Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пастерелоза: Симптоми и третман

Пастерелоза - главните симптоми:

Пастеролозата (син хеморагична септикемија) е прилично ретка заразна болест, која се одликува со фактот што води кон воспалителна повреда на кожата, поткожното масно ткиво, зглобовите, коските и коскената срцевина.

Патогенот е специфичен микроорганизам кој продира во човечкото тело преку залак на животно или било која друга траума која води кон нарушување на интегритетот на кожата.

Клиничка болест е специфична, но ретко. Главните симптоми се сметаат за:

 • црвенило и болка во залак на болно животно, на пример, куче, свиња, стаорец или крава;
 • формирање на меурчиња исполнети со течност;
 • зголемување на температурата.

Дијагнозата се поставува врз основа на податоците добиени при испитувањето на пациентот и лабораториските тестови. Инструменталните постапки се насочени кон откривање на компликации.

Третманот е ограничен на употреба на конзервативни методи, меѓу кои главното место е дадено за земање лекови. Во отсуство на терапија, можни се компликации со опасни по живот.

Етиологија

Кај луѓето, пастерелозата е предизвикана од специфична патогена бактерија - Pasteurella multocida дејствува како предизвикувач. Ова е овален облик на стапче, кое расте добро и брзо ја зголемува својата популација во хранлив медиум под поволни услови.

Бактеријата се ослободува во околината со речиси секоја биолошка течност на домаќинот, така што е содржана во:

 • урина;
 • фекални маси;
 • плунка;
 • млеко;
 • крв;
 • слуз од носот.

Носачите на провокатор на оваа болест најчесто се:

 • мачки и кучиња;
 • зајаци и зајаци;
 • кози и овци;
 • птици и стаорци;
 • крави и свињи.

Во моментов се познати само 4 серотипови на бацили, кои играат важна улога во процесот на потребната вакцина против пастерелоза. Покрај тоа, предизвикувачкиот агенс на пастерелозата ги има следниве карактеристики:

 • прилично краток животен циклус во животната средина;
 • до 3 недели во ѓубриво, ладна вода и крв;
 • Живеејќи до 4 месеци во ткивата на починатото животно. Месото кое е длабоко замрзнато за една година или повеќе, исто така се смета за медиум на постоење;
 • недостаток на способност за формирање спори, предизвикувајќи бактеријата да се смета за типичен аеробен;
 • неможност за патување;
 • почетокот на смртта за неколку минути по изложеноста на директна сончева светлина;
 • престанок на витална активност на бацил во минута по контакт со 5% раствор на карболна киселина.

Инфекција на лице се јавува во следниве случаи:

 • залак на болно животно. Со цел да се спречи развојот на болеста кај луѓето, неопходно е да се вакцинираат животните. За ова се користи вакцина за емулзифицирана пастерелоза;
 • ингестија на непастеризирано млеко од заразена крава.

Аерогената патека на пенетрација на бактерии е исклучително ретка. До денес, регистриран е само 1 случај на внесување на стапчето од мајката на фетусот преку плацентата. Преносот на патогенот од алиментарен пат, како и од човек на човек, е невозможен.

Бактериските животни не можат секогаш да имаат клинички манифестации на болеста. Најчесто тие дејствуваат само како превозник. На пример, кај мачки, пастурелната осаменост се јавува кај околу 80% од поединци.

Влезната порта за пастерела е кожата, поретко - мукозните мембрани. На местото на воведување на микроорганизмот се развива примарен фокус на воспаление, од кој бацил може да навлезе во крвта и да формира секундарни фокуси во секој внатрешен орган, заедно со крвотокот.

Класификација

Пастерелозата има неколку варијанти, од кои секоја има своја клиничка слика:

 • форма на кожа;
 • пулмонална форма, кога се развива хронично оштетување на белите дробови и бронхиите, што може да доведе до пневмонија;
 • септичка форма, која се карактеризира со присуство на агент провокатор во крвотокот.

Симптоматологија

Бидејќи главната карактеристика на пастерелозата е дека има бактериска природа, разумно е да се забележи дека овој патолошки процес има период на инкубација. Од моментот кога стапчето ќе навлезе во човечкото тело додека не се појават првите надворешни знаци, потребно е просечно од 1 до 5 дена.

Симптомите на пастерелоза во кожата вклучуваат:

 • црвенило и болно отекување на местото на залак;
 • формирање на меурчиња исполнети со матна течност;
 • појава на кора или краста после спонтано или намерно отворање на меурчиња;
 • ширењето на воспалителниот процес на зглобовите и коските, лоцирани во зона на залак или гребаници.

Општата состојба на лицето не е нарушена.

Белодробниот тек на болеста ги има следниве карактеристики:

 • зголемувањето на температурните индикатори на 40 степени, и само во некои случаи, овој симптом е отсутен;
 • зголемено потење;
 • слабост и треска;
 • тешка кашлица со спутум;
 • болка во градите;
 • скратен здив.

Септичната форма, за разлика од горенаведените типови на болеста, може да се развие нагло и да доведе до брзо влошување на човечката состојба, поретко - до смрт. Во такви случаи, симптомите ќе бидат презентирани:

 • трескавична состојба;
 • зголемена брзина на срцето;
 • треска;
 • ослободување на голема количина на пот;
 • тешки главоболки;
 • честа мокрење;
 • гадење;
 • зголемување на големината на регионалните лимфни јазли;
 • болки во десниот хипохондриум.

Симптоматологијата во такви случаи директно ќе зависи од локализацијата на секундарниот фокус на инфламаторната лезија.

Дијагностика

И покрај фактот дека правилната дијагноза е направена врз основа на информациите добиени за време на лабораториските студии, дијагностичкиот процес треба да биде интегриран пристап. Ова значи дека првиот чекор во дијагнозата вклучува голем број на активности кои лично ги спроведува специјалист за заразни болести. Тие вклучуваат:

 • проучување на историјата на болеста;
 • собирање и анализа на животната историја за да се утврди патеката на патолошкиот микроорганизам;
 • темелно физичко испитување;
 • мерење на температурата и отчукувањата на срцето;
 • детален преглед на пациентот за да се состави комплетна симптоматска слика и да се идентификува сериозноста на карактеристичните клинички манифестации.

Лабораториска дијагностика на пастерелоза вклучува спроведување на:

 • биохемиски и општ крвен тест;
 • серолошки тестови;
 • бактериска инокулација на течност содржана во везикулите.

Покрај тоа, може да се бараат општи инструментални постапки, кои се насочени не кон утврдување на точна дијагноза, туку при потврдување или одбивање на присуството на компликации.

Третман

Третманот на пастерелозата се изведува само со конзервативни методи, особено терапијата вклучува администрација на лекови. Оваа тактика на елиминирање на болеста има неколку цели:

 • елиминација на патогените бактерии;
 • симптоматско олеснување;
 • зајакнување на телото.

Така, пациентите најчесто се испуштаат:

 • антибактериски агенси од групата на пеницилини и тетрациклини;
 • антипиретични агенси;
 • експекторантни лекови;
 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • имуномодулатори;
 • витамински и минерални комплекси.

Генерално, терапијата на опишаната болест се прави поединечно за секој пациент, во зависност од клиничките поплаки.

Можни компликации

Пастереулозата, предмет на целосно отсуство на третман и игнорирање на карактеристичниот симптом комплекс, може да предизвика следниве компликации:

Превенција и прогноза

Со цел да се спречи појавата на толку прилично опасна патологија, неопходно е да се следат неколку едноставни правила. Така, превентивните препораки вклучуваат:

 • рано откривање и лекување на болни животни. За оваа цел се користи анти-пастерелозна серум;
 • избегнување на ингестија на непастеризирано млеко;
 • преземање на мерки на претпазливост при контактирање и грижа за животни;
 • отстранување на трупови на животни со знаци на дегенеративно уништување на ткивата или внатрешните органи;
 • каснување или гребање со антисептички агенси;
 • употребата на лична заштитна опрема, како што е прикажано на ветеринарните службеници, кои ја сочинуваат главната група за ризик;
 • годишно завршување на целосен преглед во здравствена установа.

Во најголем дел од ситуациите, пастерелозата има поволна прогноза, бидејќи специфичните и изразените симптоми ги принудуваат луѓето да бараат квалификувана помош во раните фази на текот на болеста.

Сепак, не треба да се исклучува веројатноста за појава на компликации, бидејќи некои од нив може да предизвикаат фатален исход. Сепак, нивното формирање е многу ретко.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пастерелоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: инфекциолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 8 од 18)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Акутен остеомиелитис (појавување симптоми: 8 од 18)

Акутниот остеомиелитис е болест која се карактеризира со развој на бактериско воспаление на коскената срцевина и сите структурни делови на коската. Опасноста од болеста лежи во разновидноста на курсот - од асимптоматски до фулминантен. Главниот извор на патологија се патогени микроорганизми, продира во коската и доведува до појава на гноен процес. Покрај тоа, се разликуваат неколку развојни механизми и предиспонирачки фактори.

...
Фокална пневмонија (појавување на симптоми: 8 од 18)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Карцином (појавување симптоми: 8 од 18)

Карцином се развива од епителот - ова е еден од типовите на малигни неоплазми. Епителното ткиво е наредено со слузницата на внатрешните органи, површината на телото, мускулите, уринарниот тракт, гастроинтестиналниот тракт, жлездите, респираторниот систем, па така туморот може да се појави во секој орган со епителните клетки и да има било каква локализација.

...
Ревматизам (појавување симптоми: 7 од 18)

Ревматизмот е воспалителна патологија, во која концентрацијата на патолошкиот процес се јавува во поставата на срцето. Најчесто, луѓето со тенденција да се разболат со оваа болест се на возраст од 7 до 15 години. Само непосредната и ефективна терапија ќе помогне да се справат со сите симптоми и да ја надминат болеста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .