Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дизентерија: Симптоми и третман

Дизентерија - главни симптоми:

Дизентерија, исто така дефинирана како шигелоза, е болест од групата на цревни акутни инфекции, самата група подразбира болести пренесени со фекално-орален пат. Дизентерија, чиишто симптоми се манифестираат во форма на дијареа и општа интоксикација, има тенденција на сопствена распространетост, што подразбира можност за епидемија или пандемија кога е откриена.

Општ опис

Инфективната болест, која ја разгледуваме денес, се јавува во врска со поразот на дебелото црево, а главно влијае врз нејзиниот краен дел. Бактеријата од семејството shigella дејствува како предизвикувач на дизентерија, која, всушност, е основа за дефинирање на дизентеријата како шигелоза.

Врз основа на достапните податоци, може да се забележи дека секоја година дизентеријата влијае на околу 120 милиони луѓе ширум светот, а најчесто се дијагностицира кај жители на земји со слаба санитарна култура, како и во земји со значителна густина на населеност. Оваа болест може да се појави во секое време од годината, но најчесто време на негово активирање е лето. Основа за вакво егзацербација е голем број фактори, меѓу кои и водата за пиење од водни тела изложени на загадување, како и капење во езера и реки. Се разбира, широката потрошувачка на овошје во овој период станува важен фактор, што често се случува без прво перење.

Особено опасни "извори" за развој на болеста што ја испитуваме се работници од водоснабдителни и угостителски системи ако ја имаат оваа дијагноза. Преку нив патогените микроорганизми можат да се ослободат во водата и во храната, поради што не се исклучуваат масовни епидемии на оваа болест.

Времетраењето на инкубациониот период во состојбата со дизентерија обично е околу 4 дена, преносот на болеста, како што може да се претпостави од информациите е нешто повисоко, се јавува главно преку пиење и јадење. Во меѓувреме, домашната инфекција не е исклучена, што се случува преку употреба на заеднички предмети за домаќинство со прекинувачи (прекинувачи, рачки на вратите, садови, итн.). Исклучителната улога во врска со ширењето на дизентеријата им се дава на нечисти раце и затоа е исклучително важно да се спречи дизентерија (која, всушност, е исто така дефинирана како болест на нечисти раце), е строго придржување кон правилата што се однесуваат на личната хигиена.

Карактеристики на болеста

Во болеста која се разгледува, постојат две главни фази, имено фазата на тенкото црево и фазата на колонот. Тежината на нивните манифестации е предизвикана од специфични варијанти на текот на дизентеријата.

Во време на инфекција, инфекцијата ги совладува неспецифичните видови заштитни фактори концентрирани во усната шуплина, како и бариера во форма на желудечна киселина. Потоа тие се прикачени за ентероцити лоцирани во тенкото црево, со последователно производство на цитотоксини и ентеротоксини на нивна страна. Смртта на Шигела, односно вистинската инфекција која предизвикува дизентерија, доведува до ослободување на ендотоксин, за време на апсорпцијата на која (што е, по апсорпција), синдром на интоксикација со придружни симптоми се развива подоцна.

Необичната интеракција на Шигела и мукозната мембрана на дебелото црево продолжува во неколку фази, при што Шигела се репродуцира директно во цревните клетки. Ослободувањето на хемолизин од нив предизвикува развој на воспалителен процес релевантен за болеста. Цитотоксичниот ентеротоксин, кој се секретира од Шигела, обезбедува одредена поддршка за воспаление.

Денес постојат информации за различни видови на шигела, чија појава е предизвикана од одредени видови на токсини. Во секој случај, ефектот на Шигела во комбинација со одговорот од макроорганизмот доведува до развој на нарушувања во функциите на цревата, како и на серозен едем и уништување на мукозната мембрана. На позадината на воспалителниот процес не ја исклучува можноста за формирање на ерозивни формации и чирови.

Исто така, треба да се забележи дека текот на дизентеријата се карактеризира со придржување кон оваа болест на појавите карактеристични за дисбактериозата, што, пак, може да дејствува и како придружна дизентерија на болеста и како болест што претходи на тоа. Како резултат на тоа, се развива ексудативна дијареа со хипермоторна дискинезија.

Форми на дизентерија и неговите варијанти

Врз основа на карактеристиките на клиниката на болеста која се разгледува, како и неговото времетраење, може да се утврдат следните варијанти и форми:

 • Акутна дизентерија :
  • типичен дизентеријален колитис;
  • атипична дизентерија (која, пак, може да биде гастроентероколитична и гастроентеријална);
 • Хронична дизентерија (во различни варијанти на курсот според тежината на манифестациите):
  • континуирана хронична дизентерија;
  • хронична рекурентна дизентерија.

Во прилог на вакви дизентерии, неговиот тек, исто така, може да го карактеризира факторот во форма на шигелозна бактерија, која, пак, може да биде субклиничка или реконвалесцентна.

Овие варијанти на болеста зависат директно од голем број на придружни причини, кои вклучуваат, особено, почетната состојба на пациентот, временската рамка во која започна третманот, природата на терапијата итн. Од почетокот на болеста.

Некоја улога, исто така, игра специфичен тип на патоген кој предизвика дизентерија. На пример, ако зборуваме за дизентерија предизвикана од Шигела Сонна, тогаш нејзиниот тек се карактеризира, по правило, со лесна, ако не и целосно избришана, атипична форма, која, пак, ја исклучува можноста за развој на деструктивни промени во цревата. Исто така, болеста во овој случај го карактеризира краткотрајноста на нејзиниот тек и сообразноста на симптомите со гастроентеритични или гастроентероколитични форми.

Ако зборуваме за болест предизвикана од Shigella Flexner, тогаш најчесто се забележува типичен типичен курс за колитис кој се карактеризира со изразена лезија на мукозната мембрана на дебелото црево и не помалку изразени симптоми. Патем, оваа варијанта е во последните неколку години дека се случуваат случаи на последователен развој на тешки форми на дизентерија со голем број на компликации.

Во дизентерија, провоцирана од Шигела Григориев-Шиги, соодветно е да се зборува за тежината на нејзиниот тек, како и тенденцијата на такви сериозни состојби како што се тешка дехидрација (дехидратација), инфективен токсичен шок, сепса.

Дизентерија: Симптоми

Времетраењето на периодот на инкубација, ако станува збор за акутната форма на болеста, е од редослед од еден до седум дена, "златното средство" е главно забележано за овој период, на кој е 3-4 дена. Размислете за симптомите на секоја од горенаведените опции за акутна дизентерија .

Колитис (типична) акутна дизентерија. Се разбира, по правило, се карактеризира со умерена тежина на манифестации. Во исто време, оваа варијанта на текот на болеста е акутна, со покачена температура (до 39 ° C), главоболка и треска. Исто така, пациентите се соочуваат со чувство на слабост, имаат апатија. Наведените манифестации, како по правило, продолжуваат во текот на неколку дена од моментот на болеста.

Потоа, пациентите со дизентерија брзо го губат апетитот, што може дури да доведе до комплетна анорексија. Во чести случаи, гадење, понекогаш со повторено повраќање. Исто така, пациентите се жалат на болка во абдоменот, што е грчеви во природата. Првично, оваа болка е малку дифузна, односно без јасна локализација, подоцна таа веќе се концентрира во долниот дел на стомакот (главно во илијачкиот регион, лево).

Речиси истовремено со горенаведените болни сензации кај пациентите, столицата станува почеста, која првично има фекален карактер и нема патолошки нечистотии. Понатаму, исчезнуваат фекалните движења на дебелото црево, промените на карактерот на камен - станува ретко, постои значителна количина слуз. Дури и подоцна, крвните редови можат да се идентификуваат во изметот (во некои случаи појавата на нечистотија во форма на гној не е исклучена). Слична природа на фецесот ги дефинира како "ректално пливање".

Што се однесува до фреквенцијата на движењата на дебелото црево (т.е. бројот на фреквенцијата на движењата на цревата на дебелото црево, празнењето на цревата од столицата), може да надмине десет на ден, во некои случаи, одредувајќи повисоки стапки.

Директно, процесот на дефекацијата е проследен со изразени болки со природна сила што се појавува во ректалната област (како што е дефинирано со терминот "tenzems"). Исто така, пациентите често имаат лажна желба да ги дефекатираат. Општо земено, фреквенцијата на измет зависи од сериозноста на дизентеријата, иако нејзината верзија на колитис главно се карактеризира со мала вкупна количина на излачувања, што, пак, ја исклучува можноста за развој на нарушувања на вода-електролит.

Испитувањето на пациентот ви овозможува да го одредите оданочувањето и сувоста на неговиот јазик. Палпацијата (палпација) на абдоменот укажува на присуство на спазам и нежност во регионот на дебелото црево, особено во неговиот дистален дел (дефиниран како лев колит). Во некои случаи, болката се изразува на дел од цекумот (кој, пак, го одредува вистинскиот колитис).

Болеста во оваа варијанта на нејзиниот тек исто така е придружена со промени во кардиоваскуларниот систем, кој се изразува во форма на тахикардија. Постои тенденција за појава на артериска хипотензија.

Тешките клинички симптоми, како по правило, почнуваат да исчезнат до крајот на првата недела од болеста или до почетокот на вториот, но можеме целосно да разговараме за закрепнување (земајќи ја предвид поправка на цревната слузница) приближно од третата до четвртата недела.

Во случај на блага форма на проток на оваа форма на дизентерија, треската е краткотрајна, со субфебрилна температура, која во некои случаи воопшто не се менува. Абдоминалната болка е дефинирана како умерена. Умереноста се забележува во дефекацијата, која може да се појави буквално неколку пати во текот на денот. Многу поретко, ваквиот курс е проследен со катастрофални хеморагични промени кои влијаат на слузницата на дебелото црево.

Што се однесува до тешката форма, во овој случај постои значително зголемување на телесната температура, знаците на интоксикација се карактеризираат со сериозноста на нивните манифестации, заблуди, несвестица е можно. Кожата (како мукозните мембрани) е сува, столицата се карактеризира со претходно забележаните карактеристики на "ректалното пливање", а исто така има сличности со "месови", неговата фреквенција може да варира во рок од 10 пати или повеќе на ден. Болката во стомакот има остра манифестација, tenzems за пациентот се болни. Постојат промени во хемодинамиката, која се манифестира во форма на стабилна тахикардија, како и артериска хипотензија. Не исклучувајте ја можноста за токсичен шок.

Атипична гастроентероколитична дизентерија. Во оваа варијанта на текот на болеста, времетраењето на периодот на инкубација е мало и изнесува околу 8 часа. Почетокот е бурен и остар во манифестации. Постои пораст на температурата, гадење, како повраќање, се појавуваат прилично рано, болката во стомакот е грчеви и дифузни. Речиси истовремено со посочената симптоматологија, забележано е додавање на богата и течна столица во него, во него нема патолошки нечистотии. Повторно, се манифестира тахикардија, артериска хипертензија.

Таков почетен период е сличен на токсична инфекција што се пренесува преку храна, иако до вториот или третиот ден од текот на болеста состојбата на пациентот е повеќе слична со ентероколитис. Во овој случај, вкупната количина на екскретиран фецес е прилично лоша, може да забележите слуз во нив, а понекогаш и крвни ленти. Локализацијата на абдоминалната болка е концентрирана во рамките на илијачкиот регион налево, слична на варијанта на дизентерија на колитис.

Вреди да се забележи дека повеќе гастроентеричен синдром се манифестира, толку се поизразени манифестациите на дехидрација (што е дехидрација), што често го достигнува вториот, па дури и третиот степен. При проценка на севкупната сериозност на дизентеријата, овој степен се зема предвид без прекин.

Атипична гастроентеријална дизентерија. Во ова олицетворение, болеста се карактеризира со акутен почеток, како и брзиот развој на клиничките манифестации, што ја одредува неговата сличност со токсичната инфекција со храна и салмонелоза, соодветно, комплицирајќи ја точната дијагноза на состојбата на пациентот.

Поради струја за оваа состојба на течна столица, како и повторено повраќање не ја исклучува можноста за дехидратација. Симптоматологијата, укажувајќи на поразот на дебелото црево, потоа престанува да се развива, што е белег на овој тип на дизентерија. И покрај сопствениот брз тек, во овој случај времетраењето на болеста е краткотрајно.

Дизентерија во избришана форма на проток. Оваа опција денес е доста честа кај пациентите, згора на тоа, дијагнозата на оваа опција е клинички направена со значителни тешкотии. Во овој случај, пациентите може да почувствуваат непријатност во абдоменот, како и болни сензации од различна природа и концентрација (често се забележуваат во долниот дел на стомакот, на левата страна).

Дијареата во оваа варијанта на курсот се појавува малку (околу два пати дневно), столчето е зашеметено, обично нема патолошки нечистотии. Температурата или не се менува или одговара на зголемување на субфебрилните индикатори (достигнувајќи не повеќе од 38 степени).

Генерално, акутната дизентерија може да трае од неколку дена до еден месец во една или друга форма (или подобро, во зависност од заедничките фактори на овие форми), мал процент од случаите укажува на можноста за продолжен тек на болеста.

Актуелната дисфункција на цревата може да продолжи континуирано во период од еден до три месеци, што се манифестира во запек и дијареа, наизменично наизменично едни со други. Абдоминалната болка може да биде дифузна, како и концентрирана во долниот дел на стомакот. Исто така, кај пациенти со апетит се влошува, тежината се намалува, се појавува општа слабост.

Хронична дизентерија: симптоми

Препорачливо е да се зборува за хронична дизентерија во случај кога болеста кај пациент трае повеќе од три месеци. Во меѓувреме, денес во овој тип на дизентерија на протокот ретко постои, што тече во континуирани или повторливи варијанти.

Хронична рекурентна дизентерија. Периодите на рецидив се карактеризираат со симптоми слични на акутната форма на текот на дизентеријата. Според тоа, манифестациите во овој случај се намалуваат со периодична дисфункција на цревата во изразена форма, како и со болки и грчеви во стомакот. Температурата е слаба. Што се однесува на почетокот на релапсот на болеста, нивното траење и периоди на време со нормалната состојба на пациентот со нив, тука можеме да зборуваме за значајни варијации во можните опции, па затоа нема специфики за оваа тема воопшто за сите пациенти.

Континуирана хронична дизентерија. Екстремно ретка варијанта на болеста. Главните карактеристики на тоа се длабоки промени, кои влијаат, соодветно, на гастроинтестиналниот тракт. Симптомите се својствени за интоксикација, а или отсутни или благи.

Пациентите имаат поплаки за абдоминална болка, како и дневна дијареа, која се појавува до неколку пати на ден. Природата на столчето е зашеметена, често има зеленикава нијанса. Што се однесува до ремисии, односно слабеење / исчезнување на манифестациите на болеста, тие се отсутни во оваа варијанта.

Треба да се забележи дека знаците на дизентерија во овој случај се предмет на нивна постепена прогресија. Пациентите губат телесната тежина, стануваат нервозни, исто така, развиваат хиповитаминоза и дисбактериоза со симптоми кои одговараат на овие состојби.

Со оглед на генералниот поредок на хроничната дизентерија, како и долготрајната форма на оваа болест, може да се забележи дека сега карактеристиките на појавата и понатамошниот развој не се целосно разбрани.

Засега постои дискусија за улогата во развојот на овие состојби на автоимуни процеси. Тие, пак, се придружени со разни видови фактори: болести пренесени од пациентите порано и истовремено со дизентерија (особено земајќи ги предвид оние во областа на гастроинтестиналниот тракт), нарушувања на ниво на имунолошките реакции за време на акутниот период на болеста, пиење алкохол и прекршување на пропишаната диета и така натаму

Дизентерија кај деца: симптоми

У детей рассматриваемое нами заболевание отмечается значительно чаще, чем, соответственно, у взрослых. В особенности повышается риск возможного заражения в детских коллективах дошкольных учреждений, передача инфекции происходит посредством грязных игрушек и пр.

Что касается симптоматики, то она в целом-то не слишком отличается от симптомов дизентерии у взрослых. Здесь также появляется боль в животе, исчезает аппетит, ребенок жалуется на плохое самочувствие. Также повышается температура, появляется устойчивый понос.

Важным является такой момент, как понос, появившийся при повышенной температуре, в особенности, если в нем имеются примеси крови, а его длительность в целом составляет порядка нескольких дней. В такой ситуации следует без промедлений обратиться к врачу! До обращения к нему при поносе и температуре необходимо давать ребенку как можно большее количество жидкости.

Дизентерия у детей требует исключения из общества здоровых детей до того момента, пока заболевание не будет излечено. Находившиеся в тесном контакте с больным дети требуют соответствующего наблюдения за общим состоянием на протяжении двух-трех недель.

Дијагностицирање

Дизентерия может быть диагностирована множеством различных методов, однако наиболее распространенными вариантами для этого являются следующие:

 • бактериологический метод диагностики, при котором возбудитель заболевания выделяется из фекалий больного;
 • экспресс-методики, к числу которых, например, относится иммунофлуоресцентный анализ, анализ иммуноферментный (или ИФА) и т.д.;
 • метод исследования кала, в котором определяется наличие кровяных прожилок, указывающих на поражение слизистой кишечника;
 • исследование кишечника с применением специального оборудования (процедура ректороманоскопии), в ходе которой определяется наличие признаков, указывающих на наличие воспалительного процесса в области конечных отделов в толстом кишечнике.

Лечение дизентерии

Наличие соответствующих нормам санитарии условий определяет возможность лечения пациентов в домашних условиях, госпитализация требуется лишь при тяжелом течении заболевания, а также в случае диагностирования дизентерии у пожилых лиц, детей до года и лиц с серьезными сопутствующими патологическими состояниями. Помимо этого госпитализация производится в соответствии с наличием эпидемических показаний к ней.

Лечение основывается на приеме определенных врачом медикаментов, а также на соблюдении предписанной им в этом случае диеты (№4) при учете индивидуальной переносимости тех или иных позиций по продуктам в ней.

В случае появления симптоматики, которая может указывать на возможную дизентерию, следует обратиться за консультацией инфекциониста.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Дизентерия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач инфекционист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сальмонеллез (совпадающих симптомов: 11 из 15)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Ротавирус (совпадающих симптомов: 8 из 15)

Ротавирусната инфекција е заразна болест предизвикана од ротавирусот. Ротавирус, чии симптоми се манифестираат со умерени симптоми на ентеритис или гастроентеритис, често се комбинира со респираторни и интестинални синдроми за време на првичната манифестација на болеста. Луѓето од било која возраст се подложни на ротавирусна инфекција, пак, најчесто се забележува инциденцата кај децата од шест месеци до две години.

...
Иерсиниоз (совпадающих симптомов: 8 из 15)

Јерсиниозата е заразен тип на болест, која главно се карактеризира со лезија во гастроинтестиналниот тракт, како и генерализирана лезија која влијае на кожата, зглобовите и другите органи и системи на телото.

...
Холера (совпадающих симптомов: 8 из 15)

Секој кој е заинтересиран за историски книги веројатно мораше да чита за епидемиите на колера, кои понекогаш ги покриваа целите градови. Покрај тоа, споменувањата за оваа болест се наоѓаат низ целиот свет. До денес, болеста не е целосно поразена, но случаите на болеста во средните ширини се доста ретки: најголем број на пациенти со колера се наоѓаат во земјите од третиот свет.

...
Лямблиоз (совпадающих симптомов: 7 из 15)

Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Исто така се случува носителите на паразити да не се разболат, но тие слободно ги инфицираат луѓето околу нив, бидејќи во овој случај нивното тело делува како прилично удобен и безбеден контејнер за Giardia.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .