Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Херпес зостер: Симптоми и третман

Херпес се главни симптоми:

Херпес зостер, кој исто така е дефиниран како херпес зостер или херпес зостер, е болест во која кожата е погодена, а лезијата има поизразен и масивен карактер на манифестација отколку традиционалната варијанта во форма на уснички херпес. Херпес зори, симптоми кои можат да се појават кај мажите и жените, е особено честа кај луѓето над педесет, иако ова не ја исклучува можноста за појава кај младите луѓе.

Општ опис

Херпес зоната е спорадична и се манифестира поради активирање на вирусот варичела-зостер кај лице, кое е латентно (што е привремено скриено) во неговото тело. Со овој тип на херпес, задните корени на 'рбетниот мозок и интервертебралните ганглии се предмет на воспаление, кое исто така е придружено со симптоми како што се општа интоксикација, треска и специфичен тип на егзантем, формирани по текот на сензорни нерви вклучени во овој процес.

Врз основа на горенаведените карактеристики, забележуваме дека се појавуваат ќерамиди кај оние лица кои претходно имале пилешки покрс. Причинителот на двете болести е единствен вирус, Herpesviridae. Вреди да се одбележи дека е нестабилна во поглед на изложеноста на еколошките услови и затоа брзо умира како резултат на греење, употреба на средства за дезинфекција и ултравиолетови зраци во неговата адреса. Во меѓувреме, исто така, има способност да ја задржи својата долгорочна одржливост во услови на ниска температура, издржувајќи го, исто така, повтореното замрзнување.

Многу често, херпес зостер се појавува кај пациенти изложени на различни видови на ефекти кои влијаат на имунолошкиот систем. Тие вклучуваат леукемија, неоплазми, процедури за хемотерапија, долготрајна употреба на имуносупресиви и кортикостероиди.

Особено, развојот на оваа инфекција често се забележува кај луѓе со ХИВ. Што се однесува до постарите лица кои се најчувствителни на ќерамиди, тука, како и во претходно наведените услови, исто така е важно намалување на имунитетот, што делува како најсоодветна основа за болеста.

Со ќерамиди, како што веќе бевме забележано, вирусот на мали сипаници се активира во латентна форма, а вирусот може да трае со децении, соодветно, без да покаже какви било знаци на никакви симптоми. Вреди да се забележи дека вегетативната ганглија, исто така, може да биде вклучена во воспалителниот процес од страна на вирусот, и може да се развие менингоенцефалитис. Покрај тоа, внатрешните органи, исто така, можат да бидат засегнати.

Херпес зостер: принципи на развој на болести

Херпес зостер: главни форми на болеста

Клиничките форми на ќерамиди можат да бидат како што следува:

 • форма на ганглионскин;
 • облици за очи и уши;
 • некротична форма (гангренозна);
 • форма на ќерамиди кога ќе ги поразат вегетативните ганглии;
 • форма на менингоенцефалитична форма;
 • дисеминирана форма;
 • абортивна форма.

Сите овие форми на ќерамиди и симптомите својствени за нивниот тек, сметаме дека е малку помал, но прво размислете за главниот тип на текот на оваа болест.

Херпес зостер: Симптоми

Времетраењето на периодот на инкубација, дефиниран за дадената болест, е периодот од моментот кога пациентот ја префрлил примарната инфекција до моментот на активирање, што, пак, може да трае многу години.

Првичниот период на текот на херпес зостер се карактеризира со присуство на т.н. продромални знаци, кои се манифестираат во форма на главоболка и општа слабост, температурата се зголемува до субфебрилни параметри (до 38 степени), појава на диспептични нарушувања (т.е. дигестивни нарушувања).

Паралелно со овие манифестации, исто така има и чувство на печење, болка и чешање во комбинација со изразено пецкање и парестезија (вкочанетост), концентрирани по должината на периферните нервни стебла во подрачјето каде што ќе се појават исипот. Што се однесува до интензитетот на овие симптоми, тоа е во секој случај индивидуално.

Времетраењето на почетниот период на херпес зостер може да биде од 1 до 4 дена, додека кај возрасните се забележува почесто во споредба со неговиот изглед и се разбира кај децата.

Во огромното мнозинство на клинички случаи, херпес зостер започнува акутно. Ова подразбира зголемување на телесната температура до 39 степени, што е придружено со додавање на општи токсични реакции (во форма на треска, општа слабост и главоболка). Во исто време, зоната на иннервација на 'рбетниот ганглија (една или повеќе од нив) е покриена со карактеристични кожни исипи, чиј изглед е придружен и со одредени сензации (болка, вкочанетост итн.).

Првично се појави exanthema изгледа како ограничени точки на розова сенка, нивната големина е околу 2-5mm. Во меѓувреме, на денот на појавувањето или наредниот ден после тоа, везулите од мали димензии веќе се појавуваат наспроти нивната позадина, тесно групирани едни со други, содржат транспарентни содржини. Често изгледот на егзантем е проследен со болка и зголемување на лимфните јазли.

Локализацијата на егзантем се одредува врз основа на проекцијата на соодветниот сензорен нерв. Најчесто таквата лезија е еднострана, концентрирајќи се долж течението на меѓуребрените нерви, долж гранките на тригеминалниот нерв што се наоѓа на лицето, а исто така, што е забележано не толку често, по текот на нервите концентрирани во екстремитетите. Покрај тоа, некои случаи на болеста во пракса укажуваат на можноста за појава на кожни лезии на гениталиите.

Текот на ќерамидите може да биде придружен со формирање на нови точки, што се појавува во интервали во рок од неколку дена, и на нивна позадина се развиваат везикуларни формации. Неколку дена по почетокот на овие формации, се забележува бланкирање на еритематозната позадина, која служи како основа за локацијата на везикулите, содржината на везикулите станува облачно.

Подоцна почнуваат да се исушат постепено, што е придружено со формирање на кора, а тие, пак, до крајот на третата недела од текот на болеста почнуваат да паѓаат. Конечно, кожата на местото на нивната локација останува малку изразена пигментација.

Што се однесува до феноменот на покачена температура со ќерамиди, тој се задржува за неколку дена, а потоа се нормализира, остатокот од симптомите исто така исчезнуваат.

Вид на ексантема со ќерамиди

Херпес зостер: симптоми на главните форми

Најчестата форма на болеста која ја разгледуваме е форма слична на ганглион . Се карактеризира со акутен почеток во комбинација со треска и симптоми на интоксикација. Покрај тоа, постојат и остри болки во оние области каде што се појавуваат кожата на осип кои се релевантни за оваа болест. По околу четири дена (и во некои случаи околу 12), се појавува осипот. Концентрацијата на болка и ерупции се определува од областа на зафатените нерви (меѓусебните нерви се главно погодени), природата на овие манифестации кореспондира со името на самата болест - односно, во тој случај се заокружува.

Во некои отелотворувања, текот на болеста во оваа форма на болка станува едноставно неподносливо за пациентите, а нивното подобрување може да се случи дури и со мал ефект врз кожата (движење, ладење) или со лесен допир. На местото каде што подоцна се појавува везикуларен осип, првично се забележува инфилтрација на кожата и неговата хиперемија, односно абнормална инфилтрација на инфилтратот во кожата со неговото црвенило. Веќе по ова, на групиран начин, овде се формираат меурчиња со транспарентна, а потоа и облачно. Понатаму, текот на болеста се карактеризира со сушење на овие меурчиња и нивна трансформација во кора.

Исто така се случува дека болеста во оваа форма продолжува со симптоми на интоксикација и болка, но без појава на осип. Во меѓувреме, ако осипот се уште се појавува, тогаш му носи одредено олеснување на пациентот, бидејќи болката во оваа верзија е веќе помалку изразена.

Исто така, карактеристичните симптоми за секоја од нив се и симптомите на ушите и очите на ќерамидите.

Така, околната форма е придружена со лезија на тригеминалниот ганглион (кој исто така е дефиниран како газетен ганглион), како и локализација на лезии кои се релевантни за болеста долж текот на тригеминалниот нерв, односно на лицето, на носот и на очите.

Што се однесува до формата на увото, нејзиниот проток се карактеризира со вклучување на коленестото вратило во процесот, како и појава на лезии директно на ауриката, како и на кожата околу неа. Освен тоа, осипот може да се концентрира во областа на надворешниот аудитивен канал. Не ја исклучува можноста за развој на парализа на лицето. На појава на осип во оваа форма на болеста претходат симптоми карактеристични за треска и општа интоксикација.

Времетраењето на тригеминалната невралгија може да биде од неколку недели, а се карактеризира со општа манифестација на манифестации. Окуларната форма на ќерамиди, исто така, може да биде придружена со вирален кератитис, а иритисот и глаукомот се поретки.

Некротичната форма на ќерамиди (исто така гангренозна) обично се наоѓа кај изнемоштени пациенти. Се карактеризира со длабока лезија на кожата, како резултат на што остануваат лузните. Во овој случај, постои причина да се верува дека слоењето обезбедено од бактериска инфекција игра важна улога во спецификите на текот на оваа форма на болеста.

Ретко во практика се забележува менингоенцефалитична форма на ќерамиди. Се карактеризира со исклучително тежок курс, со летален исход кој се јавува во околу 60% од случаите. Почетокот е проследен со манифестација на симптоми на ганглиона-кожна форма, како по правило, регионот на меѓуребрените нерви е под влијание, и поретко, во регионот на цервикалниот регион. Следниот развој на болеста се карактеризира со додавање на менингоенцефалитични симптоми. Особено, ова ги вклучува следните манифестации:

 • атаксија (нарушување на координацијата во доброволните движења);
 • хемиплегија (апсолутна загуба на способност за вршење на доброволно движење на екстремитетите на едната страна од телото);
 • халуцинации;
 • менингеални симптоми - симптоми кои укажуваат на иритација на менингите (вкочанетост на мускулите на вратот, што го отежнува пасивно флексување на главата; Керниг синдром, во кој е невозможно да се направи целосна флексија на ногата на коленото, кога е свиткана под прав агол на коленото и колковите зглобови; нетолеранција на допир на кожата , звуци, силна светлина, реактивна болка при стегање на одредени области);
 • развој на кома.

Од појава на осип што е релевантен за болеста и до развој на последователна енцефалопатија, обично трае околу два дена до три недели.

Генерализирана форма. Во некои случаи, неколку дена по формирањето на јасно локализирана егзантем, може да се формираат единечни, а понекогаш и повеќе везикули, и тие можат да се појават на различни делови на кожата (не се исклучуваат мукозните мембрани). Таков курс, пак, може да биде погрешно дефиниран како сипаница поврзана со ќерамиди. Генерализираниот тек на болеста, како и недостатокот на резултати во третманот на херпес, по 2-3 недели ги определува основите за сугерирање на развојот на имунодефициенција кај пациент или неоплазми од малигнен карактер.

Што се однесува до абортусната форма, неговите главни карактеристики се брзиот исчезнувањето на осипот, како и отсуството на везикули во текот на болеста. Клиниката на манифестации на оваа форма на болеста трае околу неколку дена, ако зборуваме за нејзиниот акутен тек, тогаш периодот се зголемува на две или три недели, а ако се работи за продолжен тек - тогаш до еден месец или повеќе.

За која било форма која се разгледува во овој дел не се исклучува можноста за приложување на симптом, како што е поразот на вегетативната ганглија, што пак, ја одредува можноста за симптоми кои се невообичаени за херпес зостер (дијареа, запек, одложен мокрење, Хорнер-овиот синдром, разни вазомоторни нарушувања) .

Во однос на тежината на болеста, често се утврдува со врската со непосредната област на локализација на егзантемите. Значи, ако осипот се фокусира на назолабијалните, фронталните или супраорбиталните нерви, тогаш симптомите на ќерамидите во такви случаи се надополнети со невралгични болки, очни капаци, оток и црвенило на кожата, а во некои случаи влијае и на рожницата на окото.

Не би било излишно да се разгледа природата на болката во ќерамидите, која, како што веќе бевме забележано, е концентрирана во областа на последователното појавување на егзантеми. Значи, болката во овој случај е запалена и пароксизмална, нејзиното засилување е забележано во текот на ноќта, што често продолжува во врска со изразените емоционални манифестации. Во чести случаи се јавува локална парестезија (вкочанетост, трепење на кожата) и нарушувања на чувствителноста на кожата се чести.

Покрај тоа, не е исклучена можноста за појава на радикуларна пареза (што подразбира слабеење на доброволните движења) на окуломоторните и фацијалните нерви, стомачните мускули и екстремитетите, како и на сфинктерот на областа на мочниот меур.

Покрај овие карактеристики, херпес зостер може да се комбинира со серозен менингитис кој се развива против неговата позадина, додека вистинските воспалителни промени кои се јавуваат во цереброспиналната течност (во цереброспиналната течност) во ретки случаи се придружени со менингеални симптоми. Исклучително редок акутен тек на херпес се придружува со развој на енцефалитис и менингоенцефалитис.

Херпес зостер кај ХИВ инфекција или други имунодефицити е многу потежок. Во овие случаи, времетраењето на периодот пред појавата на осип се зголемува, до една недела, сушењето на кората, како една од фазите на текот на болеста, се јавува не порано од по три недели.

Најголем ризик од развивање на ќерамиди во прогресивна форма е релевантен за пациенти со дијагноза на лимфом или лимфогрануломатоза. Така, околу 40% од пациентите во овој случај се соочуваат со појава на осип што се шири по должината на површината на кожата низ телото. До 10% од пациентите заедно со дисеминирани (широко распространети) манифестации на лезии на кожата се соочуваат со развој на менингоенцефалитис, вирусна пневмонија, хепатитис и други компликации од тежок тип.

По првата епизода на појава на ќерамиди, обично се јавува постојана ремисија. Што се однесува до повторната појава на оваа болест, таа е исклучително ретка (околу неколку проценти). Во најголем дел од случаите, закрепнувањето на пациентите се јавува без резидуални манифестации на болеста, иако болката во областа на фактичката лезија може да трае долго време (од неколку месеци до неколку години).

Дијагностицирање

Често клиниката на симптоматски манифестации е основа за воспоставување на соодветна дијагноза. Почетниот период на болеста честопати е придружен со погрешна дијагноза, која се базира на заклучоци поврзани со нејзините примарни симптоми (интоксикација, болка, треска). Дијагнозата во овој случај може да се направи во ваква варијанта како белодробен инфаркт, плеврит, ангина пекторис, акутен апендицитис, итн.

Диференцијацијата се произведува од болести како херпес симплекс, акутна егзема, еризипели. За да се дијагностицира генерализирана форма на болеста, потребно е диференцијација од болест како пилешко месо.

Во некои случаи, лекарот може да ги искористи ткивните примероци и содржината на формации за поцелосно проучување. Тоа е задолжително да се направи тест на крвта за ХИВ, бидејќи ќерамидите може да дејствуваат како единствен маркер кој укажува на присуство на болеста.

Третман

И карактеристиките на текот на херпес зоната и неговиот исход се одредуваат врз основа на тоа колку брзо пациентот побарал медицинска помош. Особено, третманот се заснова на употреба на масти, антивирусни лекови, нестероидни антиинфламаторни лекови, имуномодулатори. Витаминска терапија и физиотерапија со користење на кварц се исто така користени.

Третманот на ќерамиди бара отстранување на капење и алкохол. Препорачува богата со витамин Ц производи (агруми, малини, итн). Лечение опоясывающего лишая народными средствами должно осуществляться только в комплексе с лечением, определенным врачом, при этом, как правило, народные средства ориентированы по большей части на повышение иммунитета и на подавление болевых ощущений. Прогноз по опоясывающему лишаю в целом носит благоприятный характер, однако актуально это для всех форм за исключением формы энцефалитической.

При подозрении на опоясывающий лишай необходимо обратиться за консультацией таких специалистов как инфекционист и невролог.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Опоясывающий лишай и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: инфекционист , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Менингит (совпадающих симптомов: 7 из 13)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Мастит (совпадающих симптомов: 7 из 13)

Маститис, или како што е исто така дефинирано, градите е болест во која млечната жлезда е подложена на воспаление. Маститис, симптоми кои можат да се појават кај жени на возраст од 15-45 години, во поголемиот дел од случаите е поврзан со доењето, но можноста за појава на оваа болест непосредно пред породувањето или без врска со нив и бременост не е исклучена.

...
Туляремия (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Ветрянка (ветряная оспа) (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Вирусни сипаници (исто така познати како пилешки болести) се многу заразна заразна болест која претежно ги зафаќа децата. Мали сипаници, чии симптоми првенствено се карактеризираат со појава на осип на меур, во меѓувреме, може да се дијагностицираат кај возрасни, особено ако не се дадени соодветни вакцини.

...
Краснуха (совпадающих симптомов: 6 из 13)

Рубела е акутна вирусна болест, главно дијагностицирана кај деца, поради што е рангирана како "детска" инфекција. Рубеола, чии симптоми го одредуваат името на оваа болест, првенствено се манифестира како карактеристична боја на исипот, исто така, оваа болест е исто така доста опасна за бремени жени, а поконкретно за фетусот, поради неговата директна поврзаност со развојот на конгенитални малформации кај децата и со интраутерина смртност.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .