Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Педикулоза: Симптоми и третман

Педикулоза - главните симптоми:

Педикулозата, која традиционално се сфаќа како вошки, е прилично честа болест (особено кај децата), чија особина е паразитско оштетување на кожата и косата. Педикулозата, чии симптоми може да се манифестираат не само во областа на главата, исто така може да биде пубична или одделение, а во некои случаи се мешаат поради истовремениот пораз на наведените форми на болеста.

Општ опис

Louse е мал инсект кој паразитира кожа и облека. Претежно педикулоза се манифестира со фактот дека на местото на ушите од уши има изразено чешање, односно, таа е чеша кожа на главата или чешање во гениталниот дел. Во изгледот, вошките се сиво-жолти или транспарентни, нивните големини може да достигнат 4 мм. Во главно, областите на нивната локализација се концентрирани од храмовите или од окципиталниот регион - овие места дејствуваат како "појдовна точка" за нивно ширење кон остатокот од главата.

Вошките се хранат со човечка крв ("домаќин"), јајцата во вид на гнили се залепени на косата. Треба да се напомене дека во рамките на разгледувањето на периодот на педикулоза за 20-30 дена, беше утврдено дека вошката лежи во просек до 10 nits дневно. По 8-10 дена, габите стануваат ларви, по што постепено се претвораат во возрасен инсект, а веќе по околу 10-15 дена започнува поставување на јајца. Вкупниот животен век на паразитизирачкиот инсект е околу 38 дена.

Не секој знае за начинот на движење на паразитите во прашање, бидејќи забележуваме дека тие не знаат како да скокаат или летаат - вошките едноставно ползи. Со оглед на ова, може да се сфати дека инфекцијата е обезбедена преку директен контакт на косата (особено долго) со неа. Покрај тоа, не е исклучена можноста за инфекција преку чешли, крпи и други предмети за домаќинството. Пазете од една глава на друг паразити може да биде апсолутно насекаде, било да е тоа воз, базен, плажа, продавница итн.

Залак, направен од вошки, придружен со ослободување на плунка, поради природата на составот на кој има многу изразено чешање. Поради ова, се појавуваат гребнатини, спомените го губат својот внатрешен интегритет, а крвавите кора се развиваат.

Педикулозата, причинители кои како такви може да се утврдат со шанса за инфекција, се пренесуваат како резултат на директен контакт со лице што е веќе заразено со вошки, како и преку веќе забележани предмети кои биле изложени на директен контакт со него и со вошки. Што се однесува до преносот на срамни вошки, тоа најчесто се обезбедува сексуално. Невозможно е да се добијат вошки од животни поради видовите специфични за паразити, кои, пак, укажуваат на тоа дека вошките можат да живеат исклучиво на луѓето.

Главните фактори кои предизвикуваат ширење на педикулозата се миграцијата на луѓето, туризмот, престојувањата на преполн места (вклучително и во различни големи групи) и недостатокот на нормални санитарни услови.

Постои верување дека возбудливите и нервните луѓе се повеќе подложни на инфекција со вошки. Ова се должи на фактот дека состојбата на постојан стрес доведува до одредена промена во мирисот на една личност, поради што тој станува "привлечен" за паразитите. Исто така, беше забележано дека луѓето кои често ја мијат косата исто така имаат таква атракција за паразити. Факт е дека чистата кожа станува поповолна состојба за да се олесни цицањето на вошки.

Како изгледате вошки: вошки при чешлање

Ушни тела: Карактеристики

Како по правило, паразитската облека влегува во облека: тука живее и ги отстранува гнездата (на куп на облека, на нејзините набори). Но, потребно е да го јадеме, и веќе, како што е јасно, не на сметка на облеката. За да го направите ова, инсектот го напушта, привремено преместувајќи ја кожата на домаќинот, на храната на која тие се прилично добро прилагодени.

Се смета дека телото на вошката е на скала на еволутивен поглед помлад вид на вошката како паразит (особено, кога се споредува со глава вошката). Ова се објаснува со фактот дека облеката како супстрат за можноста за нејзино живеење се појави многу подоцна од косата во кожата.

Надворешни карактеристики на оралниот апарат на паразитот се присуството во неа од прободните игли, концентрирани во мека цевка (како што е хорбоцитот), излегувајќи од усната шуплина. Рабовите на оваа цевка се прицврстени на кожата прободена од паразитот на прилично густ начин. Всушност, процесот на крвавење е обезбеден од страна на извршување на мускулни контракции произведени од фаринксот и фарингеалната пумпа. Неверојатно, плунката на вошки во неговиот состав има таков ензим чие дејство претставува пречка за згрутчување на крвта.

Преку краток хранопровод, протокот на крв се јавува во стомакот, кој има можност за прилично силен водат. Како по правило, возрасни индивидуи трошат околу 1-3 μl крв (или во милилитри - околу 0,001-0,003). Тежината на паразитот во просек изнесува 1 милиграм. Женките се разликуваат од мажите во поголеми димензии, вклучувајќи ја и тежината, а исто така пијат повеќе крв.

Во суштина, педикулозата се дијагностицира кај луѓе кои живеат во лоши услови, како и кај луѓе без одредено место на живеење, што подразбира недостаток на хигиена.

Срамни вошки: карактеристики

Сунската вулка или, како што сеуште е вообичаено да се утврди, плоштината е ектопаразитски инсект, кој е подред на вошките и се задржува на телото на домаќинот (човекот) во регионот на гениталиите, во пубичната зона и опкружен со анусот. Поретко, срамни вошки се наоѓаат и во други области, исто така, покриени со коса, имено, во подрачјето на пазувите, стомакот, на градите, во брада и мустаќи, во веѓите.

Како и претходните видови на паразити, пубичната вулка се храни само на крвта на лицето на кое живее, без да се хранат во текот на денот, се случува неговата смрт. Во меѓувреме, надвор од условите што ги има телото на домаќинот за тоа, јадежот на влагата е во состојба на суспендирана анимација. Анабиозата имплицира состојба на жив организам во којшто достигнува апсолутно забавување во нејзините витални процеси, со што секој видлив знак на живот едноставно исчезнува. Времетраењето на состојбата на анабиозата во овој случај може да биде од неколку месеци. Болеста предизвикана од овој тип на вошки е дефинирана како срамни вошки (фтириаза).

Што се однесува до големината на срамните вошки, тие се околу 1-3 мм, а женките од видот се еден и пол пати по големина од машките. Јајцата ги поставуваат овие инсекти во близина на основата на косата, самите вошки се закачуваат на устите на фоликулите, главно на кожата на скротумот и пубисот. Како што веќе бевме забележано, инфекцијата се јавува при сексуален контакт, меѓутоа, не се исклучува можноста за инфекција со постелнина, пешкири, крпи, индивидуални хигиенски предмети итн. Заради животните, повторно, заради паразитите специфични за видот, инфекцијата е невозможна.

Педикулоза: симптоми

Првите симптоми на педикулоза, кои укажуваат на инфекција со паразити (вошки), често се појавуваат по неколку недели (ова е период на инкубација за вошки, често тоа е 30 дена или повеќе). Размислете за главните знаци на педикулоза со кои се соочуваат пациентите.

 • Пруритус

Како што веќе видовме, чешањето не е само еден од главните симптоми на болеста, туку исто така е многу изразено, што се објаснува со особеностите на плунката на вошката. Се јавува чешање, без оглед на односот кон одреден вид педикулоза и, соодветно, се манифестира во одделение, главоболка и пубична педикулоза. Се разбира, во секоја од овие опции, чешањето има своја специфична манифестација.

Значи, вошките во главата се придружени со чешање на главата, особено, ова е област зад аурикули, окципитални и темпорални области. Често, сериозноста на чешање со вошки и не толку значајна, па затоа пациентите можат да се жалат само на мали непријатности, кои, како што е веќе јасно, се појавуваат на места на каснување.

Но, вошките се придружени со речиси неподносливо чешање. Природата на овој чешане е претежно дифузна, односно чешање се шири целосно низ телото. Поради зголемена чешање во текот на ноќта, пациентите често имаат проблеми со спиењето.

Што се однесува до следниот тип на болест, а ова е пубични вошки, тука чешање и горење се случуваат не само во анусот и гениталиите, кои веќе ги забележавме порано, туку и во очните капаци. Најчесто природата на чешање со овој тип на вошки е умерена, а во некои случаи, нејзиниот интензитет се чини дека опаѓа, што се должи на зависноста на пациентот.

 • Осип

Најчесто осип во педикулозата е забележан кај пациентите неколку дена откако тие биле подложени на каснување од паразит.

Вошките во овој случај се придружени со појава на црвени дамки по должината на периферијата на влакнестиот дел. Ако сметаме дека вошките на гардеробата во смисла на чешање, тогаш постои речиси сеприсутна пигментација, во која кожата добива изречена цијаноза. Пубичната педикулоза се манифестира во форма на сини точки на места изложени на каснувања. Големината на таквите точки може да варира од 3 милиметри до 1 сантиметар, преовладувачката област на нивната концентрација е колковите и абдоменот. Појавата на овие точки е последица на боење на кожата поради разградувањето на хемоглобинот ослободен од каснувањата од паразитот.

 • Чешлање

Гребнатинки се резултат на долг тек на болеста и чешање, посебно за него. Гребење се оние области кои подлежат на ужас на вош. Често местата како гребнатини се покриваат со гнојни кора.

 • Гниди во коса

Гнидите кои може да се видат на косата се непобитни докази кои покажуваат дека лицето има вошки. Гнидите се појавуваат само кога се носат вошки и педикулоза. Во изгледот, тие личат на мали сребрени меурчиња прикачени на косата, нивната големина е околу 2-3 милиметри. Вреди да се спомене дека гни можат да бидат и живи и мртви (во мртвите, како по правило, бојата е досадна).

Гнида на косата

Третман

Третманот за вошки е да се обезбеди целосно уништување и гниди, и всушност, вошки. Специфичниот тип на вошки го одредува специфичниот пристап во изборот на третманот. Можете да изберете најефикасен лек за вошки по консултација со дерматолог.

Сега накратко ќе разговараме за видовите на вошки, поточно, каков третман може да се примени за секоја од опциите и кои основни принципи се користат во борбата против болеста.

 • Педикулоза: третман со главоболка

За третман на педикулоза денес може да се користат различни лекови кои се нудат во асортиманот на аптеките. Овие се специјални аеросоли, мази, шампони и др. Кога педикулозата кај возрасни и деца, Pediculen Ultra се препорачува добро: внимателно одбраниот комплекс на активни супстанции на лекот ефикасно ги уништува не само возрасните паразити, туку и нивните ларви и кондиционерот за прскање, кој го комплетира третманот, го олеснува чешлањето на мртвите вошки и гниди од косата. Алатката е сертифицирана и безбедна, вклучувајќи и за употреба кај деца од три години (лосион за прскање - од пет години).

Без оглед на средствата што се користат во третманот на вошки, важно е да се следат нивните упатства, бидејќи овие алатки се доста токсични. Со оглед на истата карактеристика, нивната употреба е контраиндицирана за време на бременоста, како и за време на доењето, нивната употреба исто така е исклучена за лекување на деца, алергии и пациенти со одредени болести на респираторниот систем.

Откако ќе го користите било кое од средствата за педикулоза, императив е да се вклучите во чешлање, за што се користи честа метална чешел. Можете исто така да го направите отстранувањето на секој гнит рачно, иако оваа вежба е доста одзема многу време, за што е потребно значително време. Максималната ефикасност се постигнува кога се користат чешли со минимално растојание помеѓу забите. Со оглед на особеноста дека фиксирањето на гнидите со вошки е направено во првите 3-5 сантиметри од коренот на косата, важно е да се обрне внимание на овој дел од косата за време на обработката. За да се олесни гребењето, можете да употребите масло или балзам, поради што ќе се постигне "лизгачки ефект", и, соодветно, полесно е да се отстранат гнидите. За да се ослободи од паразити може, користејќи маслиново масло, употребата на исто гераново масло ќе има антиинфламаторно дејство, додека ефектите имаат за цел лекување на рани.

Еднакво важна улога во борбата против вошките е третманот на лично платно на лице кое е заразено со паразити. Долна облека е неопходна за варење и железо, особено внимание треба да се посвети на листови, перници, пелери, крпи, итн. Исто така, треба да се испитаат членовите на семејството на заразено лице. Децата во групата на градинки и соученици, исто така, се предмет на инспекција за можна инфекција. Традиционалната медицина ја одредува ефикасноста на радикалниот метод за борба против педикулозата, во кој пациентот целосно ја исекува косата од главата. По секој вид на третман, посета на јавни места (детски градинки, работа, продавници, итн.) Е исклучена за период од два дена.

 • Третман на срамни вошки

Во овој случај, борбата против педикулозата се базира на две главни насоки. Првиот е да се избрише косата на сите можни места (пазуви, пуби), проследено со дезинфекција на заластите за да се избегне можноста од инфекција, за што се користи 5% борова маст. Што се однесува до вториот, тука ќе треба да ги отстраните паразитите од веѓите и трепките со помош на ноктите. Дополнителна ефикасност на третманот се постигнува со употреба на аеросол Спреј-Лакс, кој се состои од природни пиретрини со педикулоцидно дејство (т.е. дејство против вошки).

 • Третман на педикулоза на одделение

Кога носи облека за педикулоза, постелнината на заразено лице е подложена на третман со пареа или вриење, бидејќи со нормален начин на перење на ниски температури тешко е да се постигнат соодветни резултати. По третманот со висока температура, работите се обесени една недела за вентилација. Како друг метод, се применува инсектицидно лекување, по што, исто така, работите се подложени на аерација во период од околу една недела. Најефективен метод во овој случај е методот на дезинфекција на постелнината и облеката во услови на комора на пареаминалин, што е сосема ефикасно во резултатите поради комбинација на хемиска и висока температура обработка.

При преработката на облеката, важно е да се земе предвид фактот дека поставувањето на гнидите со вошки може да се врши во дебели рабови и набори, поради што недоволната термичка обработка ќе им овозможи на паразитите да ги издржат. Врз основа на општо епидемиолошко значење во однос на вошките на одбраната, како и на фактот дека гнидите може да се фиксираат не само на купот на нештата, туку и на човечката кожа (во областите на бодлива коса), преваленцата на процесот може да бара решавање не само за извршување на дезинсекција на нештата, туку и за дезинсекција на самиот пациент со помош на соодветни подготовки.

 • Педикулоза кај деца: карактеристики на третманот

Најчесто, децата се заразени со вошки. Првата акција во овој случај е изолирање на инфицираното дете од здрави деца, како и носење на шалтер пред почетокот на соодветен третман. Еве, повторно, важно е да се запамети дека лековите за вошки се токсични, па затоа треба внимателно да се користат, во согласност со инструкциите, а исто така да се избегне контакт со носот, устата и очите. Во случај кога во времето на користење на одредена дрога, детето се чувствува лошо, треба веднаш да престанете да го користите, да го измиете, и исто така да се јавите на лекар.

Народни лекови за педикулоза

Народни лекови во борбата против паразити исто така често се користат во пракса. Сепак, овие лекови не се секогаш ефективни како и лековите што се продаваат во аптеките, освен тоа, тие не се секогаш помалку токсични. Разгледајте ги главните опции:

 • сапун за перење и керозин (во пропорции 50/50), растворот се разредува со вода во сооднос од 1:10, односно се користи 100 мл раствор по литар вода;
 • керозин + сончогледово масло (во пропорции 50/50);
 • 9% маса оцет, разредена со вода за да се постигне концентрација од 4,5%;
 • дихлорвос;
 • сок од брусница (сосема ефикасен лек за гнезда поради особеностите на ефектите од сопствената кисела средина, поради што тие обезбедуваат распуштање на горниот слој);
 • дегтярное мыло (эффективность воздействия обеспечивается за счет повышенной щелочной концентрации) и пр.

Такое популярное некогда средство, как дустовое мыло, с 60-х годов на практике в борьбе с паразитами не применяется по причине исключительно высокой степени вредности для человека и среды, его окружающей, инсектицида ДДТ. Используются и эфирные масла (напр., лаванда, чайное дерево) – их наносят на волосы, хотя данный метод является не лечебным, а профилактическим, применяемым в исключении возможности заражения вшами.

Рассмотренные и исключенные в вариациях народные средства располагают определенными недостатками. Например, керосиносодержащие средства, как, собственно, и сам керосин, являются огнеопасными, помимо этого они оказывают негативное воздействие на общее состояние лобковых волос (на вид они становятся грязными и липкими), их трудно смывать, затрудняется и расчесывание. Не менее негативным становится воздействие уксуса, действие которого сушит волосы, причем в концентрированном виде раствор может спровоцировать серьезные ожоги. Такие средства как «Дихлофос» и ему подобные обладают высокой токсичностью, потому следует учитывать возможность отравления.

Профилактика педикулеза

В профилактике заболевания следует придерживаться ряда определенных принципов, выделим их вкратце:

 • неукоснительное соблюдение личной гигиены;
 • регулярная смена одежды и белья как минимум дважды в неделю);
 • постоянная стирка вещей и постельного белья при максимально допустимой для них температуре;
 • максимальное исключение использование чужого постельного белья;
 • тщательное проглаживание вещей (в особенности в тех местах, в которых имеются швы складки);
 • исключение передачи в пользование посторонним лицам своей расчески.

При подозрении на наличие вшей и при появлении характерной для педикулеза симптоматики необходимо посетить дерматолога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Педикулез и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач дерматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Инфекционный дерматит (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Инфективен дерматитис е дерматитис предизвикан од заразни болести, како што се мали сипаници, рубеола, црвена треска итн., Односно во овие случаи делува како карактеристичен симптом за овие болести. Покрај тоа, инфективниот дерматитис, чии симптоми можат да се развијат и поради други болести, може да се манифестира како независна форма, односно во форма на посебна независна болест, а не симптом.

...
Ветрянка (ветряная оспа) (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Вирусни сипаници (исто така познати како пилешки болести) се многу заразна заразна болест која претежно ги зафаќа децата. Мали сипаници, чии симптоми првенствено се карактеризираат со појава на осип на меур, во меѓувреме, може да се дијагностицираат кај возрасни, особено ако не се дадени соодветни вакцини.

...
Псориаз (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Псоријазата (исто така позната како лиснато лишување) е не-инфективна хронична и често рекурентна кожна болест. Псоријазата, чија симптоми ја детерминираат тенденцијата за оштетување на периартикуларните ткива, се манифестира во форма на лушпести папули, а исто така вреди да се напомене дека оваа болест е една од најчестите кожни лезии кои се јавуваат на која било возраст.

...
Чесотка (совпадающих симптомов: 3 из 6)

Шуга е заразна болест на кожата предизвикана од клепчиња. Чесот, чиишто симптоми се манифестираат како интензивен чешање и специфичен исип, често се комбинираат со појавата на кожата на секундарна форма на пустуларни елементи. Тие, пак, се формираат на кожата како резултат на инфекција која е релевантна при чешлање на кожата за време на јадеж.

...
Нейрофиброматоз (совпадающих симптомов: 2 из 6)

Неврофиброматозата е претежно наследна болест, која се карактеризира со формирање на тумори во областа на нервните ткива, што потоа предизвикува појава на разни видови коски и абнормалности на кожата. Вреди да се спомене дека неурофиброматозата, симптоми кои се јавуваат кај мажи и жени со иста фреквенција, најчесто се манифестира во детството, а особено за време на пубертетот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .