Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лепра: Симптоми и третман

Лепра - главни симптоми:

Лепра (син лепра) е системски инфективен процес со хроничен тек кој се активира од микробите од лепрата. Во овој случај, текот на болеста е исклучително тешка - постои епидермално, висцерално и невролошко пореметување. Во некои случаи, болеста влијае на мускулно-скелетното ткиво и органите на видот. Во напредната фаза, лепрата доведува до деформитет и смрт на поединечни делови.

Дијагнозата на лепрата се врши со физички преглед и извршување на потребните лабораториски и инструментални методи на испитување. Треба да се забележи дека болеста е слабо лекувана, поради што текот на терапијата е долг и се изведува во фази.

Прогнозата ќе зависи од фазата на започнување на третманот на болеста, општата историја и возраста на пациентот. Доколку лекувањето започне во почетната фаза од развојот на патолошкиот процес, можно е да се избегне попреченост на лицето. Во сите други случаи, смртта се јавува.

Етиологија

Лебралните микробактерии се предизвикувачки агенс на лепра. Овие организми кои предизвикуваат болести се карактеризираат на следниов начин:

 • грам позитивно стапче;
 • должина е 1-7 микрони;
 • дијаметар од 0.2-0.5 микрони;
 • неговите својства и морфологија се многу слични на туберкулозните бацили;
 • главно влијае на ткивните микрофаги.

Изворот на болеста е заразено лице, како и мајмун. Сепак, забележано е дека инфекцијата на здраво лице, по правило, е можна само со пролонгиран и постојан контакт со заразен предмет, бидејќи здраво лице е високо отпорно на лепра.

Бактеријата се пренесува главно од воздушни капки. Ретко, но сепак, постојат случаи кога лепрата е заразена преку оштетување на кожата или од каснување од инсектот што крвари.

Покрај тоа, неопходно е посебно да се идентификуваат луѓето кои се изложени на ризик:

 • кои страдаат од хронични интеркурентни болести;
 • деца;
 • има историја на алкохолизам и зависност од дрога.

Инкубациониот период за лепра не е точно поставен. Веројатно од неколку месеци до неколку години.

Класификација

Постојат неколку форми на развој на оваа болест:

 • туберкулоидната лепра е релативно бениген тек, бидејќи внатрешните органи не се засегнати. Патолошкиот процес главно влијае на кожата и на периферните нерви;
 • лепроматозната лепра - се разликува исклучително сложениот тек, бидејќи влијае не само на кожата, туку и на внатрешните органи, мукозните мембрани на очите, периферните нерви, лимфните јазли. Може да биде фатален;
 • гранична лепра - како по правило, нема штета на внатрешните органи, осипите се локализирани во долните екстремитети;
 • недиференцирани - типични дерматолошки симптоми се отсутни, оштетување на нервите се јавува на начин на полиневритис со парализа, а исто така се забележува и трофична екстремитетна екстремитет.

Треба да се забележи дека последните две форми на болеста може да се трансформираат во лепроматозна форма, која само по себе има крајно негативни последици.

Симптоматологија

Симптоми на лепра

Клиничката слика ќе зависи од типот на лепра. Најкомплексната клиничка слика се карактеризира со лепроматозна лепра:

 • кожата добива синкаво-кафена нијанса, станува претерано мрсна;
 • процесот на потење се забавува во погодените области на кожата, а подоцна престанува целосно;
 • веѓите, трепките, мустаките и брадата паѓаат;
 • природните брчки на лицето стануваат подлабоки, носот и веѓите се задебелени, што го прави изразот на лицето жесток;
 • мимикријата е нарушена;
 • на кожата се формираат болни бубрези, кои се наоѓаат дермално или хиподермално;
 • назално крварење и ринитис ;
 • конјуктивитис ;
 • контрактура;
 • атрофија на лојните и поните жлезди;
 • трофични чирови .

Оваа форма на лепра често води до смрт.

Туберкулоидната лепра се карактеризира како што следува:

 • осип на кожата по вид на ќерамиди ;
 • производството на себум и пот застанува во погодените области на кожата;
 • чистење на косата и кршливи нокти;
 • промени во болката и тактилната чувствителност;
 • мускулна атрофија.

Во граничната форма на лепра, дерматолошките манифестации на патолошкиот процес се локализирани главно во долните екстремитети. Осипот може да биде во форма на пигментни точки или црвени плаки кои подоцна се претвораат во чирови.

Што се однесува до неиздиференцираната форма на болеста, во овој случај не постојат дерматолошки знаци, се манифестира симптомски комплекс, што е карактеристично за лезиите на периферниот нервен систем. Опасноста од оваа форма на лепра е тоа што може да се трансформира во двете лепроматозни и туберкулоидни форми.

Дијагностика

Поради специфичната клиничка слика, дијагнозата на лепрата не е тешка, сепак, невозможно е да се направи точна дијагноза базирана само на физички преглед и земање историја.

Во овој случај, можеби ќе треба да се консултирате со такви специјалисти:

 • специјалист за заразни болести;
 • дерматолог;
 • невролог;
 • офталмолог.

Поради фактот што клиниката на оваа болест се карактеризира со пораз на сите внатрешни органи (во одредени форми), неколку лекарски специјалисти учествуваат во третманот.

Дијагностичката програма може да ги вклучува следните активности:

 • стружење на носната слузница и засегнатата кожа за бактериолошко и хистолошко испитување;
 • лепроминска реакција;
 • функционални тестови со хистамин и никотинска киселина.

Покрај тоа, лепрата мора да се разликува од такви заболувања:

Во зависност од дијагнозата, лекарот пропишува правилен третман.

Третман

Со широко распространетите дерматолошки симптоми, пациентите треба да бидат хоспитализирани во специјални медицински установи. Во сите други случаи, третманот на болеста се врши на амбулантско ниво во местото на живеење на пациентот.

Текот на активно лекување е неколку години. Терапијата со лекови во овој случај вклучува земање такви лекови:

 • сулфонски лекови;
 • антибиотици;
 • адаптогени;
 • хепатопротектори;
 • железни препарати;
 • имуномодулатори;
 • витамин и минерален комплекс;
 • BCG вакцинација.

Со цел да се спречи хендикепот (особено кај детската лепра), од самиот почеток на третманот, пациентите се пропишани со процедури за масажа и физиотерапија. Во некои случаи, можеби ќе ви треба курс за психотерапија и социјална адаптација.

Прогнозата ќе зависи целосно од сцената и формата на развојот на болеста, навременоста на почетокот на терапевтските мерки. Сепак, во модерната медицина постојат ефективни методи за лекување на такви болести.

Превенција

Општите превентивни препораки се како што следува:

 • зајакнување на имунитетот;
 • подобрување на квалитетот на животот;
 • превенција на инфективни и воспалителни болести;
 • навремена примена на превентивни медицински прегледи;
 • исклучување на алкохолизам и земање дрога.

Покрај тоа, треба да се забележи дека лицата кои имале лепра и членовите на нивните семејства мора да бидат регистрирани во здравствените установи и да подлежат на систематски медицински прегледи. Исто така, не им е дозволено да работат во прехранбената и комуналната сфера, во медицинските и детските институции, немаат право да ја менуваат земјата на живеење.

Во принцип, треба да се забележи дека спречувањето на оваа болест е многу полесно отколку елиминирање на нејзините последици, бидејќи во некои форми на болеста постои висок ризик од попреченост и смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лепра и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Зрачење (симптоми на појавување: 3 од 19)

Зрачената болест е патолошка состојба на лицето, што е предизвикано од систематското изложување на телото на радиоактивно зрачење. Клиничката слика се манифестира ако дозата на зрачење надминува 100 rad (1 Gy). Ако дозата е помала од ова, тогаш можеме да зборуваме за асимптоматскиот тек на зрачната болест.

...
Кахексија (појавување симптоми: 3 од 19)

Кахексијата е патолошка состојба која се карактеризира со брзо губење на тежината на границите, намалување на виталноста и забавување на физиолошките процеси во организмот. Според МКБ 10, оваа патологија припаѓа на категориите Р50 - Р69 од XVIII класата. Во болничките листови, според ICD 10, при утврдување на дијагнозата, оваа патолошка состојба е кодирана како R64.

...
Колагеноза (појавување симптоми: 3 од 19)

Колагенозата е имунопатолошка состојба во која се забележува развој на дегенеративни нарушувања кои најчесто влијаат на сврзното ткиво, но веројатноста за вклучување на другите сегменти во патологијата не е исклучена.

...
Панхипопитуитаризам (појавување симптоми: 3 од 19)

Пангипопитуитаризам (син син, синдром Симмондс) е хормонален недостаток, имено недостатокот на сите хормони на предната хипофизна жлезда. Наспроти ова, функционирањето на многу внатрешни органи и системи е оштетено.

...
Рендиу-Ослерова болест (појавување симптоми: 3 од 19)

Рендиу-Ослеровата болест (наследна хеморагична телеангиектазија, Рандиу-Ослор синдром) е вродена болест која се карактеризира со неразвиеност на епителот на крвните садови. Болно лице има чести назални крварења, се развива анемија и можно е да има внатрешно крварење.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .