Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Жолта треска: симптоми и третман

Жолта треска - главните симптоми:

Жолта треска (син Амарилоза) - е прилично честа и сериозна болест која води до нарушување на функционирањето на некои внатрешни органи, особено на гастроинтестиналниот тракт. Возбудливиот агенс на болеста е арбовирус, кој го носат членконоги. Ова значи дека едно лице може да се зарази со еден од најлесните начини - преку угриз од комарец.

Симптомите се доминантни од висока температура, хеморагија од усната шуплина, склерална жолтица и знаци на тешка интоксикација. Покрај тоа, се изразуваат голем број други симптоми.

Дијагнозата на болеста се базира на лабораториски тестови на крвта и урината на пациентот. Сепак, физичкиот преглед на лекарот игра важна улога. Третманот се изведува со употреба на конзервативни методи, но во институции посебно назначени за опасни инфекции.

Етиологија

Жолтата треска е болест од категоријата зооантропоноза, што значи дека и луѓето и животните може да бидат погодени од оваа болест.

Изворот е тропски аденовирус, кој не надминува четириесет нанометри во големина. Се карактеризира со фактот дека е сосема стабилен во надворешното опкружување, го толерира сушењето или долгорочното влијание на ниските температури без никакви проблеми. Инактивацијата се забележува само на температура над шеесет степени за десет минути, а кога се варат - за две секунди. Покрај тоа, патогените бактерии се доволно осетливи на кисела средина.

Во човечкото тело, вирусот може негативно да влијае на ткивата на различни внатрешни органи. Тоа е причината за широк спектар на симптоми. Таквиот микроорганизам може да ја наруши работата:

 • лимфните ткива - имено лимфните јазли стануваат првиот сад за репродукција на бактерии во контакт со човечкото тело. По завршувањето на периодот на созревање на нови личности во лимфоцитите, тие навлезат во општата крвоток;
 • Црниот дроб и бубрезите се првите органи кои влијаат на патогенот. Со патолошки ефект врз црниот дроб, смртта на клетките, хепатоцитите и зголемување на големината се јавуваат. Во случаи на влијание врз бубрезите, постои значително намалување на дневниот волумен на излачена урина;
 • белите дробови и слезината - со поразот на овие органи се развива воспалителен процес. Сепак, белите дробови се помалку вклучени во патолошкиот процес;
 • мозокот и коскената срцевина - влијанието на патогената бактерија доведува до промена на составот на крвта и формирање на голем број микроскопски внатрешни крварења. Оваа состојба бара итна медицинска помош;
 • миокард и крвни садови - ефектот на вирусот води кон развој на голем број на компликации на кардиоваскуларниот систем.

Втората најчеста причина за инфекција е директен контакт на здраво лице со крв на заразено лице. Вреди да се спомене дека инсектот е заразен околу десет дена откако бил убоден од болен човек. Сепак, инфекцијата не се јавува на температура под осумнаесет степени.

Вреди да се напомене дека често епидемии на жолта треска се забележани во земјите во Африка, Централна или Јужна Америка. Во други региони, болеста се дијагностицира исклучително ретко.

Класификација

На местото на појава на инфекција, се разликуваат две форми на оваа болест:

 • рурални;
 • град

Во секоја ситуација, превозникот е комарец. Единствената разлика е што во првиот случај помалку луѓе се изложени на инфекција.

Како што напредува, жолтата треска оди низ неколку фази, што ќе се разликува во нивните симптоми. Така, меѓу фазите што треба да се истакнат:

 • првиот бран на треска;
 • фаза на ремисија;
 • втор бран треска;
 • обновување.

Во зависност од сериозноста на патологијата, таа е поделена на:

 • лесно
 • умерена;
 • комплицирано;
 • молња брзо

Симптоматологија

Инкубациониот период варира од три до шест дена. Сепак, имало случаи кога имал десет дена.

Првиот бран на болеста трае не повеќе од една недела. Во овој момент, овие симптоми се изразени:

 • тешки треска - може да трае од половина час до три часа;
 • нагло зголемување на температурата, до 40 степени;
 • изречени главоболки;
 • нездраво црвенило на кожата на лицето, рамото и вратот области;
 • мускулна слабост и болка;
 • стекнување на кожата и склера жолтеникава боја;
 • напади на гадење и повраќање. Понекогаш во повраќањето може да има присуство на нечистотии од гној;
 • подпухнатост на очните капаци;
 • болка во грбот, во рацете и нозете;
 • зголемена брзина на срцето;
 • крварење на непцата, истекување на крв од носната шуплина или устата - поради присуството на такви манифестации, болеста е исто така позната како хеморагична треска;
 • нарушување на спиењето;
 • хепатоспленомегалија .

Исходот од првиот бран на жолта треска може да биде или транзиција на болеста до фаза на ремисија или смрт.

Фазата на ремисија трае од три часа до еден и пол дена. Во вакви случаи, клиничките знаци ќе бидат:

 • намалување на температурата на 37 степени;
 • исчезнувањето на црвенилото на кожата на лицето, сепак, присуството на жолтица ќе продолжи;
 • намалување на сериозноста на главоболка и мускулна болка.

Со лесен тек на болеста, ремисијата може непречено да влезе во обновување, заобиколувајќи го вториот бран. Вреди да се напомене дека во молња тек оваа фаза е проследена со формирање на сериозни последици и смрт на пациентот.

Симптоми на жолта треска карактеристични за вториот бран:

 • зголемена манифестација на жолтица;
 • развој на цревни хеморагии;
 • кашлица и отежнато дишење;
 • намалување на крвниот притисок со слаб пулс, помалку од четириесет отчукувања во минута;
 • зголемување на температурата, но индикаторите ќе бидат малку пониски отколку во првиот бран;
 • полу-течни столици со постојана конзистентност;
 • појава на точка хеморагии;
 • намалување на дневниот волумен на излачувањето на урината;
 • конфузија;
 • цијаноза на кожата, која доаѓа да ја замени жолтицата;
 • честите gagging, додека масите ќе имаат конзистентност на кафе основа.

Покрај тоа, во вториот бран често се забележува развој на хепатална , кардиоваскуларна и ренална инсуфициенција , како и оток на мозокот , што во голема мера го зголемува ризикот од смртност.

Главните симптоми на жолта треска

Обновувањето се смета за фаза во текот на болеста, бидејќи продолжува прилично бавно. Таков период може да потрае до девет дена, а резултатите од нормалните лабораториски тестови се враќаат само неколку месеци по повлекувањето на акутните симптоми. Во просек, целиот период на опоравување трае еден месец.

Дијагностика

Воспоставувањето на точна дијагноза се базира на лабораториски студии за крвта и урината на пациентот. Сепак, работата на лекарот со пациентот не е најмалку од сите.

Така, почетната дијагноза вклучува:

 • собирање на историјата на животот на пациентот - да се идентификува фактот на неговиот контакт со вирус носител или заразена крв;
 • темелно физичко испитување со цел палпација на предниот ѕид на абдоминалната празнина - да се открие хепатоспленомегалија, односно истовремено зголемување на големината на црниот дроб и слезината. Покрај тоа, лекарот мора да ја процени состојбата на кожата и склерата, како и да ја измери температурата, крвниот притисок и пулсот;
 • Детално истражување на пациентот - за специјалист да добие комплетна слика за текот на болеста. Тежината на симптомите ќе овозможи точно да ја одреди фазата на болеста.

Дијагнозата со помош на лабораториски истражувања вклучува спроведување на:

 • вкупната крвна слика - ќе покаже промена на леукоцитната формула лево, намалено ниво на неутрофили и тромбоцити. Во случај на тешка леукоцитоза е откриен. Покрај тоа, концентрацијата на азот и калиум во крвта се зголемува;
 • тестови за да се утврди способноста на крвта да се коагулира;
 • општа анализа на урината - ќе укаже на зголемување на протеините, присуството на црвени крвни клетки и цилиндрични епителиолошки клетки;
 • биохемија на крв - го покажува зголемувањето на билирубинот и активноста на хепаталните ензими;
 • PCR тестови;
 • серолошки анализи, вклучително и RNGA, RSK, RTNG, RNIF и ELISA.

Откривањето на патогени бактерии се врши во услови на специјално дизајнирани лаборатории, заради посебната опасност од инфекција. Таквата дијагноза се изведува со користење на биолошки тестови на животни изразени во лабораториски услови.

Потребни се инструментални испитувања при откривање на жолта треска за да се потврди присуството на хепатоспленомегалија и внатрешни крварења. Меѓу нив се:

 • радиографија на градната коска;
 • КТ скенирање;
 • ЕКГ;
 • хистолошка студија за биопти на црниот дроб.
Радиографија

Третман

Воспоставувањето на дефинитивна дијагноза на жолта треска бара итно поставување на пациентот во одделението за заразни болести. Сите болести терапија се сведува на елиминација на симптомите и се базира на:

 • строг одмор во кревет;
 • пијте многу вода;
 • земање лекови;
 • детоксикација терапија;
 • хемодијализа - со тешки оштетувања на црниот дроб.

Конкретно лекување на жолта треска во моментов не е развиено. Сепак, лекарите им препишуваат на своите пациенти:

 • антиинфламаторни супстанции;
 • хепатопротектори и антихистамински лекови;
 • антибактериски и диуретични агенси;
 • антипиретични лекови;
 • антивирусни лекови.

Во случај на тешка болест, третманот ќе вклучува:

 • трансфузија на крв од 150 милилитри на секои два дена сè додека состојбата на пациентот не се стабилизира;
 • воведување на специјални решенија кои се неопходни за олеснување на крварење, нормализација на волуменот на крвта;
 • воведување на црвени крвни клетки и тромбоцити одземени од донатори.

Компликации

Доколку не се дијагностицира или неправилно се лекува болеста, таа е полна со развој на тешки компликации, кои вклучуваат:

 • пневмонија и миокардитис ;
 • енцефалит и гангрена на меките ткива;
 • оток на мозокот или белите дробови;
 • бубрежна или хепатална кома ;
 • шок состојба на заразна и токсична природа;
 • пристапувањето на секундарниот процес на инфекција;
 • интраутерина инфекција и фетална смрт - ако пациентот е бремена жена;
 • зголемен ризик од предвремено породување или спонтан абортус.

Превенција

Од жолта треска, постојат два вида превентивни мерки - специфични и неспецифични.

Првата категорија треба да содржи специјално дизајнирана вакцина за таква болест. Лицата кои живеат или патуваат во земји со зголемено ширење на болеста се предмет на имунизација. Сепак, постојат неколку контраиндикации за администрација на вакцини, вклучувајќи:

 • период на раѓање;
 • возраст под девет месеци;
 • лица со имунодефициенција или нетолеранција кон белиот јајце, бидејќи таквата супстанција е дел од лекот.

Имунопрофилаксата треба да се спроведе десет дена пред поаѓање во епидемиски региони.

Вакцина против жолта треска

Меѓу општите препораки за спречување на жолта треска вреди да се напомене:

 • зајакнување на имунолошкиот систем;
 • исклучување на контакт со заразено лице;
 • заштита на домувањето од комарци, на пример, преку воспоставување мрежи против комарци на прозорците и употреба на разни репеленти;
 • употреба на специјално дизајнирани спрејови и масти од инсекти во природата.

Прогнозата на хеморагична треска е поволна само кога пациентот има лесен или умерен курс. Тешка болест во половина од случаите станува причина за опасни компликации кои можат да доведат до смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате жолта треска и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Реактивна треска (појавување на симптоми: 11 од 20)

Тифусната треска е концепт кој вклучува неколку слични во развојниот и клиничкиот тек на болестите, имено тивок и тифус кој се пренесува преку тифус. И покрај ова, двете патологии се сметаат за независни болести.

...
Септикопиемија (појавување симптоми: 9 од 20)

Септикопиемијата е патолошки процес кој се карактеризира со генерализирано, односно инфицирање и инфицирање на голем дел од телото. Со други зборови, тоа е најтешката форма на сепса, пред која се јавува септикемија. Во вториот случај, бактериите циркулираат само во крвта, и не постојат надворешни фокуси на инфекција.

...
Жолтица (појавување симптоми: 8 од 20)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Мијалгија (појавување симптоми: 8 од 20)

Миалгија е патолошки процес кој се карактеризира со појава на болни сензации во мускулите со различна локализација и етиологија. Покрај болката, може да има вкочанетост на екстремитетите, воспаление на кожата. Буквално, "миалгија" значи "мускулна болка".

...
Хеморагична треска (појавување симптоми: 8 од 20)

Вирусни хеморагични трески (HF) се недиференцирана група на акутни вирусни инфекции во кои хеморагичниот синдром е најистакнат симптом. Во медицината, познати се 15 подвиди на такви заболувања. Сите се слични во нивниот тек и тие се обединети со хеморагичен синдром (од каде потекнува името на групата).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .