Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Легионерска болест: симптоми и третман

Легионерска болест - главните симптоми:

Легионерската болест или легионелозата е бактериска инфекција која најчесто се манифестира како тешка форма на пневмонија. Типичен израз на болеста е интоксикација и нарушено функционирање на централниот нервен систем и бубрезите. Понекогаш, за време на болеста, се јавуваат респираторни и уринарни системи.

Легионерската болест е многу опасна болест, па кога ќе се појави, веднаш треба да се консултирате со доктор. Оваа болест се пренесува преку капки во воздухот, воздушна прашина или почва. Легионелозата најчесто се манифестира во летни и есенски сезони.

Етиологија

Главниот предизвикувач на оваа болест е опасната бактерија наречена - Legionella. Ова е грам-негативна, аеробна, подвижна бактерија која има повеќе од 40 сорти. Од овие видови, 22 доведе до оваа болест.

Најчеста причина за легионелоза е Legionella pneumophila. Оваа бактерија е многу стабилна во животната средина.

Чести локации на инфекција со легионела:

 • слатководни резервоари;
 • почва;
 • разни резервоари за вода;
 • водоснабдување;
 • објекти за банеолошки процедури.

Бактерии, исто така, може да се најдат во техничка опрема, на пример, во клима уреди и тушеви. Бидејќи, во такви уреди има многу влага, придонесува за ширење на бактерии и формирање на колонии.

Бидејќи болеста може да се пренесе преку почвата, инфекцијата е можна за време на земјените работи.

Понекогаш, легионела пневмонија може да се појави по такви медицински постапки:

 • джакузи;
 • балнеотерапија;
 • интубација;
 • терапија со ултразвучни дезинтегратори.

Често повеќе подложни на оваа заразна болест, луѓето:

 • алкохоличари;
 • пушачи;
 • заразени со СИДА ;
 • корисници на дрога.

Класификација

Легионела болест има неколку клинички форми:

 • пневмонија (сериозна болест што е тешко да се лекува);
 • Понтијачна треска;
 • Fort Bragg болест;
 • акутна фебрилна болест со ексантема.

Исто така, оваа болест има субклинички и генерализирани форми. Тие се манифестираат ретко, но можат да предизвикаат сериозни компликации.

Симптоматологија

Симптоматологијата на легионелозата зависи од нејзината форма. Општо земено, клиничарите ги идентификуваат следните знаци на развој на овој инфективен процес:

 • појава на пролонгирана дијареа;
 • абдоминална болка;
 • болка во мускулите и зглобовите;
 • тешки главоболки;
 • губење на апетитот;
 • се појавува слабост;
 • температурата се зголемува на 39-40 ° С;
 • се појавува жолтилото на кожата;
 • зголемено потење.

Често, за време на болеста на легионерите се појавуваат знаци на тешка интоксикација .

Како што напредува болеста, може да настанат компликации, поради што симптомите се манифестираат на следниов начин:

 • летаргија;
 • несвестица;
 • глупости;
 • халуцинации.

Понекогаш може да се забележи парализа на очните мускули и тешкотии при изговорот. Со текот на времето, пациентот има кашлица која може да биде со крвав спутум.

За акутна фебрилна болест со егзантем, карактеристични се следните манифестации:

 • температурата е околу 40 ° C;
 • треска;
 • продолжена главоболка;
 • несоница;
 • вртоглавица.

Најретката форма на легионелоза е акутна фебрилна болест со егзантем. Често се развива во форма на бронхитис .

Развојот на клиничката слика за секоја форма на болеста може да трае од два до десет дена.

Дијагностика

За да се дијагностицира и лекува оваа болест, треба да поминете низ неколку лекари. Во првата фаза на болеста, обично се сврти кон терапевтот. Ако имате кашлица и треска, треба да контактирате со пулмолог. Важно е да се консултирате со лекар специјалист за инфективни болести, бидејќи причината за оваа болест е инфекцијата. Со цел да се идентификува присуството на лезии, треба да се поврзеш со овие специјалисти:

 • невролог;
 • кардиолог;
 • гастроентеролог;
 • офталмолог.

Навремената дијагноза е многу важна, бидејќи може да го спречи развојот на компликации.

Обично, се дава сеопфатна дијагноза, која се состои од проучување на клинички и анамнестички податоци. За дијагноза на легионерска болест, пропишува вакви лабораториски тестови и студии:

 • радиографија на белите дробови;
 • бактериолошки крвни тестови;
 • слушни звуци во белите дробови;
 • бронхоскопија;
 • микробиолошки испитувања на спутум и плеврална течност;
 • општ и биохемиски тест на крв;
 • цитолошки преглед;
 • ензимска имуноанализа;
 • анализа на имунофлуоресценција;
 • полимераза верижна реакција.

Исто така, за да се направи точна и точна дијагноза, неопходно е да се открие:

 • присуството на оптоварена преморбидна заднина;
 • полиоргански лезии;
 • сезонска болест.

Многу е важно да се знае на кој начин или како резултат на инфекцијата е направена.

За да се изолира патогенскиот антиген, се изведува полимеразна верижна реакција. За време на ПЦР, се испитува материјал од делови од кожата на респираторниот тракт.

Третман

Легионерската болест бара итна хоспитализација и клинички активности, бидејќи постои ризик од сериозни компликации, а не исклучок и смртоносен исход.

Пред сè, се спроведува терапија, чија цел е елиминирање на етиолошките фактори. Процедури се спроведуваат и со цел да се елиминира интоксикацијата, борбата против срцевата , респираторната и бубрежната инсуфициенција .

Следните лекови се препишани на пациентот:

 • капки од нос;
 • дрога намалување на лекови;
 • мултивитамини;
 • антиинфламаторни лекови.
Лекови пропишани за легионерска болест

Важно за третманот на оваа болест е терапијата со детоксикација. Режимот, дозата и времетраењето на лекот што го пропишува исклучиво лекарот кој го посетува.

За да се елиминираат нарушувањата на водата и електролитите, на пациентите може да им се дадат следниве решенија:

 • раствор на натриум хлорид;
 • плазма замени;
 • гликозен раствор.

Доколку е потребно, лекарите вршат корекција на респираторната инсуфициенција. За корекција се користат муколитички и кашлави.

Неопходно се вршеше терапија со кислород или вештачка вентилација. Таквите мерки се насочени кон елиминирање на повредите на размената на гас. Во случај на заразен токсичен шок , треба да контактирате со доктор за реанимација.

Можни компликации

Легионерската болест е многу сериозна болест која повлекува многу компликации. Оваа болест може да предизвика појава на срцева, бубрежна и пулмонална инсуфициенција. Понекогаш може да се појави хеморагичен синдром . Покрај тоа, може да се развијат и такви патолошки процеси:

Превенција

Превенцијата на легионелоза е во следните активности:

 • избегнување на правливи места, валкани водни тела;
 • не можете да пливате во вода за време на цветниот период на вода;
 • треба да се спроведат навремени санитарни процедури за климатските технологии.

Ако некое лице веќе ја имало оваа болест, треба редовно да подлежи на лекарски преглед и генерално да го следи вашето здравје.

Прогноза

Во ретки случаи, по страдањето на легионери, центрите на фиброза можат да останат во белите дробови.

Ако не се изврши навремено лекување, болеста може да биде фатална.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Легионерска болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: општ лекар , специјалист за заразни болести , пулмолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 11 од 20)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Воспаление на белите дробови (појавување симптоми: 9 од 20)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Лептоспироза (појавување симптоми: 9 од 20)

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...
Такајазу болест (појавување симптоми: 9 од 20)

Такајасу-овата болест е хронична автоимуна патологија која влијае на аортата и нејзините главни гранки. Се карактеризира со губење на пулсот во рацете и формирање на прстенести крвни садови на мрежницата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .