Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Демодекс (демодекоза): симптоми и третман

Demodex (демодекоза) - главните симптоми:

Demodex е крлеж што се населува и паразитира во медиумот на фоликулите на косата, и влијае на луѓето кај цицачите. Демодекс, чии симптоми влијаат на болеста Демодекоза, исто така живее во жлездите на 'рскавицата на очните капаци и во лојните жлезди и, и покрај сопствената мала, на прв поглед, големината, предизвикува штета во просек 97% од светската популација.

Општ опис

Оваа бројка од 97% во никој случај не е фигуративна дефиниција за морбидитет, тоа е специфична фигура која го одредува резултатот од долгорочната студија (околу 50 години), во која беа проучувани индикатори за редот на над еден милион луѓе. Во исто време, сите тие ја определија нивната припадност кон различни возрасни групи и националности, кореспондирале со различни "сегменти на општеството" и биле вклучени во разни сфери на активност.

Подкожна кленица, дефинирана како Demodex, се нарекува жлезда, која, како што сугерира името, е специфичниот медиум на концентрација, односно лојните жлезди, во содржината на која се наоѓа. Преовладуваат патолошки процеси предизвикани од нејзините ефекти (и ова индексирање, горење и чешање) се означени на кожата на лицето (особено на површините во близина на усните и носот, на образите и на челото). Demodex предизвикува црвенило на кожата, доведува до губење на косата на главата, предизвикува изразена иритација на кожата и оштетување на неговите длабоки слоеви.

Развојот на крлежот и нејзината исхрана е обезбеден од супстанциите содржани во жлездите, соодветно, продирајќи длабоко во кожата за ова, во фоликулите на косата, апсорбира сè што се случува во нејзиното живеалиште - супстанции на жлездите, корените на косата и, всушност, косата.

Во прилог на таквата лезија, Demodex Mite исто така станува извор кој снабдува голем број на различни бактерии во телото, кои, исто така, се појавуваат како штетни за него. Ова се случува според сосема предвидливо сценарио: секој ден, функционирањето ја остава косата (се случува во вечерните часови), се појавува на површината, а потоа се враќа во истата средина, ги носи заедно истите бактерии кои претходно биле на кожата. Соодветно на тоа, како резултат на таквите движења, жлездите се инфицираат, што, пак, доведува до нивна понатамошна иритација и црвенило.

Влијанието лесно се определува со голо око. Доволно е да се погледне на кожата, или подобро, во својата состојба, во која се стекнува со темно сива нијанса, и, се разбира, на неа се појавува веќе забележаната иритација со црвенило. Покрај тоа, акни и акни се појавуваат, кожата станува ронлив, мрсна и порите се подложени на експанзија. Појавата на акни и акни е доказ дека Мите почнал поактивно да влијае на кожата. Причината за ова може да биде неуспех во метаболните процеси на телото, наспроти позадината на која секрецијата се зголемува. Треба да се забележи дека поткожното крлежи засекогаш се задржува на нашата кожа, но за да го предизвика развојот на карактеристичните процеси, исто така, потребни се соодветни поволни услови.

Самото функционирање може да се гледа само под микроскоп, бидејќи нејзината должина достигнува само околу 0,2-0,5 mm. Телото на паразитот е покриено со доволно густа обвивка која обезбедува сигурна заштита, во неа нема надворешни отвори, што, соодветно, определува посебна стапка на преживување за применетите мерки за лекување.

Хабитат штиклирајте со демодикоза

Причини за demodex

Како што веќе напоменавме, демодекс живее на кожата од околу 97% од населението, во многу случаи, пациентите не се ни свесни за своето присуство и активност. Такво скриено присуство се должи на фактот дека ако има до три поединци од овој крлеж во жлездата, едноставно не може да доведе до какви било изразени промени на кожата. Во меѓувреме, зголемувањето на овој број предизвикува ширење на болеста.

Дејството на demodex се јавува во сценарио во кое нормалната микрофлора инхерентна на кожата е подложена на лезија која доведува до карактеристичен неуспех, што станува "почетна точка" во ширењето на демодокозата. Во стандардната верзија на виталната активност на Мите, неговата локација е концентрирана во рамките на радиусот на главниот слој на кожата, поради што имуниот систем на телото не реагира на него. Во меѓувреме, одреден ефект-ориентиран феномен во рамките на наведениот слој и, соодветно, живеалиштето на крлежот (на пример, употребата на кортикостероидни мази), доведува до фактот дека женскиот Демодекс почнува да лежи јајца подлабоко, односно под кожата.

По ова, реакциите на таквиот вовед веќе се формираат од страна на телото, што се манифестира во одредени хемиски нарушувања поврзани со маснотиите во површината на кожата, во однос на позадината на редовното изложување од страна на животните резултати на крлежот. Ова води до имунолошки одговор и до негово зголемување, што доведува до иритација карактеристична за демодикозата. Самата по себе, реакцијата на организмот е нормална, односно на тој начин организмот мора да реагира на влијанието на странскиот организам (Demodex во нашиот случај) во областа во која е неприфатливо. На крајот, demodex функционирам не само што делува како фактор кој предизвикува абнормален тип на патолошка реакција од страна на организмот, но исто така води кон нејзино понатамошно развивање.

Постојат предлози дека симптомите на хронична демодикоза се развиваат поради намален имунитет, кој го одредува последното ширење на крлежот. Покрај тоа, веќе забележаните пореметувања во метаболните процеси (особено кај липидниот метаболизам), гастроинтестиналните заболувања, стресот и продолжената нервна напнатост, менталните и невроендокрините заболувања, како и болестите кои се директно поврзани со функциите на имунолошкиот систем, може да ја предизвикаат болеста. Бременоста со истовремени промени на хормонално ниво, исто така, може да даде поттик за развојот на демодокозата.

Неверојатно, употребата на козметика, исто така, може да доведе до demodex инфекција, згора на тоа, дури и козметика на елита и прилично скапи брендови. Условот за ова особено е содржината во оваа козметика на одреден вид додатоци во исхраната и хормони. Истото важи и за солариуми, тен и чести посети во бањата, сауна, базен (поради изложеност на хлорирана вода).

Состојбата на кожата се влошува и кога се мие, кога се користат грмушки (што само обезбедува преселување на патогенот во новите територии). Исто така, преносот на демодикозата доста често се случува од домашни папагали, преку пердуви пердуви, а во руралните средини тоа е важно во смисла на трансфер на крлежи преку слама и сено. Дополнително, алкохолот и пушењето традиционално се сметаат, често оралните контрацептиви исто така делуваат како причина за демодикоза.

Жените со тенка и чувствителна кожа се најмногу осетливи на болеста, згора на тоа, инциденцата кај 90% од случаите е забележана кај жени.

Demodex: симптоми

Симптомите на болеста што ја разгледуваме не се само патолошка состојба на кожата, туку и причина која одредува голем број на непријатности за пациентите, вклучувајќи ги и естетските непријатности. Примарната форма на инфекција се карактеризира со појава на црвенило и осип на кожата, а во областа на концентрација на крлежи кожата почнува да се олупи. Лезиите имаат јасно дефинирани граници, пустули или папули кои се формираат врз нив, генерално, кожата добива карактеристична тубероза, станува, како што веќе е забележано, сиви во сенка, нездраво во изгледот.

Она што е извонредно, примарните симптоми на болеста не се секогаш забележливи. Покрај тоа, во некои случаи, пациентите (превозници) дури и не се сомневаат дека овој функционирам е на нивната кожа. Соодветно на тоа, demodex функционирам, чии симптоми се прилично карактеристични со голем број фактори кои влијаат на нивната манифестација, во овој случај не се манифестира, што се споредува со чистотата на кожата, отсуството на какви било поплаки и задоволителниот изглед.

Тука, како што првично размислувавме, крлежот не продира во подлабоките слоеви на кожата, бидејќи живее само на неговата површина. Со оглед на особеностите кои одговараат на присуството на паразитот на кожата, ова ја одредува асимптоматската форма на развојот на демодикозата, а неговото откривање станува возможно само со стружење и изведување на соодветни лабораториски истражувања.

Ако живеете површно на формите на манифестација на демодикозата, често се забележува дека погрешно се изедначува со други кожни болести поради сличноста на симптомите. Сепак, постојат знаци на демодикоза, врз основа на кореспонденцијата на која се наоѓаат вистинските манифестации, можеме безбедно да претпоставиме дека во одреден случај дијагнозата на демидикозата на лицето всушност треба да се разгледува. Изберете ги:

 • чешање, предизвикувајќи гребење и се јавуваат главно во вечерните часови (или во текот на ноќта) поради најголемиот врв на активност за паразитирање на крлежи;
 • појавата на акни и пилинг на кожата, појава на чиреви и чиреви (патем, тоа е апсцесите кои се една од главните манифестации карактеристични за демодикозата);
 • појава на непријатен вид на туберозитет на лицето, на кожата на образите и на челото;
 • чувство на маска за лице;
 • сивкав, сиво-земен тон на кожата;
 • зголемени пори;
 • присуството на постојан сјај на површината на кожата, и овој сјај не се елиминира дури и кога се користи специјална козметика или кога се мие;
 • зголемување на големината на крилјата на носот, отекување на носот, поради што станува слично во облик на "компир" (овој симптом укажува на занемарување на текот на болеста).

Демодексната клевета не живее само на кожата на лицето или во окото, туку влијае и на скалпот. Како прв и темелен симптом кој укажува на демодекоза на влакното, се утврдува губење на косата, а во напредните случаи ваквиот тек на болеста може да предизвика комплетна ќелавост. Површината на кожата е покриена со осип и црвенило, палпацијата на кожата го определува присуството на пломби, чија големина е споредлива со големината на мали испакнатини, исто така, пациентите се ослабуваат со ноќно јадеж. Во областа на коренот зона на косата, можете да видите присуство на лушпеста плоча.

Со цел да се заврши сликата на симптомите на демодикозата на главата, останува да се забележи појавата на постојан и непријатен мирис. Без оглед на интензитетот на манифестациите и други фактори, демодекозата на главата, како и секоја друга област погодена од крлеж, треба да се третира без одлагање.

Оштетување на кожата за време на демодикозата: слика

Демодекоза на окото: симптоми

Кога паразитот се смета за заразен од очите, можно е да се зборува не само за непријатните симптоми кои го придружуваат ова, туку и за можноста за развивање на сериозни компликации од своја специфична природа. Губење на трепките или зголемено кинење - не сите непријатни феномени кои ја карактеризираат болеста. Во кои други се карактеристиките на нејзината манифестација во поразот на оваа област, ние ги разгледуваме подолу.

Практиката покажува дека во случај на оштетување на кожата на лицето со демодекс во околу 25% од случаите, препорачливо е да се разгледа релевантноста на поразот на мејобоманите канали во комбинација со фоликулите на окуларните влакна. Неверојатно, идентификацијата на пациентите со болести на одредени групи офталмолошки лезии укажува на тоа дека паразитите кои предизвикуваат демодикоза ја формираат основата на нивната појава. На пример, изгледот во мејомонските канали на клетот Демодекс станува една од главните причини за развојот на болести како блефаритис, халазион, еписклеритис, кератитис, блефароконјуктивитис и др.

Што се однесува до клиничките манифестации кои се релевантни за демодикозата на очните капаци, тие вклучуваат сосема карактеристични симптоми. Така, пациентите се соочуваат со зголемен замор, кој особено се однесува на окото, а како замор се јавува дури и во случај на минимално влијание на товарот. Покрај тоа, постои тежина на очните капаци, зголемена чувствителност на ефектите од јака светлина, горење и чешање, чувство на присуство на "песок" во очите.

Манифестацијата на симптомите на очните демодикози се многу изразени и непријатност. На работ на очните капаци, има оток, воспаление и црвенило. Покрај тоа, постојат вискозни и пена на конзистентноста на селекцијата (тие постепено се собираат во аглите на очите). Исто така јасно дефиниран лушпест тип на образование, концентриран помеѓу трепките. Тие се формираат во процесот на сушење на монтажни.

Во случај на компликација на демодокозата како болест како блефаритис, постојат нарушувања поврзани со растот на цилијарниот ред, се јавува атрофија на коса, трепките почнуваат да паѓаат, растот на нови трепки има погрешен карактер. Симптоматологијата во случај на лезии на очните капаци од страна на демодокозата, исто така, се манифестира во форма на формирање на папиломи по должината на очните капаци, мали чиреви, чиреви, лепливи клепки во овој случај се врамени со кора слични на првут.

Демодекоза век

Третман

Врз основа на резултатите добиени во лабораториска студија која ја одредува релевантноста на болеста, како и врз основа на клиничката слика инхерентна во текот на болеста, терапијата е избрана за да се елиминира болеста. Оваа терапија е разноврсна и се фокусира на следниве области:

 • уништување на крлежи;
 • да се зголеми имунитетот;
 • општо чистење на телото.

Започнете со третман на демодикоза со назначување на исхрана на пациентот која помага да се обезбеди нормализација на кожата како целина. Особено, тоа подразбира исклучување на пржени, чадени, зачинети, слатки и слатки јадења, исклучување на газирани пијалаци, алкохол и пушење. Важен момент, исто така, станува внимателно почитување на режимот во кој се регулира времетраењето и квалитетот на спиењето, се исклучуваат прекумерни ментални и физички оптоварувања. Покрај тоа, да се елиминира потребната изложеност на неповолни временски услови (силен ветер, мраз, прашина, итн.) И изложеност на директна сончева светлина. Ние, исто така, ги исклучуваме факторите кои првично ги набројавме од нас, кои ја активираа болеста (паркот во бања, сауна, солариум, итн.). Третманите со вода може да се состојат само при малку топол туш.

Терапијата со лекови се состои од мерки за општо зајакнување (вклучувајќи зајакнување на имунолошкиот систем), при назначувањето на посебен вид на лекови, чии ефекти ќе помогнат да се уништи функционирањето. Ова може да биде тиберален или трихопол. Покрај тоа, лекови се пропишани за да се обезбеди реставрација на капиларите, се избира соодветен антиинфламаторно топичен третман. Дополнително, се препорачува секој ден да се менува креветот и преносливиот лен, да се дезинфицира и строго да се следи почитувањето на хигиенските правила.

Ако се појават симптоми кои покажуваат можна демодекоза (demodex), треба да се посоветувате со дерматолог за совет.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Demodex (demodicosis) и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот дерматолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Масна себореа (појавување симптоми: 6 од 16)

Мрсна себореа - е болест што се развива кај луѓето, без оглед на полот. Се карактеризира со оштетено функционирање на лојните жлезди, наспроти позадината на која се произведува голема количина поткожни маснотии, предизвикувајќи кожата брзо да расте маснотии, е предмет на воспаление и грубост.

...
Себороичен дерматитис (појавување на симптоми: 5 од 16)

Себороичниот дерматит се манифестира во форма на воспаление на кожата, кое се развива во позадината на зголемениот процес на екскреција на себум, кој е променет во индикаторите за квалитет, со истовремено активно влијание на одредени микробиолошки агенси кои припаѓаат на опортунистички габи. Себороичниот дерматитис, чии симптоми се карактеризираат со нивната бавна прогресија во актуелните манифестации, може да се прошири од поединечни области на концентрација до пораз на целото тело.

...
Розацеа (појавување симптоми: 4 од 16)

Розацеа, или, како што е поинаку дефинирано од оваа болест на кожата, акне розацеа, во согласност со карактеристиките на манифестацијата е хронична болест. Розацеа, чии симптоми се манифестираат во црвенило на кожата, како и во формирањето на туберкули и пустули, заедно со друг вид осип на лицето, покрај овој редослед во повеќе од половина од случаите, се јавува со оштетување на очите.

...
Алергија на ладно (појавување симптоми: 4 од 16)

Во глобална синтеза, алергијата е болест која, за жал, се манифестира не само во пролетта на масовно цветање. На пример, алергија на студ, чии симптоми се значително различни од симптомите на друг вид на алергиска реакција, се појавува, како што веројатно претпоставувате, со доаѓањето на ладно време. Покрај тоа, ако сте алергични на студ - повеќе од вистинската болест, тогаш во време на потопло исто така ќе треба да ги земете во предвид факторите кои придонесуваат за нејзината манифестација, избегнување на хипотермија и пливање во ладна вода.

...
Актиничен дерматитис (појавување симптоми: 4 од 16)

Актиничен дерматитис се јавува на позадината на зрачењето на кожата во форма која е карактеристична за текот на дерматитисот - во форма на воспаление. Таквите ефекти вклучуваат сончева светлина, јонизирачко зрачење, вештачки извори на ултравиолетово зрачење. Актиничниот дерматитис, чии симптоми се јавуваат врз основа на времетраењето на изложеноста на одреден фактор, како и интензитетот на овој ефект, особено ја определува подложноста на заварувачи, фармери, радиолози, работници во леарници и топилници итн.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
дерматолог зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .