Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Есберихиоза: Симптоми и третман

Ешерихиоза - главните симптоми:

Ешерихиозата е заразна болест која се карактеризира со оштетување на цревниот тракт. Во повеќето случаи, продолжува во акутна форма. Вреди да се одбележи дека не сите видови на E. coli може да доведат до развој на инфективен процес. Возбудливиот агенс на болеста е специфична бактерија, чиј извор е само болна личност. Покрај тоа, постојат неколку начини на пенетрација на микроорганизмот во човечкото тело.

Клиничката слика на болеста не е специфична, бидејќи вклучува симптоми кои се јавуваат кај речиси сите цревни инфекции. Ова треба да го вклучи нарушувањето на чинот на дефекација, надуеност, гадење и повраќање. Покрај тоа, познати се и екстра-интестиналните форми на текот на болеста.

Бидејќи е можно да се идентификува бактеријата во биолошките течности на пациентот, лабораториските тестови се основа на дијагностичките мерки. Дополнително, дијагнозата мора да вклучува испитување на гастроентеролог.

Елиминацијата на патологијата кај возрасните и децата често се изведува со конзервативни методи, меѓу кои се лекови и усогласеност со штетна исхрана.

Во Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, ваквата болест има своја шифра. Така, кодот за ICD-10 ќе биде - A 04.0.

Етиологија

Ешерихиозата може да биде предизвикана само од Escherichia coli , која е Escherichia coli, која има појава на краток полиморфен грам негативни бацили. Вреди да се напомене дека непатогените видови кои не можат да предизвикаат развој на инфекција се нормално присутни во цревната микрофлора.

Овој микроорганизам ги има следниве карактеристики:

 • исклучително отпорна на надворешното опкружување;
 • може да постои долго време во почвата, водата и изметот;
 • раси во храната, особено во млечни производи, што создава големи колонии;
 • лесно го толерира сушење;
 • може да умре за време на вриење, како и под влијание на средства за дезинфекција.

Особеноста на патогенот е фактот дека има неколку бактериофаги, имено ЕПКП, ЕККП, ЕИКП, ЕККП и ЕАКП, од кои секоја има свои карактеристични карактеристики.

Резервоарот и изворот на овој тип E. coli во секој случај е лице, како пациент, кој е дијагностициран, и асимптоматски бактериски носач кој можеби не е свесен за присуството. Болните луѓе се најопасни во првите неколку дена од болеста, но ослободувањето на инфективен извор трае околу 3 недели по заздравувањето, најчесто кај децата.

Во моментов, специјалистите во областа на гастроентерологијата знаат неколку начини на пенетрација на патогената Escherichia coli во здрав организам:

 • фекално орален - овој механизам на инфекција е најкарактеристичен за ентеротоксигенската и ентероинвазивната варијанта на текот на болеста;
 • домаќинство - често се јавува кога ентеропатогена ешерихиоза;
 • вода - е најретко;
 • храна - во најголем број случаи, инфекција се јавува кога се конзумираат млечни производи, јадења со месо, варен зеленчук, како и кога пијат такви пијалоци како квас и компота;
 • контакт-домаќинство - честа појава во детските групи. E. coli може да биде на контаминирани раце, играчки и други мали предмети. Преваленцата се должи на фактот што децата многу често не ги следат правилата за хигиена и имаат навика да ставаат различни работи во нивните усти.
Извор и механизам на пренесување на колабицилоза

Подложноста на таква болест се зголемува на позадината на преселувањето во земја со поинаква клима-состојба, како и кога природата на диетата се менува. Поради оваа причина, инфекцијата е исто така честа појава под името "патничка дијареа".

Класификација

Постојат неколку главни форми на таква болест, кои се диктирани од неговите бактериофаги, односно групи на патогени. Така, таквите групи се разликуваат:

 • EPKP - ентеропатогена ешерихиоза . Најчесто третирани пациенти се новороденчиња, во кои тенкото црево е вклучено во патолошкиот процес;
 • ЕКП - ентеротоксигенска ешерихиоза . Бактеријата произведува ентеротоксини кои го отрујат човечкото тело, што доведува до живописна манифестација на знаци на интоксикација;
 • ЕИЦП - ентероинвазивна ешерихиоза . Вклучува интестинален епител во болеста, поради што нејзиниот тек е многу сличен на текот на шигелозата;
 • EHEC - ентерохеморрагична ешерихиоза . Провоцира развој на хеморагичен колитис во телото;
 • EAK - enteroadzsche escherichiosis .

Варијанти на текот на болеста, во зависност од клиничката слика:

 • гастроентерен;
 • ентероколитичен;
 • гастроентероколитичен;
 • генерализиран - има појава на коли-сепса и влијае на голем број на внатрешни органи и системи.

Есхерихиозата кај деца и возрасни, според тежината на курсот, е:

 • лесно
 • умерена;
 • тешки.

Одделно, неопходно е да се потенцира таква форма на болеста како избришана или латентна ешерихиоза - која се карактеризира со целосно отсуство на симптоми или нивната мала манифестација, која во повеќето случаи е игнорирана од луѓе или се припишува на банално труење. Во такви ситуации, лицето е само носител на E. coli.

Симптоматологија

Знаците кои ја сочинуваат клиничката слика на колабицилозата и нивната сериозност ќе се разликуваат малку во зависност од бактериофагот.

Најчесто дијагностицирана ентероинвазивна форма во која страда не само малата, туку и дебелото црево. Периодот на инкубација ќе варира од 6 часа до три дена, а симптомите ќе бидат презентирани:

 • нагло зголемување на телесната температура до 39 степени;
 • гадење, што доведува до гадење, што практично не носи олеснување на пациентот;
 • главоболки со различен интензитет;
 • општа слабост и слабост;
 • болка во мускулите и зглобовите;
 • Постојана дијареа - бројот на нагони за празнење на дебелото црево може да достигне 10 пати на ден;
 • присуство на надворешни подмножества во измет - често слуз, поретко крв.

Неколку дена по крајот на периодот на инкубација, температурата се враќа во нормала, а столчето станува Сербсено.

Симптомите на ентеротоксигенска форма на колабицилоза вклучуваат:

 • насилно повраќање;
 • водени и лабави столици кои немаат фекален мирис. Фреквенцијата на нагони ретко надминува 10 пати на ден;
 • мало зголемување на температурата - некои пациенти воопшто не се жалат на неговото зголемување.

Периодот од моментот на продирање на патогенот во телото до појава на првите знаци е помал од два дена. Вкупното времетраење на болеста е во просек една недела. Опоравувањето може да се случи дури и без третман, но ова не важи за новороденчињата.

При ентерохеморрагична есхерихиоза, симптомите ќе бидат како што следува:

 • водени столици без крв;
 • повторувањето на желбата за празнење достигнува 5 пати на ден;
 • интензивна болка и грчеви во долниот дел на стомакот;
 • зголемување на големината на предниот абдоминален ѕид;
 • појава на карактеристични татнеж.

Инкубациониот период варира од 2 до 4 дена, манифестациите на интоксикација се отсутни, температурата на телото не се зголемува.

Симптоми на ешерихиоза

Есхерихиозата кај децата ги има следните знаци:

 • фреквенција на лабава столица до 20 пати на ден;
 • температурата се зголемува до 40 степени;
 • измет се водени и имаат жолта или портокалова боја;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • намалување на крвниот притисок;
 • пуштање на извори кај бебиња;
 • отечена и мека стомак;
 • честа регургитација;
 • одбивање да се јаде;
 • зголемена каприциозност и плачливост;
 • бледило на кожата;
 • мало зголемување на волуменот на црниот дроб и слезината;
 • нечистотии на гној и крв во столицата.

Веројатноста за смрт кај дете со присуство на такви симптоми е 5%.

Дијагностика

Поради фактот што колабицилозата има неспецифични клинички знаци, гастроентерологот ќе може да направи точна дијагноза само откако ќе земе цела низа дијагностички мерки. Прво, лекарот треба:

 • прочитајте ја историјата на пациентот;
 • собира и анализира животна историја - ќе помогне да се утврдат патеките на пренос на патогените бактерии;
 • внимателно да се испита лицето - палпација и перкусија на предниот абдоминален ѕид, мерење на температура и крвен тон треба да бидат вклучени;
 • Сослушајте го пациентот или неговите родители во детали - многу е важно да се утврди зачестеноста на лабавите столици и интензитетот на симптомите кај возрасните и децата.

Основа за дијагноза се следните лабораториски тестови:

 • Бактериско сеење на измет, еметски маси, урина, крв и други биолошки човечки течности - ова е неопходно не само за идентификација на колабицилозата, туку и за проценка на чувствителноста на антибактериските супстанции;
 • серолошки тестови - за откривање на антитела во крвта;
 • општа клиничка анализа на урина;
 • PCR дијагностика - да се разликува бактериофаг или вирус Escherichia coli;
 • проучувањето на фекалните маси за дисбактериоза - ви овозможува да направите точна дијагноза кога ќе се избрише текот на болеста или асимптоматски пренос на бактерии.

Инструменталната дијагноза на колабицилоза не се изведува, бидејќи нема дијагностичка вредност.

Третман

Елиминацијата на болеста се изведува на амбулантско ниво, хоспитализацијата е неопходна ако инфекцијата е тешка, и ако пациентот е дете или е со висок ризик од развој на компликации.

Општо земено, третманот на колабицилоза е конзервативен и се состои од следниве методи:

 • усогласеност со штетната исхрана - за време на акутните клинички манифестации, диеталната табела број 4 е прикажана, и кога симптомите се повлекуваат, диетата број 13 е прикажана;
 • изобилен режим на пиење;
 • орална администрација на рехидратни мешавини, и со изразена манифестација на дехидратација - инјектирање;
 • употребата на антибактериски средства - се изведува по курсеви, не повеќе од 10 дена;
 • Употребата на пробиотици и ентеросорбенти, ензимски супстанции и еубиотици е неопходна за нормализирање на варењето и реставрацијата на цревната микрофлора.
Правила на исхрана на диета број 13

Хируршката интервенција и традиционалната народна медицина не е препорачливо да се спроведе со колабицилоза.

Можни компликации

Многу често, патологијата е бенигна, односно не значи формирање сериозни последици. Меѓутоа, во некои случаи, на пример, во тешки форми, преку премногу ослабено тело или кај деца, може да се појават такви компликации:

Превенција и прогноза

Поради разновидните начини на пренесување на Escherichia coli, специфичната превенција на ешерихиозата ги вклучува следните препораки:

 • усогласеност со правилата за лична хигиена;
 • избегнување контакт со заразено лице;
 • одбивање да се јаде неизмиен зеленчук и овошје, сомнителни млечни производи и месо кои не биле под целосна термичка обработка и да не пијат сурова вода;
 • за време на епидемии на болести кај детските групи, карантин е задолжителен;
 • почитување на санитарните и хигиенските правила на претпријатијата поврзани со јавното угостителство и снабдувањето со вода.

Општите превентивни мерки имаат за цел редовно да се прегледаат во здравствена установа со посети на сите лекари.

Исходот од колабицилозата често е поволен, но игнорирањето на симптомите, доцната дијагноза или одбивањето на квалификувана помош речиси секогаш доведува до развој на компликации кои можат да предизвикаат фатален исход.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Есберихиоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: специјалист за заразни болести , гастроентеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Труење со храна (појавување симптоми: 11 од 20)

Труење со храна е не-заразно нарушување кое се јавува по ингестија на храна која содржи токсични материи, штетни микроорганизми, вируси или паразити. Сите производи содржат мала количина на бактерии, а во мали количини тие не претставуваат закана за возрасни или деца. Но, ако тие се складирани погрешно, бројот на патогени почнува да се зголемува брзо. По влегувањето во телото, тие почнуваат да се размножуваат и се шират низ гастроинтестиналниот тракт, што предизвикува воспалителни процеси, иритација и интоксикација кај луѓето.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 9 од 20)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Ентероколитис (појавување симптоми: 9 од 20)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
Балантидијаза (појавување симптоми: 9 од 20)

Балантидијаза или инфусоријална дизентерија е паразитарна гастроентеролошка болест, чија клиника се карактеризира со симптоми на општа интоксикација на телото и со чирови на дебелото црево. Оваа болест е предизвикана од микроби, како што е балантидија или цилијарна инфузорија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .