Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тенјог: симптоми и третман

Тениоз - главни симптоми:

Tenioz (teniodoz) е вид на интестинална инфекција, чија појава е предизвикана од тенија: свинска тенија и говеда тенија. Болеста се карактеризира со знаци на цревни нарушувања, манифестации на астено-невротична природа, присуство на патогенот во фекалните маси.

Почесто, се среќава патолошка состојба во земјите каде свињите се активно вклучени. Меѓу нив се и африканските земји (Камерун, Мадагаскар, Нигерија), земјите од Латинска Америка (Мексико, Гватемала, Колумбија, Никарагва) и азиски земји (Кина, Индија, Индонезија, Јужна Кореја, Лаос, Тајван). Случаи се пријавени во Белорусија, западните региони на Сербина и на Краснојарската територија на Руската Федерација.

Тениас кај деца се дијагностицира кај 5-7% од сите случаи. Тениазата е почеста кај возрасните, но тензијата кај децата е исто така доста честа појава.

Етиологија

Tenioz е поттикнат од ланецот на свињите. Ингестијата на црви во телото е поврзана со јадење свинско месо заразено со хелминтни јајца, кои не биле подложени на соодветен термички третман или биле подготвени со хигиенски и санитарни норми.

Свиња синџир треба да се промени на двата сопственици да одат низ целиот циклус на развој. Првиот сопственик е домашна свиња или дива свиња, во чиј организам јајцата доаѓаат со земја или со храна. Во рок од 2 до 3 месеци од моментот на инфекција на стоката, формираат меурчиња од фино (меурчиња со проѕирна содржина, околу 1 - 2 * 1 см во дијаметар). Главата, вооружена со четири молери и двојна корола на хитинозни куки, е прикачена на внатрешниот ѕид на Финецот.

Животниот циклус на свинско тенија

Во човечкото тело, меурите се претвораат во полноправни паразити, кои добиваат сила со помош на гастричен сок и жолчка, односно, тенисот напредува. Во рок од два месеци од моментот на решавање во човечкото тело, свинското тенија е целосно формирана.

Механизмот на паразитната инфекција е алиментарен (фекално орален), патот на инфекцијата е водата и храната.

Кај животните на предатори, честопати се открива хиенигенска тениоза, чиј провокатор е патодацијата хидатиген, но кај месојадни животни, забележана е пиозиформна тенијаза, предизвикана од ленти црви од родот Taenia.

Симптоматологија

Се случува паразитарната инвазија да е асимптоматска, без да предизвика непријатност, но ова е ретко. Хеминтијаза се изразува на ист начин и кај деца и кај возрасни. Симптомите на тенијаза се како што следува:

 • цревна дисфункција;
 • чувствувајќи се многу уморни во отсуство на физички напор;
 • вртоглавица;
 • гадење, повраќање;
 • запек ;
 • дијареа;
 • недостаток на апетит;
 • несвестица;
 • главоболка;
 • несоница;
 • чешање во аналниот дел;
 • нарушувања на гастроинтестиналниот тракт;
 • болка во стомакот;
 • хипохромна анемија ;
 • остра губење на тежината;
 • цистицеркоза на мозокот.

Првите знаци на инфекција со хелминти се случуваат 2 месеци откако ларвите влегуваат во човечкото тело.

Најсериозна компликација е цистицеркозата, која влијае на следниве органи:

 • мозок;
 • 'рбетниот мозок;
 • очи;
 • мускули;
 • поткожно ткиво.

Цистицеркозата на мускулите и очното јаболко нема специфични симптоми, но ако болеста напредува во било кој друг орган, симптоми слични на менингитис се карактеристични:

 • неподнослива главоболка;
 • ментални нарушувања;
 • епилептични напади.

Цистицеркозата на окото може да предизвика сериозни визуелни нарушувања што доведуваат до потполно слепило.

Компликации на тенијазата

Дијагностика

За да се дијагностицира болеста правилно, специјалист треба:

 • да го испита пациентот;
 • прашајте ги симптомите што се забележани кај пациентот;
 • да ја проучува историјата.

Бидете сигурни дека ќе бидете назначени за текот на следниве лабораториски студии:

 • фекална маса анализа;
 • комплетна крвна слика;
 • перианално стружење.

Прелиминарна дијагноза е направена врз основа на микроскопско испитување на изметот на пациентот со цел да се детектираат сегментите на патогенот.

Диференцијална дијагноза на патолошка состојба се одвива со teniarinkhoz. Нивните сегменти практично немаат надворешни разлики. Единствената разлика е во бројот на странични сегменти. Предизвикувачкиот агенс на тенијаза (свинска тенија) нема повеќе од дванаесет странични сегменти, а предизвикувачкиот агенс на тениаринхоза (готовинска тенија) нема повеќе од 32. Тениоз и тениенирхијаза се доста комплексни болести, па затоа е неопходно да се лекува од квалификуван специјалист.

Дијагнозата на цистицеркозата, најтешката компликација на тенијазата, се врши по глобално ниво со помош на инструментални дијагностички тестови (ултразвук, МРИ, КТ), кои се определуваат во зависност од лезијата. Се советува консултација со голем број специјалисти:

 • невролог;
 • офталмолог;
 • пулмолог;
 • кардиолог;
 • дерматолог.

Цистицеркозата мора да се разликува од тумори на мозокот и ехинококоза.

Третман

Лечењето на тениоз се третира со лекови кај хоспитализиран пациент.

Во првата фаза на третманот се наведуваат следниве лекови:

 • Празиквантел;
 • Немазол;
 • Никлозамид.

Во следните фази на третманот (по 1-1,5 часа), пациентот консумира солински лек од лаксативно дејство за да ги отстрани паразитите од јајцата. Неопходно е да се спречи повраќање, бидејќи тоа може да предизвика цревна антиперисталтичка и ендогена автоинвазија.

По завршувањето на третманот, пациентот мора на месечна основа во последните четири месеци да спроведе лабораториска анализа на фекалните маси за контролна студија.

Превенција

Спречувањето на тиниозата се состои во следење на следните правила:

 • проверка на достапноста на документи на ветеринарно-санитарен преглед при купување на месо;
 • проверка на присуство на стигма на месо по купувањето;
 • хигиена;
 • елиминација на потрошувачката на сурова вода;
 • воздржувајќи се од јадење месни јадења во егзотични земји;
 • јаде само целосно готвено месо.

Болеста е бенигна, но нејзиното повторување не е исклучено.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Тениоз и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Црви (црви) (појавување симптоми: 9 од 20)

Црви (црви) - група на паразитски црви кои влегуваат во човечкото тело и почнуваат да го паразитираат. Болестите што ги предизвикуваат кај децата и возрасните се нарекуваат хелминтични инвазии или хелминтни инфекции. До денес, научниците знаат неколку стотици видови на црви кои можат да се паразитираат во човечкото тело. Некои не предизвикуваат тешка повреда на виталните органи, додека други, напротив, предизвикуваат опасни компликации и може да го загрозат животот на пациентот. Затоа, важно е внимателно да ги набљудувате превентивните мерки, така што гелминтните јајца да не навлезат во телото.

...
Атеросклероза (појавување симптоми: 8 од 20)

Атеросклерозата е прилично честа хронична болест која се карактеризира со сопствена прогресија. Атеросклероза, чии симптоми се јавуваат на позадината на афекцијата на средните и големите артерии поради акумулацијата на холестеролот кај нив (која ја одредува причината за појава на оваа болест), предизвикува циркулаторни нарушувања и голем број сериозни ризици предизвикани од оваа повреда.

...
Нефроптоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Бубрежна нефроптоза е опасна болест која се карактеризира со зголемена мобилност на бубрезите. Ова, пак, доведува до нарушување на односот на органите на уринарниот систем. Ако таква патолошка состојба се развие и напредува, органот се движи во стомакот, па дури и во карлицата, понекогаш враќајќи се во својата физиолошка положба повторно. Според МКБ-10, нефроптозата се однесува на 14-тата класа на заболувања.

...
Тениарихоз (биковидна тенија) (појавување симптоми: 8 од 20)

Тениарихоз - паразитарна болест која е предизвикана од таков хелмин, како говеда. Овој хелминт припаѓа на класата на тении (синџири), на семејството Таени. Конечниот сопственик на овој паразит, како и свинската тенија и други, е човек, но за инфекција, веќе созреаните јајца на овој хелминт мора да влезат во телото, а процесот на нивното созревање се јавува исклучиво во телото на добитокот. Тоа е, извор на инфекција е месо од животни како што се крави, телиња, бикови, јаки, лоси, итн.

...
Трихоцефалоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Трихоцефалоза (trichuriasis, trichurosis) е болест на паразитска природа, што доведува до нарушување на функционирањето на органите на дигестивниот и нервниот систем. Причината за болеста е патолошкото влијание на патогенот. Главната група за ризик се состои од деца и адолесценти.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .