоровый глаз.

И, наконец, токсическая форма дифтерии, сопровождающаяся острым началом и последующим стремительным развитием симптоматики интоксикации. Веки отекают, появляются обильные сукровично-гнойные глазные выделения, кожа вокруг глаза подвержена мокнутию и общему раздражению. Впоследствии течения заболевания происходит постепенное распространение отека, в связи с чем поражается подкожная клетчатка в области лица. Зачастую данная форма заболевания сопровождается и поражением других глазных отделов, что может достичь даже панофтальмии (воспаление глазного яблока), также проявляет себя регионарное воспаление лимфоузлов в сочетании с их болезненностью.

 • Дифтерия кожи, дифтерия половых органов, дифтерия уха

Перечисленные варианты проявления дифтерии диагностируются достаточно редко. Как правило, развиваются они в комплексе с другими формами дифтерии, например, с дифтерией носа или с дифтерией зева. В качестве общих особенностей указанных вариантов можно отметить общие для дифтерии в целом проявления, а это отек, мокнутие, гиперемия кожи и слизистых, появление в области поражения фибринозного налета, воспаление и болезненность регионарных лимфоузлов.

Дифтерия половых органов у мужчин сопровождается сосредоточением патологического процесса в рамках крайней плоти. Что касается дифтерии половых органов у женщин, то здесь она может иметь более распространенную форму течения, сопровождаясь захватом процессом области промежности, влагалища и половых губ, а также заднего прохода, при этом в качестве сопутствующих проявлений рассматриваются серозно-кровянистые выделения, поступающие из половых путей. Мочеиспускание становится затрудненным, этому процессу также сопутствует болезненность.

Своими особенностями располагает и дифтерия кожи, для которой характерно развитие патологического процесса в области сосредоточения опрелостей, ран, экзем или поражений грибкового масштаба в сочетании с видимыми трещинами в коже при формировании грязно-серого налета и при выделении серозно-гнойного экссудата. Что касается традиционных общетоксических проявлений, то в данном варианте они незначительны, регрессия местного процесса происходит ме дленным образом (месяц и дольше).

В качестве предрасполагающих факторов к развитию указанных в данном пункте форм дифтерии рассматривается травматизация кожи или слизистых, чему впоследствии сопутствует занесение возбудителя.

Характер плёночного поражения при локализованной и ограниченной форме дифтерии

Дијагностицирање

Диагноз «дифтерия» является по большей части клиническим, что позволяет установить его на основании визуального осмотра. Что касается дополнительных методов диагностики, то они также используются – делается это в частности для диагностирования атипичных форм течения заболевания, для определения конкретных штаммов, а также для снятия с учета пациента по данному диагнозу.

Лабораторные методы диагностики:

 • Бактериологический метод. Данный метод заключается во взятии у больного мазка из области ротоглотки, там, где граничат друг с другом здоровая ткань слизистой и ткань, пораженная фибриновыми пленками. Эффективность использования данного диагностического метода определяется в течение периода в 2-4 часа после того как был изъят материал. С помощью бактериологического метода исследования осуществляется выделение возбудителя, после чего становится возможным изучение его токсических характеристик (если вообще этот возбудитель присутствует в материале).
 • Серологический метод. Определяется степень напряженности иммунитета, выявляются антитоксические и антибактериальные антитела. На основании полученных данных определяется возможность получения конкретных положений по степени остроты проявления процесса (остропротекающая или недавно перенесенная форма заболевания).
 • Генетический метод (метод ПЦР). Данный метод позволяет исследовать ДНК возбудителя.

В качестве отдельного пункта рассматривается необходимость проведения диагностики по части возможных осложнений. Так, в случае возникновения подозрений на кардит проводится УЗИ сердца, фонокардиография, ЭКГ, помимо этого исследуются особенности активности аспартатаминотрансферазы, креатинфосфокиназы и лактатдегидрогиназы. Если же имеются подозрения на актуальный для пациента нефроз, то проводятся следующие диагностические процедуры: биохимическое исследование крови (на предмет показателей мочевины и креатинина), УЗИ почек, ОАК и ОАМ.

Третман

Лечение дифтерии базируется на ряде следующих основных принципов:

 • Применение противодифтерийной антитоксической сыворотки. Назначение ее необходимо на максимально ранних сроках выявления заболевания, потому как это определяет возможность последующего исключения (или минимизации) осложнений. В особенности эффективность отмечается в период первых четырех суток с момента начала проявления у больных симптоматики, в идеале необходимо ее использовать даже в случае подозрения на заражение на фоне предшествующего контакта с больным дифтерией.
 • Использование антибиотиков (макролиды, цефалоспорины, аминопеницеллины), длительность курса лечения ими составляет порядка 2-3 недель.
 • Лечение на местном уровне (иммуномодулятор в виде интерфероновой мази, неовинтин, хемотрипсиновая мазь) с использованием препаратов, способствующих устранению налёта фибрина.
 • Лечение, ориентированное на устранение симптоматики (с учетом конкретного поражения системы или органа в организме больного).
 • Антихистаминици.
 • Препараты жаропонижающего действия.
 • Поливитаминные препараты.

В условиях стационаров, реанимационных отделений и отделений интенсивной терапии могут быть реализованы следующие дополнительные меры терапии:

 • Плазмофорез, гемосорбция, гормональная терапия с использованием глюкокортикостероидов.
 • Терапия дезинтоксикационного масштаба, заключающаяся во введении жидкостных сред в необходимую область.
 • Применение мембранопротективных антиоксидантов.

Обязательным является назначение трехнедельного постельного режима (условие под строгое соблюдение). В дальнейшем необходимо встать на учет по данному заболеванию у кардиолога – это обеспечит возможность диагностирования осложнений по данному профилю в поздней форме их проявления при актуальной связи с дифтерией. Режим питания при дифтерии назначается щадящий, учитывается необходимость снижения гипоаллергенных продуктов.

Осложнения дифтерии могут заключаться в миокардитах, а также в нарушениях функций нервной системы, что, как правило, проявляется в качестве параличей. Дифтерия нередко осложняется развитием паралича области мягкого неба, мышц шеи, дыхательных путей, голосовых связок, а также конечностей. Следует отметить, что паралич дыхательных путей может привести к асфиксии (что актуально при крупе), из-за чего, как уже нами было указано, может наступить летальный исход.

При появлении симптомов, соответствующих картине течения дифтерии, необходимо обратиться к лечащему терапевту и инфекционисту, в дальнейшем пациент может быть поставлен на учет к кардиологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Дифтерия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: терапевт , инфекционист , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Туляремия (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Рак щитовидной железы (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Канцер на тироидната жлезда е малигна патологија во која формира грутка (нодула) која влијае на тироидната жлезда и се развива врз основа на неговиот фоликуларен епител или парафоликуларен епител. Ракот на штитната жлезда, чии симптоми главно се откриваат кај жени на возраст од 40 до 60 години, се дијагностицира во просек во 1,5% од случаите при разгледување на било кој тип на малигни туморски форми на една или друга област на локализација.

...
Фолликулярная ангина (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Фоликуларно воспалено грло - болест која се карактеризира со гноен воспаление на фоликулите на крајниците. Во случај на прогресија на таква болест, гној се наоѓа на површината на лимфоидните формации на фаринксот во облик на одделни лезии. Патолошкиот процес може да влијае на фарингеалните, палаталните, тубалните и јазичните крајници. Прогресијата на фоликуларната ангина е придружена со регионален лимфаденитис и тешка хипертермија.

...
Заглоточный абсцесс (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Загулум апсцес - гноен воспаление на лабавите ткивни и лимфни јазли во фарингеалниот простор. Влошувачкиот простор е локалитет анатомски локализиран зад фаринксот. Вреди да се напомене дека фарингеалниот апсцес почесто се дијагностицира кај децата отколку кај возрасните. Ова се должи на структурните карактеристики на фаринксот и фарингеалната област. Во медицинската литература, оваа патолошка состојба се нарекува и пост-фарингеален апсцес или ретрофарингеален апсцес.

...
Инфекционный мононуклеоз (совпадающих симптомов: 4 из 12)

Инфективна мононуклеоза е акутна инфективна болест, којашто првенствено се карактеризира со оштетување на лимфните и ретикулоендотелијалните системи. Инфективна мононуклеоза, чии симптоми се манифестираат како треска, полиаденитис и тонзилитис, покрај ова се јавува и со зголемена слезина и црн дроб, како и со леукоцитоза во доминацијата на базофилните мононуклеарни клетки.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .