Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ретровирус: симптоми и третман

Ретровирус - главните симптоми:

Ретровирус - организам кој припаѓа на семејството на РНК вируси, најпроучуваниот и најчесто се појавува вирусот на хумана имунодефициенција. До крајот на развојот на овој патолошки процес од страна на лекарите сè уште не е проучен, па затоа нема таргетирани превентивни методи.

Поради фактот што ретровирусна инфекција влијае на човечкиот имунолошки систем, на прво место, не постои само висок ризик за развој на поврзани компликации, туку и смрт. Треба да се напомене дека смртта не се должи на самиот ретровирус, туку заради болестите што се јавуваат во однос на позадината на слаб имунолошки систем.

Не постои јасна граница за возраста и полот, оваа болест нема, затоа може да се дијагностицира дури и кај новороденчиња. Веројатноста дека детето ќе има иста болест како родителите (еден од родителите) е доста висока.

Клинички, ретровирусна инфекција може да биде потполно асимптоматска долго време, така што самиот ХИВ-инфициран човек може да зарази други луѓе, дури и без да го знае тоа.

Специфичен третман кој целосно ќе ја елиминира болеста, во моментов не постои. Сепак, со навремено започната терапија, присуството на ХИВ инфекција во телото нема да доведе до значително влошување на квалитетот на човечкиот живот. Во спротивен случај, ретровирусна инфекција доведува до термичка клиничка фаза, односно синдром на стекнат имунитет, кој за една година доведува до смрт на пациентот.

Во моментов, ретровирусна инфекција е честа појава низ целата планета и може да се појави кај мајмуните. Во некои земји, тој има карактер на епидемија и пандемија.

Етиологија

Структурата на ретровирусот

Овој вирус не толерира надворешни негативни фактори, на температура од 55 Целзиусови степени, умира. Исто така, ретровирусите умираат кога самата биолошка течност се суши, во која паднале во надворешно опкружување.

Во однос на начините на инфекција, тука е неопходно да се истакнат следниве фактори:

 • пат за инјектирање - за време на медицински манипулации, во салони за убавина, работилници за тетовирање и употреба на дрога. Треба да се забележи дека факторот на лекови се јавува најчесто;
 • сексот без бариерни контрацептиви, орален и анален исто така не е исклучен;
 • за време на трансфузија на крв, плазма и други еритроцитни течности;
 • инфекција на детето за време на породувањето, како и за време на доењето;
 • кога биолошката течност на заразеното лице се впушта во здрава рана.

Во исто време, неопходно е да се одредат фактори под кои ретровирусот не се пренесува од заразено лице на здраво:

 • кога ги споделуваме предметите за домаќинството, вклучувајќи ги и садовите, предметите за лична хигиена;
 • преку тактилен контакт;
 • капки во воздухот;
 • фекално орален метод.

Исто така, треба да се разгледа состојбата на имунолошкиот систем на здраво лице - колку е посилен имунолошкиот систем, толку е помал ризикот од инфекција во присуство на само секундарни фактори.

Класификација

Според клиничката манифестација на болеста може да биде асимптоматска или со манифестација на неспецифични клинички знаци. Што се однесува до текот на самиот заразен процес, се разликуваат следниве фази:

 • фаза на акутна инфекција - трае од 2 до 4 недели од моментот кога ретровирусна инфекција влегува во телото. Клиничката слика може да биде слична на силниот грип . За време на овој период, инфицираното лице претставува најголема опасност за другите, бидејќи концентрацијата на патогени организми е многу висока. Во некои случаи, акутната фаза може да биде асимптоматска;
 • период на клиничка латенција или фаза на хронична ХИВ инфекција. Како по правило, во овој момент нема симптоми, фазата може да трае неколку децении;
 • стекнат имунодефициентен синдром ( СИДА ) - во оваа фаза, ретровирусна инфекција доведува до речиси целосно уништување на човечкиот имунолошки систем, што неизбежно ќе доведе до неговата смрт во рок од 9-12 месеци.

Можно е да се спречи почетокот на последната фаза, ако веднаш побараме медицинска помош и строго ги следиме препораките на лекарот за антиретровирусна терапија. Покрај тоа, неопходно е да се издвојат такви предиспонирачки фактори кои само може да го забрзаат процесот на транзиција од една фаза во друга:

 • приклучување кон ретровирусна инфекција на други болести;
 • напредна возраст;
 • лоша исхрана, која не содржи дури и минимална количина на есенцијални витамини и минерали;
 • зависност од дрога, алкохолизам, пушење.

Затоа, кога ја дијагностицирате оваа инфекција, треба да се откажете од лошите навики и да водите здрав начин на живот, колку што е можно во оваа ситуација.

Симптоматологија

Првите симптоми на ХИВ

Клиничката слика на ретровирусна инфекција е неспецифична, па затоа е невозможно самостојно да се споредат симптомите и третманот, таквите дејства може само да го забрзаат транзицијата од една клиничка фаза во друга.

Генерално, може да бидат присутни следниве симптоми:

 • зголемена телесна температура;
 • кашлица, чувство на воспалено грло;
 • главоболка, чувство на слабост, слабост;
 • општа слабост, намалени перформанси;
 • влошување или целосно губење на апетитот;
 • зголемени лимфни јазли;
 • дисфункција на гастроинтестиналниот тракт;
 • петехијален или папуларен осип.

Нешто подоцна, следните симптоми може да се приклучат на целокупната клиничка слика:

 • улцеративен стоматитис ;
 • осип со непознато потекло случајно на телото, вклучувајќи го и гениталниот дел;
 • губење на тежината, без очигледна причина;
 • зголемен црн дроб и слезината;
 • силна болка во зглобовите;
 • мускулна слабост;
 • промени во расположението, невроза , депресивна состојба ;
 • егзацербација на хронични болести, доколку ги има;
 • пристапот на секундарна болест со соодветните симптоми.

Кај децата, таквата изразена клиничка слика може да биде отсутна. Детето може да се однесува неспокојно, да јаде лошо, често се разболува заразни болести.

Поради фактот што клиничката слика на оваа инфекција нема специфични симптоми, невозможно е да се утврди, па дури и да се претпостави присуство на таква инфекција во вашето тело. Затоа, дури и со симптоматологија на грип, треба да се побара медицинска помош и да не се врши симптоматски третман самостојно.

Дијагностика

Во овој случај, потребен е широк дијагностички мерки, но решавачкиот фактор е лабораториска студија за биолошката течност на човекот.

Примарното определување на присуството на ендоген ретровирус се врши со брз тест со користење на крвта на пациентот. Општо земено, дијагностичката програма може да ги вклучува следните активности:

 • земање крв за општо и биохемиско истражување;
 • скрининг тест;
 • тест за да се утврди присуството на антитела во крвта;
 • PCR;
 • имуноанализа;
 • анализа на вирусно оптоварување;
 • брза ХИВ тест.
Брза ХИВ тест

Лекарот, исто така, врши физички преглед на пациентот, со собирање на лична и семејна историја. Врз основа на резултатите од тестовите, како и земајќи ги предвид податоците собрани за време на почетниот преглед, лекарот може да направи точна дијагноза и да го утврди ефективниот терапевтски курс.

Третман

Специфични терапевтски мерки во однос на оваа болест, официјално во моментов не постои. Во присуство на таков вирус во телото, пациентот поттикнува антиретровирусна терапија, која може да вклучува лекови со следниот спектар на дејство:

 • нуклеозидни инхибитори на реверзна транскриптаза;
 • инхибитори на интеграза;
 • инхибитори на фузија;
 • инхибитори на рецепторот;
 • витамин и минерален комплекс;
 • имуномодулатори.

Покрај тоа, пациентот мора да ги следи општите препораки во врска со начинот на живот:

 • превенција на заразни болести;
 • зајакнување на имунолошкиот систем;
 • сексуален однос само со бариера контрацептивни средства.

Без сомнение, таквите пациенти мора да бидат медицинска евиденција. Што се однесува до оние парови кои имаат намера да имаат дете, треба да се планира зачнување со задолжителна претходна консултација со лекарите.

Општо земено, и покрај тоа што е целосно невозможно да се елиминира оваа болест, имајќи ги предвид препораките на лекарот за начинот на живот и внимателно следење на програмата за антиретровирусна терапија, присуството на вирусот нема фундаментално да влијае на квалитетот на животот на пациентот. Освен тоа, современите лекови даваат можност да создадат и да раѓаат здраво бебе.

Превенција

Најефективните превентивни мерки вклучуваат:

 • пол само со бариера контрацептивни средства;
 • зајакнување на имунолошкиот систем;
 • при посета на медицински установи, салони за убавина и слични места, треба да се внимава внимателно да се следи стерилитетот на сите манипулации;
 • не употребувајте повторно шприцови, допирајте ги таквите предмети на улица и на други јавни места;
 • систематски треба да се подложи на медицински преглед и во присуство на симптоми, консултирајте се со лекар.

Раната антиретровирусна терапија овозможува продолжување на животот неколку децении.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ретровирус и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , педијатар , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Црви (црви) (појавување симптоми: 10 од 20)

Црви (црви) - група на паразитски црви кои влегуваат во човечкото тело и почнуваат да го паразитираат. Болестите што ги предизвикуваат кај децата и возрасните се нарекуваат хелминтични инвазии или хелминтни инфекции. До денес, научниците знаат неколку стотици видови на црви кои можат да се паразитираат во човечкото тело. Некои не предизвикуваат тешка повреда на виталните органи, додека други, напротив, предизвикуваат опасни компликации и може да го загрозат животот на пациентот. Затоа, важно е внимателно да ги набљудувате превентивните мерки, така што гелминтните јајца да не навлезат во телото.

...
Рубела кај деца (појавување на симптоми: 10 од 20)

Рубелата кај децата е честа вирусна болест. Децата во возрасната група од 2 до 14 години, кои посетуваат градинка и училиште и други институции каде што се во тимот, најмногу се подложни на болест.

...
Рубела (појавување симптоми: 10 од 20)

Мокалите рубела е акутен инфективен процес на вирусна природа. Патологијата се разликува по тоа што лесно се пренесува од личност до личност. Најчеста болест кај децата во возрасната група од 2 до 14 години, но може да се дијагностицира кај возрасни.

...
Фасциолијаза (појавување симптоми: 9 од 20)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Аскаријаза кај деца (појавување на симптоми: 9 од 20)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .