Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Голема сипаница: Симптоми и третман

Големи сипаници - главните симптоми се:

Природни пори (или црн лак, како што беше наречено пред) е многу заразна вирусна инфекција која влијае само на луѓето. Големата сипаница, чии симптоми се манифестираат како општа интоксикација во комбинација со карактеристични осипи кои ја покриваат кожата и мукозните мембрани, е завршена за пациенти кои претрпеле, делумно или целосно губење на видот и речиси во сите случаи останале по лузни на улкусот.

Општ опис

Два вида на специфични вируси предизвикуваат развој на големи сипаници, ова се варфоловите големи и Variola minor. Првиот од овие вируси ги дефинира стапките на смртност во опсег од 20-40% (врз основа на некои податоци, оваа бројка е околу 90%), втората - во опсег од 1-3%.

Типични случаи на големи сипаници, како што е веќе забележано, се јавуваат во комбинација со интоксикација и карактеристичен тип на исип, фокусирајќи се на мукозните мембрани и на кожата. Овие ерупции, пак, се појавуваат како неколку фази со нивна алтернативна трансформација, прво во точки, потоа во меурчиња, потоа во пустули, потоа во кора и конечно во лузни.

Исто така забележавме дека само луѓе добиваат сипаници (како дел од експериментите со обиди за зарази на животни, сите резултати во оваа насока се постигнуваат со тешкотии). Вирусот за филтрирање, кој е антигенски поврзан со еритроцитите во групата А, дејствува како предизвикувач на мали сипаници, поради што се објаснува слабиот имунитет, додека високата подложност на болеста и морталитетот забележана во соодветната група на индивидуи е објаснета.

Особеноста на предизвикувачкиот агенс на големи сипаници исто така лежи во фактот дека е многу отпорен на ефектите на факторите на животната средина, особено ова се однесува на услови со ниска температура и со сушење. Во текот на долг временски период (мерено во многу месеци), предизвикувачкиот агенс на болеста може слободно да се чува во скали и кора од панкреас, фокусирајќи се на кожата на болно лице. За време на замрзнување или лиофилизација (начинот на кој мекото сушење се врши со претходно замрзнување), одржливоста на вирусот може да достигне неколку години. Во меѓувреме, греењето на вирусот до 60 ° C доведува до смрт во период од околу половина час, кога се загрева во опсег од 70-100 ° C, неговата смрт се јавува во период од 1 до 5 минути. Изложеноста на ултравиолетово зрачење води до смрт на вирусот по шест часа. Кога се користи етер, алкохол, ацетон или хлороводородна киселина, може да се неутрализира за половина час.

Времетраењето на периодот на инкубација на големи сипаници (временскиот период помеѓу моментот кога вирусот влегува во телото и манифестацијата на првите симптоми поврзани со болеста предизвикана од вирусот) во просек изнесува 8-14 дена, но почесто трае околу 11-12 дена. Болно лице е заразно за животната средина во текот на целиот период на исип (постои претпоставка дека ова е исто така релевантно во периодот неколку дена пред појавата на осип), што, соодветно, го определува периодот на општ инфективен период во рок од три недели.

Вирусот се ослободува преку пукави меурчиња што се појавуваат на кожата, како и преку оние меури кои веќе почнуваат да се исушат на неа. Покрај тоа, вирусот е присутен во урината, измет и во усната шуплина на болно лице. Според тоа, преносот на патогенот се јавува преку директен контакт на болно лице со здрава капсула од воздухот, од животни што дејствуваат како носители и од здрави луѓе, исто така, дејствувајќи како таква. Одржливоста на вирусот се одржува на постелнината и на облеката. Одделно, треба да се забележи дека трупот на лице кое починало од оваа болест, исто така, утврдува висок степен на инфективност.

Најголемата опасност во однос на инфекцијата е утврдена за таква група на пациенти, текот на големи сипаници во која се појавува во избришана форма, бидејќи оваа варијанта на текот на болеста го отежнува дијагностицирањето, поради што е прилично тешко да се изолираат пациентите навремено.

Подвижност за инфекција со вирус е релевантна за не-вакцинираните пациенти. Што се однесува до природниот имунитет на оваа болест, не постои. Големата сипаница може да се разболи на било која возраст, но децата под 4-годишна возраст се особено ранливи во овој поглед.

Што се однесува до карактеристиките на инфекцијата, сликата е како што следи. Вдишување на воздух контаминиран со вирус предизвикува да влезе во респираторниот тракт (инфекцијата исто така може да се изврши со користење на методите наведени претходно). Тогаш вирусот влегува во најблиските лимфни јазли, а потоа во крвотокот, што предизвикува виремија - нејзиниот влез во крвотокот со последователно ширење низ телото. Се јавува хематогена инфекција на епителиумот, и во него се случува вирусот на мали сипаници да се размножува брзо, што, пак, предизвикува појава на енантема и егзантем (ерупции на мукозните мембрани и на кожата) кај инфицирано лице.

Поради истовременото слабеење на имунитетот, секундарната флора се активира со трансформација на везикули (ограничени површински шуплини со течност во нив, нешто повисоко над нивото на кожата) во пустули (формации слични на претходната форма, но содржат гној во нивните шуплини). Потоа, заробениот слој во епидермисот е убиен, како резултат на кој се развиваат длабоки процеси на супуративна и деструктивна природа, и против оваа позадина се јавува формирање на лузни.

Покрај тоа, не е исклучена можноста за развој на инфективен токсичен шок под влијание на овие процеси кои го придружуваат текот на големи сипаници. Неговите тешки форми се јавуваат во врска со развојот на хеморагичен синдром (крварење на кожата и мукозните мембрани).

Симптоми на сипаници

Ако се земат предвид случаите на типичен тек на болеста, симптомите на големи сипаници во овој случај се појавуваат по 8-12 дена од моментот на инфекција (ова, соодветно, го одредува периодот на инкубација).

За почетниот период на болеста се карактеризира со појава на треска и треска. Температурата кај пациентите се додека супурацијата на осип на кожата, по правило, не е забележана во рамките на не повеќе од 37,5 ° C, последователно неговото зголемување може да се утврди во границите од 40-41 ° C

Пациентите се појавуваат силна болка во долниот дел од грбот "кинење", болката се појавува во сакрумот и екстремитетите. Покрај тоа, релевантни манифестации во форма на вртоглавица и голема жед, повраќање и главоболка. Во некои случаи, текот на почетниот период на болеста, сите симптоми на големи сипаници се појавуваат во блага форма.

Во текот на вториот до четвртиот ден од појавата на треска на позадина почнува да се формира почетен осип на кожата кај пациенти (осип што се појавува пред неговата варијанта, која се смета за типична кај големи сипаници), која може да се манифестира или како места на хиперемија (розеолозен, јадро или еритематозен осип) или како хеморагичен исип фокусиран на двете страни на градниот кош (од пазувите до пекторалниот мускул), вклучително и од просторот под папокот со заплена на внатрешниот бедро на површината и на површината на ингвиналните набори (со што се формира таканаречениот "триаголник на Симон").

Појавата на крварење се карактеризира со нивната сличност со пурпура (осип што не исчезнува кога се применува притисок врз него и има појава на мали мултипли крварења во мукозните мембрани и во кожата), а во некои случаи и со екхимоза (голем тип на место од дијаметар од 3 mm, кој исто така има изглед хеморагии кои ја зафаќаат кожата и мукозните мембрани). Времетраењето на задржувањето на забележаниот осип е со редослед од неколку часа, ако осипот е хеморагичен, тогаш времетраењето на неговото задржување, соодветно, е продолжено.

До четвртиот ден од манифестацијата на мали сипаници кај пациентите, температурата се намалува и, воопшто, постои слабеење на симптомите поврзани со неговиот почетен период. Во исто време, од ова време почнуваат да се појавуваат карактеристични за болеста, фокусирајќи се на лицето и скалпот, како и на екстремитетите и торзото. Локализацијата на осипот е исто така можна во областа на стапалата и дланките. Тука, веќе е забележано следењето на моделот на трансформација од дамки и до лузната (земајќи ги во предвид промените состојби на папулите, везикулите, пустулите и кората). Кожните елементи кои се појавуваат со природни мали сипаници, според видот на манифестацијата, се карактеризираат со нивната сопствена густина, во центарот на образованието постои карактеристична ретракција, базата е подложна на инфилтрација (истекување на течност од елементите на осипот).

Во прилог на овие зони, pock означува фокус на мукозните мембрани, а со тоа влијае на мукозните мембрани на носот, гркланот и орофаринксот, трахеата и бронхиите. Конјуктивата на окото, уретрата и женските генитални органи, ректумот се засегнати. Во иднина, овие формации на мукозните мембрани се во форма на ерозија. Не се забележани видови на ерупции кај големи сипаници - сите од нив со оваа болест одговараат на една заедничка фаза. Пробивањето на меур со големи сипаници не води до негово пропаѓање поради неговата мулти-купе, а до крајот на трансформациската шема на елементите на осипните лузни формирани откако кората ќе падне, ќе имаат различни длабочини на лузни.

До осмиот или деветтиот ден од текот на болеста, постои засилување на везикулите, што е придружено со повторно влошување на состојбата на пациентите, на кои исто така се спојуваат симптомите на токсичната форма на енцефалопатија. Особено, пациентите со нарушена свест, радуваат и се во состојба на возбуда. Големи сипаници кај децата во оваа фаза се придружени со појава на конвулзии.

Времетраењето на периодот на сушење на кората и нивното последователно отстранување е околу една до две недели. Скалпот и лицето добиваат карактеристични бројни лузни до крајот на овој процес. Посебно тешка форма на болеста може да биде фатална пред транзицијата кон појава на осип.

Бидејќи тешките форми на манифестацијата на болеста се сметаат за мозочен облик на мали сипаници, форма на пустуларно-хеморагична, како и мали сипаници пурпура.

Вакцината против мали сипаници помага да се олесни текот на оваа болест. Неговите главни карактеристики во овој случај се во долгиот тек на инкубациониот период (трае околу 15-17 дена). Симптомите на интоксикација и слабост се умерени манифестации. Осипот во големи сипаници (типичен осип) се манифестира во лоша форма, во иднина тој не ја придружува фазата на формирање на пустули, не останува на кожата и на лузни. Во принцип, во оваа варијанта на текот на големи сипаници, обновувањето се јавува по две недели. Освен тоа, можни се варијабилни варијанти на мали сипаници, во кои треска се манифестира накратко, нема осип, мали нарушувања во здравјето и мали варијанти на сипаници, во кои осипот не се појавува доволно, со слична благосостојба на пациентите.

Енцефалит и менингоенцефалитис, сепса, кератитис, пневмонија, иритис и панофталмитис се сметаат за компликации кои подоцна може да се појават на позадината на големи сипаници.

Карактеристики на мали сипаници: 1 - пустуларна фаза; 2 - осип (папуларно-нодуларен осип, везикули во комбинација со супурација, пустули, кора во соодветен редослед)
Голема сипаница: редоследот на текот на болеста и нејзините манифестации

Дијагностицирање

Дијагнозата на големи сипаници вклучува земање предвид на карактеристичните клинички манифестации на болеста (особено, тоа е осип), кои се користат за последователни клинички студии. Така, дијагнозата на болеста се базира на анализа на содржината на формираните елементи на кожата во една или друга фаза (везикула, пустула, везикула, кора), исто така се испитуваат крвта и брис од слузта земена од усната шуплина. Присуството на вирус од мали сипаници во земени примероци се определува со микропокризија, ПЦР, електронска микроскопија. Добивањето на прелиминарниот резултат се јавува во рок од 24 часа, заради понатамошно, потемелно истражување на примероците, вирусот веќе е изолиран и идентификуван.

Третман

Третманот на мали сипаници се базира на употреба на антивирусни лекови (особено, се користи метисазон, курс до 6 дена, два пати на ден во доза од 0,6 g), како и оспоренго имуноглобулин (интрамускулно, дози од 3 до 6 ml.). Во принцип, високо ефикасната дрога која може да се користи како дел од етиотропското лекување досега не е создадена, а терапевтската ефикасност на овие лекови е прилично ниска.

Како превентивна мерка за спречување на придржувањето кон сликата на болеста на бактериска инфекција, особено за погодените области на кожата, се применуваат антисептици. Тематски бактериски компликации бараат назначување на антибиотици со широк спектар на пациенти, особено цефалоспорини, полусинтетички пеницилини и макролиди. Детоксификација на телото се обезбедува преку спроведување на мерки во форма на употреба на кристалоидни и колоидни раствори, плазмафереза ​​и ултрафилтрација (во некои случаи). Ако дојде до чешање, кожата може да се третира со оцет или алкохол.

Во однос на прогнозата, може да се каже дека се утврдува врз основа на клиничката форма на болеста, општата состојба на пациентот во преморбидниот период (почетната состојба на пациентот се смета за таква состојба пред појавата на болеста во него). Случаите на леталност се забележуваат во рамките на 2-100%. Благиот тек на болеста одредува поволна прогноза за оние пациенти кои биле вакцинирани. Реконвалесценти, т.е. обновените пациенти подлежат на испуштање од болницата, откако тие, соодветно, забележале клиничко закрепнување, но не порано од четириесет дена по почетокот на болеста.

По трансферот на благи форми на болеста, изјавата се прави без никакви прилагодувања во поглед на соодветноста за воена служба, додека преносот на тешки форми бара решавање на ова прашање од страна на IHC, земајќи ги предвид соодветните резидуални феномени (т.е. феномени кои се релевантни по пренесувањето особено се гледаат промени на видот на позадината на мали сипаници итн.

Голема сипаница: превенција

Како мерка за спречување на болеста која се разгледува, првенствено се разликува варијацијата (т.е. методот на вакцинација со рана и небезбедна вакцина). Треба да се забележи дека големи сипаници е првата, како и единствената заразна болест, победата над која беше постигната со масовна вакцинација. Во исто време, вакцинацијата против вариола е превентивен метод кој беше прекинат при употреба на територијата на СССР во текот на доцните 1970-ти, односно сега ваквите варијации не мора да се направат. Во 1980 година, СЗО, во една од своите редовни сесии, објави дека малите сипаници официјално се искорениле на планетата. Во меѓувреме, се уште се разгледува потенцијалната опасност од големи сипаници, што се објаснува со зачувување на соеви под условите на две, наводно, главни лаборатории (САД и Русија). Прашањето за нивното уништување беше претходно одложено до разгледување во 2014 година.

Со оглед на тоа што малите сипаници делуваат како особено опасна инфекција, болните лица, како и лицата со сомневање за можна инфекција, мора да бидат предмет на изолација со соодветно клиничко испитување и лекување во болница. Кај оние лица кои биле во контакт со болното лице (или со лице за кое се сомнева дека се сомнева за релевантноста на сипаници), карантин се утврдува за период од 17 дена. Исто така, тоа подразбира потреба од вакцинација, без оглед на тоа дали тоа беше направено претходно и колку време поминало од тој момент.

Ако се појават симптоми кои можат да укажат на релевантноста на големи сипаници, потребно е да се контактира специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате големи сипаници и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекар за инфективни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Скарлетна треска (појавување симптоми: 6 од 14)

Скарлетната треска е инфективна болест која се јавува кај пациенти во акутна форма и се пренесува преку капки во воздухот. Вреди да се забележи дека црвената треска, чии симптоми се манифестираат во форма на тежок осип со мали точки, воспалено грло, треска и интоксикација, се јавува не само кај децата, како што многу луѓе погрешно претпоставуваат, туку и кај возрасните. Исто така забележуваме дека како извор на инфекција, пациентите се најопасни во првите денови од појавата на оваа болест кај нив.

...
Менингитис (појавување симптоми: 6 од 14)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Енцефалитис што го пренесува знакот (симптоми на појавување: 6 од 14)

Енцефалитис кој е пренесен со глодање е сериозна заразна болест која се пренесува на луѓето од крлежи на енцефалитис. Вирусот се шири во мозокот и 'рбетниот мозок на возрасен или дете, предизвикува тешка интоксикација и влијае на централниот нервен систем. Тешките енцефалитички форми без навремено лекување можат да доведат до парализа, ментални нарушувања, па дури и смрт. Како да ги препознаеме симптомите на опасна патологија, што да правиме ако се сомневате дека е инфекција што се пренесува преку крлежи и што е значењето на вакцинацијата во спречувањето и лекувањето на смртоносната болест?

...
Мијалгија (појавување симптоми: 6 од 14)

Миалгија е патолошки процес кој се карактеризира со појава на болни сензации во мускулите со различна локализација и етиологија. Покрај болката, може да има вкочанетост на екстремитетите, воспаление на кожата. Буквално, "миалгија" значи "мускулна болка".

...
Лептоспироза (појавување симптоми: 6 од 14)

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .