Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Херпес: Симптоми и третман

Херпес - главните симптоми:

Херпесот е вирусна болест која се манифестира во форма на карактеристични лезии (везикули), групирани меѓу себе и локализирани во мукозните мембрани и на кожата. Херпес, симптоми кои се појавуваат на позадината на влијанието на вирусите на херпес, најчесто се наоѓаат во форма на лабијална (попрецизно, лабијална) инфекција, нејзините манифестации во традиционалниот секојдневен живот се дефинираат како "студени на усните". Постојат и други форми на болеста, на пример, генитален херпес (со доминантна лезија на гениталните органи), како и форми во кои се засегнати различни области.

Општ опис

Херпесот се манифестира само во случај кога имуниот систем на телото е во ослабена состојба. Ова може да биде олеснето од фактори како што се хипотермија или прегревање, трансфер на одредени болести, прекинување на бременоста (абортус), нестабилна ментална или физичка состојба итн. Како што е веќе забележано, херпесот се формира на кожата или мукозните мембрани во форма на мали црвени меурчиња концентрирани до со пријател. Во некои случаи, текот на болеста формирани меури се спојуваат заедно. Горењето и чешањето може да дејствуваат како придружни манифестации на ова.

Херпес на телото се јавува поради ефектите на вирусот, кој е постојано во човечкото тело, тоа е херпес симплекс. Херпес вирусите кои ја активираат болеста можат да бидат од два вида, HSV-1 и HSV-2. Најчеста е лабијалната инфекција, која, како што веќе е идентификувана, е дефинирана како "ладна", следната (во однос на инциденцата) е генитален херпес, во кој, според неговото име, влијае гениталната област. Како по правило, HSV-1 (или тип I) предизвикува инфекција во лицето, устата, очите, вратот и централниот нервен систем. HSV-2 (тип II), пак, се карактеризира со генитални лезии. Во меѓувреме, и ХСВ-1 и ХСВ-2 можат да предизвикаат лезии во областа на локализација спротивна едни на други. На пример, оваа опција станува можна во случај на разгледување на орогениталните облици на сексуални контакти.

Неверојатно, вирусот на херпес симплекс, како што е потврдено од некои статистики, се јавува кај 90% од жителите на планетата, додека херпес тип II изнесува 15%. Други видови на херпес (вирусот варичела-зостер, цитомегаловирус, Епштејн-Бар-вирус, вируси од тип VI, VII и VIII) се карактеризираат со сопствени карактеристики.

Херпес на усните - симптомите, како што е јасно, се манифестираат на усните, предизвикуваат болест од тип I вирус. Во меѓувреме, овој тип на вирус влијае не само на усните, како што претходно забележавме, и "херпес на усните" е само една од варијантите на манифестацијата на овој тип на болест. На пример, овде можете да го лекувате и херпесот во носот, чии симптоми се слични со општите специфики на болеста, херпес на образите или на мукозните мембрани на очите, или дури и херпес на лицето, што уште повеќе ќе ја дефинира неговата локализација (во повеќето случаи). Често, патем, покрај оштетувањето на усните, пациентите се соочуваат со лезии на лигавицата на очите, болеста во оваа форма е дефинирана како кератитис или вирусниот конјуктивитис (кој се определува врз основа на карактеристиките на нејзината манифестација).

Херпес на усните слика
Херпес носот слика
Херпес на очите на фотографијата

Доста често, кај устата е дијагностициран херпес, овојпат почесто е забележан кај децата. Со оглед на фактот дека сеуште не го формираат имунолошкиот систем, оваа форма на херпес може да се претвори во стоматитис. Во овој случај, усната шуплина е покриена со карактеристични меурчиња за болеста, што, пак, ги комплицира процесите на јадење и пиење. Постои слична лезија кај возрасните и многу е потешко да истраат: болката е доста интензивна при манифестација, времетраењето на болеста може да биде околу две недели или повеќе од еден месец.

Херпес слика со уста (стоматитис)

Гениталниот херпес - симптомите на него, како што исто така забележавме, се забележани во гениталната област, самата болест е предизвикана од вирус од тип II. Херпес за време на бременоста во овој случај, како дел од условите што ја завршуваат бременоста во повеќето случаи се пренесува на детето. Болеста се манифестира обично во форма на исти кластери на меури. Покрај тоа, херпесот на гениталиите може да укаже на тоа дека туморот е присутен во телото. На пример, херпес, симптоми кај жени со кои се појавуваат на лабиите, може да покажат дека пациентот развил рак на грлото на матката. Кога ја разгледува оваа болест кај мажите, херпесот може да дејствува, на пример, како симптом на рак на простата.

Следниот тип, вирусот варичела-зостер ( тип III) , станува директна причина за болести како што се сипаници кај деца, како и ќерамиди (болест која е исто така дефинирана како херпес зостер, нејзините симптоми се среќаваат кај деца и возрасни). Особено овчи сипаници се придружени со појава на осип и температура во опсег од 38-40 степени, се појавува треска (трае околу една недела, се додека целиот осип се појавува на кожата). Осипот е придружен со чешање, треба да се исклучи гребење со цел да се избегне инфекција. Раш, по 3-4 недели, целосно исчезнува.

Вирусите кај возрасните може да бидат придружени со компликации, како и да предизвикаат ќерамиди. Исипниот исип е трансформиран во типични плускавци на херпес, кои се шират низ телото. Херпесот на телото, симптомите на кои што ги испитуваме, исчезнува за околу еден месец. Треба да се напомене дека дури и луѓето кои претходно имале овчи сипаници може да се разболат со ќерамиди, но ако ќерамидите не се појавиле во рок од 10 години од моментот кога пациентот страдал од овчи сипаници, шансите за појава се намалени за неколку пати.

Херпес на телото слика (ќерамиди)

Вирусот Епштајн-Бар ( тип IV) предизвикува херпес, кој се манифестира во форма на инфективна мононуклеоза - акутна инфективна болест, во која има тешка треска, воспалено грло, постои зголемување на лимфните јазли и, всушност, е предмет на промени во крвта. Патем, овој тип често станува причина за развој на рак на назофарингеалната област или причината за развојот на малигната форма на Беркит-овиот лимфом. Како главен симптом на овој тип на вирус е херпесот во грлото, чии симптоми се откриени при испитувањето на назофаринксот.

Цитомегаловирусот ( V тип) е болест предизвикана од следната V-тип на група на херпесвирус, која се карактеризира со мали симптоми и главно ги зафаќа мажите. Симптомите на цитомегаловирусот се мали, наликуваат на блага форма на обичната настинка во нејзините манифестации. Ако болеста се јави кај пациенти со ослабен имунолошки систем (малигни болести, СИДА, итн.), Симптомите се карактеризираат со посериозни манифестации. Така, цитомегаловирусот може да предизвика развој на хепатитис, пневмонитис, субакутен енцефалитис, ринитис, колитис и попречен миелитис. Во случај на некое од овие болести во комбинација со херпетичен исип, потребно е, пред сè, да започне со третманот со елиминација на цитомегаловирусот. Важно е да се напомене дека цитомегаловирусот за време на бременоста предизвикува формирање на вродени дефекти кај новороденчиња кај мајките чиј вирус влегува во телото кога детето е родено.

Видот на вирусот Херпес 6 ( VI) се дијагностицира кај деца и кај возрасни. Поради нејзините ефекти кај децата, се развива розеола - болест кај која се појавува карактеристичен осип на телото, што е исто така придружено со зголемување на температурата. Во исто време, осипот може да се појави насекаде - на рацете, на грбот, на усната, на гениталиите. Херпес тип 6 кај возрасни предизвикува хроничен замор синдром. Хроничниот замор се карактеризира со следниве симптоми:

 • замор;
 • тешка мускулна слабост, неможност за вршење на физички вежби;
 • пациентот не може да спие дури и со полн сон (околу 10 часа);
 • летаргија, апатија.

Следниот тип, типот на вирус 7 ( VII) на херпес , не е проучен доволно длабоко, но едно е сигурно: неговото присуство во телото е фактор кој предизвикува синдром на хроничен замор (кој, како што забележавте, е исто така важен за претходниот тип на вирус) . Симптоми кои го карактеризираат овој тип на херпес: депресија, отечени лимфни јазли, зголемена треперливост, температура (во рамките на 36,9-37,7, задржана во период од шест месеци), тешка слабост, нарушувања на спиењето (пациентот не се крева брзо, заспива наутро) исклучително тешко). Наведените симптоми може да бидат придружени со други состојби, па точна дијагноза се утврдува единствено врз основа на голем број клинички студии.

И, конечно, вирусот на херпес 8 ( VIII). Овој вид на херпес вирус е директно поврзан со таквата патологија како Капошивиот сарком. Оваа патологија е придружена со формирање на кожата на мали рамен туморски формации на малигниот тип. Главната категорија на лица погодени од овој тип на херпес се пациенти со ХИВ инфекција - тие имаат околу 60% од случаите.

Во прилог на наведените варијанти на болести на кои е поврзан херпес-вирусот од еден или друг вид, се претпоставува дека исто така игра важна улога во развојот на таквата болест како шизофренија.

Причини за херпес

За пренос на херпес симплекс, доволно е да се направи директен контакт со биолошки течности или со оштетени делови на кожата / мукозните мембрани на болниот. Исто така, доволен за ова е контакт со кожата за време на асимптоматскиот тек на болеста.

Како фактори на оризова инфекција на деца со HSV-1, постои недостаток на хигиена, ниско ниво на социо-економски статус, а исто така живее во средина на пренаселени или неразвиени земји.

Во околината во услови на нормална влажност и собна температура, зачувувањето на одржливоста на вирусот на херпес симплекс е период на ден. Во услови на температура од околу +52 степени, инактивацијата се јавува за половина час (целосна или делумна загуба на активност карактеристична за вирусот), а при температура на замрзнување (околу -70), вирусот ја задржува својата одржливост пет дена. Стапката на преживување на вирусот на метални површини во форма на чешми, монети, рачки на врата, итн. Е приближно 2 часа, а на влажна газа или медицинска волна се додека не се исуши (околу 6 часа).

Преносот на вирусот, исто така, се случува на следниов начин:

 • кога се прегрее / надминат;
 • бакнување со партнер инфициран со херпес;
 • за време на секс со непознати партнери, со чести промени на партнерите, како и при орален секс со партнер инфициран со вирусот на херпес;
 • во кршење на хигиената;
 • кога се користат јавни тоалети (со исклучок на дезинфекција на тоалетни чинии).

Херпес симплекс: симптоми

Херпес во својот курс ги надминува четирите главни фази, ги сметаме подолу, соодветно, секоја фаза ги одредува сопствените симптоми на херпес, исто така ќе бидат земени во предвид.

 • Фаза I

Оваа фаза се карактеризира со метеж, во повеќето случаи пациентите чувствуваат дека почнуваат да се разболуваат. Додека во погодената област се појавува карактеристична "студ", кожата почнува да чеша, која се јавува во областа на внатрешноста на усните, на кожата на аглите на устата, на јазикот или на друга површина на лицето. На местото каде што рецедивата на херпес наскоро ќе се развие, се забележуваат прекурзори на оваа болест. Тие се состојат од појава на болка, чешање, пецкање и пецкање. Постои и црвенило на кожата во областа на иден релапс.

Во оваа фаза, можно е да се спречи развојот на болеста, која може да се постигне со користење на соодветни лекови, врз основа на активни состојки од кои се ацикловир. Со појава на интензивно и толерантно чешање, можете да го користите парацетамол или аспирин за да ја намалите сериозноста на нејзината манифестација.

 • Фаза II

Оваа фаза се манифестира во форма на воспаление. Се појавува мал меур, постепено се зголемува во големина. Неговиот интензитет е забележан, основата на меурот е полна со течност, која првично е транспарентна, сепак, како што болеста напредува, таа станува матна. • Фаза III

Оваа фаза се карактеризира со појава на улцерации. Тука, пукање меур, проследено со проток на течност во него, која содржи многу вирусни елементи. На местото каде што имаше меур до оваа точка, болното останува. Треба да се напомене дека во текот на оваа фаза, особено по пукање на меурот, болно лице е особено заразно, бидејќи во оваа фаза на болеста се ослободува огромна количина на вирусни елементи директно во околината. Покрај тоа, оваа фаза е придружена со особено непријатност поради болните формации и нивната посебна активност на лицето.

 • Фаза IV

Оваа фаза е придружена со крадење. Чиновите се покриваат со кора, болката е поврзана со оштетување и често со крварење.

Забележуваме важна точка во текот на болеста, која е како што следува. Значи, ако "ладно" трае повеќе од 10 дена, дефинитивно треба да се консултирате со лекар. Факт е дека вирусот на херпес, чии симптоми се појавуваат на усните, без да предизвикаат посебни проблеми, покрај карактеристичниот непријатност, може, со таков курс, да укажат на присуство на други болести од посериозен обем. Според тоа, во ова олицетворение ќе биде потребен специјализиран третман.

Со долг тек на студ на усните (повеќе од 30 дена), постои причина да се разгледа релевантноста на состојби како што се лимфопролиферативни болести, ХИВ инфекција, неопластични болести (бенигни или малигни). Со намален имунитет (ХИВ, имуносупресија) не ја исклучува можноста за некротична форма на текот на вирусот на херпес во формирањето на лузни на погодената кожа од неговата позадина.

Генитален херпес: симптоми

Гениталниот херпес, во зависност од карактеристиките на инфекцијата на пациентот, може да се манифестира во примарна форма или во форма на повторливи. Во зависност од тоа, соодветно, ќе се утврди одредена разлика во текот на болеста.

Примарниот генитален херпес претежно продолжува без манифестација на симптоматологија, во врска со која се изведува скриениот вирус или се развива рекурентна форма на херпес.

Асимптоматската форма е најопасната, кога се гледа во општи услови, фокусирајќи се на ширењето на болеста. Поради отсуството на симптоми, болно лице не сфаќа дека е, и затоа слободно продолжува да има активен сексуален живот, ставајќи ги партнерите во ризик. Она што е извонредно, тоа е примарен развој на инфекцијата која ги одредува најголемите ризици во однос на инфективноста.

Претходниот развој на симптомите е периодот на инкубација (под овој период е периодот кој го одвојува моментот на инфекција со вирус од очигледниот тип на реакција од инфицирано лице), неговото времетраење може да биде различно (1-26 дена). Во меѓувреме, најчесто за примарен херпес, овој период е период од 2-12 дена. Постојат разлики во неговото времетраење и во зависност од полот. Така, кај жените, времетраењето на периодот на инкубација на примарен херпес е околу 10 дена, додека кај мажите до 7 дена.

Манифестацијата на симптоми на примарен генитален херпес обично се случува по 1-10 дена од крајот на периодот на инкубација, се разликува од идните егзацербации со тоа што се манифестира во потешка форма, со подолго траење на протокот.

Како главни симптоми на болеста, слични на симптомите на огромното мнозинство на вирусни инфекции во кои мускулните мембрани и кожата се засегнати, може да се идентификуваат следниве:

 • појава на лезии во гениталијата;
 • формирање на мукозни генитални органи, како и на кожата во близина на нив, на мали меурчиња од групиран тип, со јасна течност внатре, како и црвенило на кожата околу нив;
 • замрзнување на течноста во меурите по 2-4 дена од моментот на нивното појавување и последователно пукање на меурчиња со формирање на плач ерозивни формации (малку поретко - рани), овие формации за време на сушењето се покриваат со кора;
 • во случај на некомплицирана форма на текот на болеста, по 5-7 дена, кората исчезнува, а забележлива дамка останува на местото каде што ерозијата (или болно) претходно се случила;
 • помимо характерной для герпеса сыпи, больных также беспокоит зуд и жжение в области поражения;
 • иногда зуд и жжение выступают в качестве предшествующих проявлений герпеса, то есть они появляются до момента образования на коже (слизистых) высыпаний;
 • сопутствует заболеванию и ряд общего типа симптомов: температура (в пределах 38 градусов), учащение мочеиспускания, боль в суставах и в мышцах, головная боль, увеличение лимфоузлов в области паха.

Длительность острого периода первичной формы герпеса составлять может порядка 3-5 недель. Типичная область поражения генитальным герпесом – это половые органы, несколько реже происходит поражение этим его видом полости рта (контакт орально-генитальный).

Что примечательно, высыпания, возникающие при генитальном герпесе, могут сосредотачиваться не только с наружной стороны половых органов, но и со стороны внутренней, оказываясь, таким образом, внутри влагалища или уретры. Не исключается также поражение им ног и бедер. Генитальный герпес у женщин зачастую сосредотачивается в рамках области ягодиц, возможна связь с приближением менструаций. В довершение рассмотрения областей сосредоточения сыпи, отметим, что пузырьковая сыпь может охватить и область прямой кишки, поражая ее и внутри – все это также определяет симптомы генитального герпеса.

Герпес на ягодицах фото

Осложнения при первичной форме рассматриваемого заболевания отмечаются примерно в 30% случаев. Некоторые случаи течения заболевания сопровождаются появлением отеков и трещин, длительное время не поддающихся заживлению и сосредотачиваемых также в области половых органов.

Завершение проявлений генитального герпеса в первичной форме (происходит это в период 1-3 недель, причем даже без применения тех или иных мер терапии), инфекция либо становится скрытой, либо рецидивирующей.

Возникновение рецидивов генитального герпеса определяется различной частотой. Так, проявить себя заболевание может как 3-4 раза в течение месяца, так и 1 раз в течение срока нескольких лет. Способствующим фактором для возникновения рецидивов становятся такие периоды, при которых в значительной мере понижается сопротивляемость организма, что актуально в состояниях после перенесения больными каких-либо заболеваний, при стрессах, эмоциональных и физических перегрузках, переохлаждениях и т.д.

Рецидивы генитального герпеса у женщин нередко возникают при беременности, а иногда – в период начала менструации. Как правило, очаги поражения сосредотачиваются в том же месте, где они появились и при первичной инфекции, однако рецидив, как нами уже отмечено, в отличие от первичной формы заболевания, протекает значительно легче. Недомогание, головная боль и температура отсутствуют, высыпаний не так много, заживление происходит быстрее (в период до 10 суток).

Рецидивирующая форма генитального герпеса отмечается порядка в 50-75% случаев. Следует заметить, что инфекция может стать препятствием для ведения нормальной половой жизни, в связи с чем у пациентов на этом фоне развиваются нервно-психические расстройства.

Помимо типичного течения рецидивирующего герпеса, он также может протекать и в атипичной форме. Диагноз относительно атипичного течения рецидивирующего герпеса у больного ставится при хроническом воспалении со стороны внутренних половых органов с обоснованием в форме лабораторного подтверждения, указывающего на герпесную природу состояния, в котором, в свою очередь, исключены типичные для герпеса пузырьки и эрозии. Атипичная форма заболевания сопровождается незначительным покраснением, отмечаемым в области половых органов, а также появлением болезненных трещинок на коже. Также больной может столкнуться лишь с симптомом в виде зуда, опять же, без появления пузырьков.

Герпес и беременность

Заражение герпесом при беременности плода или непосредственно при рождении определяет для него вероятность развития врожденного герпеса. Заражение определяет примерно 50%-ную смертность для детей, а также достаточно высокую степень инвалидизации. Порядка в 60% случаев заражение врожденной формой герпеса происходит генитальным герпесом, хотя это и не исключает вероятности заражения просты герпесом в активной его фазе в организме (то есть рассмотренного нами ранее герпеса, проявляющегося на губах, коже и слизистых).

Риск заражения герпесом плода в особенности возрастает к завершению срока беременности, что связано с наибольшей проницаемостью в этот период плацентарного барьера. Так, на начало беременности риск заражения определяется ориентировочно в 10%, к наступлению родов – в 40-60%.

Передача инфекции осуществляется в момент прохождения через родовые пути, путем восходящим или трансплацентарным. Чаще всего на практике отмечается заражение при прохождении через родовые пути (до 70% случаев), нередко данный вариант актуален при наличии у матери генитального герпеса.

Также не исключается возможность заражения восходящим путем, в особенности в том случае если мать заражена простым герпесом II типа (герпесом генитальным).

Реже всего отмечается трансплацентарный путь передачи – порядка 8% всех случаев заболеваемости. Данный вариант актуален в случае первичного инфицирования роженицы герпесом I или II типа, в том числе и в случае наличия вирусемии в крови (что подразумевает наличие активных форм герпеса в ней, не уничтоженных иммунитетом).

Попадание к плоду инфекции приводит к развитию дегенеративных и воспалительных изменений в окружающих оболочках и в сосудах пуповины, в результате чего происходит их фиброз, стенки уплотняются и утолщаются. Инфекция, попадая в организм плода, может стать причиной формирования в нем иммунного блока, за счет чего иммуноглобулины и антитела от матери перестают попадать в его организм, тем самым, лишая нужной защиты от воздействия другого типа инфекций. Перечисленные факторы становятся причиной нарушения ряда функций организма.

При попадании герпетической инфекции в организм плода в период первых триместров развиваются изменения дегенеративного характера, несовместимые с жизнью, из-за чего происходит выкидыш и, соответственно, прерывание беременности.

Заражение на сроках более поздних все также не исключает вероятности выкидыша или наступления преждевременных родов, однако не исключается и возможность компенсации, за счет которой у плода начинают развиваться те или иные изменения:

 • изменения со стороны центральной нервной системы: эпилепсия, микроцефалия, гидроцефалия;
 • изменения со стороны функций печени: гепатит, цирроз;
 • изменения, затрагивающие глаза: дисплазия сетчатки, катаракта и пр.;
 • поражение легких: пневмония (внутриутробная форма);
 • поражения кожи: гингивиты, стоматиты и пр.

При генерализованной форме инфекции развиваются полиорганные нарушения (множественный характер поражения внутренних органов), напоминающий по форме проявления, свойственные неонатальному сепсису. Воздействие герпетической инфекции по данной схеме обуславливает развитие тяжелых поражений ЦНС, а также возможность наступления комы и летального исхода. Все это определяет наиболее неблагоприятный вариант развития врожденной формы герпеса.

Диагностирование

В качестве первичного метода диагностики герпеса применяется осмотр пациента и его опрос, за счет чего выявляются свойственные заболеванию симптомы. Сложнее осуществляется диагностика генитального герпеса, потому как он, в большинстве случаев возникновения, типичной симптоматикой герпеса не располагает. По этой причине используются вирусологические методы. Собственно сюда относится вирусологическое исследование, ПЦР (метод полимеразной цепной реакции) и РИФ (или реакция иммунофлуоресценции).

Перечисленные методы обладают достаточной точностью и специфичностью, однако их дороговизна определяет некоторые ограничения в применении. Помимо указанных методов, также применяются такие методы как серологический метод, иммуноточечный G-специфичный тест. Между тем, и простой, и генитальный герпес в большинстве случаев диагностируются без особых сложностей ввиду наличия видимых характерных для герпеса признаков и общего характера течения заболевания.

Третман

На сегодняшний день препарата, полностью избавляющего от вируса герпеса, не существует. Те препараты, которые предлагаются для лечения герпеса сегодня лишь обеспечивают возможность подавления размножения вируса, однако не способствуют удалению из нейроцитов фрагментов вирусной ДНК. Учитывая эту особенность актуальна вероятность рецидива заболевания, в особенности при иммунодефицитных состояниях (опухоли, ВИЧ). Использование противовирусных препаратов дает возможности снизить активность со стороны вируса, а также облегчить симптоматику. Ныне разрабатываемые вакцины не определяют должной эффективности в рамках проведения клинических испытаний. Среди наиболее распространенных к применению препаратов: Ацикловир, Валацикловир, Фамцикловир, Докозанол, Тромантадин и другие.

Что касается вопроса относительно специалиста, к которому необходимо обратиться при герпесе с сопутствующей ему симптоматикой, то здесь все определяется в зависимости от области поражения. Так, кожный герпес и опоясывающий лишай, равно как и любого другого рода высыпания на коже, требуют обращения к дерматологу. При поражении ротовой полости и при спровоцированном на фоне герпеса гингивите или стоматите, соответственно, необратимо обратиться к стоматологу. При поражении герпесом глаз (офтальмогерпес) обратиться следует к офтальмологу. Появление неврита или радикулита герпетической природы требует обращения к невропатологу. Генитальный герпес лечат гинекологи, урологи и андрологи. В случае возникновения любого типа герпеса не лишним будет посетить и иммунолога ввиду непосредственного отношения заболевания к иммунной системе и в частности – к ослабленному ее состоянию на фоне того или иного сопутствующего состояния. При посещении дерматовенеролога можно определить природу заболевания, прогноз по нему и особенности требуемого в конкретном случае лечения.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Герпес и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: дерматовенеролог , дерматолог , стоматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дисгидротическая экзема (совпадающих симптомов: 5 из 14)

Дишидротичен егзема е болест на кожата која е вид на хроничен дерматитис. Болеста се карактеризира со лезии на кожата на рацете (речиси осумдесет проценти од случаите) и нозете (останатите дваесет проценти), има појава на црвенило и оток, а се карактеризира и со формирање на мали меурчиња со проѕирни содржини. Таквите меурчиња можат да се шират или исушат, формирајќи гнојни кора. Често овие тумори се изразени во групи, може да се спојат во еден голем балон. Ретко се манифестираат само едно фокус.

...
Боррелиоз (совпадающих симптомов: 4 из 14)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Пиодермия (совпадающих симптомов: 4 из 14)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Дерматит (совпадающих симптомов: 4 из 14)

Дерматитис е општа дефиниција која подразбира воспаление на кожата, предизвикана од дејството на одредени фактори (внатрешни или надворешни). Дерматитис, чии симптоми може да се развијат со биолошки, хемиски или физички ефект од различни видови фактори, соодветно, може да се манифестира во одредена форма, утврдена од карактеристиките на овој ефект, во овој напис ќе разгледаме која општа варијанта е дерматитис.

...
Актинический дерматит (совпадающих симптомов: 4 из 14)

Актиничен дерматитис се јавува на позадината на зрачењето на кожата во форма која е карактеристична за текот на дерматитисот - во форма на воспаление. Таквите ефекти вклучуваат сончева светлина, јонизирачко зрачење, вештачки извори на ултравиолетово зрачење. Актиничниот дерматитис, чии симптоми се јавуваат врз основа на времетраењето на изложеноста на одреден фактор, како и интензитетот на овој ефект, особено ја определува подложноста на заварувачи, фармери, радиолози, работници во леарници и топилници итн.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
дерматовенеролог принимает
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .