Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рубела: Симптоми и третман

Рубела - главните симптоми:

Рубела е акутна вирусна болест, главно дијагностицирана кај деца, поради што е рангирана како "детска" инфекција. Рубеола, чии симптоми го одредуваат името на оваа болест, првенствено се манифестира како карактеристична боја на исипот, исто така, оваа болест е исто така доста опасна за бремени жени, а поконкретно за фетусот, поради неговата директна поврзаност со развојот на конгенитални малформации кај децата и со интраутерина смртност.

Општ опис

Вирусот на рубеола припаѓа на тогавирусот, тога значи мантил, кој ги одредува неговите карактеристични карактеристики: со помош на двојна мембрана, е покриена неговата сопствена РНК молекула. Површината на таквата мембрана има шила во форма на вили, а хемаглутинин и неураминидаза се дел од нив. Што се однесува до инфективноста карактеристична за рубеола, тоа не е толку значајно кога се споредува со други инфекции со капки капки (голема кашлица, мали сипаници, сипаници), што се определува од општата нестабилност кон условите на животната средина, што, патем, не може да спречи дури и двоен плик. Во меѓувреме, дури и оние услови во кои се чини дека вирусот губи во сите правци, подложноста на неиммунизирани пациенти е околу 90%, што го одредува вирусот не е толку безопасен.

Ние веќе утврдивме дека вирусот е нестабилен во однос на условите што ги има надворешната средина. Сепак, важно е да се има на ум дека собната температура во просторијата овозможува да остане во собата околу неколку часа. Смртта на вирусот се случува прилично брзо во случај на промена во неговата киселинско-база на животната средина на кисела или, обратно, алкална корист. Нестабилноста на вирусот е позната во однос на температурните промени, каде што смртта се јавува на 56 ° C, како и кога се изложени на УВ зрачење, сушење, употреба на средства за дезинфекција, формалин и етер.

Ризикот од рубеола е доволно висок за оние пациенти кои никогаш порано немале болест, како и за оние кои ја елиминираа потребата од вакцинација. Епидемии се сезонски, паѓаат во зима / пролет. Што се однесува до епидемиолошките епидемии, нивното повторување се забележува на секои десет години. Потоа, трансферот на рубеола кај пациенти е формиран имунитет на оваа болест, како што често се определува, доживотно, и, сепак, повторната инфекција се одвива во иднина.

Изворот на вирусот е болен човек кој е дијагностициран со акутен тек на инфекција или субклиничка форма на манифестација на болеста (оваа опција го елиминира појавувањето на симптомите). Освен тоа, децата со вродена форма на рубеола дијагностицирани во нив, преносот на кој потекнува од мајка која е заразена за време на бременоста, исто така се изолирани како извори на инфекција. Неверојатно, конгениталната рубеола ги прави децата извори на болеста до три години, а во пракса постојат случаи кои укажуваат на продолжување на периодот на изолација на вирусот, кој се забележува пред возраста од 18 години.

Болно лице со рубеола е опасно за пет до седум дена пред појавата на осип, како и за седум дена од неговото исчезнување.

Во однос на начините на инфекција, веќе забележавме дека тоа е капка, или поточно капка во воздухот (преносот се случува кога кашлате, зборувате, викате, кивање, изречена издишување). Покрај тоа, инфекцијата се јавува преку трансплаценталниот пат, што значи инфекција на бремената жена, додека инфекцијата на фетусот. Како поволни услови за можна контаминација, може да се издвојат места со претерување на населението, со други зборови, тоа го одредува организираниот тип на колективи итн.

Рубела: симптоми

Времетраењето на периодот на инкубација (т.е. времето помеѓу воведувањето на предизвикувачкиот агенс во околината на телото, проследено со витални процеси и процеси релевантни за ова, и помеѓу првите симптоми) за болеста која се разгледува е 13 до 23 дена, и од овој ден може да дејствува како извор ширење на рубеола патоген. Тој се излачува пет дена пред појавата на осипот и ништо не е можно да го придружува овој период, па дури и катарларните секрети не може да се појават (нивниот изглед, како појава на други симптоми, може да се забележи веќе во врска со осип ). Така, инфекцијата често се јавува кај луѓе кои за сите видливи знаци се "здрави".

Инкубациониот период е проследен со процесот на пенетрација и последователно приврзување на мукозната мембрана на вирусот (се концентрира во регионот на горниот респираторен тракт), постепено сликата на болеста укажува на тоа дека вирусот, исто така, навлезе во субмукозниот регион (што го обезбедува неураминидазата), а тоа, пак, води да се шири веќе на лимфниот систем. Така, од оваа точка, препорачливо е да се разгледа следниот период на протокот на рубеола, односно приближувањето на неговиот продромален период.

Треба да се забележи дека во наредниот период во текот на болеста, која е означен продромален период , во некои случаи може да се отсуствува, бидејќи тоа подразбира транзиција во период на осип по периодот на инкубација. Ако продромалниот период се манифестира, тогаш времетраењето на нејзиниот проток е од неколку часа до два дена.

Тежината на симптомите на катаракта не е премногу значајна, таа се манифестира во несоодветност, како и во температурата (до 38 степени). Покрај тоа, постои зголемување на лимфните јазли, што се јавува 1-2 дена пред моментот кога се појавува осипот, времетраењето на нивната слична состојба во случај на болеста е од 1 до 3 недели. Треба да се забележи дека промените поврзани со состојбата на лимфните јазли се единствениот показател за почетокот на продромалниот период. Зголемена, како по правило, предмет на окципиталниот и задниот рак на грлото на матката, се карактеризираат со безбожност, недостаток на кохезија со ткивата околу нив, како и мека текстура.

Следниот период, периодот на осип, трае околу 3-4 дена. Пред да се појави вистинскиот осип, енантема често се формира на мукозната мембрана, со појава на розеви дамки, концентрирани во областа на мекото непце. Овие рачки подоцна може да се спојат еден со друг, ширејќи се на рацете и на тврдото непце. По осипот се појавува во мукозната мембрана, низ целиот тежок се развива миризлив вид на осип, иако поголемиот дел од неговата концентрација е забележана во областа на нозете, на лицето и на задникот, но на стапалата и на дланките не се појавува рубеола. Од природата на таков осип, како што е наведено, melkopyatnistaya, сосема изобилство. Ретко се спојува еден со друг, осветленоста на бојата се губи брзо - во период од 1-3 дена (само осипот се исчезнува до ова време). Неговиот дијаметар е околу 2-5 мм.

Формирањето на исцрпеност се јавува поради ширењето на вирусот преку крвта со истовремена изложеност на хемаглутинин, поради што црвени крвни клетки се аглутинатираат, што, пак, се јавува и во комбинација со дерматотропизам, во кој селективно се влијае на кожата (дермисот слој). На крајот, ваквите процеси доведуваат до фактот дека во заглавената состојба црвените крвни клетки почнуваат да се "заглавуваат" директно во слојот на кожата. Претходно означени катастрофални манифестации може да бидат отсутни.

Рубеола, симптоми кај возрасните со кои исто така се придружени со артралгија (инаку - болка во зглобовите), покрај тоа, може да се појави и со некоја црвенило, во комбинација со оток. Треба да се забележи дека рубеола кај возрасни, слично на голем број други болести на "детството", се карактеризира со поизразена и акутна форма. Во прилог на симптомите, тие имаат треска и треска, треска. Често постои силен течење на носот и болки во грлото, во комбинација со болка во него и кашлица, постои фотофобија, лакримација.

Осипот, како главен симптом на болеста, се манифестира кај возрасните во поизразена и изобилна форма отколку кај децата, со формираните места често се спојуваат едни со други, што создава цели еритематозни закрпи, особено нивната концентрација е забележана на задникот и на грбот. Времетраењето на задржувањето во рамките на осип на кожата е околу 5 дена, иако подолг период за ова не е исклучен. Неверојатно, рубеола кај децата и нејзините симптоми, соодветно, се јавуваат во полесна форма од рубеола кај возрасните - во вториот случај, умерените форми на болеста и тешките форми се дијагностицираат 10 пати почесто.

Рубелна кожна лезија (слика 1)
Рубела (слика 2)

Обнова обезбедува целосно исчезнување на овие симптоми.

Всушност, обновувањето е таков период во текот на болеста како период на закрепнување, во кој сите симптоми на рубеола постепено исчезнуваат. Во меѓувреме, пациентот сè уште останува опасен за другите, бидејќи можноста за нивна инфекција е исто така релевантна (особено ова се однесува на оние кои не се вакцинирани против рубеола и оние кои претходно не ја имале), периодот на опасност од пациентот во овој период е поставен на една недела од исчезнувањето на осипот.

Што се однесува до атипичната (или избришаната) форма на болеста, потешко е да се препознае. Оваа форма се карактеризира со зголемување на температурата во комбинација со болки во грлото, но симптомите на интоксикација, како и главната манифестација на болеста, која, како што е веќе забележано, е осип - сето тоа во оваа варијанта е отсутно.

Најголемата веројатност за инфекција паѓа на асимптоматската форма на рубеола кај пациентите, бидејќи таа, како што може да се разбере од самата дефиниција, нема никакви симптоми кои укажуваат на присуство на рубеола, сепак изолацијата на вирусот се уште се јавува. Имајќи предвид дека постои таква форма на болеста, испитувањето за присуство на антитела кон него за време на бременоста е исклучително важно.

Рубела за време на бременост: симптоми

За децата, како и за повеќето возрасни, рубеола е практично безопасна болест. Сепак, инфекцијата со рубеола од бремена жена може да предизвика речиси катастрофални последици.

Кога е заразен во текот на бременоста, вирусот, еднаш во крвта на мајката, влегува во ембрионот преку плацентата, а со тоа влијае на неговото ткиво. Ова, пак, води до инфекција на фетусот во текот на првите три месеци од бременоста, при што постои нарушување на интраутериниот развој.

Во смисла на разгледување на последиците, најопасниот период за рубеола е првиот триместар во тек на бременоста, бидејќи во овој период се формираат сите системи и органи на фетусот, а тоа е вирус на болеста која се разгледува, која нè удира.

Неверојатно, лезиите кои фетусот директно ги среќава може да бидат од многу поинаква природа, згора на тоа, обемот на таквата лезија не е поврзан со тоа колку е сериозна болеста кај најнебрегата жена. Во тоа време, таа може да се чувствува одлично без да забележи какви било промени во сопствената состојба, додека вирусот има активен ефект врз фетусот, предизвикувајќи спонтан абортус, пропуштен абортус или мртвороденче. Освен тоа, не се исклучува развојот на најтешките форми на оштетување на системите и органите во телото на детето.

Карактеристиките на лезијата и неговата сериозност особено се одредуваат врз основа на специфичниот период во кој бремената жена била изложена на инфекција со рубеола. Така, во случаи на рубеола во период од 3-4 недели, тој предизвикува развој на конгенитални деформитети во околу 60% од вкупниот број на случаи на морбидитет, период од 10-12 недели ја одредува оваа веројатност во 15% од случаите, период од 13-16 недели - во 7%.

Како критични периоди во лезијата на нервниот систем на фетусот, беше утврден интервал од 3-11 недели, во лезии на срцето и очите - интервал од 4-7 недели и во лезија на слушните органи - интервал од 7-12 недели од бременоста.

Така, толку е помало времетраењето на бременоста за време на дијагнозата на рубеола кај жената, толку почесто и во потешка форма се одредени дефекти во развојот на фетусот.

Најголем ризик од развој на малформации е релевантен за фетусот кај бремени жени изложени на инфекција во период од 9-12 недели по зачнувањето. Во наведениот период, рубеола за време на бременоста обично води до спонтан абортус или фетална смрт, што инаку се дефинира како "пропуштен абортус". Дури и ако е можно да се зачува фетусот, нормалниот развој е нарушен во скоро сите случаи, што исто така доведува до појава на различни симптоми карактеристични за вродена рубеола.

Главно рубела кај мајката, која се случи во раните фази на бременоста, доведува до развој на таканаречениот "синдром на мала рубела", ја вклучува триадата Грета, која ги наведува следните три главни патологии:

  • катаракта која се манифестира како замаглување на леќата - се јавува во еднострана или двострана верзија, често како придружен фактор е микрофталмијата (значителен степен на намалување на окото / јаболка);
  • срцеви дефекти - може да биде во расцеп на артериски канал, оштетување на еден од срцев ѕид или валвуларен апарат, кај стеноза на пулмоналната артерија итн .;
  • глувост.

Од овие патологии, кај 98% од раѓањата на дете со конгенитална рубела, е важно една или друга срцева болест, во 85% од случаите има патологии на видот (главно во форма на наведената опција, на која сме издвоиле катаракта). Во 22% од случаите, глувоста се дијагностицира (во различни степени на манифестација на нејзината манифестација), а повеќето од нив се манифестираат во комбинација со вестибуларни нарушувања.

Покрај дефектите што ги забележавме во конгениталните рубеола, инфекцијата на мајката со оваа болест може да предизвика во раните фази на друг вид патологија, на пример, малформации на органите на генитоуринарниот систем, црниот дроб, слезината, скелетот итн.

Околу 72% од случаите кај деца со вродена форма на болеста што се разгледуваат се дијагностицирани со лезии од еден или друг тип, поврзани со активноста на нервниот систем, особено во мозокот. Така, најчестите опции може да се забележат лезии во форма:

  • хидроцефалус, инаку - пад на мозокот, во кој постои прекумерна акумулација на цереброспиналната течност во вентрикуларниот систем на мозокот, кој, во позадина на процесите релевантни за ова, доведува до напреден раст на обемот на главата и зголемување на обликот на черепот;
  • микроцефалија, што значи значително намалување на големината на черепот и мозокот кога одговара на нормалната големина на другите делови од телото, додека менталниот придружник е актуелен придружник на микроцефалијата (може да се манифестира во блага форма на неможност и во целосна идиопатија).

Неонаталниот период кај новороденчето со конгенитална форма на рубеола е придружен со нарушувања поврзани со мускулниот тонус, зголемена ексцитабилност, како и моторни нарушувања, конвулзии, парализа и сл. Со текот на времето, можно е состојбата на ментална ретардација да се влоши (во споредба со врсниците), не е исклучена можноста за намалување на менталниот развој.

Во случај на инфекција на бремена жена со рубела во период од 13-20 недели од бременоста, одредено намалување на ризиците поврзани со дефекти во развојот се утврдува, сепак, високи стапки се уште се утврдени за патологии поврзани со слухот - слични видови оштетувања се можни до 16 недели.

Со рубеола, инфекција која се случила кај бремена жена по 20-тата недела од терминот (што, соодветно, ја одредува втората половина од бременоста), ризиците поврзани со развојните нарушувања се значително намалени. Во меѓувреме, веројатноста за развој на хронична форма на инфекција кај неродено дете не е исклучена во таа варијанта, во која централниот нервен систем во комбинација со сетилата ќе биде засегнат. Конгениталната рубеола, која предизвика таква штета на централниот нервен систем, не секогаш овозможува да се утврди патологијата при раѓање, бидејќи во секој случај може да се појави многу подоцна после тоа. Особено, манифестациите поврзани со таква лезија вклучуваат напади, ментална болест, ментална неразвиеност.

Покрај патологијата која директно влијае на фетусот, рубеола, исто така, може да предизвика компликации кои се јавуваат во процесот на трудот. Особено, тоа е еден или друг од неговите прекршувања, крварење или крвна инфекција (сепса).

Учитывая всю тяжесть осложнений, которые актуальны для плода при заражении краснухой, это заболевание в мире признано в качестве абсолютного медицинского показания к последующему прерыванию беременности (аборту). Прерывание беременности производится на основании данных по краснухе в рамках срока до наступления 16 недели беременности, причем вне зависимости от актуальной степени тяжести проявления данного заболевания. Соответственно, даже в случае бессимптомного течения краснухи у беременной женщины требуется прервать беременность, потому, как и скрытое течение этого заболевания приводит к разрушительному воздействию вируса на плод.

При выявлении краснухи на сроке, превышающем 16 недель, а также при наличии подозрений относительно инфицирования плода, прерывание беременности производится до срока 28 ее недели. При выявлении заболевания у женщины на сроке, превышающем 28 недель, осуществляется ее постановка на учет при отнесении к группе высокого риска. Такой вариант предусматривает необходимость в проведении ряда профилактических мероприятий, ориентированных на обеспечение защиты плода при одновременном лечении плацентарной недостаточности, проведении профилактики в комплексе с лечением, касающимся невынашиваемости беременности.

Подводя итог относительно краснухи при беременности напомним, что заражение этим заболеванием в данный период является возможным лишь в том случае, если у женщины отсутствует к этой инфекции иммунитет. Соответственно, важным является факт наличия в анамнезе краснухи в прошлом или прививки от краснухи до того, как наступила сама беременность.

Коревая краснуха у детей: симптомы

В данной постановке заболевание вынесено в отдельный раздел нашей статьи, и объясняется это следующим. Нередко появляются сомнения относительно особенностей данного диагноза, и, соответственно, его симптоматики, однако еще чаще возникает вопрос: в чем разница между корью и краснухой и чем является такой «гибрид»? Кто-то ставит для обоих вариантов знак равенства, кто-то считает, что коревая краснуха тем или иным образом сочетает в себе симптоматику и одного, и другого заболевания. Итак, давайте разберемся, чем коревая краснуха на самом деле является.

Краснуха является краснухой, а корь является корью, и третьего здесь, в принципе-то не дано. Тем ни менее, для понимания сути именно этой, третьей отсутствующей составляющей, вникнем немного в историю интересующего нас вопроса.

Итак, начнем с того, что множество детских заболеваний, при которых возникала сыпь розового цвета, в любое время определяло значительные сложности по части диагностирования конкретного и актуального в каждом случае варианта. Розеола, скарлатина, корь и краснуха – указанные заболевания встречаются и сейчас достаточно часто, а что уже говорить о заболеваниях, менее распространенных. Более того, сейчас, когда, казалось бы, по каждому из этих заболеваний известно практически все, или, как минимум, те факты, что скарлатина является заболеванием по природе бактериальным, а краснуха и корь - заболевания вирусные, диагностика все также остается сложной, а уж что говорить даже о недалеком, но прошлом.

В легкой форме корь напоминает краснуху, а тяжелая форма краснухи напоминает корь, скарлатина в легкой форме напоминает и краснуху, и корь и т.д. Именно подобная цепочка, определяющая некоторую видимую связь заболеваний, привела к тому, что в XIX веке Н.Ф. Филатов, который, как, возможно, вам известно, относится к основоположникам педиатрии в рамках отечественных масштабов, выделил краснуху в двух формах, а именно кореподобную краснуху и краснуху скарлатиноподобную.

Несколько позднее скарлатиноподобная краснуха была опровергнута в собственном существовании, потому на деле осталось два заболевания, а именно коревая краснуха и, собственно, корь. Спустя еще некоторое время было определено, что называть заболевание коревой краснухой несколько нелогично, потому как краснуха ни в каком другом виде не существует. Именно поэтому в современной медицине используется лишь одно название для этого заболевания, то есть то, в котором мы его и рассматриваем изначально – краснуха. Что касается заболевания «коревая краснуха», то оно хотя и появляется периодически то там, то здесь, но является устаревшим синонимом для краснухи, будучи одним и тем же с ней заболеванием. А потому симптомы коревой крас нухи у детей – это то же самое, что симптомы краснухи у детей, которые мы ранее и рассмотрели в общем течении заболевания.

Дијагностицирање

Основанием для постановки диагноза является характер проявления сыпи, сроки, в период которых она возникла, одномоментность характера высыпаний, а также особенности их локализации и в целом эпидемиологической обстановки. Самостоятельно диагноз устанавливать не имеет смысла, потому как существует немало заболеваний, характеризующихся сходными проявлениями симптоматики. Это может быть скарлатина, корь, ветрянка, энтеровирусная экзантема, псевдотуберкулез, а на начальных этапах – менингококковые высыпания и пр. Следует заметить, что непростительно ошибиться «мимо» указанных менингококковых высыпаний, потому как слишком высоки риски – летальность для данного заболевания определяется 30%-ная.

Итак, для выявления краснухи применяется, прежде всего, вирусологический метод , который ориентирован, прежде всего, на обнаружение вируса. Эффективность применения этого метода определяется исходя из сроков исследования фекалий и крови – целесообразным решением вирусологический метод станет в рамках 7-14 дня с момента инфицирования пациента (то есть до того момента, пока у него не появится сыпь). При наличии сыпи требуется изымать отделяемое из носоглотки.

Также используются серологические методы , с помощью которых определяется, имеются ли вируснейтрализующие и классоспецифические антитела. Такого рода методы применяются в 1-2 сутки с момента появления у пациента сыпи, а также на 20 сутки.

Метод реакции непрямой гемагглютинации (РНГА) и метод реакции нейтрализации (РН) – применяются с интервалом в 10 дней друг после друга, подразумевают взятие крови дважды для изучения на предмет изменений, в ней произошедших. Помимо этого используется метод реакции связывания комплемента (РСК) , при котором производится поиск комлементсвязывающего типа антител (обнаружить их можно в период трех лет с момента перенесения пациентом заболевания). Соответственно, РСК при положительном результате «находки» указывает на недавнее перенесение пациентом заболевания или на актуальность для него наступления периода выздоровления.

И, наконец, иммуноферментный анализ (сокр. ИФА) - с его помощью имеется возможность выявления классоспецифических антител, на основании которых можно определить конкретный этап течения заболевания и его особенности (начальный период, острый период, реконвалесценция). Данный метод используется также в определении степени напряженности иммунитета в контексте рассмотрения необходимости вакцинации или ревакцинации. Также с помощью этого метода можно диагностировать врожденную краснуху.

Лечение краснухи

Специфического типа терапии, направленной в адрес лечения краснухи, не существует. В качестве основных мероприятий рассматриваются те из них, которые ориентированы на устранение отека мозга и его набухания (для чего применяются криоплазма, лазикс и кортикостероиды). В рамках периода реконвалесценции используются ноотропные препараты.

В общем плане лечение заключается в назначении постельного режима (на срок в пределах 3-7 дней), полноценного питания (на основании учета возрастных особенностей). В рамках этиотропной терапии рассматриваются препараты вироцидов (изопринозин, арбидол), иммуностимуляторы и иммуномодуляторы. В качестве меры дезинтоксикационной терапии применяется обильное питье. Для устранения симптоматики, сопутствующей краснухе, применяются отхаркивающие препараты (с учетом конкретного типа кашля, с исключением варианта, например, с одновременным употреблением противокашлевых и отхаркивающих препаратов), анальгетики, жаропонижающие препараты.

При краснухе у беременной женщины на сроке до 28 недели беременности – показание к аборту, на сроке после 28 недели, а также в случае невозможности выполнения аборта, применяются внутримышечные инъекции иммуноглобулина (дозировка – до 30 мл) в комплексе с рядом профилактических мероприятий, предусмотренных для защиты плода, обеспечения вынашиваемости беременности и устранения плацентарной недостаточности.

В случае появления симптоматики, указывающей на краснуху, необходимо обратиться к лечащему терапевту/педиатру, а также к инфекционисту. Беременным женщинам понадобится дополнительно консультация гинеколога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Краснуха и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: педиатр , терапевт , инфекционист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Грипп (совпадающих симптомов: 8 из 13)

Инфлуенца е тешка акутна инфективна болест која се карактеризира со тешки токсикози, катарливи симптоми и бронхијални лезии. Инфлуенца, симптоми кои се јавуваат кај луѓе, без оглед на нивната возраст и пол, годишно се манифестира во форма на епидемија, најчесто за време на студената сезона, а околу 15% од светската популација е засегната.

...
ОРВИ (совпадающих симптомов: 8 из 13)

Што е ARVI? Акутните респираторни вирусни инфекции се заразни болести на вирусна етиологија кои влијаат на телото преку респираторниот тракт со капки во воздухот. Најчесто, оваа болест се дијагностицира кај деца од возрасна група од 3-14 години. Како што покажуваат статистиките, ARVI кај доенчиња не се развива, само изолирани случаи биле забележани кога едно дете бил болен со болест на таа возраст.

...
Тонзиллит (совпадающих симптомов: 7 из 13)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
Фолликулярная ангина (совпадающих симптомов: 7 из 13)

Фоликуларно воспалено грло - болест која се карактеризира со гноен воспаление на фоликулите на крајниците. Во случај на прогресија на таква болест, гној се наоѓа на површината на лимфоидните формации на фаринксот во облик на одделни лезии. Патолошкиот процес може да влијае на фарингеалните, палаталните, тубалните и јазичните крајници. Прогресијата на фоликуларната ангина е придружена со регионален лимфаденитис и тешка хипертермија.

...
Риновирусная инфекция (совпадающих симптомов: 7 из 13)

Риновирусна инфекција (инфективен ринитис) - инфективна болест на респираторниот тракт на акутен тек кој се шири на носот и назофаринксот, нивната мукозна мембрана. Предизвикувачкиот агенс е вирус на семејството picornavirus. Нестабилен во животната средина, веднаш уништен кога е изложен на неповолни фактори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .