Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ласа треска: симптоми и третман

Ласа треска - главните симптоми:

Ласа треска е вирусна инфекција предизвикана од вирусот со истото име. Најчесто во африканските земји. На други континенти е исклучително редок. Провокатор на болеста е специфичен микроорганизам кој најчесто го пробива човечкото тело преку дигестивниот тракт. По инфекцијата, ги инфицира виталните внатрешни органи и крвните садови.

Клиничката слика не е специфична, бидејќи вклучува зголемување на показателите за температурата, болка во мускулите и зглобовите, отечени лимфни јазли, вознемирена столица и гадење.

Дијагностика се базира на резултатите од лабораториските тестови, и нужно е надополнета со инструментални процедури и манипулации кои ги врши лично лекарот.

Третманот е само конзервативен, базиран на орална администрација и интравенска администрација на лековити супстанции. Покрај тоа, се покажува придржување кон специјална диета.

Етиологија

Појавата на таква инфекција придонесува за пенетрација во човечкото тело на специфичен вирус, кој му припаѓа на семејството Arenaviridae и родот Arenavirus.

До денес се познати 4 подтипови на таков аренавирус.

Покрај тоа, овој патолошки микроорганизам ги има следниве карактеристики:

 • големини од 70 до 150 нанометри;
 • покриена со липидна мембрана;
 • вклучува РНК;
 • долго време ја задржува својата патогеност во животната средина;
 • покажува висока чувствителност на ефектите на органските растворувачи.

Главниот носител се африкански стаорци, кои го лачат патогенот заедно со измет, урина и плунка. Во телото на таквите мали глодари, микроорганизмите можат да се развијат за живот, и тоа е целосно асимптоматско.

Покрај тоа, изворот на болеста е пациент на кој му била дијагностицирана Ласа треска: низ целиот пат на патологија, сите човечки секрети се заразни.

Влезните порти најчесто служат:

 • горниот респираторен тракт;
 • оштетена кожа;
 • конјуктива;
 • Гастроинтестинален тракт.

Механизмот на пренесување на таква инфекција може да биде како што следува:

 • вдишување на загаден воздух кој содржи вирусски честички;
 • ингестија на контаминирана храна или вода;
 • контакт со предмети за домаќинството кои биле инфицирани со стаорци, сепак, ова е можно само ако структурниот интегритет на кожата е компромитиран.

Исто така вреди да се напомене дека имало случаи на инфекција на медицински персонал кој користел инфицирани алатки по извршување на хируршка процедура или отворање на телата на пациентите со таква болест.

По воведувањето во телото, аренавирусот ја зголемува нејзината популација и најчесто доведува до оштетување:

 • црниот дроб;
 • бубрезите;
 • миокард;
 • органите на дигестивниот систем;
 • крвните садови.

Класификација

Постојат неколку опции за текот на болеста:

 • Изречена форма е типична за лица со ниска преваленца на болеста.
 • Скриена форма - се смета за најчест тип на проток меѓу жителите на Африка. Во исто време, се забележува израз на минимален сет на клинички знаци со низок степен на интензитет. Хеморагичен синдром и компликации во поголемиот дел од ситуациите се отсутни.

Симптоматологија

Локализација на осипот со Ласа треска

Врз основа на механизмите на пренесување, вообичаено е да се зборува за периодот на инкубација - ова е времето од моментот кога вирусот се внесува во телото до појавата на клинички знаци. Во овој случај, варира од 3 до 17 дена, но честопати изнесува 2 недели.

Ласа треска се карактеризира со следниве симптоми:

 • постепено зголемување на треска;
 • слабост и општа слабост;
 • болка во мускулите и зглобовите;
 • конјуктивитис ;
 • мигрена ;
 • појава на болка во градите, стомакот и грбот;
 • гадење и профузно повраќање;
 • нарушување на чинењето на дефекацијата - изразено во водена дијареа, која, заедно со честиот нагон, многу брзо доведува до дехидратација;
 • назална, матката и внатрешни крварења;
 • осипна уртикарија , особено, макулопапуларен, петехијален и еритематозен карактер;
 • конвулзивни напади;
 • напади на несвест;
 • сува кожа и мукозни мембрани;
 • промената на волуменот на цервикалните лимфни јазли на голем начин;
 • хепатомегалија ;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • намалување на бројот на крв;
 • астеничен синдром ;
 • намалена острина на слухот;
 • црвенило на грлото.

Особено тешка инфекција се јавува кај жени во периодот на бременост и кај деца под 2-годишна возраст. Во такви случаи, веројатноста за опасни по живот компликации е исклучително висока.

Вреди да се напомене дека кога една жена во позиција е инфицирана, вештачки прекин на бременоста веднаш се врши.

Дијагностика

Главните критериуми кои помагаат да се направи точна дијагноза се комбинација од треска која не е подложна на терапија со лекови, хеморагичен синдром и осип.

Сепак, за да се утврди фактот на појава на оваа специфична инфекција, неопходно е да се спроведе широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања на пациентот, како и инфектологот за да се извршат следните манипулации:

 • студија за историја на случаи за откривање на појава на истовремени заболувања кои може да доведат до побрз развој на компликации;
 • собирање и анализа на животната историја - помага да се разбере механизмот на пенетрација на патолошкиот агенс, а исто така ги зема во предвид и информациите за посети на земји со голема преваленца на таквата патологија;
 • проценка на кожата и мукозните мембрани;
 • мерење на крвниот притисок, отчукувањата на срцето и температурата;
 • Детално истражување на пациентот - за да се утврди сериозноста на болеста.

Меѓу лабораториските тестови најинформативните се:

 • општ клинички тест за крв;
 • PCR тестови;
 • крвна биохемија;
 • општа анализа на урината;
 • IHF и RNGA;
 • РНИФ и РСК;
 • бактериска култура на сите биолошки течности;
 • микроскопско испитување на измет.

Што се однесува до инструменталните постапки, во овој случај тие се ограничени на:

 • радиографија на белите дробови;
 • пункција;
 • абдоминална ултрасонографија;
 • ЕКГ;
 • КТ и МРИ.
КТ и МРИ

Ласа треска треба да се разликува од многу инфективни патологии, на пример:

Треба да се напомене дека во прилог на специјалист за заразни болести, следните лица учествуваат во дијагнозата:

 • пулмолог;
 • гастроентеролог;
 • невролог;
 • нефролог;
 • педијатар;
 • акушер-гинеколог.

Третман

Потврда за појава на таква инфекција е директна индикација за хоспитализација на пациентот. И покрај тоа, третманот се изведува само со помош на конзервативни терапевтски техники.

Основата на терапијата е употребата на лекови, вклучувајќи:

 • антибактериски супстанции;
 • антипиретични лекови;
 • болка лекови;
 • воведување на раствор на сол и гликоза;
 • витамини и минерални комплекси;
 • лекови за ослободување од други симптоми;
 • имуномодулатори.

Покрај тоа, третманот мора да вклучува:

 • строг одмор во кревет;
 • јадење само полу-течни и лесно сварлива храна;
 • воведување на донорска плазма;
 • хемодијализа;
 • трансфузија на донорски тромбоцити.

Можни компликации

Дури и со навремено иницијализирана терапија, веројатноста за појава на следните последици не е исклучена:

Превенција и прогноза

Специфичните превентивни мерки се насочени кон уништување на носители на аренавирус и исклучување на контакти со болни лица. Покрај тоа, мерките кои го спречуваат развојот на таквата болест имаат за цел:

 • јаде само прочистена вода, добро изми и термички обработени производи;
 • избегнување на посети во обесправените подрачја со голема преваленца на таква болест;
 • употреба на лична заштитна опрема за време на грижата за пациентот;
 • земање на антивирусни супстанции - прикажани на лица во контакт со пациенти;
 • постојано зајакнување на имунолошкиот систем;
 • редовен премин на целосен преглед во здравствена установа.

Ласа треската има многу сериозна прогноза, бидејќи дури и со рана хоспитализација и третман, стапката на морталитет е 15%. Сите пациенти се предмет на строга изолација 30 дена од моментот кога се појавуваат првите симптоми. Што се однесува до лицата во контакт, тие се покажуваат земање на горенаведените лекови за 17 дена, бидејќи ова е максималното времетраење на периодот на инкубација.

Покрај тоа, ризиците од формирање на овие компликации, кои исто така претставуваат закана за човечкиот живот, се високи. Најчесто хеморагичната треска Ласа предизвикува смрт кај малите деца, изнемоштени пациенти и бремени жени.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Ласа треска и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш докторите можат да ви помогнат: специјалист за заразни болести , педијатар , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Труење со арсен (појавување симптоми: 11 од 20)

Труењето со арсен е развој на патолошки процес кој се активира со ингестија на токсична супстанција. Ваквата човечка состојба е проследена со изразени симптоми и, во отсуство на специфичен третман, може да доведе до развој на сериозни компликации.

...
Шагасова болест (појавување на симптоми: 10 од 20)

Чагасовата болест (син Американска трипаносомијаза) е заразна болест која е предизвикана од воведувањето на патолошки агенс во човечкото тело. И возрасните и децата можат да страдаат од патологија. Дијагнозата често се дава на машки претставници.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Серумска болест (појавување на симптоми: 9 од 20)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Птичји грип (појавување симптоми: 9 од 20)

Птичјиот грип е акутна инфективна болест што ја носат птиците. Видови на овој вирус го инфицираат човечкото тело. Оваа болест се карактеризира со висок ризик од смрт, а клиничката слика содржи неколку синдроми - инфективно-токсични, респираторни, гастроинтестинални, што доведува до исклучително сериозна состојба на лицето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .