Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фасциолијаза: Симптоми и третман

Фасциолијаза - главни симптоми:

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

Симптомите се доминантни од неспецифични клинички манифестации, кои се карактеристични за повеќето патологии на црниот дроб. Ова треба да вклучува болка во областа на десниот хипохондриум, гадење, жолтица и зголемување на големината на засегнатиот орган.

Точна дијагноза може да се направи врз основа на податоците добиени за време на лабораториски и инструментални испитувања на пациентот. Во третманот на болеста доминираат конзервативните методи, но доколку е потребно, се врши хируршка интервенција.

Етиологија

Каузативниот агенс на човечка фасциолијаза може да биде два микроорганизми - црниот дроб и џиновската флуктуација. Тие припаѓаат на истите подвидови, бидејќи тие имаат голем број на вообичаени морфолошки карактеристики. Покрај тоа, тие можат да се парат еден со друг. Нивната главна разлика е волуменот - хепаталната флуксе е до три сантиметри во должина, а ширина до 1,3 см, а џиновот достигнува осум сантиметри во должина и дванаесет милиметри ширина.

Вектори се земјоделски стоката, но само од групата за билки. Паразитизира фасциол во хепатобилијарниот систем, во кој гелмитите лежат јајца, а тие, пак, влегуваат во животната средина заедно со животински измет, а понатамошниот развој се изведува во слатководни тела.

Развојна биологија fasciol

Начините на инфекција со фасциолијаза се:

 • потрошувачката на сеење на диви растенија - киселица и крес, градинарски зеленчук и див кромид;
 • употребата на сурова вода од сомнителни резервоари;
 • лоша санација на растителни зеленчуци и зеленчук;
 • Јадењето на фасиолутичниот црн дроб на животно - во овој случај, транзиторните јајца влегуваат во човековиот црево, што не предизвикува развој на болеста, но се откриваат при лабораториското испитување на фекалните маси;
 • случајно навлегување на загадена вода во устата за време на капењето.

Во сите случаи, освен последниот, ларвите на патогенот се ослободуваат од нивните мембрани во гастроинтестиналниот тракт, а потоа продираат преку перинеумот преку цревниот ѕид. Потоа фасциола се воведува во паренхимот на црниот дроб и продира во жолчните канали. Друг начин на миграција на таков микроорганизам не е исклучен - хематоген, односно со проток на крв.

Околу четири месеци по влегувањето во човечкото тело, фасцолите достигаат пубертет и можат да положат јајца. Времето на паразитијата може да варира од пет до десет или повеќе години.

Класификација

Гастроентеролозите разликуваат неколку фази на прогресија на фасциолијаза кај луѓето, имено:

 • фазата на инкубација е периодот од моментот на голтање на фасцола се додека не се појават првите симптоми. Овој период може да трае од неколку дена до три месеци. Времетраењето зависи од таквите фактори - бројот на проголтаните микроорганизми и состојбата на човечкиот имунолошки систем;
 • инвазивни или акутни - изразени во миграцијата на предизвикувачкиот агенс на болеста долж жолчните канали;
 • латентен или латентен - трае од два месеци до неколку години и се карактеризира со асимптоматски проток. Во такви случаи, текот на болеста може да се открие само при лабораториско испитување на фецесот или крвта, како и за време на ултразвукот. Таквите активности може да се спроведат за дијагностицирање на сосема различна болест или како превентивна мерка;
 • хроничен - се одликува со бран-како курс и голема веројатност за развој на тешки компликации.

На локализацијата на фасциолазата може да се појават не само во црниот дроб и жолчните канали, туку многу ретко влијаат фасцолите:

 • мозок;
 • белите дробови;
 • органите на видот;
 • Евстахиски цевки;
 • ларинкс
Fasciola

Симптоматологија

Врз основа на фазата во која болеста се одвива, клиничката слика ќе се разликува.

Првите симптоми на фасциолијаза, кои се манифестираат во фазата на миграција, се карактеризираат на следниов начин:

 • зголемување на температурата до треска;
 • општа слабост и слабост;
 • интензивни главоболки;
 • појава на уртикарија од исип;
 • хепатомегалија ;
 • тежок пруритус.

Во инвазивната фаза на болеста, покрај гореспоменатите симптоми, се забележани и следните клинички манифестации:

 • болка во епигастриумот и во областа под десната ребра;
 • Неподносливост на кожата и видливи мукозни мембрани;
 • температурата се зголемува до 40-42 степени;
 • упорни гадење;
 • намалување или целосно недостаток на апетит;
 • прекршување на чинот на дефекација, кој се изразува со силна дијареа;
 • зголемено формирање на гас;
 • кашлање и хемоптиза;
 • недостаток на здив и болка во градната коска;
 • хепатоспленомегалија е состојба во која има истовремено зголемување на црниот дроб и слезината;
 • абдоминална капка ;
 • анемија .

За хроничен тек, за време на акутната фаза, најчестите симптоми се:

 • флуктуации на крвниот притисок од нормален до висок;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • пароксизмална болка во десната страна;
 • постојана гравитација во проекцијата на засегнатиот орган;
 • билијарна колика;
 • аверзија кон мрсна храна;
 • гадење;
 • вртоглавица;
 • жолтица.

Исклучително ретко, фасциолизата е локализирана во окото - во овој случај ќе се забележи монокуларно слепило.

Дијагностика

Кога ќе се појават првите знаци, треба да побарате помош од терапевт или гастроентеролог што е можно поскоро. Овие специјалисти можат да го спроведат првичниот преглед, да препишуваат лабораториски и инструментални испитувања врз основа на резултатите од кои тие ќе направат точна дијагноза и ќе претставуваат најефикасен третман за фасциолијаза кај луѓето.

Првата фаза од дијагностичките мерки е насочена кон работата на лекар со пациент и вклучува:

 • студија за животната историја на пациентот ќе го открие најверојатниот пат на инфекција со фасциоли;
 • темелно физичко испитување на пациентот, вклучувајќи палпација на предниот ѕид на абдоминалната празнина, особено во областа на десниот хипохондриум, проучување на состојбата на кожата, како и мерење на притисок, пулс и температура;
 • Детално истражување на пациентот - неопходно е да се утврди почетокот и интензитетот на симптомите на болеста. Ова ќе му овозможи на специјалистот да ја утврди фазата на болеста.

Лабораториската дијагноза на фасциолијаза вклучува спроведување на:

 • клиничка и биохемиска анализа на крв - за откривање на анемија и знаци на патолошки процес;
 • општа анализа на урината;
 • микроскопско испитување на фекалните маси - во изметот можете да ги детектирате јајцата на патогенот;
 • го одредува нивото на ALT и AST, како и алкалната фосфатаза;
 • серолошки методи - PHA и ELISA;
 • проучување на дуоденалните содржини.

Покрај тоа, ќе треба да извршите инструментални испитувања на пациентот, кои вклучуваат:

 • Абдоминален ултразвук;
 • КТ скенирање на црниот дроб;
 • МНР
Абдоминален ултразвук

Фасциолијазата мора да се разликува од такви заболувања:

Третман

За неутрализирање на предизвикувачкиот агенс на болеста, често се прилично конзервативни методи на терапија, вклучувајќи:

 • земање дрога;
 • усогласеност со поштеда диета;
 • физиотерапија;
 • употребата на народни лекови - само по одобрувањето на лекарот што посетува.

Лекот третман на фасциолија е наменет за користење:

 • антипаразитарни и антибактериски агенси - времетраењето на терапијата и дневната стапка се пресметува поединечно за секој пациент;
 • глукокортикостероиди;
 • антипиретици;
 • антихистамински супстанции;
 • блокатори на протонска пумпа - со силна болка во стомакот;
 • сорбенти и ензими;
 • антиспазмодии;
 • холеретични лекови;
 • специјални решенија за олеснување на дехидрација, кои можат да се развијат во услови на постојана повраќање или дијареа.

По три месеци и шест месеци од почетокот на антипаразитарната терапија, се спроведува контролен паразитолошки преглед, кој вклучува проучување на фецесот за присуство на јајца на хелминот и дуоденална интубација.

Општата програма за третман мора да вклучува диета. Исхрана терапија вклучува целосно отфрлање на:

 • масни и зачинети јадења;
 • брашно и слатки;
 • морски плодови и нус-производи;
 • пушено месо и кисели краставички;
 • алкохолни пијалаци.

Во исто време, основата на исхраната треба да биде:

 • вегетаријанска средина;
 • диетални риби и месо;
 • каша на база на вода. Посебно се преферира леќата и оризот;
 • млечни производи;
 • зеленчук, по поминување термичка обработка;
 • печен овошје;
 • зелен или билен чај.

Сите препораки во врска со исхраната ги обезбедува гастроентеролог.

Со неефективноста на конзервативниот третман, како и развојот на компликации, е индицирана хируршка интервенција, која може да биде насочена кон дренажа на билијарниот тракт или абсцес на црниот дроб.

Можни компликации

Фасциолијазата е прилично опасна болест што често доведува до развој на такви компликации:

Превенција

За да се избегне развојот на оваа болест, превенцијата на фасциолијаза вклучува:

 • отстранување на употребата на сурова вода од сомнителни резервоари;
 • контрола дека градината зелена се темелно изми со прочистена вода;
 • навремено испитување и деверење на стоката;
 • редовни посети на гастроентеролог за профилактички прегледи.

Навремена дијагноза и третман на болеста овозможува целосно враќање на пациентот. Игнорирањето на симптомите и неподготвеноста да се побара квалификувана помош е полн со развој на компликации кои можат да бидат фатални.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Фасциолаза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , гастроентеролог , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Механичка жолтица (појавување симптоми: 12 од 20)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 11 од 20)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Криптоген хепатитис (појавување симптоми: 11 од 20)

Криптоген хепатитис - е развој на воспалителниот процес во клетките на овој орган. Патологијата може да се појави или во акутна или хронична форма, но во секој случај води до формирање на опасни компликации. Неможноста да се воспостави етиолошкиот фактор се должи на изборот на широк спектар на причини од страна на специјалисти од областа на гастроентерологијата. Во некои случаи, ова се должи на фактот дека здравствената установа нема соодветна техничка основа за да помогне во утврдувањето на провокаторите на болеста.

...
Дифузни промени во црниот дроб (појавување на симптоми: 11 од 20)

Дифузните промени во црниот дроб се честа патолошка состојба која се карактеризира со развојот на трансформациите на жлечното ткиво. Опасноста е дека болеста се развива дури и со мали нарушувања и не е невообичаена кај децата.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 10 од 20)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .