Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тифусна треска: симптоми и третман

Тифусна треска - главните симптоми:

Тифусната треска е концепт кој вклучува неколку слични во развојниот и клиничкиот тек на болестите, имено тивок и тифус кој се пренесува преку тифус. И покрај ова, двете патологии се сметаат за независни болести.

Главниот предизвикувач на болеста се смета за таков патоген како спирохете, а човечката инфекција се јавува од инфициран инсект. Вреди да се забележи дека носачот на бактериите ќе биде опасен за луѓето во текот на целиот животен циклус.

Најкарактеристичните клинички знаци на болеста се повторувања на треска, која е придружена со сериозни главоболки, гадење и повраќање, како и делумно состојба.

Невозможно е да се направи точна дијагноза врз основа на само симптоми. За да го направите ова, неопходно е да се спроведат лабораториски испитувања на крв, при што ќе бидат откриени честички на патогенот.

Третманот на таква болест е само конзервативен и е ограничен на внесот на антибактериски лекови.

Етиологија

Во зависност од формата на патологијата, спирохетите секогаш дејствуваат како предизвикувач на рецидивирачка треска. Виновникот на болеста е својствен на таквите знаци:

 • спирална форма;
 • зголемена мобилност;
 • должината варира од десет до триесет микрометри;
 • дебелина - до 0,5 микрони.

Извор на инфекција е инфицирано лице кое е особено опасно за време на периоди на егзацербација на симптомите. Во исто време, концентрацијата на спирохетите во крвта достигнува максимална вредност.

Носители на патогенот се или вошки или крлежи, што предизвикува присуство на неколку видови на болеста. Откако инсектите ја пијат заразената крв, спирохетите влегуваат во телото на превозникот, каде што остануваат до крајот на својот живот.

Здраво лице може да се инфицира само на еден начин - во случај на дробење на инфициран инсект, поради што спирочите се ослободуваат со неговата крв. Тие можат да влезат во телото само преку оштетена кожа од гребнатини, гребаници или гребаници.

Носители на инфекција

Покрај тоа, вреди да се истакнат главните ризични групи кои вклучуваат луѓе:

 • кои живеат во неповолни санитарни услови;
 • имаат слаб имунолошки систем;
 • близу до местото каде што се наоѓа активирањето.

Покрај тоа, се забележува и сезонност на морбидитет - болеста најчесто се дијагностицира во топла сезона, кога инсектите се поактивни.

Класификација

Во зависност од превозникот, спирохетичната болест е поделена на:

 • Лош тифус треска - често резервоари за репродукција и витална активност на бактериите се вошките, особено одделението, пубикот или главата. Посебна карактеристика е тоа што овој тип на болест може да ја преземе обемот на епидемијата, и затоа е широко познат и како епидемиска рецидивирачка треска;
 • рецидивна треска која се пренесува преку крлежи - многу често се инфицира лице за време на залакувањето на инфициран инсект. Вреди да се спомене дека spirochete грини остануваат не само до крајот на нивниот живот, но исто така може да се пренесат на потомците. Причините за оваа варијанта на текот на релаксирачката треска остануваат во човечкото тело и за време и по фебрилен напад. Сличен тип на патологија во областа на медицината има второ име - ендемска рецидивна треска.

Симптоматологија

Клиничката манифестација на болеста малку ќе се разликува во зависност од тоа кој гризел од инсекти бил почеток на развојот на инфективниот процес.

Така, епидемиската рецидивирачка треска се карактеризира со следниве симптоми:

 • времетраењето на периодот на инкубација варира од три дена до две недели;
 • ненадејно зголемување на телесната температура, до 40 степени;
 • наизменични треска и треска;
 • сериозна слабост на телото;
 • недостаток на спиење;
 • изречени главоболки;
 • болка и слабост на зглобовите;
 • патолошка црвенило на кожата на лицето;
 • конјуктивитис ;
 • осип на кожата по вид розеол, петехија или макула;
 • хеморагии од носната празнина;
 • хепатоспленомегалија - истовремено се јавува зголемување на органите како што се слезината и црниот дроб;
 • Стекнување на жолтеникава боја од страна на кожата и склерата - овој симптом се јавува приближно на вториот ден од текот на болеста;
 • гадење, придружено со чести gagging;
 • вознемирена столица, која се изразува со дијареа - фекалните маси може да имаат патолошки нечистотии на гној;
 • намалување на дневниот волумен на емитирана урина.

Времетраењето на нападот со присуство на такви знаци може да биде од два до шест дена. После тоа, доаѓа време за повлекување на симптомите во просек од десет дена.

Лошата тифусна треска често оди самостојно, по неколку напади на продолжување на треска. Во исто време, луѓето кои претрпеле ваква болест, некое време формираа имунитет.

Симптоматски комплекс на рецидивирана треска опфаќа:

 • времетраењето на периодот на инкубација е од пет до петнаесет дена;
 • формирање на мала папула на местото на убод од инсекти;
 • зголемување на температурата на 39 степени;
 • главоболки и вртоглавица;
 • знаци на интоксикација - гадење, повраќање и дијареа;
 • нарушување на спиењето;
 • делумен состојба;
 • недостаток на апетит;
 • зголемено потење.

Треската е забележана четири дена, по што има намалување на температурата и подобрување на човековата состојба, што укажува на почеток на периодот на апирексија, односно олеснување на симптомите.

Периодот без треска за секој пациент трае поинаку - во некои не повеќе од два дена, во други - за четири недели. Максималниот број на напади - десет пати. И покрај тоа, ендемската рецидивна треска ја носат луѓето многу полесно отколку епидемијата, а по заздравувањето се формира долготраен имунитет.

Осип на кожата на релаксирачка треска

Дијагностика

Бидејќи двата типа на симптоми на рецидивирана треска се скоро идентични, дијагнозата се утврдува врз основа на лабораториски крвни тестови. Сепак, неопходно е да се спроведат мерки на примарната дијагноза, која вклучува:

 • преглед на животната историја на пациентот;
 • темелно физичко испитување насочено кон палпација на предниот ѕид на абдоминалната празнина, со што ќе се идентификува хепатоспленомегалија, студија за состојбата на кожата и видливите мукозни мембрани, како и мерењето на температурата;
 • детален преглед на пациентот - за да се одреди времетраењето на нападот и сериозноста на симптомите. Ова ќе овозможи да се направи разлика помеѓу тифусот што го носи крлежот од лошо.

Основата на дијагнозата се состои од клинички и биохемиски крвни тестови, кои се изведуваат:

 • на врвот на нападот на треска - да се идентификува епидемичниот тип на болеста;
 • во периодот без треска - за да се потврди дијагнозата на ендемска рецидивирачка треска.

Како дополнителни студии, постојат:

 • фиксација на комплементот и оптеретување на спирохетите со тромбоцити;
 • реакција на врнежи;
 • серолошки тестови;
 • PCR тестови;
 • биолошки примерок - за ова, крвта на пациентот се истура во заморчиња и ја следи реакцијата.

Инструменталните испитувања за рецидивирачка треска немаат дијагностичка вредност.

Диференцијална дијагноза е да се разликува таква болест од такви патологии:

Третман

Терапијата со слична болест е етиотропна по природа и се состои во елиминирање на предизвикувачкиот агенс на болеста. За да го направите ова, пациентите се покажуваат лекови, кои ќе се разликуваат во зависност од формата на болеста.

Така, терапијата на лош рекурентен тифус е насочена кон употреба на:

 • "Левомицетина";
 • "Пеницилин";
 • "Хлортетрациклин";
 • Новаресенол.

Првите три супстанции се антибиотици, а последниот е лек од арсен.

Елиминацијата на рецидивниот тифус што се пренесува преку крлежи вклучува прием на:

 • категорија на тетрациклини на антибактериски агенси;
 • "Левомицетина";
 • "Ампицилин".
Лекови ампицилин

Во случаи на тешка болест, дополнително пропишува терапија за детоксикација, која се спроведува во болницата.

Можни компликации

Ако ги игнорирате симптомите и го одложувате започнувањето на третманот, секоја од сортите на болеста може да доведе до сериозни компликации.

Лошата тифинија е полн со:

Кај бремени жени, болеста може да доведе до:

 • рана работа;
 • спонтан абортус;
 • хеморагија на матката.

Меѓу последиците од ендемската рецидивна треска се:

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки кои го спречуваат развојот на рецидивирачка треска, не постои. Сепак, за да се намали ризикот од појава, се препорачува:

 • да преземе чекори за елиминирање на вошките и крлежите;
 • носат заштитна облека за време на долг престој во природа;
 • користат специјални супстанции насочени кон уништување на инсекти;
 • избегнувајте контакт со заразено лице.

Тифусните треска и оброците често имаат поволна прогноза. Компликациите се развиваат многу ретко, но веројатноста за релапс на болеста е висока.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рецидивирачки тифус и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Жолта треска (појавување симптоми: 11 од 20)

Жолта треска (син Амарилоза) - е прилично честа и сериозна болест која води до нарушување на функционирањето на некои внатрешни органи, особено на гастроинтестиналниот тракт. Возбудливиот агенс на болеста е арбовирус, кој го носат членконоги. Ова значи дека едно лице може да се зарази со еден од најлесните начини - преку угриз од комарец.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 10 од 20)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Хемоглобинурија (појавување симптоми: 10 од 20)

Хемоглобинуријата е една од формите на хемоглобинемија, која се карактеризира со оштетување во садовите. Во оваа состојба, црвените крвни клетки се протегаат над васкуларниот кревет и влегуваат во урината. Ако урината ја менува бојата во темница, содржи хемоглобин. Ова укажува на интензивна дезинтеграција на црвените тела предизвикани од внатрешна болест или од влијанието на надворешните фактори. Симптоматично, болеста се манифестира со бледило на кожата, жолтица, повраќање, треска.

...
Тококароза (појавување симптоми: 9 од 20)

Токсокорозата е честа зоонозна болест (хелминтијаза), која се развива против позадината на ларвите на токсокара кои влегуваат во човечкото тело. Таа е широко распространета кај граѓаните на Африка, Русија и Англија, често влијае врз возрасните, но најчесто се јавува кај деца на возраст под 4 години. Преваленцата на болеста во региони од различни земји не е разјаснета, бидејќи не е предмет на задолжителна регистрација, но лекарите веруваат дека луѓето едноставно не се свесни за симптомите на токсокаријаза кај луѓето, па затоа не знаат дека паразитите живеат во нивните тела.

...
Цревни инфекции (појавување симптоми: 9 од 20)

Цревната инфекција е опасна болест која порано или подоцна влијае на секоја личност. Пренесената болест вклучува голем број на патолошки процеси кои негативно влијаат на гастроинтестиналниот тракт. Болеста често се јавува поради присуството на вируси, токсини и бактерии во телото. Симптомите на болеста значително се разликуваат, со оглед на степенот на неговата сериозност.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .