Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аспергилоза: Симптоми и третман

Аспергилоза - главните симптоми:

Аспергилозата е габична болест, која е предизвикана од патолошкото влијание на габите на мувлата Аспергилус. Оваа патологија нема ограничувања за половата и возрасната група, зошто дури и може да се дијагностицира кај дете.

Постојат неколку варијанти на оваа болест, од кои секоја има свои карактеристични симптоми. Хемоптиза, тежок пруритус во областа на ушниот канал, формирање на еритем и промена на тонот на кожата може да се сметаат за главни клинички манифестации.

Во утврдувањето на точната дијагноза се потребни голем број лабораториски и инструментални испитувања на пациентот. Тактиката на третман на аспергилоза целосно зависи од видот на текот на болеста.

Етиологија

Причините за болеста се Аспергилус габични муви, кои во случаи на пенетрација во телото може да бидат извор на широк спектар на површни или длабоки промени во органите или системите. Тоа е поради тоа што лекарите од различни области на медицината учествуваат во третманот на оваа болест.

Распространетото ширење на таквата болест се должи на фактот што Aspergillus може да трае долго време и при високи температури - над педесет степени, и при продолжено замрзнување. Габите од оваа група се вообичаени насекаде. Може да се разгледаат најсоодветните услови за зголемување на бројот на патогени:

 • вентилација и туш системи;
 • климатизери и навлажнувачи;
 • антиквитети и книги;
 • влажни ѕидови и тавани;
 • храна, предмет на нивно долгорочно складирање;
 • затворен растенија.

Често инфекцијата се јавува со вдишување - кога едно лице вдишува честички од прав што го содржат мицелиумот од габата. Главните ризични групи се:

 • земјоделски работници;
 • вработени во претпријатија ангажирани во преработка на хартија или ткаенини;
 • работници на фабрики за производство на алкохол, пиво и конзервирана риба;
 • мелници;
 • оние луѓе чии активности се поврзани со одгледување на гулаби.

Појавата на габичниот процес придонесува за инфекција на пациентот при спроведување на инвазивни дијагностички процедури, како што се бронхоскопија или ендоскопска биопсија. Во исто време се развива и инвазивна пулмонална аспергилоза.

Лекарите не ја исклучуваат контактната патека на продирањето на патогенот во телото преку контакт со погодената кожа или мукозните мембрани. Покрај тоа, постои веројатност за прехранбена инфекција - кога јадеме храна инфицирана со такви габи.

Друга причина за аспергилоза може да се смета како самоинфекција - со активирање на патолошки патоген кој може да живее на кожата или мукозната мембрана на човечкиот респираторен тракт. Во овој случај појавата на таква болест е предизвикана од намалување на отпорноста на имунолошкиот систем.

Главните фактори на ризик за формирање на таква болест може да се земат предвид:

 • имунитет на секоја природа;
 • хронична болест на органите на респираторниот систем или ENT органите - многу често развојот на процесот на болеста кај отитис медиа ;
 • продолжена употреба на одредени лекови, особено антибактериски супстанции, кортикостероиди и цитотоксични лекови;
 • долгорочна терапија со зрачење;
 • трансплантацијата на трансплантација на коскена срцевина од донор често доведува до развој на болеста;
 • ниско ниво на неутрофили во крвта.

Покрај тоа, дури и целосно здрава личност која вдишува голема количина спорови на аспергил може да развие пулмонална аспергилоза - ова е најчестата форма на болеста.

Класификација

Во областа на медицината постојат неколку форми на пулмонална аспергилоза:

 • аспергилен бронхитис;
 • аспергилусна пневмонија;
 • алергиска бронхопулмонална аспергилоза - се дијагностицира исклучиво кај оние луѓе кои страдаат од болести како што се бронхијална астма или цистична фиброза. Со такви заболувања, респираторниот тракт на една личност е колонизиран од патогени. Поради непознати фактори, таквата колонизација предизвикува производство на антитела, што, пак, доведува до чести егзацербации на бронхијална астма;
 • пулмонален аспергилом - е форма на аспергилоза слична на тумор. Со оваа болест, во овој орган се формира празнина, која е полна со габични маси. За разлика од другите форми на прогресија на болеста, овој тип има хроничен тек.

Исто така познати се некои од најретки видови на аспергилоза:

 • кожа;
 • око слузокожа;
 • гениталиите;
 • Дигестивниот тракт;
 • коскениот систем;
 • септички или генерализиран.

Во повеќето случаи се јавува алергиска бронхопулмонална форма на аспергилоза.

Во зависност од патеката во телото на патогенот, се разликуваат следниве видови аспергилоза:

 • ендогени - автоимуни;
 • егзогени - режим на пренос во воздух или прехранбен;
 • трансплацентар;
 • нозокомијални.

Симптоматологија

Манифестацијата на клинички знаци малку ќе се разликува во зависност од видот на текот на болеста.

Во моментов, најпроучуваниот тип на болест е алергична бронхопулмонална аспергилоза, која има симптоми:

 • тешка кашлица со голема количина на сивкав спутум;
 • хемоптиза;
 • значително губење на тежината;
 • општа слабост и намалени перформанси;
 • појава на болка во градите;
 • треска;
 • недостаток на здив;
 • треска;
 • непријатен мирис од устата - околината го карактеризира како чувство на мирис на мувла;
 • астма напади.

Аспергилозата на горниот респираторен тракт често се маскира со широк спектар на болести, на пример, отитис медиа , отитис медиа , ринитис или синузитис , тонзилитис или фарингитис . Во патологијата на ваква разновидност, се изразуваат следниве клинички карактеристики:

 • тешка десквамација и чешање на надворешниот аудитивен канал;
 • Аспергилоза на ушниот канал
 • пополнување на премин со маси кои имаат сивкава боја и лабава конзистентност. Тие ги содржат низите или спорите на патогенот;
 • остра болка во ушите - таков знак укажува на вклучување во процесот на болеста на тапанчето.

Окуларната аспергилоза многу често се јавува во форма на разни офталмолошки заболувања:

Симптоми на аспергилоза на кожата:

 • значајна црвенило на кожата - главен симптом на воспалителниот процес;
 • формирање на скали кафеава нијанса;
 • благ пруритус;
 • распаѓање, промена на бојата и деформација на ноктите.
Назална аспергилоза

Аспергилозата на гастроинтестиналниот тракт често се случува под маската на такви болести како гастритис од ерозивна форма или ентероколитис . За овој тип на болест, следните манифестации ќе бидат типични:

 • напади на гадење кои завршуваат со gagging;
 • прекршување на столчето - изразено во форма на изобилна дијареа;
 • мирисот на мувла од устата.

Во зависност од тоа кои симптоми ќе преовладуваат во клиничката слика на болеста, треба да побарате квалификувана помош од релевантни лекари, на пример, гастроентеролог, офталмолог, пулмолог, итн.

Дијагностика

Аспергилозата кај деца и возрасни бара темелна и сеопфатна дијагноза, што е првенствено неопходно за да се идентификува видот и тежината на болеста.

Првиот чекор во утврдувањето на точната дијагноза е оној што лекарот му се обратил на лицето, врз основа на преовладувачкиот симптом. Лекарот мора:

 • да се спроведе детален преглед на пациентот - да се одреди првиот пат на изгледот и степенот на интензитет на изразување на симптоми. Ова ќе му овозможи на лекарот да ја утврди сериозноста на болеста;
 • да ја прочитате историјата на предметот и историјата на животот на пациентот - ова може да укаже на некои етиолошки фактори;
 • врши темелно физичко испитување кое, во зависност од ситуацијата, може да вклучи офталмолошко испитување на очите, палпација на предниот ѕид на абдоминалната празнина, испитување на состојбата на кожата и ноктите и слушање на белите дробови користејќи форендоскоп.

Лабораториските тестови, исто така, ќе варираат во зависност од природата на инфекцијата. Во повеќето случаи, тие вклучуваат:

 • комплетна крвна слика - може да укаже на појава на алергиски или воспалителен процес;
 • анализа на кашлица на спутум - да се детектираат честички од аспергилус;
 • крвна биохемија;
 • стружење на кожата или ноктите;
 • проучување на исцедок од назалните синуси или надворешниот аудитивен канал;
 • микроскопско испитување на измет;
 • отпечаток од површината на рожницата;
 • PCR.

Инструменталната дијагноза на аспергилоза вклучува спроведување на:

 • бронхоскопија;
 • спирометрија;
 • градна радиографија;
 • биопсија;
 • КТ
Бронхоскопија

Ваквите настани ќе помогнат не само да се направи точна дијагноза, туку и да се спроведе диференцијална дијагноза на оваа болест. Бронхопулмоналната аспергилоза мора да се разликува од:

Аспергилозата на кожата и ноктите се разликува со патологии како што се:

Третман

Прво, по потврдувањето на дијагнозата, ќе биде потребна антифунгална терапија. Лековите за елиминација на патогенот може да се препишат како:

 • вдишување;
 • интравенска инјекција;
 • директно навнатре;
 • лосиони и локален третман - со пораз на кожата, ноктите или мукозните мембрани.

Антифунгалната терапија може да трае од четири недели до три месеци.

Покрај тоа, неопходно е да се земат лекови со цел да се елиминираат придружните симптоми и да се зајакне имунолошкиот систем.

Третманот на аспергилоза на белите дробови или генерализирана форма на болеста вклучува спроведување на хируршка операција неопходна за ексцизија на засегнатиот орган.

Компликации

Бидејќи таквата патологија може да влијае на голем број на внатрешни органи и системи, игнорирањето на симптомите и одложената терапија може да доведе до развој на тешки компликации. Тие вклучуваат:

Превенција

За превентивни мерки кои можат да ја намалат веројатноста за слична болест, треба да вклучуваат:

 • усогласеност со сите правила за безбедност при работа во производството;
 • подобрување на санитарните и хигиенските услови во земјоделските фабрики;
 • носење лична заштитна опрема за време на работа;
 • подобрување на вентилацијата на влажните соби;
 • ограничување на контакт со заразено лице;
 • зајакнување на имунолошкиот систем, особено кај детето;
 • елиминирање на контакт со мувла;
 • навремено лекување на болести кои влијаат на респираторниот тракт и органите на ЕНТ;
 • редовни лекарски прегледи.

Најповолна прогноза има аспергилоза на кожата, ноктите и мукозните мембрани. Смртноста од алергиска бронхопулмонална аспергилоза е околу 30%, а од белодробни форми - 50%. Најсреќниот исход е септичка форма на слична болест.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аспергилоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , гастроентеролог , окулист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Парагонимијаза (појавување симптоми: 8 од 20)

Парагонимијаза - болест која се манифестира како лезија на респираторниот систем. Причинителот на патолошкиот процес е паразитски организам - белодробни флукови Paragonimus westermani. Обично е локализиран во областа на белите дробови. Ретко, но сепак, може да се пресели во мозокот и другите внатрешни органи. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...
Уртикарија (појавување симптоми: 7 од 20)

Уртикарија е една од најчестите болести кај кои се одмора алергијата. Општо земено, терминот уртикарија се однесува на одреден број на специфични болести кои се карактеризираат со различна природа на појавата, но се манифестираат на ист начин. Уртикарија, чии симптоми се манифестираат во форма на мешавина на кожата и мукозните мембрани слични на изгореници, кои се добиваат кога се изложени на кожата на копривата, поради што е така наречена.

...
Фасциолијаза (појавување на симптоми: 7 од 20)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, лекарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Хемосидероза (појавување симптоми: 7 од 20)

Хемосидерозата е болест што спаѓа во категоријата пигментални дистрофии, а исто така се карактеризира со акумулација во ткивата на голема количина на хемосидерин, што е пигмент кој содржи железо. Механизмот на развој на болеста и понатаму не е целосно познат, но експертите од областа на дерматологијата откриле дека причините за формирањето може да се разликуваат во зависност од формата на појавата на таквото нарушување.

...
Сонце дерматитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Соларниот дерматит - е прилично ретко нарушување кое се развива не толку поради интензивното влијание на сончевите зраци, како и позадината на индивидуалниот одговор на организмот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .