Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Шагасова болест: симптоми и третман

Шагасова болест - главните симптоми:

Чагасовата болест (син Американска трипаносомијаза) е заразна болест која е предизвикана од воведувањето на патолошки агенс во човечкото тело. И возрасните и децата можат да страдаат од патологија. Дијагнозата често се дава на машки претставници.

Главната причина за болеста е негативните ефекти на патогенот. Постојат неколку начини на инфекција, на пример, преку крв или контаминирани производи.

Клиниката вклучува голем број на симптоми, вклучувајќи го и остриот изглед на треска, хепатоспленомегалија , тежок оток, тешки осип и зголемување на лимфните јазли.

Основата на дијагностичките мерки за Chagas-овата болест е резултатот од лабораториските студии. За да се утврди точната дијагноза потребно е внимателно испитување и инструментални процедури.

Третманот се базира на употреба на конзервативни методи - лекови. Со развој на компликации, може да се препише хируршка интервенција.

Етиологија

Предизвикувачкиот агенс е патогениот протозоан Trypanosoma cruzi, а главните носители на американската трипаносомијаза се триатомски грешки во крвта.

Кога заразениот инсект го гризе лицето, се пренесуваат паразити кои активно го зголемуваат нивниот број: во прилично краток временски период се појавуваат првите клинички знаци.

Патогенот може да навлезе во структурната повреда на интегритетот на кожата, мукозните мембрани, органите на видот.

Други начини на пренесување на болеста Шагас:

 • ингестија на сурови или слабо зготвени контаминирани производи;
 • инфекција на бебето во матката или за време на трудот;
 • трансфузија на крв или трансплантација на донорски органи;
 • незаштитен секс;
 • употреба на лошо обработени медицински инструменти;
 • лабораториска работа со инфициран материјал;
 • прошетки во областите каде што средно е домаќин на Trypanosoma cruzi (armadillos, антетери, диви свињи, мајмуни);
 • контакт со заразени миленичиња.

Карактеристична карактеристика на провокатор е дека микроорганизмот е способен за интрацелуларен паразитизам, односно, во макрофагите на таквите сегменти:

 • кожа и мукозни мембрани;
 • миокард;
 • ендотелиум лимфни јазли;
 • слезината;
 • црниот дроб;
 • белите дробови;
 • ЦНС.

Паразитизацијата е оптоварена со развој на воспалителни-дистрофични и дегенеративни процеси во внатрешните органи, што доведува до нарушување на нивното функционирање.

Треба да се има на ум дека Трипаносома Крузи се карактеризира со долго постоење во организмот-домаќин.

Класификација

Chagas болест има неколку варијанти на курсот:

 1. Акутна американска трипаносомијаза. Доколку знаците продолжат помалку од 2 месеци. Паразитот циркулира во големи количини во крвта. Повеќето сериозно се манифестира кај деца, додека кај возрасните може да биде целосно асимптоматски;
 2. Хронична американска трипаносомијаза. Клиничките манифестации може да бидат отсутни за долго време, а почетниот механизам за влошување на состојбата на лицето е најтешко оштетување на внатрешните органи.

Симптоматологија

Од моментот кога патолошкиот агенс го продира човечкото тело додека не се појават првите знаци, трае 1 до 3 недели, но почесто периодот на инкубација трае 10 дена.

Акутниот и хроничен тек на Шагасовата болест се одликува со клиничка презентација. Во првиот случај, знаците ќе бидат како што следува:

 • постојана треска;
 • тежок оток во областа на инфекцијата;
 • брза слабост и замор;
 • мускулите, зглобовите и главоболките;
 • појава на лезии на кожата - осип како осип ;
 • намалување или целосно недостаток на апетит;
 • неможноста целосно да се отворат очите (тежина на очните капаци);
 • гадење, понекогаш води кон гадење;
 • нарушување на дефекацијата - перзистентна дијареа;
 • зголемување на големината на црниот дроб и слезината (хепатоспленомегалија);
 • промени во обемот на лимфните јазли на голем начин - најчесто грлото на матката, ингвиналните и аксиларните лимфни јазли се вклучени во патолошкиот процес;
 • формирање на воспалени јазли под кожата;
 • проблеми со функционирањето на срцето.

Хроничната форма почесто се манифестира 10-20 години по инфекцијата. Симптомите на болеста Шагас во оваа ситуација се како што следува:

 • нередовни отчукувања на срцето;
 • ненадеен срцев удар;
 • прекршување на процесот на голтање, што се јавува во позадина на лезии на хранопроводот;
 • силна болка во абдоменот;
 • хроничен запек ;
 • аритмија ;
 • мегаколон ;
 • формирање на фекални камења;
 • мегазофагус.

Ако имате еден или повеќе симптоми, треба да побарате квалификувана помош што е можно поскоро.

Дијагностика

Со дијагнозата на болеста Шагас, искусен специјалист нема проблеми. Воспоставувањето на точна дијагноза бара интегриран пристап.

Специјалист за заразни болести треба самостојно да изврши неколку манипулации:

 • да ја проучува историјата на болеста;
 • собира и анализира животна историја - да се утврди точната рута на пенетрација на Trypanosoma cruzi;
 • оцени состојбата на кожата;
 • мерење на телесната температура и отчукувањата на срцето;
 • палпираат предниот ѕид на абдоминалната празнина;
 • прашајте го пациентот детално за прв пат од појавата и сериозноста на клиничките знаци.

Во дијагностиката на патолошкиот процес, најинформативни се следниве лабораториски тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • микроскопско испитување на цереброспиналната течност и пунктатот;
 • PCR тестови;
 • бактериска крвна култура;
 • серолошки тестови.

Да се ​​потврди дијагнозата на "Chagas болест" ќе им помогне на инструменталните процедури:

 • ултрасонографија на перитонеални органи;
 • ЕКГ;
 • иригоскопија;
 • пункција на коскената срцевина, зафатени лимфни јазли, слезина и други примарни области на оштетување.
Прободување на коскената срцевина

Третман

Опасноста од Chagas болест не е само во развојот на голем број на опасни по живот компликации, но во фактот дека терапијата денес е неефикасна.

Конзервативниот третман вклучува земање такви лекови:

 • антипаразитарни лекови;
 • АКЕ инхибитори;
 • срцеви гликозиди;
 • антикоагуланси;
 • антиаритмични лекови;
 • супстанции за нормализација на процесите на варење;
 • засилувачки агенси.

Со тежок курс, хронична форма и развој на последици, лекарите се свртуваат кон тактиката на хируршко лекување, што подразбира спроведување на такви манипулации:

 • коронарна артериска бајпас хирургија;
 • имплантација на пејсмејкер;
 • донаторска трансплантација на срце;
 • наметнување на колостомија;
 • ексцизија на дебелото црево.
Колостомија

Можни компликации

Дури и со терапија, Chagas-овата болест често доведува до следниве компликации:

Последици од развојот на болеста во периодот на носење на детето:

 • спонтан абортус;
 • предвремено породување;
 • интраутерина инфекција на фетусот.

Кај новороденчињата и постарите деца, Chagas-овата болест е комплицирана со следните состојби:

Превенција и прогноза

Намалување на веројатноста за развој на болеста е можно со следење на едноставни упатства. Превенција на болеста на Шагас:

 • избегнување на спиење во дивината;
 • јадење само оние производи кои биле подложени на темелно термичка обработка;
 • исклучување на близок контакт со диви и домашни животни;
 • примена на репеленти на изложената кожа;
 • инсектициден третман на простории во кои можат да живеат носители на Trypanosoma cruzi - човечко живеалиште, живи куќи и свињи;
 • темелен донаторски скрининг за трипаносомијаза;
 • употреба на мерки за безбедност при работа во лабораторија со инфициран материјал;
 • користете само стерилизирани медицински инструменти;
 • редовен превентивен преглед во здравствена установа.

Chagas-овата болест има двосмислено предвидување, бидејќи исходот зависи од неколку фактори:

 • природата на болеста;
 • време на започнување на терапија;
 • возрасна категорија на пациентот.

Децата и лицата со најголемо оштетување на внатрешните органи најчесто се фатални. Сепак, дури и со навремено иницирана терапија, исходот не секогаш е поволен: терапијата може да ги елиминира само клиничките манифестации, но не дава целосна доверба во елиминацијата на интрацелуларните нарушувања.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Chagas болест и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: инфекциолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 12 од 20)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Аскаријаза кај деца (појавување симптоми: 12 од 20)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 11 од 20)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Црви (црви) (појавување симптоми: 11 од 20)

Црви (црви) - група на паразитски црви кои влегуваат во човечкото тело и почнуваат да го паразитираат. Болестите што ги предизвикуваат кај децата и возрасните се нарекуваат хелминтични инвазии или хелминтни инфекции. До денес, научниците знаат неколку стотици видови на црви кои можат да се паразитираат во човечкото тело. Некои не предизвикуваат тешка повреда на виталните органи, додека други, напротив, предизвикуваат опасни компликации и може да го загрозат животот на пациентот. Затоа, важно е внимателно да ги набљудувате превентивните мерки, така што гелминтните јајца да не навлезат во телото.

...
Серумска болест (појавување на симптоми: 11 од 20)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .