Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вирусни сипаници (варичела): симптоми и третман

Вирусни сипаници (сипаници) - главните симптоми се:

Вирусни сипаници (исто така познати како пилешки болести) се многу заразна заразна болест која претежно ги зафаќа децата. Мали сипаници, чии симптоми првенствено се карактеризираат со појава на осип на меур, во меѓувреме, може да се дијагностицираат кај возрасни, особено ако не се дадени соодветни вакцини.

Општ опис

Причинителот на болеста е вирус кој припаѓа на семејството на вируси на херпес (Varcelle Zoster или на друг начин - херпес Zoster). Овој вирус, кој се појавува во животната средина, умира доволно брзо (буквално во период од десет минути). Со оглед на оваа карактеристика, може да се каже дека е исклучена можноста за инфекција со овчи сипаници преку оние предмети кои се користат од болно лице, како и можноста за инфекција преку трети лица. Според тоа, топлината, УВ зрачењето, сончевата светлина и другите видови на фактори на експозиција стануваат штетни за вирусот.

За здрави деца, варичела во повеќето случаи на појава не е сериозна болест. Сепак, ова не треба да се каже за оваа болест кај возрасните, бремените жени и новородените деца, кај адолесцентите и кај оние за кои е релевантна имунодефициенцијата на една или друга специфичност (во некои случаи ова е можно по трансплантација на органи и за време на вистинска инфекција со ХИВ, многу почесто - со намален имунитет, на позадината на аклиматизација или по сериозен стрес). Неверојатно, со имунодефициенција, ситуации се можни дури и со повторна инфекција со сипаници.

Исипот на овчи сипаници лечи без трага, бидејќи лезии на кожата се шират без да влијаат на слојот на епидермисот. Во меѓувреме, гребењето на осипот (оштетување на зародишното слој) може да предизвика формирање на атрофична лузна (цикатрикс).

Лице инфицирано со овчи сипаници делува како извор на инфекција, што, пак, е епидемиолошка опасност од крајот на периодот на инкубација и до таа точка во текот на болеста, при што кората почнува да паѓа. Ширењето на патогенот се врши од страна на капки во воздухот, деца од шест месеци до седум години се најмногу осетливи на болеста. И иако варичела, како што веќе бевме забележани, исто така се наоѓа кај возрасни, инциденцата меѓу нив не е толку честа што може да се објасни главно од фактот дека тие страдаат од оваа болест во детството.

Во однос на чувствителноста на пилешкото млеко, се посочува апсолутната бројка, односно 100%. Пациентите со оваа болест стануваат заразни во рок од 24 часа додека не развијат осип, по што остануваат така пет дена по регистрацијата на кожата на последниот од елементите на осипот кои се карактеристични за оваа болест. Екскрецијата на вирусот во околината се случува преку содржината на меурите кои се појавуваат на мукозните мембрани и на кожата на болно лице. Веќе протокот на воздух обезбедува ширење на инфекцијата на значителни растојанија за време на последователните инфекции, што е можно дури и како резултат на малиот минлив контакт со него.

Најголемата активност во епидемиолошкиот план е забележана во текот на есен / зимскиот период, зголемувањето на инциденцата, исто така, се зголемува во период од секои 4-6 години. Најчесто децата се разболуваат на возраст од 5-9 години, новороденчињата ретко се разболуваат на возраст од 2-3 месеци, што е поврзано со присуство на мајчински антитела.

Карактеристики на болеста

Слузницата на горниот респираторен тракт делува како влезна порта за инфекцијата. Текот на сипаница може да се подели на неколку главни фази.

 • Инфекција, период на инкубација. Вирусот влегува во телото со паралелна фиксација во рамките на мукозната мембрана на горниот респираторен тракт и нејзината истовремена акумулација и репродукција. Малиот сипаници, периодот на инкубација (без симптоми во оваа фаза), кој трае околу две недели, се карактеризира и со неразбирливоста на болниот.
 • Првите симптоми на сипаници. Постои постепено продирање во крвта на вирусот на сипаница, по што, кога ќе достигне доволна количина во неа, се формира реакција од имунолошкиот систем на самиот организам до инвазија на вонземјани. Овој период може да биде проследен со треска, главоболка и слабост, како и болка во лумбалниот регион. Што се однесува до главниот симптом на болеста, кој се манифестира, како што веќе го идентификувавме првично, во форма на осип, премногу е рано да се зборува за тоа во текот на периодот што се разгледува. Времетраењето на првите симптоми на овчи сипаници е околу 1-2 дена, и од ова време, односно по завршувањето на периодот на инкубација и од транзицијата во периодот на првите симптоми, болното лице станува инфективно за другите.
 • Акутна (примарна) фаза. Протокот на крвта осигурува дека вирусот ги постигнува своите главни цели во форма на нервни и клетки на кожата. Нерви се уште не се погодени, само Varterzos Zoster е фиксиран во областа на 'рбетниот мозок (поточно, неговите корени). Што се однесува до кожата, симптомите тука веќе се чувствуваат, односно се појавува карактеристичен осип, кој периодично се јавува во текот на следните неколку дена (до една недела). Во овој случај, осипот делува како манифестација на реакцијата од страна на организмот на активноста што вирусот на овчи сипаници настанува во неа кога е концентрирана во кожата. Многу поретко, осип на сипаници во оваа фаза се манифестира на едвај забележлив или незабележлив начин, што ја прави дијагностиката на болеста многу посложена. Тука, слично на претходната фаза, пациентот се уште е заразен за другите.
 • Фаза на закрепнување. Во нормална состојба на имунолошкиот систем на пациентот со варичела, исипите карактеристични за него исчезнуваат по околу 3-7 дена. Севкупното благосостојба значително се подобрува и претходната, акутна фаза е завршена. Според тоа, со неговото завршување доаѓа период во кој пациентот станува неинфективен за другите, иако вирусот поради неговата фиксација во нервните клетки во нив останува засекогаш.
 • Акутна (секундарна) фаза. Оваа фаза е релевантна во ситуација со ослабен имунолошки систем на пациентот, како и во ситуации во кои се стимулира нервниот систем (што исто така е можно и против позадината на чести стресови) - овде вирусот на овчи сипаници се манифестира повторно. Оние места во кои осипот ќе се фокусира овој пат, зависи од нервот, најмногу погодени. Во повеќето случаи, ова го вклучува стомакот, аксиларниот регион, поради што, патем, болеста е веќе дефинирана како "ќерамиди" (или синоним за херпес зостер). Вреди да се забележи дека за оваа фаза појавата на осип не е задолжителна, поради што симптомите се ограничени само на појавата на болка долж текот на засегнатиот нерв (особено, таквиот тек често се наоѓа кај постари пациенти). Во периодот на манифестирање на ерупции на кожата, пациентот, како и сипаница, е заразен за животната средина.

Вирупа сипаници: класификација

Во согласност со карактеристиките на курсот, се усвојува следната класификација на болеста и, соодветно, се применува:

 • Во согласност со механизмот на појава, сипаници можат да бидат:
  • вродени;
  • стекнати.
 • Во согласност со формуларот:
  • типична форма;
  • атипична форма:
   • рудиментарна атипична форма;
   • гангренозна форма;
   • хеморагична форма;
   • висцерална форма.
 • Во согласност со сериозноста која го карактеризира текот на пилешкото млеко:
  • блага тежина;
  • умерена;
  • тешки
 • Во согласност со вродените карактеристики на болеста:
  • мазен курс (без компликации);
  • курс со компликации;
  • Тековна комбинација со мешана инфекција.

Ситните симптоми на сипаница

Стекната кокошка добивка продолжува во согласност со следните услови за секој период релевантен за тоа:

 • период на инкубација - времетраење од 11-21 дена (главно, како што веќе бевме забележано, периодот на инкубација за сипаници е две недели, односно, 14 дена);
 • продромален период - во рок од еден ден;
 • периодот на болеста (осип) - 3-4 дена или подолго;
 • реконвалесценција - во период од 1-3 недели.

По периодот на инкубација, продромалниот период, што е важно да се забележи, не се појавува кај сите пациенти. Нејзините манифестации особено се сведуваат на покачена температура (во рамките на индикаторите со низок степен од 37-37,5 степени), како и појавата на некоја слабост и исип што наликува на осип со мали сипаници или осип со црвена треска (таа трае неколку часа).

Следејќи ја симптоматиката на продромалниот период или во состојба на нормална благосостојба (во отсуство на овој период), се зголемува температурата во опсегот од 37,5-39 со постепено влошување на општата здравствена состојба и појава на карактеристичен исип кај пациентот. Првично, таков исип наликува на дамка, трансформирајќи по неколку часа во папула, а потоа во везикулум. Така, се добиваат мали меурчиња, со дијаметар од околу 0,2-0,5 cm, тие се наоѓаат во рамките на основата која не е инфилтрирана, опкружена со раб во форма на црвенило, ѕидот на овие меурчиња е надворешно нагласен. Везикулите имаат еден коморен поглед, во првиот ден тие наликуваат на капки од роса, но до вториот ден нивната содржина станува заматена, по друг ден или два, меурчињата се исушат со истовремена конверзија во кора, исчезнува во рок од 1-3 недели. Откако кората се одвојува од кожата, или депигментираната дамка или пигментацијата останува на неа. Во повеќето случаи, лузните, како последна фаза по осипот, не остануваат на кожата.

Процесот на осип не е истовремен, тука е прилично можно да се одреди неговата периодичност во период од неколку дена. Поради сличен модел на осип, кожата на сипаница има елементи кои се во различни фази на развој (што е дефинирано како лажен полиморфизам). За јасен пример, сипаница (симптоми) е на фотографијата подолу, со соодветна индикација за лезијата на кожата во неа.

Осип на сипаници (слика 1)
Осип на сипаници (слика 2)

Во однос на областа на концентрација, може да се направи разлика помеѓу повластената локализација на лицето и торзото, во регионот на скалпот и на екстремитетите. Исто така постои тенденција да се концентрира главно во оние места каде што кожата е најмногу подложна на иритација, како и во местата со најголем притисок врз неа. Како придружен симптом на исип, исто така е можно да се забележи малку изразено чешање и појава на самиот осип во мукозните мембрани, што подразбира пораз на гениталиите, ларинксот, конјунктивата и рожницата. Меурчиња на осип брзо се предмет на омекнување и улцерација, по околу 5 дена од ерозијата лечат.

Во текот на периодот во кој се појавува осипот, пациентите доживуваат треска (во период од неколку дена), а интоксикацијата е умерено изразена. Можноста за развој на лимфаденопатија (зголемување на лимфните јазли) не е исклучена.

Сега ќе се фокусираме на карактеристиките на протокот на атипични форми на сипаници.

Рудиментарната форма на болеста се развива кај деца со специфичен резидуален имунитет, како и кај оние пациенти кои примале крвни препарати или имуноглобулин за време на периодот на инкубација. Оваа форма генерално се карактеризира со благ тек. Осипот се манифестира во форма на не-обичен вид на макулопапуларни формации, и овие формации не се секогаш трансформирани во везикули. Текот на болеста се јавува при нормална температура на пациентите, како и во нивната задоволителна општа состојба.

Хеморагичната форма делува како една од најтешките сорти на варичела, која, покрај тоа, е една од најмалигнатите во природата на курсот. Развојот на оваа форма на болеста се јавува кај лица со IDS (синдром на имунодефициенција), како и кај оние кои примале цитотоксични лекови и глукокортикоидни хормони. Исто така е можно манифестација на хеморагична форма на осип на ветер кај новороденчињата. За оваа болест се карактеризира со појава на висока температура и тешка интоксикација. Покрај тоа, мултиорганската патологија се развива заедно со хеморагичен синдром, кој се манифестира во форма на хеморагични содржини во везикулите (крварење во нив), крварење во кожата и целулоза, мукозни мембрани и внатрешни органи. Исто така, се појавуваат и други крварења, имено од носот и гастроинтестиналниот тракт, хемоптиза и хематурија (појава на крв во урината). Разгледуваната форма на болеста е исто така дефинирана како фулминантна пурпура, а нејзината главна опасност лежи во тоа што може да биде фатална.

Формата на висцерална е дијагностицирана главно кај деца на предвремено родени деца, деца на новороденчиња, како и кај деца од повозрасна категорија за ИДС (синдром на имунодефициенција) кои се релевантни за нив. Текот на оваа форма се карактеризира со сериозноста на манифестации, како и со долготрајна интоксикација во комбинација со тешка треска и изобилен осип. Исто така погодени се нервниот систем и внатрешните органи, имено бубрезите, белите дробови, црниот дроб, панкреасот, надбубрежните жлезди, ендокардиумот, слезината, дигестивниот тракт и сл. Често оваа форма на болеста е фатална.

Форма на гангреноза е опција за опција за пациенти со синдром на имунодефициенција, иако е исклучително ретко дијагностицирана. Неговите главни карактеристики се манифестација на тешка интоксикација и воопшто на долг рок. Вирусите во гангренозна форма се манифестираат во форма на големи плускавци, на кои брзо се формира краста (кора која обично ги покрива раните од агресивност, изгореници и слични лезии на кожата, формирана од мртво ткиво, гној и коагулирана крв) со зона на некроза (смрт ). Намалувањето на краста е придружено со симултано изложување на длабоки чиреви, и тие лекуваат со многу побавни стапки. Често болеста во оваа форма се јавува со компликација во форма на сепса со последователна појава на фатален исход.

Вирусни сипаници: симптоми кај возрасни

Вирусите кај возрасните, како што веќе рековме, може да се развијат ако не морале да се справат со оваа болест во детството. Покрај тоа, таквите случаи не се исклучени, во кои варичела сипаница поради позадината на депресивна состојба на имунолошкиот систем, која може да биде олеснета од страна на голем број фактори (трансплантација на органи, хормонска терапија, хемотерапија и сл.), Болеста повторно се појавува. Ако инфекцијата се јави на позадината на помалку изразен ефект на надворешни фактори на телото (егзацербација на хронична болест, стрес итн.), Тогаш активирањето на вирусот се јавува со манифестации својствени за херпес зостер.

Значи, ќе застанеме на симптоматологија. Болеста, од кои повеќето лесно можат да се појават во детството, кај возрасните се манифестира барем во умерена тежина на клиничките манифестации. По 20 години, тешките форми на болеста, како и сложените форми, возрасните, без оглед на нивното вклучување во одредена возрасна група, се пренесуваат со иста фреквенција. Повторно, кај состојби на имунодефициенција, како и во присуство на други придружни болести во хронична форма, сипаницата се манифестира многу потешко.

Времетраењето на периодот на инкубација, како и во општ опис на болеста, е околу две недели. Фазата на Prodroma е придружена со општи инфективни симптоми (слабост, болки, субфебрилна температура, главоболка). Првите знаци на варичела се често кај возрасните кои се манифестираат во форма на симптоми, кои одговараат на едемот на мозокот, како и симптоми кои укажуваат на вклучување во реалните процеси на периферниот нервен систем. Особено, ова може да се припише на звук и фотофобија, гадење, повраќање (без олеснување после тоа), конвулзивно трескање, забележано кај скелетните мускули, слабост, нарушена координација на движењата.

Изгледот на кожата на розеви точки го карактеризира почетокот на периодот на осип, кој ги одредува следните симптоми на сипаници за возрасни:

 • Осип што се појавува на кожата изобилно и укажува, до 5-тиот ден, на релевантноста на лажен полиморфизам, на кој, сепак, тоа одговара.
 • На мукозните мембрани (гениталиите, устата, респираторниот тракт) се појавуваат енантеми.
 • Повторен осип кој се манифестира со бранови, кој трае 10 дена.
 • На висина на тематски со ерупција на исипот постои зголемување на телесната температура до 40 степени.
 • Симптомите на интоксикација се екстремно изразена манифестација.
 • Компликациите кај возрасните се предизвикани од итноста на гнојната флора. Из везикул образуются пустулы, характеризующиеся длительностью мокнутия. Вскрытие их приводит к обнажению глубоких язвочек, заживление их, в свою очередь, сопровождается появлением рубцов. При несоответствующем уровне работы иммунной системы организма не исключается возможность развития флегмон, абсцессов и фасциитов, что может привести едва ли не к сепсису или к некротической форме данного заболевания.
 • Ветрянка в частых случаях протекает в атипичной форме (разновидности их мы рассмотрели ранее, они также соответствуют проявлению в картине заболевания у взрослых).

Ветрянка у грудных детей: симптомы

Как нами уже отмечалось изначально, ветрянка у детей и симптомы, свойственные ей, до трех месяцев их жизни проявляется исключительно редко, что объясняется получением ими антител матери трансплацентарным путем. Между тем, в случае отсутствия в анамнезе матери в прошлом ветряной оспы как перенесенного заболевания, выработки соответствующих антител не происходит, потому, собственно, не происходит и их передачи. Соответственно, контакт с инфекцией приводит к тому, что ребенок может заболеть практически сразу после рождения. В случае соответствия указанной картине возможного приобретения заболевания, она, в свою очередь, характеризуется некоторыми особенностями, которые мы также выделим:

 • частое выявление при ветрянке периода продромы, длящегося в течение срока 2-4-х дней при сопровождении их выраженной симптоматикой интоксикации;
 • в рамках периода, во время которого появляются свойственные заболеванию высыпания, также отмечается повышенная температура и выраженные в проявлениях симптомы интоксикации (что также заключается и в общемозговых проявлениях);
 • появляющиеся высыпания нередко по характеру проявления обильны, в рассмотрении эволюции элементов прослеживается замедленность, в пузырьках зачастую содержимое геморрагическое;
 • длительность периода высыпаний составляет около 7-9 дней;
 • нередко к заболеванию присоединяются бактериального типа осложнения;
 • течение заболевания в частых случаях характеризуется собственной тяжестью;
 • не исключается течение заболевания в соответствии со сценарием, присущим висцеральной его форме, форме геморрагической или форме гангренозной.

Также отдельно следует остановиться на такой форме заболевания, как внутриутробная ветряная оспа, и в частности на таких относящихся к ней клинических формах как эмбриофетопатия (которая определяется в качестве синдрома врожденной ветрянки) и на неонатальной форме ветряной оспы.

Внутриутробная ветряная оспа. При рассмотрении статистики относительно актуальной заболеваемости можно выделить показатели 5 случаев на 10000 по беременным женщинам. В случае инфицирования плода в рамках первых четырех месяцев срока беременности, впоследствии, соответственно, проявляется клиника, присущая указанному синдрому врожденной формы заболевания.

Эмбриофетопатия в период первого триместра по части возможного риска возникает в 2% случаев, в период второго триместра – в 0,4% случаев. Для врожденной формы заболевания характерно наличие кожной патологии в виде участков рубцевания при четком их распределении на скарификации множественного типа, дерматомы, гипопигментации. Также актуальны и патологии ЦНС, костей, глаз, кишечника, мочевыделительной системы, не исключается задержка во внутриутробном развитии, а также отставание по части психомоторного развития.

В период первых месяцев жизни новорожденного летальность в данном случае составляет порядка 25%, если же инфицирование произошло в период после 20-ой недели срока беременности, эмбриофетопатия не развивается, врожденная ветряная оспа в таком случае становится латентной (скрытой, без проявлений в форме заметных симптомов и признаков, на нее указывающих). Впоследствии, в срок ближайших нескольких месяцев ребенок может столкнуться с симптоматикой, соответствующей проявлениям опоясывающего герпеса.

Неонатальная ветряная оспа представляет собой заболевание в той его форме, в которой оно проявляется в случае инфицирования плода в период последних трех недель срока беременности, при родах или в рамках 12 первых дней с момента рождения. Дети, чьи матери заболели ветрянкой за 5 дней до наступления родов или в срок 3-х первых дней после этого, с алкиваются с симптоматикой данного заболевания к 5-10 дням жизни. Из-за отсутствующих в организме таких детей соответствующих антител, течение заболевания характеризуется значительной тяжестью, а также присоединением патологических состояний, указывающих на поражение внутренних органов (кишечник, почки, сердце, легкие и пр.). Также присоединяется геморрагический синдром и осложнения, в результате которых картина заболевания сводится к достаточно высоким показателям летальности (достигает она порядка около 30%).

В том случае если беременная заболевает в срок в пределах 6-20 дней до наступления родов, клиника ветрянки у новорожденного проявляется сразу после его появления на свет. Учитывая тот факт, что в подобном варианте произошла трансплацентарная передача антител от матери, течение заболевания в подавляющем большинстве случаев носит достаточно благоприятный характер.

Осложнения ветрянки

Осложнения заболевания обуславливаются генерализацией процесса, а также поражением вирусом внутренних органов, что часто происходит в комплексе с присоединением патогенных микроорганизмов и со срывом в иммунной и эндокринной системах адаптационных механизмов.

В числе осложнений можно выделить следующие:

 • поражения герпетического характера, захватывающие органы дыхания (ларингит, трахеит, пневмония в комплексе с дыхательной недостаточностью);
 • патологические поражения, связанные с органами детоксикации (нефрит, абсцессы печени, гепатит);
 • поражения, связанные с функциями периферической и центральной нервных систем (менингит, энцефалит, кисты в головном мозге, отек мозга, мозжечковая атаксия, полирадикулоневрит, парезы и параличи мышц);
 • поражение сосудов, сердца (миокардит, геморрагический синдром, тромбофлебит, артериит и пр.);
 • патологии мышц и суставов (фасциит, миозит, артрит и пр.).

Достаточно часто из перечисленных патологий развиваются менингоэнцефалиты и энцефалиты. Осложнения неврологического масштаба обуславливаются как непосредственным воздействием вируса, так и производимым организмом иммунным ответом, на фоне которого происходит, в свою очередь, демиелинизация нервных волокон.

Энцефалиты зачастую развиваются в рамках периода высоты высыпаний либо периода реконвалесценции. По первому варианту энцефалит развивается из-за попадания вируса в центральную нервную систему (гематогенным или аксональным путями), что и обуславливает тяжесть последующего инфекционного процесса. При фебрильной лихорадке развиваются симптомы общемозгового типа (судороги, головная боль, нарушение сознания, рвота), некоторые больные сталкиваются с менингеальными знаками. В будущем на переднем плане отмечается очаговая симптоматика в комплексе с гемипарезом.

Если же речь идет об энцефалите в рамках периода реконвалесценции (в 5-14 дни течения заболевания), то здесь можно отметить его актуальность вне зависимости от конкретной формы тяжести течения заболевания. Преимущественно развивается церебеллит с общемозговой симптоматикой (рвота, головная боль и вялость), а также с симптоматикой, сопутствующей состоянию поражения мозжечка (что проявляется в виде атаксии, мышечной гипотонии, нистагма, тремора). Менингеальная симптоматика отсутствует или выражена в слабой форме.

Дијагностицирање

Для диагностирования заболевания применяются данные, полученные при эпидемическом анализе, а также при лабораторных и клинических исследованиях. Лабораторная диагностика базируется на следующем:

 • вирусологические методы – посредством их применения производится выделение из тканевых культур клеток вируса, помимо этого его выделение также производится и из жидкости пузырьков при сыпи, поврежденной слущивающейся кожи;
 • методы экспресс-диагностики – прежде всего, заключаются в реакции иммунофлюоресценции, за счет которой обеспечивается возможность обнаружения вирусных антигенов через мазки или соскобы, изъятые с оснований везикулярных образований;
 • методы молекулярно-генетические – подразумевают выделение из везикулярной жидкости, ликвора и крови ДНК, принадлежащей вирусу, что заключается в использовании полимеразной цепной реакции (или сокр. ПЦР).
 • методы серологические – в частности это ИФА, посредством реализации которого определяются антитела определенных классов.

Лечение ветрянки

Для лечения ветрянки госпитализация необходима в тяжелых формах ее течения, а также в тех случаях, при которых развиваются осложнения (миелопатия, энцефалит, нефрит, менингоэнцефалит и пр.). В остальных случаях лечение осуществляется в домашних условиях.

Предписывается постельный режим для всех пациентов: обычное течение заболевания определяет для этого срок в 3-5 дней, течение заболевания с осложнениями требует индивидуального определения такого срока исходя из тяжести состояния пациента. Также больным требуется хороший уход, направленный на пораженные области кожи и слизистых, что обеспечит возможность предотвращения осложнений. Рекомендуются ежедневные ванны и смена белья. Обработка везикул осуществляется с использованием для этого 1%-ного р-ра бриллиантовой зелени.

Также необходимо полоскание рта после еды с использованием дезинфицирующего раствора на основе отвара ромашки, фурацилина или календулы, можно использовать и обычную кипяченую воду. Для промывания глаз применяется раствор фурацилина, появление гнойного отделяемого требует применения капель сульфацила натрия (20-30%-ного).

Помимо этого также актуальна этиотропная терапия, основанная на следующих составляющих.

 • Вироцидные препараты

Сюда относятся инозин пранобекс и аномальные нуклеозиды (препараты ацикловир, фамцикловир и валацикловир). Эффективность ацикловира отмечается только при начале лечения, в рамках первых суток с момента появления у больного сыпи. Легкие и среднетяжелые формы заболевания требуют назначения его на срок в пределах 7-10 дней, для лечения форм тяжелых препарат вводится капельным внутривенным способом на срок 7-10 дней, после чего схема лечения препаратом меняется на использование его в обычном варианте (внутренне). Ацикловир мазь необходимо наносить на пораженные области кожи, также ее эффективность определяется при применении в адрес конъюнктивита. Детям от 12 лет может быть назначен валацикловир, подросткам от 17 лет, а также взрослым назначается фамцикловир. Инозин подавляющим образом воздействует на вирус ветряной оспы, а также на ряд других вирусов, помимо этого он обладает иммуномодулирующим эффектом.

 • Медпрепараты интерферона

Легкие и среднетяжелые формы заболевания подразумевают использование внутреннее или в форме ректальных свечей (препараты виферон, кипферон, генферон лайт). Свечи виферон назначаются по одной дважды в день на срок от 5 до 10 дней. Детям до 7 лет назначают виферон-1, от 7 лет – виферон-2. Для пораженных участков кожи используется мазь виферон.

 • Индукторы интерферона

Применяются в лечении легких/среднетяжелых форм заболевания (препараты неовир, полудан, кагоцел и пр.). В качестве препаратов местного действия используют полудан и т.п.

 • Иммуноглобулины

Такого типа препараты необходимы в лечении среднетяжелой/тяжелой форм заболевания.

 • Антибиотики

Назначаются в случае развития таких форм ветрянки как буллезная, пустулезная или гангренозная. Помимо этого актуально использование антибиотиков и на фоне развития бактериальных осложнений.

В патогенетической терапии ветрянки для легких/среднетяжелых форм заболевания используется обильное питье, для тяжелых/осложненных форм применяются внутривенное капельное введение глюкозно-солевых растворов. С учетом онтроля иммунограммы назначаются препараты иммунокорригирующего действия и цитокиновые препараты. Дополнительно назначаются витаминно-минеральные комплексы и поливитамины, энтеросорбенты и пробиотики, при наличии соответствующих показаний – препараты метаболического действия, отхаркивающие препараты и муколитики, антигистаминные препараты и ингибиторы протеаз. В случае выраженного проявления зуда рекомендуются препараты антигистаминного действия первого поколения (диазолин, тавегил, супрастин). Применение глюкокортикоидов актуально только при развитии энцефалита.

Для устранения симптоматики используются жаропонижающие препараты (ибупрофен, парацетамол), Применение ацетилсалициловой кислоты недопустимо, потому как это может привести к развитию у больных синдрома Рея!

При появлении симптоматики, указывающей на возможную актуальность ветряной оспы необходимо вызвать лечащего врача на дом (это позволит исключить возможность распространения инфекции и ухудшения состояния больного).

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Ветрянка (ветряная оспа) и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: педиатр , терапевт , инфекционист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Боррелиоз (совпадающих симптомов: 7 из 15)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Мигрень (совпадающих симптомов: 7 из 15)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Крапивница (совпадающих симптомов: 7 из 15)

Уртикарија е една од најчестите болести кај кои се одмора алергијата. Општо земено, терминот уртикарија се однесува на одреден број на специфични болести кои се карактеризираат со различна природа на појавата, но се манифестираат на ист начин. Уртикарија, чии симптоми се манифестираат во форма на мешавина на кожата и мукозните мембрани слични на изгореници, кои се добиваат кога се изложени на кожата на копривата, поради што е така наречена.

...
Гепатит G (совпадающих симптомов: 7 из 15)

Хепатитис Г е заразна болест предизвикана од негативниот ефект на специфичен патоген на црниот дроб. Меѓу другите сорти на оваа болест е помалку веројатно дека ќе се дијагностицира. Прогнозата целосно зависи од нејзината варијанта. Носачот на патолошкиот агенс се смета за болен човек и асимптоматски носител на вирусот. Најчеста инфекција е преку крв, но постојат и други механизми за влез на бактерии.

...
Иерсиниоз (совпадающих симптомов: 6 из 15)

Јерсиниозата е заразен тип на болест, која главно се карактеризира со лезија во гастроинтестиналниот тракт, како и генерализирана лезија која влијае на кожата, зглобовите и другите органи и системи на телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .