Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Klebsiella: симптоми и третман

Klebsiella - главните симптоми:

Klebsiella е патоген кој предизвикува развој на неколку болести во човечкото тело и зазема водечко место меѓу опортунистичките бактерии. Тежината на текот на болеста зависи од состојбата на имунитетот, кој може да варира од блага инфекција до тешка сепса.

Постојат неколку начини на пенетрација на патолошкиот агенс во телото на здраво лице. Најчестите механизми се храна и воздух. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку ризични групи најмногу изложени на ризик од инфекција.

Симптоматската слика е диктирана од типот на бактерии и болеста што ја предизвикала. Значи, знаците може да бидат треска, отежнато дишење при дишење, назална конгестија, тешки кашлање и крварења од носот.

За да се потврди присуството на Klebsiella во телото може да се користат лабораториски студии за човечки биолошки течности, спутум и испуштање од носната празнина. Покрај тоа, се бара детален физички преглед и инструментални испитувања на пациентот.

Главниот начин за лекување на болеста е да се користат конзервативни терапии, имено, лекови.

Етиологија

Како што споменавме погоре, Klebsiella е условно патоген патоген агенс, што значи дека бактеријата е дел од нормалната цревна микрофлора, кожа и мукозни мембрани. Сепак, под влијание на фактори поволни за него, тоа може да доведе до појава на разни болести.

Klebsiella дејствува како мал, неподвижен грам-негативен бацил, кој може да се поставува поединечно, во парови или синџири. Покрај тоа, предизвикувачкиот агенс на инфекција со klebsiella ги има следните карактеристики:

 • мали томови кои се движат од 1 до 6 микрометри;
 • може да се репродуцира дури и во отсуство на кислород, и, доколку е присутно, не губи одржливост;
 • формира капсула која ви овозможува да одржите отпорност на влијанието на факторите на животната средина;
 • може да го зголеми бројот на млечни производи во фрижидер;
 • штеди виталност во почвата, течностите, прашината и храната;
 • умира само со продолжено вриење, како и од ефектите на средствата за дезинфекција;
 • отпорен на многу антибактериски агенси, што го комплицира процесот на терапија;
 • ослободува ендотоксин, кој негативно влијае на интестиналната и белодробната мукоза. Покрај тоа, Klebsiella секретира термостабилен ентеротоксин и мембрантоксин.

Изворот на инфекција е заразено лице или асимптоматски носач. Главните механизми на пенетрација на бактериите се:

 • неуспех да се следат правилата за лична хигиена, имено, контаминирани раце;
 • јаде нечистени овошја и зеленчук;
 • ингестија на контаминирани млечни производи и месо - таков преносен пат се реализира со несоодветен термички третман;
 • тешки кашлање или кивање - само пациентот со пневмонија може да ги инфицира здрави луѓе со капки во воздухот.

Покрај тоа, специјалисти за заразни болести ги идентификуваат следните ризични групи кои се најмногу подложни на инфекција и комплицирана прогресија на болеста:

 • новороденчиња и доенчиња - голема веројатност за инфекција се должи на неуспехот на имунолошкиот систем;
 • стари лица;
 • лица со стекната имунодефициенција;
 • пациенти кои страдаат од дијабетес или абнормалности во крвта;
 • лица кои биле подложени на трансплантација на донорски органи или ткива;
 • луѓе кои се зависници од алкохол;
 • пациенти кои се принудени да земаат антибактериски супстанции долго време.

Класификација

Во моментов постојат неколку видови на Klebsiella што доведуваат до формирање на разни заболувања:

 • Стапчето Frendlender - предизвикува развој на пневмонија кај дете или возрасен;
 • Волкович-Фриш стап - предизвикува риноссклерома;
 • Стапчето на Абел е провокатор на фетузен ринитис или озена ;
 • Klebsiella panticola - дејствува како виновник на гастроентеритис , помалку сепса ;
 • Klebsiella oxytococa е способен да ги удира цревата, органите на уринарниот систем, очите и зглобовите и поставата на мозокот.
Улогата на Klebsiella во човечката патологија

Симптоматологија

Инкубациониот период е индивидуален за секој човек и зависи од отпорноста на имунолошкиот систем. Од ова произлегува дека периодот од моментот на инфекција до изгледот на почетните манифестации може да варира од неколку дена до една недела.

Во зависност од тоа каков тип на патолошки агенс продирал во човечкото тело, клиничката слика на Klebsiella инфекцијата ќе се разликува. На пример, акутниот почеток и појавата на првите знаци на инфекција се карактеристични за пневмонијата:

 • треска и треска;
 • замор и слабост;
 • зголемено потење;
 • скокање и црвенило на грлото.

Како што напредува болеста, ќе се појават следните симптоми:

 • болка во градите за време на длабоки вдишувања;
 • недостаток на здив;
 • сува кашлица, постепено се претвора во влажна - со ослободување на слатка, гнојна и плутална плунка;
 • отежнато дишење при вдишување и издишување.

Klebsiella во носот води кон развој на риноссклерома - болест која се карактеризира со воспалително оштетување на мукозниот слој на горниот респираторен тракт, придружен со формирање на грануломи кои го содржат патогенот. Болеста често има хроничен тек.

Влезната порта служи како носна празнина, но ако не се лекува, патологијата вклучува:

 • орална празнина и фаринкс;
 • синус и ларинкс;
 • бронхиите и трахеата.

Главните знаци на риноссклеромот се:

 • назална конгестија;
 • назално крварење;
 • исцедок, со мукопурулентен карактер;
 • прекршување на процесот на голтање;
 • деформација на носната празнина;
 • засипнатост;
 • целосна загуба на мирис;
 • губење на апетитот.

Симптомите на Klebsiella предизвикале озона:

 • горење и сувост во носот;
 • формирање на кора во погодената област;
 • намалување или целосно отсуство на мирис;
 • неможност за дишење низ носот;
 • исфрлање на мирис на фетусот од носната празнина;
 • тешка кашлица, придружена со гноен плунка;
 • постојан пораст на температурата;
 • назална хеморагија;
 • појавата на седло нос - таков знак се појавува само во случај на тешка варијанта на патологијата.

Оштетување на дигестивниот систем е изразено во:

 • горушица и поткопување;
 • силна болка во стомакот;
 • гадење и гадење;
 • аверзија кон храната;
 • зголемување на температурата;
 • општа слабост;
 • прекршување на чинот на дефекација - фекалните маси имаат течна конзистентност, често со нечистотии од крв или слуз.

Klebsiella во урината има негативен ефект врз органите на урогениталниот систем, што доведува до појава на такви заболувања и нивните симптоми:

Klebsiella Oxytok

Klebsiella кај доенчиња и мали деца на доенчиња има свои карактеристики, се разбира и доведува до појава на следниве симптоми:

 • зголемување на температурата на 38 степени и погоре;
 • влажно отежнато дишење за време на дишењето;
 • слабост и летаргија на бебиња;
 • тешка кашлица со слуз и крв;
 • појавата на гноен празнење со мирис на фетус - таков знак укажува на Klebsiella во грлото;
 • одбивање да се јаде;
 • честа регургитација;
 • дехидратација ;
 • надуеност;
 • повраќање и дијареа;
 • губење на тежината.

Klebsiella инфекцијата во поголемиот дел од ситуациите трае до 12 дена.

Дијагностика

Потврди дијагнозата и диференцирање на патогенот може да има само заразни болести лекар, врз основа на информации добиени при спроведување на лабораториски студии. Меѓутоа, пред нивното назначување, лекарот треба да спроведе:

 • запознавање со историјата на болеста;
 • собирање и анализа на животната историја - за да се одреди патот на пенетрација на Klebsiella кај возрасни и деца;
 • темелен физички преглед, кој вклучува палпација на предниот абдоминален ѕид и мерење на индикатори за температура;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители (ако детето станало бебе) - да изготви комплетна симптоматска слика и сериозност на патолошкиот процес.

Лабораториските тестови се базираат на спроведување на:

 • општа клиничка анализа на урина;
 • општа и биохемиска анализа на крв;
 • микроскопско испитување на измет;
 • бактериска секреција на секрет на слуз од носот, крвта и урината;
 • бактериоскопија;
 • серолошки тестови.

Покрај тоа, пациентите треба да се подложат на инструментални испитувања, вклучувајќи:

 • радиографија на градната коска;
 • Ултразвук на перитонеумот;
 • КТ и МРИ.

Третман

Лекови за третман на Klebsiella

Klebsiella кај доенчиња и возрасни е елиминиран со употреба на конзервативни терапии, кои се базираат на употреба на антибиотици. Во зависност од текот на болеста, начинот на кој тие се земаат ќе се разликуваат:

 • Klebsiella во грлото - исплакнете;
 • Klebsiella во носот - лекот се всадува;
 • Klebsiella во цревата - орална администрација;
 • Klebsiella во вагината или уретрата го вклучува локалното воведување на бактериофаг.

Покрај тоа, терапијата со лекови, исто така, има за цел да го користи:

 • антипиретици;
 • детоксикација и антиетски супстанции;
 • антиинфламаторни лекови - индицирани за третман на Klebsiella пневмонија кај доенчиња, постари деца и возрасни;
 • антихистамински лекови;
 • имуномодулатори и витамински комплекси;
 • пробиотици - да се елиминира Klebsiella во цревата.

Не постојат други начини за лекување на Klebsiella инфекција.

Можни компликации

Доста често, патологијата напредува позитивно, но во случаите на Klebsiella за време на бременоста, кај доенчињата или постарите лица, веројатноста за такви последици е висока:

Превенција и прогноза

Специфичните превентивни мерки, односно вакцините Klebsiella во моментов не се развиваат, да ги следат правилата за намалување на веројатноста за инфекција:

 • хигиена;
 • консумирање на добро измилен зеленчук и овошје, како и целосно варено месо и пастеризирано млеко;
 • зајакнување на имунитетот;
 • елиминација на сите фокуси на хронични инфекции во телото;
 • ограничен контакт со болно лице;
 • соодветна употреба на лекови;
 • редовно превентивно испитување на клиниката со посета на сите специјалисти.

Прогнозата е диктирана според возрасната категорија на пациентот, типот Klebsiella и тежината на болеста. Вреди да се напомене дека по пренесената инфекција се формира нестабилен имунитет - тоа значи дека не е исклучен ризикот од повторен развој на болеста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Klebsiella и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, доктор за инфективни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Грип (симптоми на појавување: 7 од 20)

Инфлуенца е тешка акутна инфективна болест која се карактеризира со тешки токсикози, катарливи симптоми и бронхијални лезии. Инфлуенца, симптоми кои се јавуваат кај луѓе, без оглед на нивната возраст и пол, годишно се манифестира во форма на епидемија, најчесто за време на студената сезона, а околу 15% од светската популација е засегната.

...
Хроничен пиелонефритис (појавување симптоми: 7 од 20)

Хроничен пиелонефритис е хронична патологија која се карактеризира со неспецифично воспаление на бубрежното ткиво. Како резултат на прогресијата на патолошкиот процес, се забележува уништување на карлицата и крвните садови на органот.

...
Менингококната инфекција (појавување на симптоми: 7 од 20)

Менингококната инфекција предизвикува антропонични болести - менингитис, менингококната сепса со фулминантен курс. Речиси 80% од сите клинички случаи се јавуваат кај деца. Клиничарите забележуваат дека врвот на болеста се јавува во текот на топла сезона, но лезиите се дијагностицираат во текот на целата година.

...
Жолчни камења (појавување симптоми: 7 од 20)

Камења во жолчниот меур се формираат поради проблеми со метаболизмот во телото. Тие стануваат причина за JCB. Конкрециите формирани во органот може да се лоцираат насекаде - и во мочниот меур и во каналите, па дури и во црниот дроб, додека нивната форма и големина варираат од многу мал (песок) до многу голем.

...
Фасциолијаза (појавување на симптоми: 7 од 20)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .