Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Заспана болест: симптоми и третман

Заспаната болест - главните симптоми:

Заспаната болест (син африканска трипаносомијаза) е инфективна болест предизвикана од специфичен паразит. Патологијата е најчеста во Африка, каде што достигна ниво на епидемија. Болеста постои во две форми, и двете имаат негативен ефект врз човечкото тело.

Цецето ги лета агентите на трипаносомијаза: патогенот влегува во крвотокот откако ќе биде каснат од носач, што може да доведе до развој на маларија. Не постојат други механизми на инфекција. Вреди да се спомене дека инсектот е заразен од болен човек.

Клиничката слика е специфична, изразена, вклучува формирање на трипанозомален шанкр на местото на залак, треска со брановиден тек, тежок едем и постепено зголемување на поспаност.

Само лекарот може да воспостави точна дијагноза, која ќе се базира на симптоми и лабораториски резултати. Инструменталните процедури се секундарни.

Денес, постои специјален лек за спиење болест - целата терапија е ограничена на долгорочни лекови. Текот на третманот се прави поединечно.

Етиологија

Заспаната болест спаѓа во категоријата на пренослива трипаносомијаза, се карактеризира со значително влошување на состојбата на пациентот и сериозно оштетување на лимфниот систем и централниот нервен систем.

Главната причина зошто се развива патологијата е воведувањето на патолошки агенс во телото.

До денес, постојат две форми на перколација, кои, соодветно, се разликуваат во зависност од патогенот. Провокаторите се наједноставен од родот Trypanosoma brucei и Trypanosoma brucei rhodesiense. Ниту еден од двата типа на микроорганизми не е сексуално пренослив.

Каузативниот агенс на спиење има следниве карактеристики:

 • облик - рамен, триаголник;
 • димензии - ширина од 1,5 до 3,5 микрометри, должина - 12-35 микрометри;
 • цецето лета само носач - член на крвоносен член кој пренесува инфекција од едно лице во друго, може да излаже агент кој предизвикува болести во текот на целиот живот.

Главните преносни патеки се каснувања, кои го ослободуваат паразитот заедно со плунката. Околу 400 илјади поединци може да навлезат во телото во еден залак, додека минималната доза за појава на специфични симптоми е 300-400 трипанозоми.

Во просек, 1-3 недели по започнувањето на животниот циклус на патогенот, бактеријата целосно ги оштетува лимфните и крвните системи, а некое време подоцна централниот нервен систем е вклучен во патологијата.

Како одговор, имунолошкиот систем почнува да произведува антитела кои можат да ја запрат паразитријата за некое време. Сепак, трипанозомите имаат висока антигенска варијабилност, што го нарушува формирањето на имунитетот.

Начини на пренесување на спиечка болест

Се забележува дека главните ризични групи се:

 • луѓе од африканскиот континент;
 • лица кои се занимаваат со земјоделство и риболов;
 • лица поврзани со лов и сточарство;
 • селани.

Во прилог на африканската трипаносомијаза, американската трипаносомијаза, која се нарекува Chagas болест, е опасна за луѓето.

Класификација

Како прогресија на спиечката болест, трипаносомијазата поминува низ неколку фази:

 • рано или хемолимфатично - може да трае долго време, од неколку месеци до 5 години, во просек околу 1 година;
 • умерена;
 • тежок или менингоенцефалитичен - паразитот продира во централниот нервен систем, што доведува до влошување на симптомите и развој на компликации.

Луѓето можат да се заразат со неколку видови на наједноставни микроорганизми. Клиничарите идентификуваат неколку опции за текот на болеста:

 • Родезиски - патоген Trypanosoma brucei rhodesiense;
 • Gambian - извор Trypanosoma brucei.

Ниту една од болестите не е сексуално пренослива.

Симптоматологија

Африканската трипаносомијаза има инфективна природа, па затоа е препорачливо да се зборува за периодот на инкубација - времето од моментот на продирање на патогенот во телото се додека не се појават првите манифестации. Во овој случај, овој временски период ќе биде чисто индивидуален, може да варира од неколку дена до еден месец. Времетраењето на периодот на инкубација зависи од локацијата на залак.

Клиничката слика ќе се разликува во зависност од тежината на болеста. Болеста во рана фаза е придружена со такви манифестации:

 1. Формирањето на примарен дефект - трипанома или трипанозомален шанкр. Нанадвор, тоа е мал јазол со дијаметар не повеќе од 2 сантиметри, кога се допира, се јавува болка. Често локализирани на горните или долните екстремитети, главата. Често формирање на чиреви. Кога животниот циклус на паразитот достигнува 3 недели, зовривањето спонтано лечи. Пигментирана лузна останува на кожата;
 2. Појавата на телото на лицето со розова или пурпурна боја. Во повеќето ситуации, се појавува истовремено со претходниот знак.
 3. Изречена отекување на лицето, рацете и нозете.

Како што се развива состојбата на спиењето, симптомите ќе бидат како што следува:

 • треска од погрешен тип (температурата се зголемува на 38-40 степени) - состојбата е таканаречена, бидејќи таквите вредности се алтернативни со нивната нормализација, која може да трае од 2 до 7 дена;
 • зголемувањето на обемот на регионалните лимфни јазли (често задните делови на грлото на матката кои најмногу се наоѓаат на таков сегмент како каротидната артерија) честопати страдаат - тие можат да пораснат до големината на јајцето на гулабот;
 • слабост и слабост;
 • мала болка во мускулите и зглобовите;
 • апатија и чести промени во расположението;
 • зголемена брзина на срцето;
 • губење на тежината;
 • хепатоспленомегалија ;
 • замаглување или лузни на рожницата;
 • хеморагии во ирисот на окото;
 • уртикаријални осипувања;
 • зголемување на дневната поспаност;
 • подпнатост на очните капаци.

Во тешка африканска болест на спиење, забележано е присуство на такви знаци:

 • атактички одење;
 • тремор на екстремитетите и јазикот;
 • нејасен говор;
 • летаргија;
 • тешки главоболки;
 • саливација;
 • депресивна или манијачка состојба;
 • конвулзивни напади;
 • парализа;
 • епилептични напади ;
 • кома.

Овие симптоми се карактеристични за гамбиската форма на болеста. Што се однесува до родезиската варијанта на курсот, болеста е придружена со потешка манифестација на симптоми и минлив развој. Треска и интоксикација се многу поизразени, човечкото тело е драматично исцрпено и често се јавуваат проблеми со срцето.

Смртта на пациентите може да се случи веќе во првата година од инфекцијата, дури и пред моментот кога болеста преминува во менингоенцефалитичната фаза.

Главни симптоми на спиење

Дијагностика

Заспаната болест (трипаносомијаза) е дијагностицирана од специјалист за заразни болести - клиничарот може да направи прелиминарна дијагноза врз основа на симптомите. Сепак, за точна потврда се применуваат лабораториски и инструментални испитувања.

Пред сè, лекарот мора да ги изврши следните дејства:

 • да ја проучува историјата на болеста;
 • собира и анализира историја на животот - да го потврди фактот на посетените земји во Африка;
 • оцени состојбата на кожата;
 • палпација на предниот абдоминален ѕид - ќе обезбеди можност за откривање на зголемен црн дроб и слезината;
 • ги мери вредностите на срцето и температурата;
 • детално прашајте го пациентот или неговите роднини - за да ја одредите сериозноста на симптомите.

Патолошкиот микроорганизам што предизвикува спиечка болест може да се открие за време на следните лабораториски тестови:

 • општи и биохемиски анализи на крвта;
 • бактериска култура на трипанозомален шанкр пунктат или изменети лимфни јазли;
 • микроскопско испитување на цереброспиналната течност;
 • боење на биолошки материјал според методот Романовски-Џимса;
 • PCR тестови;
 • серолошки тестови - ELISA и REEF.

Во некои случаи, за конечна потврда на дијагнозата, клиничарите спроведуваат биолошки тест со воведување на крв или цереброспинална течност од пациенти на заморчиња.

Во однос на инструменталните процедури, студиите се од секундарна важност и повеќе се фокусираат на потрагата по компликации. Во вакви случаи, ултразвучно скенирање, КТ скенирање, МРИ и рентген.

Африканската болест на спиење задолжително треба да се разликува од маларија и такви болести:

Третман

Третманот за спиење болест се изведува само преку употреба на специјално насочени лекови кои се најефективни во раната фаза, пред оштетување на централниот нервен систем.

Следниве лекови може да го прекинат животниот циклус на паразити во случаи на гамбиската форма:

 • "Сурамин";
 • "Ефлорнитин";
 • "Пентамидин".

Родезиската варијанта се третира со следниве лекови:

 • "Меларсопрол";
 • "Сурамин".

Африканската трипаносомијаза има дополнителни терапевтски препораки:

 • употребата на антипиретични и други лекови за олеснување на симптомите;
 • спроведување на детоксификација и хипосензибилна терапија;
 • прием на заштитени супстанции.

Траењето на овој или оној лек го одредува само лекарот што присуствува на индивидуална основа.

Можни компликации

Во случаи на инфекција со африканскиот паразит, веројатноста за опасни по живот компликации е висока:

Превенција и прогноза

За да се избегне развојот на патолошкиот процес е можно со строго придржување кон одредени правила. Превенцијата од болест на спиење вклучува такви препораки:

 • истребување на летената цеце, која делува како носител на паразити;
 • намалување на грмушки гранки расте во близина населби;
 • одбивање да ги посети африканските земји, освен ако тоа е апсолутно неопходно;
 • имплементација на масовна хлоропрофилакса меѓу локалното население и туристите;
 • употребата на репеленти на секој излез на улица;
 • облечена во светло обоена облека со долги ракави;
 • Изврши интрамускулна инјекција на Пентамидин секои шест месеци.

Во целосно отсуство на терапија, спиењето кај 100% од случаите е фатално. На почетокот на специфичниот третман во рана фаза, комплетен лек е возможен. Ако терапијата била спроведена со вклучување на нервниот систем во патолошкиот процес, веројатноста за развој на компликации кои доведуваат до смрт не е исклучена.

Во прилог на времето на почетокот на медицинската елиминација на таков проблем, формата влијае на исходот - родезиската верзија има посериозно предвидување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Заспаната болест и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: инфекциолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Шагасова болест (појавување на симптоми: 7 од 20)

Чагасовата болест (син Американска трипаносомијаза) е заразна болест која е предизвикана од воведувањето на патолошки агенс во човечкото тело. И возрасните и децата можат да страдаат од патологија. Дијагнозата често се дава на машки претставници.

...
Клонорхоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Еозинофилија (појавување симптоми: 6 од 20)

Еозинофилијата е состојба на телото во кое се дијагностицира релативно или апсолутно зголемување на бројот на еозинофилите во крвта. Како последица на тоа, овие клетки може да се инфилтрираат од овие клетки на други ткива. Вреди да се напомене фактот дека еозинофилијата не е независна болест. Ова е еден вид на симптом кој укажува на присуство на различни алергиски, инфективни, автоимуни и други патологии во човечкото тело.

...
Еозинофилна пневмонија (појавување симптоми: 6 од 20)

Еозинофилна пневмонија е болест на белите дробови со инфективна алергиска природа, во која еозинофилите се акумулираат во алвеолите, а еозинофилија е забележана во крвта. Еозинофилите се компоненти на човечкиот имунолошки систем. Нивниот број се зголемува во случаи кога се развиваат воспалителни и алергиски процеси во белите дробови. Вклучувајќи го и бројот на еозинофилите се зголемува кај бронхијална астма, која често ја придружува оваа патологија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .