Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Салмонелоза: Симптоми и третман

Салмонелоза - главните симптоми:

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

Општ опис

Сам по себе, салмонелозата се однесува на група на болести кои претставуваат акутни интестинални инфекции. Како предизвикувач на болеста, како што веќе рековме, се бактерии кои ја претставуваат групата салмонела. Салмонелозата главно се дијагностицира кај деца на возраст под една година, иако лицата на други возрасни групи исто така се изложени на ризик за можна појава на оваа болест. Неверојатно, салмонелозата може да се забележи кај цели групи луѓе кои консумирале храна контаминирана со соодветни микроорганизми, таквите производи може да вклучуваат јајца птици, месо, путер, млеко и сл. Важна карактеристика е фактот дека салмонелата, непосредно во храната, не придонесува за промена на нивниот изглед, поради што се зголемува само ризикот од можна инфекција.

Појавата на салмонела претежно трае доволно долго, и покрај тоа, тие се карактеризираат со прилично висока стапка на морталитет. Често овие блесоци паѓаат во топла сезона.

Како извори на инфекција, веќе се забележани прехранбени производи, како и животни изложени на инфекција со салмонела и луѓе со салмонелоза (изолацијата на инфекција од страна на пациентите, особено се изведува преку измет преку фецесот). Покрај тоа, тие ги одвојуваат носачите на бактерии, односно луѓето кои во минатото претрпеле заболување за кое станува збор, но продолжуваат да го излачуваат вирусот преку измет. Ако ја земеме предвид храната која најчесто е извор на инфекција, главната причина за ова е недоволната или слаба термичка обработка. Салмонелозата кај деца, чии симптоми се јавуваат како резултат на контакт со контаминирани предмети, садови и постелнина, е најопасен кога е во контакт со веќе болен човек или со носител на оваа инфекција.

Треба да се забележи дека салмонелата во текот на долг временски период може да се одржува во надворешното опкружување. Значи, околу 5 месеци тие можат да останат во водата, околу 6 - во месо (ако ги погледнеме труповите на птици, тука терминот може да трае до 1 година). Времетраењето на конзервација во кефир е околу еден месец, во прав од јајца - во рок од 3-9 месеци, во пиво - до два месеци, во јајца - во рок од 17-24 дена, во путер - до 4 месеци, во почвата - во рок од 18 месеци и до една година во сирење.

Исто така, врз основа на експерименти, беше откриено дека долгорочното складирање на јајцата во фрижидерот може да доведе до продор на салмонелата преку лушпата и последователна репродукција во жолчката. Смртта на салмонелата се јавува на температура од 70 Целзиусови степени до 10 минути. Кога се наоѓаат во дебелината на месото, способноста за преживување се одредува подолго време, а кога се вриваат јајцата, стапката на преживување е околу 4 минути од времето на изложување на вода што врие. Производите за пушење и солење имаат мал ефект врз инфекцијата, но замрзнувањето станува клуч за зголемување на преживувањето во храната.

Исто така, постојат и некои видови на видови, кои се особено отпорни на средства за дезинфекција и антибиотици кои делуваат на нив (т.н. болнички соеви).

Што се однесува до таков момент како подложност на човечка инфекција, тоа е дефинирано како доста висока, особено, сè зависи од бројни фактори и нивните меѓусебни односи, врз основа на кои се одредува конкретниот исход на предизвикувачкиот агенс и лицето. Ова ги вклучува, особено, дозата на патогенот, антигенската структура, нејзиното карактеризирање, особеностите на неговите биолошки својства, како и имуниот статус на лицето и неговите индивидуални карактеристики итн. Покрај децата под 1 година, посебно внимание се посветува на деца од предвремено родени бебиња со посебна чувствителност во рамките на оваа возрасна група, а исто така се забележани категории на лица со неповолен имунолошки статус за таква изложеност и постари лица.

Карактеристики на болеста

По надминување на салмонелата фактори кои се припишуваат на неспецифичната заштита во оралната средина, како и во околината на стомакот, тие се наоѓаат во околината на луменот на тенкото црево - тука се прицврстени за ентероцитите за време на последователното ослободување на термостабилните егзотоксини. Во процесот на интеракција на бактерии и епителни клетки, почнуваат да се појавуваат дегенеративни промени на дел од микровили. Процесот на интервенција на предизвикувачкиот агенс на салмонелоза на субмукозниот слој во цревниот ѕид започнува да се меша со фагоцитите, а тоа, пак, води кон развој на активна воспалителна реакција.

Уништувањето на бактериите е придружено со ослободување на ендотоксин, кој, за возврат, игра голема улога во развојот на синдромот на интоксикација. Последователно, врз основа на специфичниот ефект на инфекцијата и процесите релевантни за ова, се развива дијареа и дехидрација, а ефектот извршен од активирањето на аденилат циклаза системот и производството на циклични нуклеотиди е особено дехидрирачки.

Поради вистинската дехидратација со интоксикација, активноста на кардиоваскуларниот систем е оштетена, ова се манифестира со намалување на притисокот и манифестација на тахикардија. Исто така, клиничката состојба е придружена со акутна форма на оток на мозокот и оток. Поради нарушувањата поврзани со микроциркулацијата, како и со дехидрација, се развиваат дистрофични процеси од страна на тубулите на бубрезите. Ова, пак, води кон развој на акутна ренална инсуфициенција, како прва клиничка манифестација кај која се забележува олигурија - состојба во која дневната продукција на урина се намалува од 1500 ml до 500, што се јавува или како резултат на намалена филтрација или како резултат на зголемена апсорпција се случува во бубрезите. Потоа, покрај олигуријата, постои и акумулација на азотни жлезди во крвта.

Како по правило, не се јавува приближно 95-99% од вкупниот број случаи на ширење на салмонелата под субмукулниот слој во цревото, што, сепак, предизвикува развој на болеста во гастроинтестиналниот облик. Патогените влегуваат во крвта само во некои случаи, што, пак, ја одредува генерализираната форма на болеста, која се карактеризира со септичен или тифусен курс. Неуспехот што е релевантен за хуморалниот и клеточниот имунолошки одговор, го одредува транзицијата кон таква генерализирана форма.

Микроскопското испитување на регионот на цревниот ѕид ги одредува промените што се јавуваат во садовите во форма на хеморагии кои се јавуваат во субмукозните и мукозните слоеви на цревниот ѕид. Подмукозниот слој, покрај нарушувањата на микроциркулацијата, се карактеризира и со развој на леукоцитна реакција и последователен едем.

Форми на болеста

Во зависност од формата на салмонелоза, се одредуваат карактеристиките на неговиот тек, а тоа, пак, ги одредува симптомите кои се релевантни за болеста. Означете ги главните опции за овие форми:

 • Форма локализирана (гастроинтестинална):
  • текот на болеста се јавува во гастрична форма;
  • текот на болеста се јавува во гастроентеријална варијанта;
  • текот на болеста се јавува во гастроентероколитичната варијанта.
 • Генерализирана форма:
  • тифус-како текот на болеста;
  • септички проток.
 • Бактерии Екскреција:
  • во акутна форма;
  • во хронична форма;
  • во преодна форма.

Салмонелоза: Симптоми

Формите наведени погоре ќе бидат разгледани одделно. Нивната заедничка карактеристика е дека времетраењето на периодот на инкубација во секој од случаите е со редослед од неколку часа до два дена.

 • Гастроентеријална салмонелоза

Оваа варијанта на болеста е нејзината најчеста форма. Развојот е доста акутен, по неколку часа од моментот на инфекција. Манифестациите се состојат од интоксикација, како и нарушувања поврзани со нарушување на балансот на вода и електролит. Од првите часови на болеста, преовладувачките манифестации се сведуваат на манифестации на интоксикација, што, пак, се состои во зголемување на температурата, треска, главоболка и општа болка во телото.

Нешто подоцна, се приклучуваат абдоминални болки, од кои повеќето се манифестираат спазмодично, концентрирајќи се во папочната и епигастричната регија. Покрај тоа, постои и гадење со повраќање, манифестиран колектор. На горенаведените симптоми се додава брзо дијареа, во која движењата на дебелото црево првично одговараат на вообичаените карактеристики на фецесот, но постепено почнуваат да се усогласуваат со повеќе водена и пена структура, се појавува зеленикава нијанса и изрична смрдеа. Дефекацијата и фреквенцијата на повраќање може да варираат, сепак, проценката на севкупниот степен на дехидратација не се базира на оваа фреквенција, туку врз основа на специфичен волумен на течност ослободен за време на манифестацијата на двата процеса. Tenesmus (лажна и истовремено болна потреба да дејствува на дефекацијата / мокрењето) не се појавува за време на дефекацијата.

Температурата во оваа состојба се зголемува, но при испитување е можно да се одреди бледило на кожата, потешки случаи се придружени со цијаноза (цијаноза на кожата, мукозни мембрани). Исто така, постои татнеж во цревата и абдоминалната дистензија (со палпација, одреден дел од дифузната болка се одредува). Слушањето ги одредува придушените тонови на срцето и тахикардијата. Постои предиспозиција за низок крвен притисок во оваа состојба. Урина во висина на испуштање е занемарлива. Тешките случаи на состојбата се придружени со појава на клонични конвулзии, кои претежно се јавуваат во регионот на мускулите на долните екстремитети.

 • Гастроентероколитична салмонелоза

Почетокот на болеста се карактеризира со манифестација на состојби кои ја придружуваат претходната, гастроентеријална верзија на нејзиниот тек, но до 2-3-от ден од болеста се намалува волуменот на столицата и тие веќе имаат слуз и, во некои случаи, крв. Палпацијата (палпација) на абдоменот ви овозможува да го одредите присуството на спазам на дебелото црево и воопшто нејзината болка. Често чинот на дефекацијата е придружен со лажни побуди со болка (tenesmus). Во овој случај, болеста на неговата клиника е на многу начини слична на акутната форма на текот на дизентеријата.

 • Гастрична салмонелоза

Оваа форма на болеста е забележана многу поретко од претходните две. Се карактеризира со свој акутен почеток, како и повторувачки повраќање, болки концентрирани во епигастричниот регион. Најчесто сериозноста на интоксикалниот синдром е незначителна, не постои дијареа. Болеста како целина е краткорочна во својот тек, прогнозата за тоа е поволна.

Кога се разгледува општата форма на која наведените варијанти на болеста, односно гастроинтестиналниот облик, кореспондираат, може да се забележи дека тежината на нејзиниот тек се одредува од неговите својствени манифестации на скала за интоксикација, како и вкупната вредност која ја карактеризира загубата на вода-електролит во овој случај. Степенот на интоксикација се одредува, пред сè, земајќи ја предвид температурната реакција релевантна за него. Самата температура може да биде, на пример, доста висока, што ја одредува појавата на треска, замор, главоболка, анорексија и болки во телото како придружни манифестации. Покрај тоа, можно е и лесен тек на болеста со умерена манифестација на треска, која често е придружена со показатели во форма на субфебрилни броеви (во рамките на 37-37,5). Во исто време, како една од водечките услови врз основа на која се утврдува сериозноста на болеста, без оглед на варијантата на салмонелоза, се разликува сериозноста на загубите на вода и електролит (односно, тежината на дехидрација).

Во случај на генерализација на процесот кој е релевантен за салмонелоза, со кој се утврдува инфекцијата која влегува во крвта, дијагностицирана тифусна варијанта на текот на болеста, како што е нагласено (клиничката слика потсетува на тифусни-паратифузни заболувања) или септичка варијанта. Во најголем дел, на генерализација на процесот му претходи текот на претходната форма на болеста, односно формата на гастроинтестиналниот со соодветните нарушувања на сегашната варијанта во конкретниот случај.

 • Тифусна салмонелоза

Почетокот на болеста може да биде проследен со манифестации својствени за гастроентеритис. Потоа, кога овие манифестации се урнати или кога дијареата, гадењето и повраќањето исчезнуваат меѓу нив, се забележува зголемена температурна реакција, која, пак, се карактеризира или со сопствена постојаност или брановидност. Текот на оваа варијанта на болеста е проследен со поплаки за несоница и главоболка, како и слабост изразена во нејзината манифестација.

Инспекција овозможува да се утврди бледило на кожата, понекогаш во областа на кожата на стомакот и долниот дел од градната коска, исто така се забележува посебен вид розеолошки елементи. На 3-5тиот ден од текот на болеста, хепатолиеналниот синдром се манифестира. Притисокот е претежно низок, а исто така се приклучува брадикардија. Кога се разгледува клиничката слика на оваа форма на болеста, можно е да се утврди неговата сличност со текот на тифусната треска, како резултат на што дијагнозата станува многу посложена. Покрај тоа, тифоидната салмонелоза може да се појави без симптоми поврзани со гастроентеритис.

 • Септичка салмонелоза

Почетниот период на болеста во оваа форма ви овозможува да ја истакнете релевантноста на манифестациите карактеристични за гастроентеритисот, кои подоцна се заменуваат со долг тек на ремисивна треска (неспецифична манифестација на треска, во која дневните температурни флуктуации се во рамките од 1,5-2,5 степени), како и треска , тахикардија, изразено потење, обележано со помалку интензивен тек на треска и мијалгија (мускулна болка која се јавува во позадината на зголемениот тонус на мускулните ќелии, забележана и одмор, и во состојба на напнатост). Во повеќето случаи, исто така, се развива хепатоспленомегалија (синдром придружен со истовремено и значително зголемување на појавата на слезината и црниот дроб).

Општо земено, текот на оваа форма на болеста е торпидно и долготрајно, неговата карактеристика е тенденцијата кон формирање на гнојни јадра на секундарниот тип во белите дробови (што се манифестира во форма на пневмонија, плеврит), бубрези (циститис, пиелитис), срце (ендокардит), а исто така и во мускулите и во поткожното ткиво (целулитис, апсцеси). Покрај тоа, не е исклучена можноста за развој на иритис, иридоциклитис.

Наспроти позадината на трансферот на салмонелоза (без оглед на специфичната форма на нејзиниот тек), некои пациенти остануваат носители на инфекцијата, делувајќи како бактериолошки изолатори. Изолацијата на инфекцијата трае главно во период од еден месец (што е дефинирано како акутна бактериска екскреција), но ако процесот на изолација е подолг од три месеци (од завршувањето на главните клинички манифестации на болеста и кога се опоравува од нивното отсуство), препорачливо е да се зборува за процесот на транзиција кон хронична форма.

Салмонелоза: симптоми кај деца

Времетраењето на периодот на инкубација е околу 4 дена, сериозноста на симптомите и знаците карактеристични за салмонелоза кај децата се определува според нивната возраст. Најтешката болест се јавува кај бебиња и бебиња под 1 година.

Првите денови од манифестацијата на болеста кај децата се јавуваат со доминација на симптоми на интоксикација, која се карактеризира со слабост, температура (во рамките на 39 степени), плачење. Детето станува каприциозно, одбива храна. Со 3-4 дена на салмонелоза постои дијареа (дијареа), постои зголемување на столицата (до 10 пати на ден или повеќе). Природата и структурата на изметот кореспондираат со општата манифестација на болеста, соодветно, столчето има зелена боја, исто така е водена.

До седмиот ден, крвните редови можат да се најдат во измет. Важно е да се има на ум дека ако не се лекува, салмонелозата предизвикува смрт кај децата. Поради оваа причина, треба да побарате медицинска помош што е можно поскоро со повикување брза помош или со земање на детето во болницата себе. Исто така е неопходно да се изолира детето од други деца.

Салмонелоза: Компликации

Како најопасна опција, која се смета за компликација на болеста (во која било форма), развојот на инфективниот токсичен шок се јавува во комбинација со акутен оток на мозокот и нејзиниот оток, како и со акутна форма на срцева слабост, која, пак, се развива од -за острой надпочечниковой и почечной недостаточности.

Набухание и отек мозга, проявляющиеся из-за эксикоза, характеризуются присоединением брадикардии, покраснением кожи и ее синюшностью в области шеи и лица (определяется как «синдром удавленника»), краткосрочной гипертензией (повышением давления). Помимо этого также отмечается быстрое развитие парезов мышц (ослабление произвольных их движений), иннервация которых обеспечивается в частности за счет черепных нервов. Далее к рассматриваемому состоянию присоединяется одышка, постепенным образом усиливающаяся, после чего развивается мозговая кома с последующей потерей больным сознания.

Появление выраженной олигурии (уменьшение объемов выделяемой мочи), равно как и анурия (то есть полное отсутствие ее выделения) – все это является свидетельством возможного развития острой почечной недостаточности. Усиление этих подозрений отмечается в том случае, если моча все также не выделяется после того как был восстановлен адекватный уровень артериального давления. В такой ситуации важно срочным образом исследовать кровь по части определения концентрации в ней азотистых шлаков. Впоследствии течение рассматриваемого состояния сопровождается наращиванием симптоматики, актуальной для уремии (самоотравление организма на фоне нарушения свойственных почкам функций).

Что касается осложнения в виде острой сердечно-сосудистой недостаточности, то ее в частности характеризует постепенное развитие коллапса при одновременном снижении температуры до нормальных показателей или показателей субнормальных (в пределах 35-36 градусов). Кожа становится бледной, возможна ее синюшность, конечности становятся холодными, несколько позднее исчезает пульс, что сопровождается резким снижением давления. В случае вовлечения в процесс надпочечников, состояние коллапса сопровождается крайней степенью резистентности относительно принятию терапевтических мер к нему (то есть отсутствует восприимчивость к терапии).

Дијагностицирање

Диагностика заболевания производится в лабораторных условиях с исследованием каловых и рвотных масс. Если имеются подозрения на генерализованную форму заболевания, соответственно, изымается для анализа и кровь. В качестве материала исследования также могут быть использованы и промывные воды кишечника, желудка, желчь и моча.

Третман

Для лечения заболевания госпитализация производится только при тяжелом течении заболевания или при течении осложненном. Помимо этого в качестве причины для госпитализации могут выступать эпидемиологические показания. При выраженной интоксикации и обезвоживании показан постельный режим.

В том случае если состояние больного в соответствии с клиническими его особенностями позволяет проводить лечение с применением тактики промывания желудка, использованием сифонных клизм и различных энтеросорбентов, они, соответственно, и применяются.

Также лечение ориентировано на устранение состояния, сопутствующего дегидратации (обезвоживанию), что, прежде всего, требует внутреннего применения растворов глюкозо-солевого состава (Регидрон, Цитроглюкосолан, Оралит и пр.), что требует предварительного учета солевого и водного дефицита до того как была начата терапия, восполнение производится частым и дробным питьем (до 1,5л/ч.) на протяжении двух-трех часов. Учитывается также и последующая потеря жидкости (уже после реализации данных мер терапии). Указанные растворы целесообразно применять при I-II степенях обезвоживания, если же речь идет о III и IV степени, то здесь уже применяются полиионные изотонические кристаллоидные растворы, введение их осуществляется внутривенным образом, струйно, до наступления состояния, при котором исчезают признаки, указывающие на дегидратационный шок, после чего введение растворов происходит капельным методом.

Интоксикация с сопутствующими ей признаками устраняется, в случае рассмотрения гастроинтестинальной формы заболевания, использованием, например, индометацина. Актуальность его применения определяется ранними сроками течения заболевания, прием заключается в трехкратной дозировке в течение 12 часов 50 мг. Антибиотики, как и иные виды этиотропных препаратов, в случае гастроинтестинальной формы не назначаются. Необходимость их использования диктуется исключительно генерализованной формой течения заболевания в форме и виде, определяемыми в индивидуальном порядке. Также в этом случае целесообразным вариантом является назначение ферментных препаратов комплексного типа. Дополнительно назначается диета №4 при диарее, после исчезновения диареи – диета №13.

Для диагностирования заболевания при наличии актуальной для него симптоматики необходима консультация инфекциониста.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Сальмонеллез и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач инфекционист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дизентерия (совпадающих симптомов: 11 из 21)

Дизентерија, исто така дефинирана како шигелоза, е болест од групата на цревни акутни инфекции, самата група подразбира болести пренесени со фекално-орален пат. Дизентерија, чиишто симптоми се манифестираат во форма на дијареа и општа интоксикација, има тенденција на сопствена распространетост, што подразбира можност за епидемија или пандемија кога е откриена.

...
Пищевое отравление (совпадающих симптомов: 11 из 21)

Труење со храна е не-заразно нарушување кое се јавува по ингестија на храна која содржи токсични материи, штетни микроорганизми, вируси или паразити. Сите производи содржат мала количина на бактерии, а во мали количини тие не претставуваат закана за возрасни или деца. Но, ако тие се складирани погрешно, бројот на патогени почнува да се зголемува брзо. По влегувањето во телото, тие почнуваат да се размножуваат и се шират низ гастроинтестиналниот тракт, што предизвикува воспалителни процеси, иритација и интоксикација кај луѓето.

...
Ротавирус (совпадающих симптомов: 10 из 21)

Ротавирусната инфекција е заразна болест предизвикана од ротавирусот. Ротавирус, чии симптоми се манифестираат со умерени симптоми на ентеритис или гастроентеритис, често се комбинира со респираторни и интестинални синдроми за време на првичната манифестација на болеста. Луѓето од било која возраст се подложни на ротавирусна инфекција, пак, најчесто се забележува инциденцата кај децата од шест месеци до две години.

...
Туляремия (совпадающих симптомов: 10 из 21)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Лямблиоз (совпадающих симптомов: 9 из 21)

Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Бывает и так, что носители паразитов не болеют, однако свободно заражают людей, их окружающих, потому как их тело в этом случае выступает в качестве достаточно удобного и безопасного контейнера для лямблий.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .