Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Парвовирус: Симптоми и третман

Парвовирус - главните симптоми:

Парвовирусот е патоген кој предизвикува акутна инфекција кај децата. Главната ризична група се состои од деца од 3 до 15 години. Кај момчињата и девојчињата, болеста се јавува подеднакво.

Најчесто, патолошкиот агенс влегува во телото преку капки во воздухот, но постојат неколку други механизми на инфекција. Постојат фактори кои предизвикуваат тешка болест.

Клиничката слика е директно зависна од состојбата на имунолошкиот систем, на пример, некои пациенти може да доживеат асимптоматски тракт, додека други имаат класични знаци на артритис , задушеност и еритем .

Во процесот на дијагностицирање, лекарот се потпира на присуството на карактеристичен симптомски комплекс и резултатите од лабораториските студии и инструменталните процедури.

За лекување на болеста е прифатена со конзервативни методи, меѓу кои е неопходно да се распределат орални лекови и усогласеност со штетна исхрана.

Етиологија

Парвовирусот Б19 е опасен за луѓето - мал микроорганизам без надворешна школка.

Провокатор на инфективниот процес ги има следниве карактеристики:

 • висока стабилност во животната средина;
 • преживува кога се загрева до 60 степени и кога е замрзнато;
 • недостаток на ефект на средства за дезинфекција и липидни растворувачи;
 • активната репродукција се изведува кај недиференцирани клетки на еритроцитите, кои може да се добијат од крв од папочна врвца, коскена срцевина и фетални ткива на црниот дроб.

Главниот извор на инфекција е инфицирана личност во текот на целиот период на инфекција. Вирусот може да се открие во крвта, спутумот и фарингеалното празнење. Не се почитуваат епидемии: дури и кај детски групи се регистрираат само изолирани случаи на болеста.

Инфекцијата со парвовирус се шири на следниве начини:

 1. Во воздухот. Најчесто се јавува. Преносот на бактерии се јавува при близок контакт. Роднините и медицинскиот персонал се изложени на ризик.
 2. Трансфузија на крв. Се изведува во процесот на трансфузија на донорната крв или нејзините компоненти.
 3. Трансплантација. Инфекција се јавува при трансплантација на внатрешни органи запленети од пациентот.
 4. Вертикално. Парвовирусот Б19 се пренесува од мајка на дете за време на бременоста или за време на породувањето.
 5. Контакт Ретко се сретнува.

Патогенезата на развојот на парвовирус се состои од неколку линкови:

 • приврзаноста се јавува во случаите на врзувачки протеини лоцирани во пликот на вирион со специфични молекули лоцирани на површината на мембраната;
 • пенетрација на патолошкиот агенс во клетката;
 • Конверзија на ДНК;
 • синтеза на вирусната РНК од ДНК;
 • ослободување на провокациони инфекции.

Парвовирус Б19 инфекција во повеќето ситуации се дијагностицира кај деца во градинка и во училишна возраст, но веројатноста за појава на инфекција кај лице со друга возрасна категорија не е исклучена. Вреди да се забележи дека кај возрасните болеста почесто се дијагностицира кај жени отколку кај мажите, што е предизвикано од висок ризик од инфекција за време на бременоста: секоја втора жена на која е дадена слична дијагноза е во позиција.

Тежината на инфекцијата е под влијание на состојбата на имуниот систем. На пример, кај луѓе со висок степен на отпор, болеста често се јавува во форма на асимптоматска еритроидна аплазија или акутна форма на артритис, а кај луѓе со ослабен имунолошки систем, се забележува хронична анемија .

Класификација

Болеста како резултат на активноста на парвовирус е:

 • конгенитален - инфективен процес се манифестира како фетален пад или како конгенитална хронична анемија;
 • стекнати - лицето е заразено со еден од горенаведените методи.

Кога инфекцијата со парвовирус е секундарна, болеста може да се појави во овие форми:

 • лесно;
 • умерена;
 • тешки

Врз основа на времетраењето на инфекцијата, лекарите разликуваат неколку видови на парвовирус:

 • акутно-клиничките знаци се развиваат помалку од еден месец;
 • долготрајни - симптоми перзистираат до 90 дена;
 • хронично - болеста напредува во текот на 90 дена.

Кај луѓето, процесот на инфекција предизвикан од парвовирус има неколку фази.

Првата фаза, кога патолошкиот агенс се шири низ телото, се нарекува виремија. Фазата започнува по околу 6 дена од моментот на инфекција, изразена како промена во составот на крвта. Симптомите перзистираат 10 дена. Вреди да се напомене дека во овој период луѓето се најопасни за другите, бидејќи вирусот е активно пуштен во надворешно опкружување.

Втората фаза започнува 17-18 дена по инфекцијата. Ослободувањето на патогениот агенс е помалку активно отколку во претходната фаза, а пациентот ги има првите клинички знаци на осип на кожата и болки во зглобовите.

Симптоматологија

Парвовирусот делува како провокатор на болеста, чиј период на инкубација варира од 4 до 14 дена, но во некои случаи може да биде три недели.

Манифестација на човечка паровирусска инфекција

Првите знаци на инфекција со парвовирус:

 • треска и треска;
 • болка во зглобовите и мускулите;
 • тежок чешање;
 • главоболки;
 • слабост и слабост.

Потоа, се развива инфективна еритема - морфолошка форма на инфективниот процес, почесто се гледа кај деца. Во такви случаи, присутни се следниве симптоми:

 • светло црвен папуларен исип, локализиран на образите и сличен на патеката на шлаканица. Елементи на осип може да бидат папули, крварења и везикули. Исип на долниот или горниот екстремитет може да предизвика психо-емоционален шок, директна сончева светлина, прекумерна физичка активност и флуктуации на притисокот;
 • назолабијалниот триаголник неприродно бледо;
 • мало зголемување на телесната температура;
 • тежок чешање што поминала околу една недела.

Инфективната еритема има неколку фази:

 • 1 - формирање на спотови или папули на лицето;
 • 2 - појава на осип во вид на чипка на рацете и нозете;
 • 3 - исчезнување на осипот.

Кај возрасните, овој дел од клиничката слика е многу потежок отколку кај децата, бидејќи покрај главните симптоми, постојат знаци на интоксикација и диспепсија .

Акутен парвовирусен артритис е уште една манифестација на болеста, ретко се развива кај дете. Често, артритисот се јавува кај постарите лица и симетрично влијае на периферните зглобови.

Симптомите во такви случаи ќе вклучуваат:

 • цврстина на движење наутро;
 • оток на зафатените ткива;
 • синдром на болка со различна тежина;
 • црвенило на кожата над заболениот зглоб.

Често се вклучени рацете, колената и зглобните зглобови. Таквите знаци траат три недели, по што поминуваат без трага.

Апластична криза или манифестации на анемија се обединуваат сами по себе:

 • бледило на кожата;
 • постојана поспаност;
 • слабост и намалени перформанси.

Ерихема во вид на "ракавици и чорапи" е прикажана:

 • појава на сериозни нервозни дамки или осип на рацете, нозете и гениталиите. Петехии и бикови може да се формираат на кожата, кои се склони кон само-дисекција, по што се случуваат улкуси и ерозија. Зафатените области на кожата може многу да крварат, некротизираат и раскинуваат;
 • треска;
 • малаксаност;
 • недостаток на апетит;
 • болка во мускулите и зглобовите;
 • болки во телото;
 • главоболки;
 • отечени екстремитети.

Меѓу најретките симптоми на инфекција со парвовирус кај деца забележуваат:

Имунодефицитните состојби предизвикуваат транзиција на болеста на хронична форма, која се карактеризира со наизменични егзацербации и ремисија. Во некои случаи, постои апсолутно асимптоматска инфекција.

Дијагностика

Дијагнозата на парвовирусната инфекција се прави врз основа на податоците добиени за време на широк дијагностички мерки.

На прво место, лекарот за заразни болести е должен:

 • да ја изучуваат историјата на болеста - да ги идентификуваат факторите кои можат да предизвикаат сериозна патологија;
 • собира и анализира историја - да се утврди патот на инфекцијата во телото;
 • измерва телесна температура;
 • испитува состојбата на кожата;
 • прашајте го детето или родителите во детали за времето на појава и сериозноста на клиничките знаци.

За откривање на парвовирус B19 во човечкото тело, можете да ги користите следните лабораториски тестови:

 • клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • серолошки тестови;
 • имунолошки тестови;
 • PCR;
 • бактериска крв и култура на спутум.

Дополнителните дијагностички испитувања може да послужат инструментални процедури, вклучувајќи:

 • ултрасонографија на абдоминалните органи;
 • радиографија;
 • КТ и МРИ;
 • пробиена биопсија на 'рбетниот мозок со последователна студија за биопсија.

Третман

Со лесен степен на парвовирус, хоспитализацијата не е неопходна. Во такви случаи, терапијата е насочена кон почитување на неколку правила:

 • строг одмор во кревет;
 • ингестија на големи количини на течност;
 • минимизирање на физичката активност кај возрасните.

Третманот со лекови е насочен кон ослободување на симптомите и вклучува земање:

 • антипиретици;
 • нестероидни антиинфламаторни супстанции;
 • десензибилизатори.

Пациентите можеби ќе треба:

 • трансфузија на еритроцити;
 • Интравенска администрација на имуноглобулин со антитела кои го уништуваат парвовирусот.

Пациентите треба да одржуваат соодветна и урамнотежена исхрана, збогатувајќи го менито со лесно сварлива храна, која содржи многу калории, витамини и минерали.

Само оние кои го ослободуваат парвовирусот Б19 во животната средина, заразиле здрави луѓе, се предмет на хоспитализација. Ваквите пациенти се сместени во посебни одделенија на болницата за заразни болести. Во хронична форма може да бидат потребни доживотни трансфузии на крв.

Можни компликации

Парвовирусна инфекција во целосно отсуство на терапија може да предизвика појава на такви компликации:

Во однос на ефектите на парвовирус кај бремени жени, не-имунолошкиот пад на фетусот се развива само во 10% од случаите. Ако инфекцијата се случила во првиот триместар, ризикот од спонтан абортус е висок.

Превенција и прогноза

Не постои специфична превенција на парвовирус во форма на вакцинација. За да се намали веројатноста за инфективен процес може да се постигне со следење на овие едноставни препораки:

 • избегнувајте контакт со пациентот;
 • користете лична заштитна опрема кога работите со пациенти;
 • следете ги правилата за лична хигиена;
 • постојано зајакнување на имунолошкиот систем;
 • врши редовно влажно чистење и проветрување на простории;
 • се подложени на целосен превентивен преглед во здравствена установа најмалку 2 пати годишно.

Прогнозата во повеќето случаи е поволна, особено во акутната форма на болеста. Со развојот на хроничен третман со парвовирус трае повеќе време, не ја исклучува веројатноста за појава на несакани последици. Особеноста на болеста е дека инфекцијата со парвовирус има исклучително ниска стапка на морталитет.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате парвовирус и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: инфекциолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Борелиоза (појавување симптоми: 6 од 11)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Тонзилитис (појавување симптоми: 6 од 11)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 6 од 11)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Менингококната инфекција (појавување симптоми: 6 од 11)

Менингококната инфекција предизвикува антропонични болести - менингитис, менингококната сепса со фулминантен курс. Речиси 80% од сите клинички случаи се јавуваат кај деца. Клиничарите забележуваат дека врвот на болеста се јавува во текот на топла сезона, но лезиите се дијагностицираат во текот на целата година.

...
Фокална пневмонија (појавување на симптоми: 6 од 11)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .