Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

ХИВ инфекција: симптоми и третман

ХИВ инфекција - главните симптоми:

ХИВ инфекцијата е болест предизвикана од вирусот на имунодефициенција, а исто така се карактеризира со Синдром на акутна имунодефициенција (СИДА) кој е релевантен за него, што, пак, делува како фактор кој придонесува за развој на секундарни инфекции, како и разни малигни неоплазми. ХИВ инфекцијата, чиишто симптоми се манифестираат на сличен начин, доведува до најдлабока депресија на оние заштитни својства кои обично се својствени за телото.

Општ опис

ХИВ-инфицираното лице дејствува како резервоар на инфекција и негов непосреден извор, и е такво како такво во било која фаза на дадена инфекција, во текот на животот. Африкански мајмуни (ХИВ-2) се изолирани како природен резервоар. ХИВ-1 во форма на специфичен природен резервоар не е идентификуван, иако не е исклучено дека дивите шимпанзата може да дејствува како што е тоа. ХИВ-1, како што стана позната врз основа на лабораториски тестови, може да предизвика инфекција без никакви клинички манифестации, и оваа инфекција по некое време завршува со целосно закрепнување. Како и за другите животни, тие генерално не се подложни на ХИВ.

Значителна количина е забележана во содржината на вирусот во крвта, менструалниот тек, во вагиналните секрети и во спермата. Покрај тоа, вирусот е, исто така, откриен во плунка, човечко млеко, цереброспинални и лакримални течности. Најголемата опасност лежи во нејзиното присуство во вагиналните секрети, спермата и крвта.

Во случај на вистински воспалителен процес или во присуство на мукозни лезии во гениталниот дел, кој, на пример, е возможен со цервикална ерозија , се зголемува можноста за пренесување на инфекцијата во двете насоки. Тоа е, погодената област во овој случај делува како влез / излез портата, преку кој е обезбедено пренесување на ХИВ. Еден единствен сексуален контакт ја одредува можноста за пренесување на инфекција со ниски проценти на веројатност, но со зголемување на фреквенцијата на сексуални односи, најголема активност се забележува токму со овој метод. Како дел од домашните услови за пренос на вирусот не се јавува. Можно е опцијата за пренесување на ХИВ, што е предмет на дефект во плацентата, што, соодветно, е релевантно кога се разгледува преносот на ХИВ за време на бременоста. Во овој случај, ХИВ е директно во крвотокот на фетусот, што исто така е можно во процесот на труење во трауматизација што е релевантно за катетосот на раѓање.

Имплементацијата на парентералниот начин на пренесување е исто така возможна преку трансфузија на крв, замрзната плазма, тромбоцити и црвени крвни клетки. Околу 0,3% од вкупниот број на инфекции се должи на инфекција со инјекција (субкутана, интрамускулна), вклучувајќи и случајни инјекции. Во спротивно, ваквите статистички податоци може да се претстават во опција 1 случај за секои 300 инјекции.

Во просек, до 35% од децата на ХИВ-инфицирани мајки се исто така заразени. Не ја исклучувајте можноста за инфекција при хранење на заразени мајки.

Што се однесува до природната подложност на луѓето во однос на инфекцијата за која станува збор, таа е исклучително висока. Просечниот животен век за ХИВ-инфицираните пациенти е околу 12 години. Во меѓувреме, поради појавата на нови производи во областа на хемотерапијата, сега постојат одредени можности за продолжување на животот на таквите пациенти. Сексуално активните луѓе се претежно болни, главно мажи, иако во последниве години инциденцата на морбидитет се зголеми кај жените и децата. Кога се инфицирани на возраст од 35 години или повеќе, СИДА-та се постигнува речиси двојно побрзо (во споредба со транзицијата кон помлади пациенти).

Исто така, во рамките на разгледувањето на последните неколку години, постои доминација на парентералниот начин на инфекција, во кој луѓето кои истовремено го користат ист шприц се изложени на инфекција, која, како што може да се разбере, е особено важна кај зависниците од дрога.

Дополнително, индикаторите за бројот на инфекции за време на хетеросексуалниот контакт исто така се зголемуваат. Овој вид тренд е сосема разбирлив, особено ако зборуваме за зависници од дрога, кои дејствуваат како извор на инфекција пренесени на нивните сексуални партнери.

Неодамнешниот остриот пораст на ХИВ-преваленцата исто така е забележан кај донаторите.

ХИВ: ризични групи

Ризичните групи со зголемена можност за инфекција ги вклучуваат следните лица:

 • Лицата кои користат интравенозни дроги, како и општите јадења потребни за подготовка на таквите лекови, исто така ги вклучуваат сексуалните партнери на таквите лица;
 • Лица кои, без оглед на моменталната ориентација, практикуваат незаштитен секс (вклучувајќи и анален);
 • лица кои биле подложени на процедура за трансфузија на крв без претходно тестирање;
 • лекари од различни профили;
 • лица кои страдаат од венерични болести;
 • лица директно вклучени во проституција, како и лица кои ги користат нивните услуги.

Постојат некои статистички податоци за ризикот од пренесување на ХИВ во согласност со карактеристиките на сексуалниот однос, оваа статистика се смета особено во секои 10.000 такви контакти:

 • воведување партнер + fellatio - 0,5;
 • добива партнер + фелацио - 1;
 • воведување на партнер (вагинален секс) - 5;
 • партнер на домаќинот (вагинален секс) - 10;
 • воведување партнер (анален секс) - 6,5;
 • добива партнер (анален секс) - 50.

Сексуалниот контакт во заштитена верзија, но со прекин на кондом или во кршење на нејзиниот интегритет повеќе не е таков. За да се минимизираат ваквите ситуации, важно е да се користи кондом во согласност со правилата предвидени за ова, исто така е важно да се изберат нивните сигурни видови.

Со оглед на карактеристиките на преносот и ризичната група, исто така вреди да се забележи како ХИВ не се пренесува:

 • преку облека;
 • преку садовите;
 • со секаков вид на бакнеж;
 • преку каснување од инсекти;
 • низ воздухот;
 • преку ракување;
 • кога користите заеднички тоалети, бања, базен итн.

Форми на болеста

Вирусот на имунодефициенција се карактеризира со висока фреквенција на генетски промени кои се релевантни за него, кои се формираат за време на самопроизводството. За должината на геномот на ХИВ, 104 нуклеотиди се утврдени за тоа, меѓутоа, во пракса секој вирус се разликува од претходната варијанта со најмалку 1 нуклеотид. За видови во природата, ХИВ постои во форма на различни варијанти на квази-видови. Во исто време, беа разграничени неколку основни сорти, значително се разликуваа едни од други врз основа на одредени особини, особено, оваа разлика влијаеше врз структурата на геномот. Погоре, веќе идентификувавме две од овие форми во текстот, сега ќе ги разгледаме подетално.

 • ХИВ-1 - оваа форма е прв од бројот на опции, беше откриена во 1983 година. До денес, најчесто.
 • ХИВ-2 - оваа форма на вирусот беше идентификувана во 1986 година, разликата од претходната форма сè уште е во недоволно познавање. Разликата, како што е веќе забележано, лежи во особеностите на структурата на геномот. Исто така, постојат информации дека ХИВ-2 е помалку патогени, а неговото пренесување е малку помалку веројатно (повторно, во споредба со ХИВ-1). Таквата нијанса исто така беше забележано дека кога се заразени со ХИВ-1, пациентите се повеќе подложни на можноста за стекнување ХИВ-1 поради слабоста на имунитетот карактеристичен за оваа состојба.
 • ХИВ - 3. Овој вид е прилично редок во неговата манифестација, за тоа е познато уште од 1988 година. Вирусот, потоа откриен со антителата на другите познати форми, не влезе во реакцијата, исто така е познато дека се карактеризира со значајна разлика во дел од структурата на геномот. Во почеста форма, оваа форма е дефинирана како ХИВ-1 подтип О.
 • ХИВ - 4. Овој тип на вирус е исто така многу редок.

Епидемијата на ХИВ на глобално ниво се фокусира на формата ХИВ-1. Што се однесува до ХИВ-2, нејзината распространетост е релевантна за Западна Африка, а ХИВ-3, како и ХИВ-4, не прифаќа значително учество на епидемијата. Според тоа, упатувањето на ХИВ воопшто се сведува на специфичен тип на инфекција, односно на ХИВ-1.

Покрај тоа, постои клиничка класификација на ХИВ според специфични фази: фазата на инкубација и фазата на примарни манифестации, латентната фаза и фазата на развој на секундарни манифестации, како и терминалната фаза. Примарните манифестации во оваа класификација може да се карактеризираат со отсуство на симптоми, како примарна инфекција сама по себе, вклучувајќи ги и можните комбинации со секундарни болести. За четвртата од наведените фази, поделбата за одредени периоди во форма на 4A, 4B и 4B е релевантна. За периоди, карактеристично е да се помине низ фазата на прогресија, како и преку фазата на ремисија, а разликата во овие фази е дали во нив се користи антивирусна терапија или е отсутен. Всушност, врз основа на горенаведената класификација, главните симптоми на ХИВ инфекцијата се одредуваат за секој специфичен период.

ХИВ инфекција: симптоми

Симптоматологијата, како што е наведено погоре, е определена за ХИВ инфекција за секој специфичен период, односно во согласност со конкретната фаза, ние ќе го разгледаме секој од нив.

 • Фаза на инкубација

Времетраењето на оваа фаза може да биде од три недели до три месеци, во некои ретки случаи, продолжувањето на овој период може да достигне една година. Овој период се карактеризира со репродуктивна активност на дел од вирусот, и во тоа време нема имунолошки одговор. Завршувањето на периодот на инкубација на ХИВ инфекцијата е означено или од клиника која ја карактеризира акутна ХИВ инфекција или појава на антитела насочени против ХИВ во крвта на пациентот. Како дел од оваа фаза, откривањето на честички на ДНК на вирус или неговите антигени во серумот служи како основа за дијагностицирање на ХИВ инфекцијата.

 • Примарни манифестации

За оваа фаза, карактеристика е манифестацијата на реакција од страна на организмот како одговор на активната вирусна репликација која се случува во врска со клиниката која се јавува во однос на позадината на имуниот одговор и акутната инфекција. Имунолошкиот одговор се состои особено во развојот на специфичен тип на антитела. Текот на оваа фаза може да продолжи без симптоми, додека единствениот знак кој може да укаже на развој на инфекција е позитивен резултат во серолошката дијагноза во однос на присуството на антитела кон вирусот.

Манифестациите што ја карактеризираат втората фаза се манифестираат во форма на акутна ХИВ инфекција. Всушност, почетокот е акутен тука и се забележува по редослед на повеќе од половина од пациентите (до 90%) 3 месеци по инфекцијата, а на почеток на манифестации често се претпоставува активирање на формирањето на ХИВ антитела. Текот на акутна инфекција, со исклучок на секундарните патологии во него, може да биде многу различен. Така, може да се развие треска, дијареа, фарингитис, разни видови и специфични карактеристики на осипот, концентрирани во областа на видливите мукозни мембрани и кожа, линеален синдром, полилимфаденитис.

Акутна ХИВ инфекција кај околу 15% од пациентите се карактеризира со придржување кон нејзиниот тек на секундарна болест, која, пак, е поврзана со намален имунитет во оваа состојба. Особено, меѓу овие болести често се забележува херпес, ангина и пневмонија, габични инфекции итн.

Времетраењето на оваа фаза може да биде од редот на неколку дена, меѓутоа, не се исклучува и курсот во рок од неколку месеци (просечните показатели се ориентирани до 3 недели). Веќе по оваа болест, по правило, преминува во следната, латентна фаза на курсот.

 • Латентна етапа

Текот на оваа фаза е придружен со постепено зголемување на состојбата на имунодефициенција. Компензација на смртта на имуните клетки во овој случај се јавува со нивното интензивно производство. Дијагнозата на ХИВ во овој период е можна, повторно, поради серолошките реакции, во кои антителата се детектираат во крвта против ХИВ инфекцијата која влијае. Во однос на клиничките знаци, тие можат да се манифестираат во зголемувањето на неколку лимфни јазли во различни групи кои не се поврзани едни со други (со исклучок на ингвиналот). Во лимфните јазли нема промени во различен тип, освен нивното зголемување (т.е. нема болка и никакви други карактеристични промени во областа на околните ткива). Времетраењето на латентната фаза може да биде околу 2-3 години, иако варијантите на неговиот курс во рок од 20 години и подолго не се исклучени (просечните показатели обично се намалуваат до бројки до 7 години).

 • Пристапување на секундарни болести

Во овој случај, се придружуваат коморбидните заболувања од разни корени (протозоални, габични, бактериски). Како резултат на изразена состојба која ја карактеризира имунодефициенцијата, може да се развијат малигни тумори. Врз основа на севкупната сериозност на придружните болести, текот на оваа фаза може да продолжи во согласност со следните опции:

- 4A. Вистинската губење на тежината не е премногу изразена (во рамките на 10%), постојат лезии на мукозните мембрани и кожата. Намалени перформанси.

- 4B. Губењето на телесната тежина надминува 10% од вообичаените индикатори за телесната тежина на пациентот, температурниот одговор е долготраен. Можноста за долгорочна дијареа не е исклучена, и без присуство на органски причини за појава, покрај тоа, туберкулозата може да се развие. Болестите од инфективни болести се повторуваат, последователно напредувајќи значително. Кај пациенти со овој период, откриена е влакната леукоплакија, Капошиев сарком.

- 4B. Оваа состојба се карактеризира со општа кахексија (состојба во која пациентите постигнуваат длабока исцрпеност со истовремено изречена слабост), придружните секундарни болести се јавуваат во нивната генерализирана форма (т.е. во најтешка форма на манифестација). Покрај тоа, постои кандидијаза на респираторниот тракт и езофагус, пневмонија (пневмоцистис), туберкулоза (екстрапулмонални форми на тоа), изречени невролошки нарушувања.

За горенаведените супстади на болеста, карактеристичен е транзиција од прогресивен курс до ремисија, што пак, во нивните карактеристики се утврдува со тоа дали е присутна истовремена антиретровирусна терапија.

 • Терминална фаза

Секундарните болести во оваа фаза, стекнати за време на ХИВ инфекцијата, стануваат неповратни во нивниот сопствен тек, поради особеностите на состојбата на имунитетот и организмот како целина. Методите на терапија кои се применуваат за нив губат ефикасност, па затоа по неколку месеци се случува смртоносен исход.

Треба да се забележи дека ХИВ инфекцијата во текот на курсот е исклучително разновидна, а горенаведените верзии на етапите можат да бидат условни или дури и целосно исклучени од сликата на болеста. Покрај тоа, симптомите на ХИВ во која било од овие фази во овие опции може да бидат отсутни или да се манифестираат поинаку.

ХИВ инфекција кај деца: симптоми и карактеристики

Повеќето клинички манифестации на ХИВ инфекција кај децата се сведуваат на одложен развој на физичко и психомоторно ниво.
Децата почесто од возрасните се соочуваат со развој на рекурентни форми на бактериски инфекции, со енцефалопатија и хиперплазија на пулмоналните лимфни јазли. Често се дијагностицира тромбоцитопенија, чиишто клинички манифестации се состојат во развој на хеморагичен синдром, поради што карактеристиките често се фатални. Во чести случаи, исто така, се развива анемија .

Што се однесува до ХИВ инфекцијата кај децата со ХИВ инфицирани мајки, постои значително побрза прогресија на својот тек. Ако детето стане инфицирано на возраст од една година, тогаш развојот на болеста главно се јавува со помалку забрзано темпо.

Дијагностицирање

Со оглед на фактот дека текот на болеста се карактеризира со времетраење на отсуството на сериозни симптоми, дијагнозата може да се направи само врз основа на лабораториски тестови, кои се сведуваат на откривање на антитела на ХИВ во крвта или веднаш по откривање на вирусот. Акутната фаза претежно не го определува присуството на антитела, но по три месеци од моментот на инфекција, во 95% од случаите се јавува нивна детекција. По 6 месеци, антителата се откриваат во редот во 5% од случаите, во подоцнежните периоди - во редот на 0,5-1%.

На сцената на СИДА, се забележува значително намалување на бројот на антитела во крвта. Во првата недела од моментот на инфекција, отсуството на можност за откривање на антитела кон ХИВ се дефинира како период на "серонегативен прозорец". Поради оваа причина, дури и негативните резултати од ХИВ-тестот не се веродостојни докази за отсуство на инфекција и, според тоа, не даваат причина да се исклучи можноста за инфекција на други лица. Помимо исследования крови также может быть назначен ПЦР-соскоб – достаточно эффективный метод, за счет которого определяется возможность обнаружения частиц РНК, принадлежащих вирусу.

Третман

Терапевтических методов, за счет реализации которых можно было бы в полной мере устранить из организма ВИЧ-инфекцию, на сегодняшний день не существует. Учитывая это, основу таких методов представляет постоянный контроль над собственным иммунным статусом при одновременной профилактике вторичных инфекций (с их лечением при появлении), а также при контроле над формированием новообразований. Достаточно часто ВИЧ-инфицируемым пациентам необходима психологическая помощь, а также соответствующая социальная адаптация.

Учитывая значительную степень распространения и высокий уровень социальной значимости в рамках государственных масштабов и масштабов мировых, оказывается поддержка наряду с реабилитацией для больных. Обеспечивается доступ к ряду социальных программ, на основании которых больные получают медицинскую помощь, за счет которой в некоторой степени облегчается состояние пациентов, улучшается уровень качества их жизни.

Преимущественно лечение является этиотропным и подразумевает под собой назначение таких препаратов, за счет которых обеспечивается снижение репродуктивных возможностей вируса. В частности к ним относятся следующие препараты:

 • нуклеозидные ингибиторы транскриптазы (иначе – НИОТ), соответствующие различным группам: зиаген, видекс, зерит, препараты комбинированного типа (комбивир, тризивир);
 • нуклеотидные ингибиторы обратной транскриптазы (иначе – НтИОТ): стокрин, вирамун;
 • ингибиторы слияния;
 • ингибиторы протеазы.

Важным моментом при принятии решения относительно начала противовирусной терапии является учет такого фактора, как длительность приема таких препаратов, причем применяться они могут практически пожизненно. Успешный результат такой терапии обеспечивается исключительно лишь строгим соблюдением больными рекомендаций относительно приема (регулярность, дозировка, диета, режим). Что касается вторичных заболеваний, присоединяемых к ВИЧ-инфекции, то их лечение производится в комплексе с учетом правил, направленных на возбудителя, спровоцировавшего конкретное заболевание, соответственно, применяются противовирусные, противогрибковые и антибактериальные препараты.

При ВИЧ-инфекции исключается применение иммуностимулирующей терапии, потому как она лишь способствует прогрессированию ВИЧ. Назначаемые в таких случаях цитостатики при злокачественных новообразованиях приводят к угнетению иммунитета.

В лечении ВИЧ-инфицированных больных применяются препараты общеукрепляющего действия, а также средства, обеспечивающие поддержку организма (БАДы, витамины), помимо этого применяются методики, ориентированные на профилактику развития вторичных заболеваний.

Если речь идет о лечении ВИЧ у больных, страдающих наркоманией, то в этом случае рекомендовано лечение в условиях соответствующего типа диспансеров. Также, учитывая серьезный психологический дискомфорт на фоне актуального состояния, пациентам нередко требуется дополнительная психологическая адаптация.

При подозрении на актуальность диагноза ВИЧ необходимо посетить инфекциониста.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас ВИЧ-инфекция и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач инфекционист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Туляремия (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
СПИД (совпадающих симптомов: 5 из 12)

СПИД – опасный недуг, развитие которого провоцирует ВИЧ (вирус иммунодефицита человека). До сегодняшнего дня учёным ещё не удалось создать фармацевтическое средство, которое могло бы победить этого «убийцу». Именно по этой причине главным методом борьбы с ВИЧ является эффективная его профилактика. Впервые учёные стали говорить о СПИДе в 1980-х годах. Но на самом деле ВИЧ начал поражать людей из Западной Африки ещё в тридцатых годах. Сейчас же этот недуг стал современной «чумой», так как им заражается всё больше людей. Последствия СПИДа зачастую плачевны (летальный исход).

...
Лямблиоз (совпадающих симптомов: 4 из 12)

Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Исто така се случува носителите на паразити да не се разболат, но тие слободно ги инфицираат луѓето околу нив, бидејќи во овој случај нивното тело делува како прилично удобен и безбеден контејнер за Giardia.

...
Болезнь Крона (совпадающих симптомов: 4 из 12)

Кронова болест е болест која се карактеризира со појава на грануломатозен воспалителен процес, како резултат на протокот на кој еден или друг интестинален дел може подоцна да биде засегнат. Кроновата болест, симптомите на кои ја разгледуваме во денешната статија, со оваа варијанта на курсот главно влијае на тенкото црево (нејзиниот краен дел). Кронова болест може да се развие кај било која личност, дури и потполно здрава, и без оглед на возраста и полот.

...
Сахарный диабет (совпадающих симптомов: 4 из 12)

Дијабетес мелитус е хронична болест во која влијае врз работата на ендокриниот систем. Дијабетес мелитус, чии симптоми се базираат на продолжено зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и на процесите кои ја придружуваат изменетата состојба на метаболизмот, се развива особено поради недостаток на инсулин, како хормон произведен од панкреасот, кој ја регулира процесирањето на гликозата во телесните ткива во телото и во неговите клетки.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .