Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вишото кашлица: Симптоми и третман

Голема кашлица - главни симптоми:

Големата кашлица е таква акутна инфективна болест, преносот на кој се обезбедува со капки во воздухот. Голема кашлица, чии симптоми се карактеризираат со цикличната природа на сопствените манифестации, како и долгорочен кашлица, пароксизмален карактер, особено опасен за децата (особено до две години), иако тие можат да се разболат од луѓе од било која возраст.

Општ опис

Големата кашлица е заразна болест во која е погоден горниот респираторен тракт, и оваа штета се должи на ефектите на специфичен тип на бактерии. Ова е Бордетел пертусис, кој исто така е дефиниран како пертусис стап и стапчиња Борде-Џанг. Оваа болест е придружена со акутна форма на катарак што влијае на респираторниот тракт, како и напади со изречена антиспазмодична кашлица.

Важно во овој случај, моментот станува разгледување на предизвикувачкиот агенс на голема кашлица, што е мал стап, кој има заоблени рабови. Факт е дека структурните карактеристики на овој бацил, кои се решавачки фактори во последователните манифестации на симптомите на голема кашлица и во развојните механизми карактеристични за оваа болест. Размислете за тоа подетално.

Значи, филаментозниот хемаглутинин е протеин на површината на патогенот, кој е прикачен исклучиво на клетки лоцирани долж цилијарниот епител и кои припаѓаат на респираторниот тракт. Особено, концентрацијата на овој протеин е концентрирана во бронхиите, овој процес е нешто помалку изразен во регионот на назофаринксот, ларинксот и трахеата.

Следно, формирана е карактеристична капсула во телото, поради што, од своја страна, се создава пречка (заштита) од процесот на апсорпција на туѓите клетки и честички од неа по последователно уништување, односно од фагоцитоза, за патогенот на патогенот како целина неповолен.

Поради ефектите на ектутоксинот на пертусис, се даваат специфични симптоми, кои во овој случај се појавуваат против позадината на невротоксичниот ефект од негова страна. Ова се манифестира во селективната лезија на рецепторите за кашлица (особено нервните завршетоци концентрирани во регионот на бронхус), во директни ефекти врз центарот за респираторни и кашлица лоцирани во медулата. Поради ова, се формира т.н. маѓепсан круг, кој е директно поврзан со појавата на патолошка кашлица која е релевантна за голема кашлица. Освен тоа, егзотоксинот, исто така, обезбедува формирање на лимфоцитоза-стимулирачки и хистамински-осетливи ефекти.

Како "десна рака" за перкусис токсин, трахеалниот цитотоксин е изолиран, бидејќи обезбедува дополнителна помош во формирањето на разгледаниот маѓепсан круг кој се состои од појава на изнемоштени кашлица поради оштетување на респираторниот тракт на цилијарниот епител. Поради тоа, пак, атријалните движења застануваат, а стагнацијата на бронхијална течност е обезбедена, додека директно во областа во која патогенот е воведен, се јавува крварење со последователна некроза, поради што рецепторите за кашлица се изложени на уште поголема иритација. .

Следното нешто на кое ќе се задржиме е демеркоротоксин , кој се карактеризира со сопствена невротропска природа. Невротропскиот под себе подразбира способност за селективно возбудување на невроните во продолжетокот на медулата, не само оние кои одговараат на центарот за кашлица, туку и невроните што соодветствуваат на вазомоторниот центар. Како резултат на оваа способност на дермонекротоксина се развиваат соодветни нарушувања на васкуларната скала.

Потоа - ендотоксин , се истакнува само ако се појави смртта на патогенот (т.е. после тоа). Карактеристика на ендотоксинот во контекст на разгледување на процесите кои се релевантни за голема кашлица е нејзиниот токсичен пироген ефект, поради што се појавува соодветно објаснување за клиничките симптоми кои се карактеристични за катарлалниот период на болеста.

Исто така, причината за пертусис е уреаза , специфичен ензим, кој обезбедува последователно распаѓање на урична киселина во амонијак (амонијак е токсичен) и јаглерод диоксид.

Поради ензимите на патогеност, кои исто така се достапни, можно е патогенот да проникне во длабоките ткива на респираторниот дел, овие ензими вклучуваат хијалуронидаза (преку изложување од оваа страна, обезбедена е поделба на меѓуклеточните соединенија), лецитиназа (изложеност доведува до поделба на слојот на фосфолипидна мембрана) и коагулаза (изложеноста од оваа страна води кон коагулација на плазмата).

Поради способноста на патогенот да го изрази степенот на варијабилност на сопствените штетни (т.е. патогени) карактеристики, можно е да се формира од своја страна отпорност кон последователна инфекција, дури и по вакцинацијата. Во меѓувреме, откако пациентите имаа голема болест на кашлица, тие формираа прилично стабилен и практично доживотен имунитет кон неа.

Некои пациенти се заинтересирани за тоа колку пати може да добиете голема кашлица. Теоретски, повторната инциденца не е можна, но скоро сите има повторени случаи на болеста. Во исто време, веќе забележавме дека по примарна пертусис, имунитетот кон него е прилично стабилен, затоа, болеста може да се развие повторно само како резултат на состојбата на имунодефициенција. Така, може да се сумира дека префрлањето на пертусис порано од страна на пациентите (заедно со вакцинација) не е ексклузивна гаранција за стекнување на стабилен имунитет адресиран кон него, соодветно, повторен морбидитет не е исклучен, и, според достапните податоци, е забележан кај 5% од случаите кај возрасни пациенти, кои повторно се предизвикани од недостаток на имунитет.

Во однос на можното присуство на вродениот имунитет против пертусис, предизвикан од мајчините антитела, не се формира. Во случај на контакт со болно лице, веројатноста за инфекција е околу 90%. Треба да се напомене дека голема кашлица за деца под две години е крајно опасна болест.

Времетраењето на инфективниот период е од една недела до појава на карактеристична кашлица и три недели после тоа. Со оглед на фактот дека, пред пациентот да има таква кашлица, што е карактеристика на голема кашлица, односно карактеристична кашлица, тешко е да се разликува оваа болест од болести од друг тип. Ова, пак, го зголемува ризикот од инфекција на околината на заразените пациенти, што се јавува во рамките на претходно наведениот неделен период.

Особеноста на патогенот е исто така фактот дека има значајна чувствителност во однос на бројни фактори кои влијаат врз животната средина (како што се сушење и УВ зрачење, средства за дезинфекција). Во животната средина, патогенот има стабилност во рок од неколку часа, како и нестабилноста со способност да ги покрие растојанијата до 2,5 метри.

Што се однесува до подложност во врска со пертусис, тоа е сеприсутно, нема ограничувања (возраст, пол, итн.). Во исто време, голема кашлица со право се смета за една од најчестите детски болести, иако, како што веќе е забележано, луѓето од било која возраст можат да ја добијат. Не е забележана и специфичната сезонска кашлица - таа не постои како таква поради постојаноста на циркулацијата во животната средина на патогенот во текот на целата година. Сепак, слично на епидемии на постоечки респираторни инфекции, големи епидемии на кашлица претежно паѓаат во есен / зима. Ризикот од морбидитет е намален во случај на доволна тензија на телото поради формирање на имунитет по вакцинација, како и поради ниската доза на инфекција од страна на патогенот.

Во рамките на претходните децении, регистрирањето на тренд за зголемување на инциденцата на голема кашлица беше забележано по неколку релевантни причини за ова:

  • варијабилност на патогенот на дел од неговите патогени својства во однос на имунитетот по вакцинација;
  • пад на ефикасноста од употребата на претходно користените вакцини;
  • несоодветна имунизација;
  • слабеење на имунитетот, формиран по вакцинација против позадината на имунизација дефекти.

Сумирајќи, можеме да ја разликуваме следнава слика на болеста. Токсинот секретиран од предизвикувачкиот агенс на болеста има директен ефект врз нервниот систем, поради што нервните рецептори лоцирани на дел од мукозата на дишните патишта се предмет на иритација. Поради ова, активиран е рефлексот од кашлица кој е релевантен за голема кашлица, која потоа предизвикува напади на карактеристична кашлица. Со вклучувањето на нервните центри кои се во близина, исто така има и повраќање (се појавува по завршување на кашлиците), како и васкуларни нарушувања (васкуларен спазам, намалување на крвниот притисок) и нервни нарушувања (што се манифестира во форма на напади).

Голема кашлица: Причини

Како причина, или поточно извор на болеста, е забележано болно лице, а случаи на морбидитет со избришана или атипична форма на нејзиниот тек се најопасни. Оние пациенти кои се во последните денови од периодот на инкубација, без исклучок, и други клинички фази се исто така опасни. Тешкотијата за спречување на ширењето на инфекцијата е тоа што е невозможно да се забележи периодот на инкубација, додека катарларниот период на болеста се одвива во прилично блага форма, што исклучува обрнувајќи посебно внимание на него, дури и кога се појавува кашлица (се појавува во овој случај постепено, со мерено зголемување). Земајќи ги предвид таквите особини на текот на болеста и нејзиниот почеток особено, изолацијата, во најголем дел, ако се случи, потоа со задоцнување, односно без соодветна ефективност од тоа.

Ние веќе зборуваме за начините на инфекција, тоа е воздушно, што се обезбедува со долг и близок контакт со болно лице. Треба да се напомене дека во пракса регистрирана е инфекција од диви и домашни животни, иако болеста не е доста кашлица во овој случај, но е дефинирана како пертусис-како пертусис (или Bordetella bronchiseptica).

Голема кашлица: Симптоми

Времетраењето на периодот на инкубација е од 3 до 14 дена, иако најчесто броевите се движат од 5-7 дена. Почетокот на овој период е проследен со воведување на патогенот со последователна манифестација на првите симптоми на болеста. Патогенот влегува во телото на аерогени начин, преку горниот респираторен тракт, по што се прилепува на епителниот слој забележан погоре. Во согласност со постигнувањето на критични показатели за вкупниот број на патогенот, следниот период на болеста е дефиниран - катарактален. Веќе од завршните денови на овој период, пациентот станува заразен за неговата околина.

Времетраењето на катаралниот период е околу 10-14 дена, не се истакнува со посебни карактеристики (зголемувањето на температурата е можно до 39 степени, постои општа слабост и течење на носот). Единствената разлика е во природата на манифестацијата на кашлица: во овој случај тоа е наметливо и суво, се манифестира претежно во вечерните часови и во текот на ноќта. Вреди да се одбележи дека внесувањето на лекови со цел да се елиминираат ваквите симптоми не доведува до олеснување од кашлица со голема кашлица.

Постепено, од ден на ден, постои зголемување на кашлицата, што е предизвикано од релевантноста на ефектите од токсините, трахеата и пертусисот. Поради перкусисниот токсин, што го забележавме претходно, се создава многу маѓепсан круг, во кој иритирачкиот ефект врз рецепторите за кашлица на бронхиите доведува до транзиција на импулсот по нервните влакна до центарот за кашлица лоциран во медулата, во која се формира патолошки фокус, обезбедувајќи постојаност на возбуда (ова е обезбедено со директен ефект врз центарот на токсинот).

Потоа, повратната реакција обезбедува трансмисија на импулси од овој фокус на рецепторите за кашлица (т.е. на оние рецептори од кои првично дојде таквите импулси). Како резултат на тоа, се формираат патолошки фокуси на таков ред, во кој е обезбедена нивната интерконекција, поради што тие веќе веќе се храни меѓусебно. Центарот за кашлица, сместен во продолжетокот на медулата, добива толку многу возбудливост дека реакцијата од своја страна се јавува на речиси секој можен стимул (емоции, звуци, светлина, итн.) Што се манифестира во карактеристична кашлица за болеста.

Што се однесува до трахеалниот токсин, неговиот ефект е сличен на оној на пертусис токсинот, но реакцијата се постигнува само преку механички стимулус. Овој токсин обезбедува стагнација во бронхиите на мукоцилијарната течност, која исто така станува иритантна за рецепторите за кашлица (тие дејствуваат како рецептори за притисок и како механички рецептори, кои, всушност, се потребни во конкретниот случај за наведениот токсин).

Времетраењето на манифестацијата на спазматична кашлица е околу 2-8 недели, иако е можно подолга верзија. Овој период буквално ги тера болните пациенти маченици, бидејќи секој напад ги одредува борбата за можноста за вдишување. Овој период е придружен со прилично светла и специфична симптоматологија, во манифестациите на кои на прво место се забележува "епилептична" кашлица или пароксизмална кашлица, проследено со аура во форма на болно грло, што му е гајле (веројатно кивање). Потоа веќе се манифестираат напади на изразена кашлица, во која тресењето на кашлицата се појавува еден по еден, без можност за вдишување. Од природата на манифестацијата на кашлица сува, како што веќе беше забележано, "лае", придружено со прилично дебел спутум (конзистентност наликува на силиконот кој се користи во градежните работи). Симптомите на пертусис кај деца во текот на овој период се често дополнети со напади на апнеја (т.е. напади на респираторниот арест), нарушување на спиењето, а во многу случаи децата мора да спијат речиси седејќи, што малку ја ублажува манифестацијата на кашлица и може да придонесе за намалување на нејзината фреквенција.

Појавата на кашлица главно се намалува до вечерта / ноќно време, ослободувањето на стандардни антитусивни лекови не резултира. Кога е можно да се вдише, се забележува остра аспирација на воздух низ спазматичната дорзална фисура, која се појавува со карактеристичен свиреж. Процесот во оваа верзија дава соодветно објаснување за дефиницијата за "отежнато дишење" релевантно за пертусис (друго име е реприза). Вреди да се забележи дека репризата кај малите деца со голема кашлица не е изречена.

Овој период е исто така проследен со промени во функциите на кардиоваскуларниот систем, што се објаснува со ефектот што го разгледувавме погоре директно на вазомоторниот центар, врз основа на кој се манифестираат следните симптоми: зголемување на крвниот притисок и венски притисок; вазоспазам; повреди релевантни за васкуларната пермеабилност (наспроти позадината на нив, пак, постои бледило на кожата, цијаноза на назолабијалниот регион). Како резултат на вистинското влијание, ефектот врз работата на срцето станува особено значаен, што, пак, може да предизвика компликации.

Продолжената и честа депривација на кислородот за време на пертусис предизвикува хипоксија (што е пад на нивото на кислород во крвта), против која, пред сè, страда централниот нервен систем. Ова се манифестира во форма на енцефалопатија, генерална анксиозност, нарушувања на спиењето, физичка неактивност.

Општо земено, времетраењето на нападите на кашлање е околу 4 минути, а бројот на напади дневно може да биде од 5 до 50. Големата кашлица, симптомите кај возрасните кои се јавуваат без придружни напади на конвулзивна кашлица, се споредуваат во манифестација со долг тек на бронхитис со постојана кашлица . Температурата во овој случај одговара на нормалните индекси, здравствената состојба е генерално задоволителна. Висока кашлица во избришани форми може да се појави кај деца кои биле вакцинирани.

Следниот период на голема кашлица станува закрепнување, неговото времетраење може да биде околу три недели, иако не е исклучено времетраењето во рок од 6 месеци. Кашлицата постепено се смирува, односно неговите манифестации веќе не се толку болни по природата и тежината на нападите. Треба да се забележи дека дури и по транзицијата во овој период, одредени промени во центарот за кашлица остануваат поради патолошки доминантниот фокус, особено, предизвикува намалување на прагот на чувствителност. По этой причине наиболее распространенные респираторные заболевания сопровождаются кашлем с оттенком, определяющим его схожесть с кашлем при коклюше.

Паракоклюш: симптомы

Следует отметить, что в медицинской практике также выделяют и паракоклюш, симптомы которого проявляются в несколько более легкой форме. Это заболевание не создает после его перенесения иммунитета в отношении коклюша. Паракоклюш является самостоятельной нозологической формой, диагностируемой гораздо реже коклюша. Возбудитель паракоклюша определяет для себя менее специфичные требования относительно сред, являющихся для них питательными, а также располагает антигенной структурой. Особенности патогенеза и эпидемиологии сходны с коклюшем. Длительность инкубационного периода составляет порядка 1-2 недель. Как отмечено изначально, клиника характеризуется меньшей выраженностью, определяющей соответствие течению легких форм проявления коклюша.

Проявление паракоклюша сопоставляется с трахеобронхитом по части симптоматики, отмечается упорный кашель, лечение которого в достаточной мере усложнено, температура находится в пределах нормы, самочувствие удовлетворительное. В некоторых лишь случаях (что актуально для 15% пациентов) отмечается спазматический кашель в виде приступов. Осложнения в данной форме заболевания крайне редки, лечение производится аналогично лечению, применяемому при коклюше.

Коклюш: осложнения

Самое распространенное осложнение коклюша – это пневмония, чье появление обуславливается коклюшной палочкой либо воздействием бактериальной инфекции (вторичного типа). По части других актуальных осложнений рассматриваемого заболевания отмечается острый ларингит, бронхиолиты, остановка дыхания, носовые кровотечения, паховая и пупочная грыжи.

Не исключается возможность развития энцефалопатии, которая заключается в измененном состоянии головного мозга без сопутствующего воспаления, на фоне чего из-за появления судорог может наступить смерть пациента или стойкого типа поражения в форме эпилептических приступов и глухоты. Перечисленные особенности осложнений актуальны для детей, осложнения коклюша у взрослых диагностируются крайне редко.

Лечение коклюша

Прежде всего, лечение коклюша ориентировано на применение мер этиотропной терапии, они же, в свою очередь, направлены на уничтожение спровоцировавшего заболевание возбудителя. При коклюше назначаются специфического типа антибиотики, предназначенные для конкретного типа возбудителя коклюша, выявленного при бактериологическом исследовании, до которого могут быть назначены препараты широкого спектра с последующей их заменой на специфический тип. Указанный вариант терапии актуален для катарального периода заболевания, на весь срок этого периода (около 2 недель).

Также применимы меры симптоматической и патогенетической терапии. Это препараты, предназначенные для купирования бронхообструкции и бронхоспазма, препараты для угнетения кашлевого рефлекса, муколитические препараты и препараты, способствующие восстановлению обменных процессов ЦНС и гемодинамики. Помимо этого назначаются иммунные препараты и различного типа витаминные комплексы. В особенности тяжелых случаях течения коклюша пациенты подлежат госпитализации.

При появлении симптоматики коклюша, необходимо обратиться к лечащему педиатру/терапевту, а также к инфекционисту.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Коклюш и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: педиатр , терапевт , инфекционист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бронхопневмония (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Бронхопнеумонија е вид на пневмонија. Оваа болест се разликува од конвенционалната пневмонија во која бактериите и вирусите кои влегуваат во телото, влијаат не само на белите дробови, туку и на гранките на бронхијалното дрво. Често, воспалението се развива како резултат на инфекција на горниот респираторен тракт. Во повеќето случаи, бронхијална пневмонија предизвикува стрептокок и пневмокок.

...
Бронхиолит (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Бронхиолитис е воспалителна болест која влијае само на малите бронхии (бронхиоли). Како што оваа болест напредува, луменот на бронхиолите се стеснува, што може да доведе до развој на респираторна инсуфициенција. Ако третманот на бронхиолитис не се одвива навремено, сврзното ткиво во бронхиолите со различни големини ќе почне да расте и ќе ги заглави пулмоналните садови.

...
Хроническая пневмония (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Аспирационная пневмония (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Аспирационата пневмонија е воспаление во ткивата на белите дробови што се развива како резултат на туѓи тела или супстанции што влегуваат во органот. Аспирацијата може да се врши и од механички предмети од надворешната страна и од телесните течности, на пример, од содржината на стомакот или од амнионската течност, што предизвикува аспирациона пневмонија кај новороденчињата. При опишување на оваа патологија, неопходно е да се направи разлика помеѓу аспирационата пневмонија кај возрасните и кај децата, бидејќи причините и механизмите на штетните ефекти во овие случаи се различни.

...
Аллергический бронхит (совпадающих симптомов: 6 из 14)

Алергиски бронхитис е вид на воспаление на мукозната мембрана на бронхиите. Карактеристична особина на болеста е тоа што, за разлика од конвенционалниот бронхитис, кој се јавува во позадина на изложеност на вируси и бактерии, се формира алергиска реакција на позадината на продолжен контакт со различни алергени. Оваа болест често се дијагностицира кај деца од предучилишна и во основно образование. Поради оваа причина мора да се излечи што е можно побрзо. Во спротивно, претпоставува хроничен тек кој може да доведе до развој на бронхијална астма.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .