Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кламидија: симптоми и третман

Chlamydia - главните симптоми:

Кламидија е исклучително честа болест кај оние кои се сексуално преносливи, односно од голем број на СПБ. Chlamydia, симптоми кои во околу половина од случаите се отсутни кај пациентите, како и клинички манифестации или карактеристични поплаки, се дијагностицира годишно кај повеќе од 90 милиони луѓе.

Општ опис

Наместо високата преваленција својствена на кламидија, поради неколку главни причини кои придонесуваат за ова. Првиот, а во исто време, главната причина за ваквата распространетост се карактеристиките на текот на хламидијата, односно, слабата експресија на симптомите или недостатокот на симптомите. Како што е првично забележано, кламидија без симптоми се јавува во скоро половина од инциденцата на болести, и затоа сексуалните партнери често не знаат дека за една од нив оваа дијагноза е релевантна. Што е извонредно, често лицето станува носител на кламидија неколку години, без да знае ништо за тоа. И покрај тоа што оригиналниот опис на кламидија може да го натера некој да се откаже од него поради лекомисленост, сепак, со текот на времето, болеста се манифестира, а веќе во форма на доста сериозни, и покрај тоа, неповратни форми. Како таква, може да се идентификуваат голем број на болести, имено: пиелонефритис, простатитис, болести на матката, циститис, болести на додатоците и грлото на матката, итн.

Природна тенденција беше фактот што младите двојки, одлучи да се здобијат со семејството во семејството, се соочија со фактот дека еден од партнерите во неа страда од неплодност, а тоа е единствена причина за кламидија. Треба да се забележи дека салпингитисот само во Европа, според инциденцата на него, во редот на повеќе од 600.000 случаи од вкупниот број на дијагнози, е последица на изложеност на телото на кламидија, што, пак, станува причина за неплодност во една четвртина од овие случаи.

Што се однесува до приближната статистика, поради што може да се проценат стапките на инциденцата, достапни се следните податоци. Така, речиси половина од мажите кои припаѓаат на групата на сексуално активна возраст страдаат од хламидијална инфекција, жените - околу една третина (оваа група е помеѓу 16 и 40 години). Инфекцијата со кламидија се јавува кај 30-60% од случаите кај жените и околу 51% кај мажите, со воспалителни заболувања со несококална големина поврзани со функциите на уринарните органи. Треба да се забележи дека простатитот кај мажите станува најчеста болест која се појавила во позадина на хламидијална инфекција. Асимптоматски случаи на овие инфекции, кои исто така се појавуваат на позадината на изложеност на хламидија, се за мажи и жени статистички за фреквенцијата од околу 5-20%.

Текот на хламидија е можен со клиника која е својствена за болести како што се конјуктивитис, артритис, пневмонија, болести на кардиоваскуларниот систем итн. Како резултат на тоа, пациентите, прво, се обратат до специјалистите на соодветниот профил за овие болести, односно на општите лекари и ревматолози, на офталмологот и други, додека венерологот не се разгледува во контекст на симптомите на овие болести воопшто. Важна карактеристика на урогениталната хламидија е тоа што придонесува за зголемување на подложноста на пациентите на сифилис и на ХИВ инфекција. Освен тоа, овие видови на кламидија не се здобиваат со исклучителна вирулентност (т.е. агресивност), но исто така се крајно тешки за лекување.

Chlamydia, исто така, се карактеризира со значителна заразна состојба (т.е. инфекција или карактеристична карактеристика во форма на способност да пренесува инфекција од болен човек на чувствителен здрав). Така, против оваа позадина, кламидија е болест која се јавува кај околу 80% од пациентите кои дејствуваат како сексуални партнери на мажи кои биле заразени.

Исто така за кламидија може да се каже дека се околу 85% од случаите се придружници на други инфекции, пренос на кој се прави сексуално (т.е. СПИ). Како такви инфекции може да се идентификуваат, повторно, сифилис , како и дрозд, гонореа , уреаплазмоза , микоплазмоза, трихомонијаза и други. Овој тип на комбинација предизвикува зголемување на патогеноста на секој микроорганизам во таква асоцијација, што исто така го комплицира третманот на основната болест, која е кламидија.

Кламидија: карактеристики на курсот

Причинителот на оваа болест, односно бактеријата што го претставува родот на кламидија, делува како причина за инфекција со кламидија. Кламидијата постои во две сорти, меѓутоа, една од овие сорти предоминантно влијае на животните, па затоа, разгледувањето на вториот вид, бактеријата Chlamidia trachomatis, е соодветно. Оваа бактерија, пак, постои во 15 сорти, а некои од нив може да предизвикаат трахома и венерична лимфогрануломатоза. Два типа на овие бактерии придонесуваат за поразот на генитоуринарниот систем (и жените и мажите), предизвикувајќи развој на урогенитална хламидија. Потребно е да се истакне фактот дека Chlamidia trachomatis е во средна положба, заземајќи позиција меѓу бактериите и вирусите, поради што болеста е многу тешко да се дијагностицира и, соодветно, соодветни мерки на терапија директно упатени до него.

Размислете за можностите кои имаат кламидија. Chlamydia се задолжителни грам-негативни интрацелуларни патогени бактерии. Нивните големини се околу 250-300 nm, почетната инфекција на нивните клетки води кон пораз на сите оние бариерски системи што ги има телото.

Репродукцијата на кламидија се јавува преку бинарна поделба, исто така е познато дека се чувствителни на одредени видови на антибиотици кои влијаат врз нив. Тоа е поради овие карактеристики својствени за кламидија, научниците ги идентификуваа како бактерии. Како што претходно бевме забележано, постојат хламидија во позициите помеѓу вирусите и бактериите, па затоа нивното доделување на одредена група е контроверзно.

Кога се разгледува еволуцијата, сите микроорганизми се условно предмет на нивна изолација во таков редослед како бактерии, потоа рикеција, а потоа - кламидија. Во рамките на денешното време, кламидиите се сметаат за најмали бактерии, според тоа, според современата класификација тие се упатуваат на групата на рикетција, која се прави поради не само општоста на големини, туку и поради нивниот вроден клеточен паразитизам. Изборот на кламидија во посебна независна група беше направен врз основа на циклус на интрацелуларен развој кој е уникатен и различен од другите бактерии.

Што се однесува до преносот на кламидија, овде, како што веќе откривме, инфекцијата се јавува преку сексуален контакт. Во меѓувреме, можно е пренесување на инфекција надвор од пол, што се случува, на пример, преку перење, раце и други начини, и иако оваа опција нема значајно епидемиолошко значење, исто така не е неопходно да се исклучи. Дополнително, забележан е доволно висок степен на инфекција со кламидија кај новороденчињата, што особено се јавува кога ќе поминат низ гениталниот тракт инфициран со хламидија или за време на интраутериниот пренос на оваа инфекција.

Chlamydia, кои се во поволни услови за нив, предизвикуваат развој на многу различни болести кои директно влијаат на додатоците и гениталиите. Означете ги овие болести подолу:

 • цистит (болест со истовремено воспаление на мочниот меур);
 • уретритис (болест со истовремено воспаление на уретрата);
 • парауретритис;
 • цистоуретритис;
 • орхитис (болест во која тестисот е подложен на воспаление);
 • фуникулитис (воспаление на сперматичниот мозок);
 • вулвитис (лезија на женските надворешни генитални органи);
 • хроничен простатитис (болест со истовремено воспаление на простатата);
 • везикулитис (болест со истовремена лезија на семиналните везикули);
 • орхиепидидимитис (болест во која и тестисот и неговите додатоци се подложени на воспаление);
 • Соработник;
 • колпитас ;
 • цервицитис и ендоцервицитис;
 • ерозија;
 • салпингитис (болест со истовремено воспаление на фалопиевите туби);
 • лепливи процеси;
 • салпинго-офоритис;
 • ендометритис и многу други.

Симптомите на кламидија, како и знаците кои укажуваат на хламидијална инвазија, се одредени од специфичниот орган во кој се населиле. Еден вид може да предизвика развој на болести на гениталните органи, како и развој на очните болести, на пример. Со оглед на тоа, симптомите природно ќе се разликуваат. Главните фактори кои ги одредуваат симптомите на кламидија, соодветно, може да го одредат типот на хламидија што ја предизвикал болеста и начинот на инфекција.

Првите симптоми на кламидија често исчезнуваат по две недели, по што лицето кое е заразено останува уверен дека е во совршено здравје. Сепак, тој станува не само продавач на инфекција која ги инфицира своите сексуални партнери, туку ги загрозува и оние луѓе кои живеат во непосредна близина со него (деца, роднини).

Урогенитална хламидија: Симптоми

Како главни симптоми на кламидија на гениталните органи (и за мажи и жени), тие ги разликуваат сензации на т.н. субјективна природа. Овој тип на сензација лежи во фактот дека пациентите чувствуваат дека нешто се сменило во телото (особено во гениталниот дел) и нешто не е "така". Да се ​​разбере што точно претрпе промени, тоа е доста тешко, како што е опишано. Тука, всушност, субјективните сензации се главните знаци на болеста за која станува збор, бидејќи не се дава на ниеден начин.

Chlamydia, се наоѓа на епителот, кој се карактеризира со изразена чувствителност кон нив, доведува до развој на воспалителниот процес. Всушност, областа на која паѓа кламидија е мукозата на ректумот и уретрата (кај мажите) и слузницата на ректумот, уретрата и грлото на матката. Последователниот развој на воспалителниот процес води кон нејзина транзиција кон околните органи.

Како што забележавме на почетокот, текот на хламидија се карактеризира со или комплетен асимптоматски или минимум манифестации. Целосно асимптоматски текот на болеста поминува за 68% од жените и за 47% од мажите. Особеноста на поразот на гениталните и уринарните органи од страна на кламидија е дека симптомите не се многу изразени. Може да се манифестира во форма на непријатност во долниот дел на стомакот, како и во нарушувања поврзани со мокрење, што, пак, може да се состои во чешање во уретрата, зголемено мокрење и болка при мокрење, покрај тоа, испуштање од вагината и од уретра.

Повторно, најнепријатната за оваа инфекција е отсуството на симптоми. Покрај тоа, симптомите на гениталните инфекции се најчесто слични, па затоа, за точна дијагноза на специфична инфекција, ќе треба да подлежи на најмалку десетина анализи со кои ќе може да се изолира кламидија од други инфекции. Исто така важно е фактот дека кламидија често има и други сателити, врз основа на идентификација на кои во телото, исто така е можно да се претпостави нивното присуство во него (гонококи, уреаплазми и други варијанти претходно распределени од нас). Во исто време, таквата комбинација со други инфекции одредува за хламидијата можност за најдобра адаптација во животната средина на организмот, додека истовремено се спротивставува на имунолошкиот систем.

Несексуална кламидија: Симптоми

Chlamydia кај мажи и жени се јавува не само со вклучување на гениталните органи во воспалителниот процес, но често со вклучување на зглобовите, белите дробови, цревата, очите, кожата, фаринксот, срцето, нервниот систем. Хламидијата кај новороденчиња може да биде придружена со развој на пневмонија , оштетување на очите, бронхитис, еустахитис , отитис медиа , фарингитис , синузитис , вулвовагинитис.

Покрај тоа, хетеросексуалните жени и хомосексуалните мажи често се среќаваат со хламидијален проктит, во кој ректумот е засегнат. Болеста главно продолжува без никакви симптоми, ако се манифестира, потоа во форма на исцедок од ректумот, болка во неа и чешање.

Кога кламидија влегува во очите, симптомите (релевантни за мажите, жените и децата) соодветствуваат на манифестациите кои се релевантни за хламидијален конјуктивитис . Тие вклучуваат, особено, гноен или мукозен исцедок од очите, одреден степен на конјунктивално воспаление. По третманот, не е исклучена можноста за повторување на оваа форма на конјуктивитис.

Треба да се напомене дека овие болести, хламидијален проктитис и кламидија на очите, симптомите на кои што ги испитуваме, се карактеризираат со целосно исчезнување на нивните инхерентни симптоми по неколку недели, а тоа се случува дури и без третман. Ниту кламидија ниту кламидија, за жал, не исчезнуваат, а самозалачувањето на оваа болест е по себе ретко. Покрај тоа, без лекување, болеста поминува во хронична форма, и, соодветно, веќе е хронична хламидија, чии симптоми периодично се влошуваат. Покрај тоа, кламидијата продолжува да се шири низ телото со постепен пораз во процесот на таквото ширење на внатрешните органи, овде, како што веќе беше забележано, влијае само на сексуални, но и на многу други органи, зглобови и лимфниот систем.

Рајтер-ов (Reiter) синдром е една од најтешките компликации, развивање на позадината на кламидија. Транзицијата на кламидија на овој синдром укажува на истовремена лезија на простатата (кај мажите, соодветно), на очите и зглобовите.

Покрај тоа, хламидија може да предизвика развој на пневмонија. Почетокот на таквата пневмонија се карактеризира со постепена лезија на респираторниот тракт (што ја разликува оваа форма на пневмонија од бактериска пневмонија, што е нормална) со придружната воспаление. Температурата одговара на субфебрилни индекси (во не повеќе од 38 степени), исто така, се појавува кашлање пациент исцрпувачки, се придружува и друг тип на манифестација поврзана со функциите на другите органи (зглобови, кожа, црева, стомак, централен нервен систем). Кога се тестираат, индикаторите се некарактеристични, што е отсуство на леукоцити во крвта, како и во неутрофилната промена. Отсуството на леукоцити е доказ дека постои воспалителен процес, а неутрофилната промена е прилично важен показател, врз основа на кој се утврдува сериозноста на актуелната инфекција и соодветната прогноза за болеста.

Со развојот на пневмонија, зголемувањето на температурата може да достигне вредности во опсег од 38-40 степени, што е придружено со слабост и главоболки. Како препознатлив симптом кој ви овозможува да ја закачите хламидиската природа на постоечката пневмонија, е многу болна кашлица. Во овој случај, поразот на респираторниот тракт е практично безначаен по природа. Покрај тоа, хламидијалната пневмонија се карактеризира и со фактот дека нејзиниот тек е долг и долг, со постојани повторувања на болеста во иднина.

Хламидија: симптоми кај жени

Пред да продолжиме со описот на симптомите кај жените кога размислуваме за хламидија, забележуваме дека во 7 случаи од 10 има целосен недостаток. Chlamydia се јавува кај жени, првенствено вагинален исцедок, тие, пак, може да бидат лигави или гнојни. Разликата од вообичаеното празнење е придружен непријатен мирис, можно е и разликата во сенката - се случува такво празнење да е жолтеникаво. Покрај исцедокот, може да се појават и болки од внатрешните и надворешните генитални органи. Исто така, постои чувство на печење и чешање (овие сензации исто така го придружуваат мокрењето), неподнослива желба да ја изгребат кожата, абдоминална болка што се концентрира во карличната област. Особено, зголемена болка се забележува во пресрет на менструацијата, крварењето не е невообичаено и не е поврзано со менструацијата (интерменструално крварење).

Како придружен симптом, исто така е можно да се идентификува мало зголемување на температурата, слабост - односно карактеристични симптоми на интоксикација. Во меѓувреме, нема специфични знаци или симптоми кои би укажале на релевантноста на кламидија (и за себе и за нејзиниот доктор).

Соответственно, как нами изначально было выделено в описании этого заболевания, те внутренние ощущения субъективного характера, которые женщина испытывает касательно половых органов и состояния некоторого их неблагополучия, наряду с выделенной симптоматикой, которая также может присутствовать – все это является значимым для последующего обращения к специалисту (гинекологу). На приеме параллельно могут быть диагностированы воспалительные процессы, к примеру, эндоцервицит, цистит, уретрит и пр. Возможно определение и такого диагноза как бактериальный вагиноз. Как можно догадаться, все эти заболевания могут проявляться и самостоятельно, без «привязки» к хламидиозу, однако достоверно определить наличие связи можно лишь при проведении анализов.

Хламидиоз у мужчин: симптомы

Симптомы хламидиоза, равно как и у женщин, у мужчин либо выражены незначительно, либо вовсе отсутствуют. Проявление симптоматики если отмечается, то в самом начале заболевания, и происходит это в большинстве случаев в виде определенного воспаления мочеиспускательного канала в хронической форме его течения, то есть в виде уретрита, длительность течения которого составляет порядка нескольких месяцев. Между тем, особых симптомов, указывающих на то, что причина того или иного рода недомоганий заключается в воздействии на организм хламидий и собственно хламидиоза, нет.

В числе симптоматики, на которую следовало бы обратить внимание, можно отметить появление стекловидных выделений, появляющихся из мочеиспускательного канала, определяемая иначе как «утренняя капля». Процесс мочеиспускания может сопровождаться жжением и зудом. Возможны боли, не слишком выраженные в проявлении и, как правило, сосредотачиваемые в мошонке, мочеиспускательном канале, в яичках и пояснице. Возможно и некоторое повышение температуры (в пределах 37 градусов), а также слабость, что, как и в случае рассмотрения женской симптоматики, указывает на интоксикацию. Не исключается также и возможное помутнение мочи, появление в ней гнойных нитей. В некоторых случаях у пациентов отмечается наличие при завершении мочеиспускания кровянистых выделений или появление их при семяизвержении. Вне зависимости от характера указанных проявлений и степени дискомфорта, при них испытываемого, необходимо срочно обратиться к врачу. Распространение хламидий по организму может привести к заболеваниям, в большинстве своем необратимым, к их числу относится импотенция и бесплодие.

Хламидиоз при беременности: симптомы и особенности

Хламидиоз, как мы уже успели рассмотреть по предыдущим частям нашей статьи, является заболеванием крайне распространенным. Потому интерес к этому заболеванию беременных женщин, конечно же, оправдан. Итак, что определяет выявление хламидиоза у беременной?

Следует заметить, что в соответствии с общей распространенностью и бессимптомностью заболевания, эту распространенность лишь подкрепляющей, при беременности хламидиоз также диагностируется достаточно часто. Как правило, урогенитальный хламидиоз характеризуется традиционным, можно сказать, отсутствием симптоматики, в качестве едва ли не единственного его проявления может выступать такое заболевание как псевдоэрозия шейки матки или цервицит (при котором воспалению подвергается шейка матки).

При заражении хламидиозом уже при беременности и при последующем обострении инфекционного процесса уже на фоне ослабления иммунитета, симптоматика может проявляться аналогично той, с которой сталкиваются женщины не беременные. Преимущественно это слизисто-гнойная форма цервицита, если речь идет о восходящем инфицировании – то это хориомнионит (заболевание при котором воспалению подвергается плацента) либо эндометрит с характерным для него воспалением слизистой матки.

Собственно процесс беременности с сопутствующим ему хламидиозом всегда обуславливается возникновением ряда осложнений акушерского масштаба, к примеру, это может быть угроза внематочной беременности, прерывания беременности или спонтанного аборта (что актуально для начального срока), а также многоводие и поздний токсикоз (гестоз).

Сопровождаться инфекция может также и осложнениями такого типа как несвоевременность разрыва плодных оболочек, аномалия процесса плацентации или преждевременность отслоения плаценты. Помимо этого не исключается внутриутробная гипоксия, слабость и лихорадка при родах.

Что примечательно, порядка до 60% случаев указывает на передачу матерями инфекции ребенку при последующем развитии у него хламидиоза.

Чаще всего хламидиоз проявляется в виде конъюнктивита (офтальмохламидиоз). Диагностируется он порядка в 30-50% случаев при рождении от матерей с рассматриваемой инфекцией, к сроку 3-15 дней жизни.

Хламидиоз: симптомы у детей

Хламидийная инфекция может проявляться у новорожденных в виде таких заболеваний как конъюнктивит, тубоотит, бронхит, проктит, вульвовагинит, пневмония. Порядка в 70% случаев инфекция становится генерализованной, чему сопутствует поражение различных органов. Чаще всего, как уже было выделено ранее, развивается конъюнктивит. В качестве его типичных особенностей можно выделить склеивание после сна век, появлением отделяемого. Длительность течения хламидийного конъюнктивита составляет порядка 4 недель, ухудшения зрения после него не происходит. Некоторые дети сталкиваются с поражением респираторного тракта (респираторный хламидиоз), симптомы которого являются результатом воздействия инфекции непосредственно на легочную ткань, что объясняется аспирацией околоплодных вод с инфекцией при родах.

У детей с хламидийной пневмонией, нередко оценка по шкале Апгар соответствует показателям менее 6 баллов. Ранний неонатальный период практически у каждого из инфицированных сопровождается возникновением синдрома дыхательных расстройств то или иной степени тяжести проявления, причем порядка в 30% случаев требуется искусственная вентиляция легких.

У многих новорожденных или с рождения, или в рамках срока первых суток после рождения диагностируется гепатоспленомегалия, порядка в 50% диагностируется отечный синдром. Отличием течения хламидиоза в данный период от его течения у детей в более старшем возрасте является то, что течению хламидийной инфекции сопутствует тяжелый токсикоз. Максимальные проявления такого типа токсикоза диагностируются на пятых-седьмых сутках жизни, что сопровождается бледностью кожи и появлением на ней своеобразного мраморного рисунка, а также вздутием живота и срыгиванием, расстройствами нервной системы. В 50% случаев диагностируется ранняя форма лимфаденопатии, несколько реже – сыпь (мелкоточечная и кратковременная). К второй-третьей неделе заболевания на фоне отхождения мокроты присоединяется приступообразный кашель.

Третман со хламидија

В традиционном варианте медикаментозной терапии, а точнее в ее применении в адрес хламидиоза, существует немало трудностей, которые, прежде всего, продиктованы особенностями, присущими хламидиям (специфическом внутриклеточным размножением, если точнее), а также сопутствующим в большинстве случаев заболевания иммунодефицитом. Из-за внутриклеточного размножения микроорганизмов антибактериальная терапия существенным образом ограничивается по причине невозможности проникновения такого рода препаратов в клетку. Более того, воспаление, образуемое вокруг очагов инфекции, выступает в качестве барьера, за счет чего также затрудняется воздействие со стороны антибиотиков. Из-за недостаточности состояния иммунологической защиты организма он попросту не способен адекватно отреагировать на подобное инфекционное внедрение.

Учитывая подобные особенности, эффективность лечения хламидиоза сегодня достигается за счет применения специальной комплексной программы, ориентированной на лечение хронических вирусных и бактериальных форм инфекций при сопутствующих нарушениях иммунитета. В основе такой программы находятся методики экстракорпоральной гемокоррекции.

Для санации очагов с инфекцией применяются технологии, обеспечивающие инкубацию клеточной массы, для чего применяются антибиотики – с их помощью в очагах инфекции формируются концентрации препаратов антибактериального действия, которые в соответствующем объеме определяют эффективность их применения.

Также лечение хламидиоза предусматривает необходимость в применении иммуномодуляторов, что необходимо по причине воздействия хламидий на иммунную систему с последующим ее угнетением. В целом можно отметить, что каждый конкретный вариант течения хламидиоза требует разработки индивидуальной схемы его лечения с учетом характера воздействия инфекции, ее чувствительности к антибиотикам, наличия сопутствующих видов инфекций, длительности течения заболевания и общей его тяжести, локализации и конкретной области поражения инфекцией.

Лечение хламидий требует также применения ферментных препаратов, адаптогенов, протеолитических средств, пробиотиков, витаминов. Важная роль отводится и препаратам местного воздействия в форме инсталляции в мочеиспускательный канал соответствующего типа препаратов, применения клизм, ванночек, суппозиториев, вагинальных тампонов и пр. Необходимость применения ферментных препаратов, прежде всего, диктуется необходимостью восстановления больных клеток и в частности – проницаемости их мембран.

Также в последнее время лечение в большинстве случаев основано и на применении физиотерапевтических процедур (ультразвуковое воздействие, электрофорез, ИК-излучение, квантовая терапия и пр.).

Наибольшая эффективность лечения достигается исходя из применения конкретного метода введения препаратов. Так, приоритетными направлениями лечения выделены внутримышечное и внутривенное введение препаратов – это определяет повышение их биодоступности при максимальном распределении в клетках.

В случае сочетания хламидиоза с такими заболеваниями как гарднеллез и трихомониаз, необходимо в первую очередь избавиться от них, а уже после переходить к лечению хламидиоза. Окончание курса лечения в этом варианте требует прохождения контрольных анализов (спустя около 20-25 дней). Повторное обнаружение хламидий требует дополнительного назначения курса лечения. Отрицательные анализы на это заболевание требуют последующего двухмесячного контроля (периодичностью раз в месяц), для женщин – в рамках этого же срока до менструации либо в период ее возникновения.

Для предотвращения распространения инфекции все женщины перед абортом и перед родами проходят обследование на наличие хламидиоза. При планировании семьи парам в обязательном порядке следует пройти обследование на наличие скрытого типа инфекций (на хламидии в том числе). В случае обнаружения хламидиоза у одного из партнеров, лечение необходимо обоим.

В случае возникновения симптоматики, которая может указывать на хламидиоз, необходимо обратиться к лечащему гинекологу или к венерологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Хламидиоз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: дерматовенеролог , гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Трихомониаз (совпадающих симптомов: 6 из 16)

Трихомонијазата (трихомонијаза) е воспалителна болест во која влијае на урогениталниот систем на мажи и жени. Тоа предизвикува појава на вагината Трихомонас, дејствувајќи како наједноставна - тоа не е микроба, туку едноклеточно суштество. Трихомонијазата, чија симптоми се предизвикани од ова суштество, за разлика од микробите, е повеќе прилагодена на условите на животната средина на телото, како и на обиди да се влијае врз него со антимикробните лекови.

...
Везикулит (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Везикулитис е воспалителна лезија која се јавува во семенските везикули. Везикулитис, чии симптоми се претежно измазнети, нема акутни манифестации, што доведува до задоцнето лекување на пациентите за обезбедување на соодветна медицинска нега, а исто така идентификува некои тешкотии кои се релевантни во процесот на дијагностицирање.

...
Уреаплазма (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Уреаплазмата предизвикува кај мажите и жените таква патологија како уреаплазмоза. До 1998 година, медицинската заедница ја припишува оваа инфекција на сексуално преносливи болести, но подоцна беше одлучено дека патогенот припаѓа на опортунистичката микрофлора, односно, микроорганизмот е во здрава состојба во организмот во мали количини, но може да предизвика болест појавата на поволни услови за нејзина активна репродукција. Така, и покрај фактот дека уреаплазмата не е СПБ, сепак се пренесува од човек на човек преку секс (во 45% од случаите). Но, исто така, може да биде инфицирано од домаќинства (обично, ова води кон развој на уреаплазма инфекција кај различни органи). Инфекција се пренесува и од бремена жена до бебе за време на породувањето.

...
Гонорея у мужчин (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Гонореа кај мажи (инфекција со гонекокална инфекција, фрактура, хлопка) е инфективно-воспалителен процес кој влијае на органите на генитоуринарниот систем. Се јавува супрарација на мукозната мембрана, предизвикувајќи карактеристични симптоми. Самотретувањето во овој случај е невозможно, бидејќи може да доведе до сериозни последици, особено неплодност.

...
Рак матки (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Рак на матката е малигна неоплазма на ендометријални клетки, односно ткивата што го поставува органот. Се смета за една од најчестите облици на онкологија. Често се дијагностицира кај жени над 60 години, во млада возраст се јавува во изолирани случаи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
дерматовенеролог прифаќа
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .