Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Шуба: Симптоми и третман

Чешми - главни симптоми:

Шуга е заразна болест на кожата предизвикана од клепчиња. Чесот, чиишто симптоми се манифестираат како интензивен чешање и специфичен исип, често се комбинираат со појавата на кожата на секундарна форма на пустуларни елементи. Тие, пак, се формираат на кожата како резултат на инфекција која е релевантна при чешлање на кожата за време на јадеж.

Општ опис

Крварење, која е предизвикувач на болеста, му припаѓа на класата на арахнид (арахниди). Должината на женките е околу 0,5 мм, додека тие се речиси двојно поголеми од машките. Паразитите се врзуваат директно на површината на кожата, по што мажите умираат (во однос на очекуваниот животен век на жените, тоа е околу еден месец).

Оплодените женки го инфицираат роговиден слој на кожата - овде тие прават чешави движења во кои лежат јајца (по 2-4 парчиња). Ларвите подоцна излегуваат од овие јајца, поминувајќи низ неколку главни фази на развој, по што стануваат возрасни. Одделно, забележуваме дека кератинот на кожата се раствора со паразити поради ензимите кои ја сочинуваат нивната плунка. Во принцип, креатин е фибрилиран протеин, со значителен степен на сила, поради нивните својствени карактеристики обезбедуваат заштитна функција, флексибилност и други карактеристики на косата, ноктите и кожата. Соодветно на тоа, поради неговото уништување и формирањето на незгодни потези станува возможно.

По изведувањето, ларвите почнуваат да формираат шуга во горниот слој на кожата. Потоа, по 3-4 дена, тие почнуваат да се лизгаат, така, се претвораат во протоним. Уште еден молт во наредните 2-5 дена ги трансформира во телеоним, кој на крајот, по 5-6 дена, се развива или во возрасна жена или во машки. Според тоа, времетраењето на периодот на формирање на клетките е околу две недели.

Во меѓувреме, инфективноста со крлежи е можна во која било фаза од нејзиниот развој, и покрај тенденцијата за пренесување главно возрасни оплодени жени.

Во дневните крлежи не покажуваат активност. Соодветно на тоа, копањето на движењата на движењето се случува во вечерните часови, поради што во овој момент се зголемува главната манифестација на шуга - чешање. Ноќе, женките лазат до површината на кожата, каде што се случува парењето и нивното последователно движење кон други делови од телото. Неверојатно, движењето по површината на топла кожа се изведува од страна на нив со приближна брзина од 2,5 сантиметри во минута, и во овој момент се создава ситуација која е најповолна за инфекција.

Животот, како и репродукцијата на грините од шуга, е можно само кога е во рамките на кожата. Според приближните податоци, во отсуство на третман, за три месеци, почвата е обезбедена за пациентот да му се посветам на себе најмалку 150 милиони паразитни примероци.

Како што читателот веројатно може да се разбере, да се биде на кожата на мажите, женките и ларвите не само што се причина за чешање, туку и гребење. Несанитарните услови, директен контакт со веќе заразена личност и кршење на општо прифатените санитарни и хигиенски норми се сметаат за главни причини против кои може да се инфицираат чешми. Во врска со контакт со некоја личност, важно е да останете внимателни дури и кога нема докази за болеста, а постојат само одредени претпоставки за неговата сметка (врз основа на специфични манифестации). Одделно, треба да се забележи дека присуството на дијабетес кај луѓето се смета за предиспонирачки фактор за шуга.

Шуба: симптоми (слика 1)
Шуба: Симптоми (слика 2)

Карактеристики на клиничката слика на болеста

Симптоматологијата на шуга е предизвикана од имунолошката и алергиската реакција на отпадните продукти на паразитите што произлегуваат од телото. Основата за таква реакција е определена со сензибилизација - постепениот развој на зголемена чувствителност на организмот кон алергените (за фактори кои влијаат, во овој случај на означени паразити). Симптоматологијата се појавува по сензибилизација, а тоа е тоа што го објаснува долгиот асимптоматски текот на болеста (околу четири недели), пред да се појават првите знаци што го покажуваат, и укажува на примарна форма на инфекција. Ако се разгледува случај на повторена инфекција со шуга, тогаш реакцијата врз ефектот на патогенот се забележува во рок од еден ден потоа. Во меѓувреме, повторната инфекција е малку посложена, што се објаснува со развојот на телото на заштитниот имунитет. Ако повторната инфекција се случи, тогаш значително помал број на паразити се откриени на телото.

Што се однесува до такви манифестации како што се чешање кај шуга, тоа е резултат на алергиска реакција која одговара на тип IV, односно хиперсензитивност, која се манифестира во одложено сценарио. Како што може да се разбере, таквата реакција е произведена во однос на паразитското изметот, нивните јајца и плунка. Во чести случаи, гребењето предизвикано од чешање, како што претходно забележавме, предизвикува бактериската микрофлора да се прилепи на сликата, како што се стрептококите и стафилококите, кои во крајна линија предизвикуваат апсцеси. Соодветно на тоа, исипот што се јавува во текот на шуга е полиморфен, што ја одредува придржувањето кон другите елементи, воопшто, не се поврзани со основната болест.

Она што е извонредно, при проучувањето на обична прашина за домаќинство, која содржи микроскопски микробиолошки клеми кои се хранат со човечки епител, се наоѓаат исти алергени и тие дејствуваат како основа на таквата прашина.

Млеко за клешти: фотографија (талог на кожата)

Симптоми на шуга

Во речиси сите случаи, на инфекцијата со оваа болест му претходи продолжен директен контакт со здрава кожа со заразена кожа. Шума кај деца во многу случаи се развива кога се инфицирани од болни родители, како и во групи кои исто така обезбедуваат поинаков вид на пренос (игри, спорт, итн.).

Шрама кај деца: манифестација на осип

И покрај фактот дека под условите на многу упатства, информациите кои сега се застарени и дека патогенот се пренесува преку употреба на контаминирани предмети за домаќинството (постелнина, предмети за домаќинството и сл.) Се одржува во спроведувањето, експертите сепак сметаат дека оваа опција за инфекција е најмалку веројатна опција. . По исклучок, во овој случај може да се разгледа само норвешката шуга, во која телото на болно лице е под влијание на бројот на грини, сметано како неколку милиони единици.

Норвешка шуга (слика 1)

Во потврда на опцијата за пренос во живо, еднаш беше извршен експеримент. За време на неговите 272 обиди за инфекција со шуга при ставање волонтери во кревет по подигање на пациентот од него со шуга, само 4 лица биле дијагностицирани со болеста во однос на позадината на таквата инфекција.

Разгледаните карактеристики релевантни за пренос на паразитот се во неговите биолошки квалитети:

  • чешање не покажува активност во текот на денот; женките излегуваат на кожата, како што веќе се смета, само навечер и навечер;
  • Потребно е околу половина час да навлезе во кожата;
  • штиклирајте, во животната средина, умира доволно брзо (на пример, смртта се јавува во услови на влажност од 40-80% на температура од околу 21 степени во следните 24-36 часа, колку е помала влажноста и што е потопло, толку е побрзо згора на тоа, дури и порано, во такви услови, ја губат својата активност).

Во сегашно време се повеќе се смета за шуга заедно со оние болести чие пренесување се случува преку сексуален контакт, на пример, заедно со истиот фтириазом (ова не е ништо друго освен срамни вошки). Во овој случај, важна карактеристика на шуга не е толку чин на сексуален однос (коитус), како контактот на телата во креветот, што доведува до инфекција.

Важно е да се земе во предвид фактот дека чешање грини кај животните (кучиња, мачки, итн.) Исто така можат да бидат на човечка кожа при контакт. Во меѓувреме, во оваа варијанта не постојат услови што би биле соодветни за нивното натамошно постоење, па затоа се случува нивната прилично брза смрт. Исип и чешање, кои многу брзо исчезнуваат дури и без третман, можат да бидат поврзани со нивниот изглед на кожата, ако, се разбира, се исполнети условите за нивна понатамошна превенција.

Значи, да се задржиме на она што точно се знаци на шуга и други карактеристики.

Времетраењето на периодот на инкубација (временскиот интервал помеѓу паразитот на кожата и манифестацијата на симптоми поврзани со шуга) е од 7 до 14 дена. Карактеристичен, но не секогаш задолжителен симптом на болеста, е чешање. Тоа се интензивира, како што е јасно од веќе разгледаните карактеристики, во вечерните часови и во текот на ноќта.

Дополнително, на кожата почнуваат да се појавуваат нодуларни експлозивни оси, кои се концентрирани во областа на најраспространетите омилени места. Мозочните удари имаат форма на слабо изразени ленти, нешто повисоко над нивото на кожата, овие ленти може да се споредат со цик-цак или права линија на кожата. Во многу случаи, завршувањето на таков потег е обележано со формирање на транспарентен меур преку кој може да се испита точката од бела боја - телото на самиот паразит. Во некои отелотворувања, текот на болеста чешање не се откриваат - односно, се манифестира како шуга без потези.

Во местата каде што беше направен залак, се појавуваат мали нодули (слично на жито од просо и малку повеќе), овие нодули почнуваат да се покриваат со крвави корачи кога се чешлаат. Кога примарен исип формира мали еритематозни папули (булбус, нодул), тие, пак, може да бидат концентрирани или дисперзирани или, обратно, споени и повеќекратни. Постепено, папулите може да се претворат во шампањ или, поретко, во булозен осип. Тежината на осипот не е поврзана со вкупниот број на паразити. Таа, пред сè, предизвикува алергиска реакција што се јавува за да се адресираат реалните отпадни продукти на паразитите.

Поради фактот што на кожата постојано се јавува чешање, текот на болеста во многу случаи е комплицирано поради додавање на пустуларна инфекција, како и поради развојот на егзематен процес.

Што се однесува до омилените области на локализацијата на паразитите, ова се, пред се, рацете (особено страничните површини на прстите и превитките меѓу прстите), наборите на наборите на рамото и подлактицата, областа на брадавиците (ова е особено точно за шуга кај жени) кожата во подрачјето на пенисот (односно кај мажите), како и подрачјето на поплитеалните вдлабнатини и бутовите и абдоменот (површината на папокот). Штеката кај малите деца особено се манифестира на такво омилено место за паразити како стапала, лице, а во некои случаи скалпот е предмет на лезија.

Во олеснувањето на дијагнозата, како карактеристични манифестации на болеста како симптом на Арди (појава на пустули во комбинација со гнојни кора во лактите, како и во нивниот обем), се разгледува симптомот на Михаелис (појава на крвави кора со ерупции во областа на интердигиталниот пренос за време на нивниот премин во сакралниот регион). ), симптом на Горчаков (појава на крвави кора во областа на лактите, како и во нивниот обем) и симптом на Сезари (идентификација на потези со карактеристична височина за време на палпација).

Така, чешање, осип и видлива шуга се токму овие знаци на шуга како главни компоненти на нејзината симптоматска манифестација.

Скабија чисто: симптоми

Така се нарекува шуга чисто , чии симптоми се манифестираат со минимален степен на сериозност и интензитет. Така, осип со него се чини многу помалку отколку во вообичаената верзија на болеста, тие не се премногу забележливи, а чешање, која традиционално се јавува во текот на ноќта, е помалку загрижена за пациентите. Исто така оваа форма може да се дефинира како шуга инкогнито.

Нодуларна шуга: симптоми

Симптоми на шуга кај луѓе со следната форма, а ова е нодуларна шуга, манифестирана како резултат на специфичен имунолошки одговор. Нејзината главна клиничка манифестација е формирање на црвено-кафени нодули под пасусите. Областите на осип на такви нодули се прилично типични за шуга. Оваа форма се карактеризира со свој отпор (отпор) на специфичната терапија поради фактот што густите кора потиснуваат ефектот што го врши лековите што се користат во нејзината рамка.

Симптоми на кортикална шуга

Следно, кортикална шуга (или норвешка шуга). Ретко се дијагностицира, главната група на пациенти ја ослабува имунолошката реактивност. Исто така, треба да се забележи дека токму оваа форма ја одредува најголемата степен на инфекција поради неговата зголемена концентрација на крлежи во формираните кора. Со сегашните општи болести (во комбинација со низок имунитет), со состојби на имунодефициенција, како и со долгорочна терапија со цитостатици и кортикостероиди и со алкохолизам, шансите за развој на кортикална шуга се значително зголемени.

Што се однесува до клиничките манифестации на оваа форма на болеста, тие се состојат во изгледот на кожата на валкано-сива боја на кора, кои се склони кон последователно распаѓање меѓу себе. Како по правило, таквите кора има различна дебелина и големина, тие се карактеризираат со густа кохезија, како меѓу себе, така и со ткивата под нив. Отстранувањето на таквите корачиња ја зголемува болката, по оваа манипулација, жолта ерозивна формација останува на кожата.

Претходно наведените области се предмет на штета во овој случај, поретко во сликата на болеста постои лезија на скалпот и лицето. Поради развојот на густа хиперкератоза на стапалата и на дланките (прекумерна форма на задебелување што се јавува во слојот на слојот на кожата), забележано е ограничување на движењето кај пациентите. Со поразот на позадината на болеста на ноктите, се забележува нивна деформација и распаѓање, се менува бојата и се појавува карактеристично задебелување на основата на плочите. Несоодветни мерки на терапија на оваа форма на шуга може да предизвикаат развој на дерматитис од една или друга природа, микробен егзема, пиодерма и други компликации.

Норвешка шуга (слика 2)

Псеудосаркокоза: симптоми

Во овој случај, се разгледуваат случаи кои веќе се разгледани во општ опис на шуга, во која инфекцијата се случила преку животни. Симптомите на оваа форма на шуга се карактеризираат со краток период на инкубација, не се формираат чешачки чекори (поради несоодветноста на крлежите во услови кои се релевантни кога се наоѓаат на домаќинот, што не соодветствува на условите кои се типични за нивниот престој). Во областа на отворените површини на кожата се формираат уртикаријални папуларни формации. Понатамошен пренос на болеста кај лицето во овој случај е невозможно.

Дијагностицирање

Како основа за дијагноза се разгледуваат поплаки на пациентите и тековни клинички податоци. Чешање во текот на ноќта, карактеристично гребење, појава на мали димензии на папулите во комбинација со симптомот на Арди - сето тоа ја одредува веројатноста пациентот да има шуга. Покрај тоа, неодамнешното присуство на пациентот во епидемискиот фокус на оваа болест може да се земе во предвид.

Што се однесува до специфичните лабораториски тестови за кои се дијагностицира шуга, постојат неколку.

Значи, ова е метод за извлекување на паразитот кога се користи игла во областа на последниот дел од курсот на шуга (низок степен на ефикасност во спроведувањето на оваа студија во однос на трошни папуларни елементи). Тоа е, исто така, метод за правење тенки делови од слојот на слоеви во областа во која се наоѓа чеша за следна микроскопија со идентификација на крлежи и на јајцата што ги поставува.

Со помош на таква постапка како метод на слој-по-слој стружење, конечниот дел од локацијата на стариот курс се испитува додека не почне да се ослободува крвта. Материјалот повлечен во исто време е предмет на последователна микроскопија. И, конечно, метод на алкална подготовка, во кој, соодветно, алкален раствор се нанесува на кожата, се врши аспирација, проследена со микроскопија.

Сигурна потврда на дијагнозата е, покрај резултатите и симптомите, присуството на старомоден потег. Предполагаемый чесоточный ход вскрывается скальпелем с использованием маслянистого вещества, после чего проводится осторожное процарапывание им участка кожи вдоль хода, после чего соскоб, при этом изъятый на стекло, изучается под микроскопом.

Лечение чесотки

Следует сразу отметить, что это заболевание само не проходит. Более того, хроническая чесотка – тот вариант ее течения, при котором она может проявляться в течение многих месяцев и лет при периодическом собственном обострении. Для излечения требуется уничтожить и самого клеща, и отложенные им яйца, для чего применяются методы местной терапии (нанесение препаратов на кожу). Общее лечение в чесотке не применяется.

Основные препараты, применяемые в лечении этого заболевания:

  • синтетические производные формы бальзамических препаратов (напр., бензил-бензоат);
  • препараты на серной основе, а также на основе ее производных (серные мази (10-33%) и т.д.);
  • противопаразитарные инсектициды (креолин, флицид, лизол, мазь пиретры и т.д.);
  • лечение чесотки народными средствами (мазут, керосин, бензин и пр.);
  • различные аэрозольные препараты и т.д.

выбранный метод лечения заключается в том, что больной моется, а затем наносит препарат на кожный покров, исключая волосистую часть головы. Конкретные меры зависят от конкретного препарата, применяемого в лечении.

Лечение корковой чесотки несколько более специфично. Для начала в нем нужно размягчить образованные корки, после чего произвести их удаление (за счет этого будет устранен возникший «блок» для воздействия на паразитов, который собой такие корки представляют). Для этого обычно используются ванны на мыльно-содовой основе, а также кератолитические мази. Далее, после удаления корок, осуществляется лечение заболевания по стандартной для него схеме, предписанной врачом.

При появлении симптомов чесотки следует посетить лечащего терапевта, дерматолога или инфекциониста.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Чесотка и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: терапевт , дерматолог , инфекционист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пиодермия (совпадающих симптомов: 3 из 7)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Нейродермит (совпадающих симптомов: 3 из 7)

Неуродермитисот е хронична кожна болест на неврогено-алергиската природа на лезијата. Невродерматитис, чии симптоми се дефинирани со терминот атопичен дерматитис или егзема (кај возрасни) или дијатеза (кај деца), се јавува кај околу 40% од популацијата, што е една од најзначајните кожни болести.

...
Дерматит (совпадающих симптомов: 3 из 7)

Дерматитис е општа дефиниција која подразбира воспаление на кожата, предизвикана од дејството на одредени фактори (внатрешни или надворешни). Дерматитис, чии симптоми може да се развијат со биолошки, хемиски или физички ефект од различни видови фактори, соодветно, може да се манифестира во одредена форма, утврдена од карактеристиките на овој ефект, во овој напис ќе разгледаме која општа варијанта е дерматитис.

...
Демодекс (демодекоз) (совпадающих симптомов: 3 из 7)

Demodex е крлеж што се населува и паразитира во медиумот на фоликулите на косата, и влијае на луѓето кај цицачите. Демодекс, чии симптоми влијаат на болеста Демодекоза, исто така живее во жлездите на 'рскавицата на очните капаци и во лојните жлезди и, и покрај сопствената мала, на прв поглед, големината, предизвикува штета во просек 97% од светската популација.

...
Педикулез (совпадающих симптомов: 3 из 7)

Педикулозата, која традиционално се сфаќа како вошки, е прилично честа болест (особено кај децата), чија особина е паразитско оштетување на кожата и косата. Педикулозата, чии симптоми може да се манифестираат не само во областа на главата, исто така може да биде пубична или одделение, а во некои случаи се мешаат поради истовремениот пораз на наведените форми на болеста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
дерматолог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 1905 Улица, 21
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .