Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трихомонијаза: Симптоми и третман

Трихомонијаза - главните симптоми:

Трихомонијазата (трихомонијаза) е воспалителна болест во која влијае на урогениталниот систем на мажи и жени. Тоа предизвикува појава на вагината Трихомонас, дејствувајќи како наједноставна - тоа не е микроба, туку едноклеточно суштество. Трихомонијазата, чија симптоми се предизвикани од ова суштество, за разлика од микробите, е повеќе прилагодена на условите на животната средина на телото, како и на обиди да се влијае врз него со антимикробните лекови.

Општ опис

Често болеста што ја разгледуваме е погрешно дефинирана како хлоп, што е сосема погрешно. Факт е дека крлежот е поинакво воспалително заболување, иако тоа, заедно со трихомонијазата, влијае на урогениталниот систем. Трипер е ништо повеќе од гонореа предизвикана од гонококи. Преносот на трихомонијаза, за кој станува збор, се спроведува сексуално, и ова ги вклучува не само контактите во нивната традиционална форма, туку и аналните и усните контакти. Треба да се забележи дека инфекцијата со трихомонијаза кај 2/3 од вкупниот број на случаи се јавува како резултат на вонбрачните односи.

Trichomonas може да биде од три вида, кои се цревни, орални и вагинални. Првите два вида се поврзани со сапрофитите, кои, пак, ги дефинираат како микроорганизми, особено ефектите од кои на телото не доведуваат до развој на одредени видови на болести.

Така, што доведува до трихомонијаза, односно патоген Трихомонас, е Трихомонас вагинално, таа, пак, може да постои и во три вида на форми. Особено, тоа е заоблена, амебна и заоблена форма, покрај нив постои и атипична форма (или, како што е уште дефинирана, цистична), која, и покрај огромното отфрлање меѓу научниците, не треба да се исклучи. Најтежок облик на третман е Трихомонас како што е круг и цистична, најагресивна форма е амебична форма.

Трихомонијаза: преносни патишта

Се разбира, сексуалниот начин на пренесување на болеста е главен, меѓутоа, и други начини не треба да се отфрлаат, и покрај генерално мал процент на такви. Од оние опции кои ќе бидат наведени подолу, преносот на контакт-домаќинство, за разлика од сексуалните, не е клинички докажан досега.

 • Сексуален начин. Во овој случај, инфекцијата се јавува како резултат на директен генитален контакт. Исто така, не се исклучени и други опции за сексуален однос (фаќање, генитално-анален, генитално-орален).
 • Контакт со течности од биолошки тип. Тука преносот на инфекција се врши преку контакт со течности како што се крв, плунка, сперма, кои припаѓаат на пациентот. Со оглед на ова, дури и бакнежи можат да станат начин на пренесување на здраво лице.
 • Верзија за инфекција со контакт-домаќинство. Со оглед на способноста на инфекцијата да ја одржува својата виталност во надворешната средина за неколку часа, инфекцијата не се исклучува во такви случаи како што се користи капаче за тоалет (често со болно лице, се разбира), користејќи лични хигиенски предмети, долна облека на болно лице (истото важи и за костим за капење , бањарка, итн.).
 • Вертикална патека на пренос. Овој метод е релевантен при раѓањето на детето, со посебен ризик тука за новороденчиња. Што се однесува до можноста за интраутерина инфекција, тоа, како и карактеристиките на бременоста со трихомонијаза, ќе се сметаат за малку подолу.

Трихомонијаза: карактеристики на курсот

Времетраењето на периодот на инкубација на оваа болест е околу две до четири недели откако пациентот е заразен, по завршувањето на овој период, соодветно, се појавуваат првите симптоми на трихомонијаза. Текот на воспалителниот процес на оваа болест е акутен, тој се карактеризира и со појава на изобилни секрети во комбинација со прилично изразени сензации на болка.

Треба да се напомене дека исклучувањето на третманот, неправилноста при одредување на мерки за него или недоволната реализација од страна на пациентот може да доведе до трихомонијаза во хронична форма, што често се случува. Во овој случај, воспалението е основа за последователен колит, уретритис, цервицитис, вулвовагинитис и др. Вреди да се напомене дека трихомонијазата значително влијае на квалитетот на животот, нарушувајќи ги менструалните и сексуалните функции на болните пациенти.

Често трихомонијазата, исто така, придонесува за мешани инфекции, што е особено изразено кај манифестации со релевантноста на комбинацијата со гонококи. Микроорганизмите, истакнувајќи ги релевантните отпадни продукти, предизвикуваат активирање на процесот на токсични ефекти, спроведени на ткивата на телото на пациентот. Покрај тоа, тие имаат олеснувачки ефект врз процесот на пенетрација на основните ткива на други патогени.

Вистинската интеракција што се јавува помеѓу трихомонадите и бактериите е исклучително важна во практиката, бидејќи при ингестија на патогени микроорганизми Трихомонас може да дејствува како агенс на инфекција не само на горните делови на репродуктивниот систем, туку дури и до абдоминалната празнина.

Врз основа на современите истражувања постојат сите предуслови за претпоставка за постоење на индиректни и директни врски помеѓу инфекцијата со трихомонада и неплодност. Најчесто, инфекцијата води кон стабилна машка неплодност, што се објаснува со оштетена одржливост и општа подвижност на спермата.

Во некои случаи, почетокот на трихомонијазата се појавува слаб (или торпид), кој е придружен со мали или никакви симптоми. Освен тоа, во таков случај, пациентите можеби дури и не се сомневаат дека имаат болест, иако дури и во овој случај, ова не го исклучува појавувањето на воспалителниот процес, бидејќи не ја исклучува инфекцијата од болеста на сексуалните партнери.

Вреди да се одбележи дека природата на текот на оваа болест е одредена од специфични фактори, тие, пак, ја одредуваат моменталната состојба на клиничката слика. Таквите фактори вклучуваат, особено, интензитетот на влијанието на инфекцијата, својствата карактеристични за Trichomonas, нивото на киселост на вагината и состојбата на мукозните мембрани во комбинација со составот на микрофлората поврзани со нив.

Почетокот на акутен воспалителен процес претежно се карактеризира со појава на вагинални секрети, како и секрети од уретрата. Тоа е ослободувањето што произлегува од гениталниот тракт, се главниот и најчестиот симптом на болеста која се разгледува, а таквото празнење во околу 75% од случаите. Овој индикатор е значително зголемен кај жените, соодветно, малку намален кај мажите. Со оглед на фактот дека трихомонијазата кај жените се карактеризира со поголема манифестација на манифестации, тоа е со симптомите на оваа болест што ја започнуваме.

Трихомонијаза: Симптоми кај жени

Меѓу најизразените и изразените симптоми на болеста што ги разгледуваме кај жените се следните манифестации:

 • црвенило во гениталијата, нивниот целосен оток;
 • формирање на мали улцерации и хеморагии;
 • појава на значајни мукозни секрети;
 • појавата на водена или пена во конзистентно празнење со карактеристичен мирис на риба.

За секрети може да биде карактеристика на нивната совршеност, во однос на бојата, може да варира од бело до зеленикаво-жолто. Често, вагиналните секрети се придружени со чувство на палење во комплексот со влошена болка во вулвата, исто така често предизвикува чешање во гениталната област, а второто, пак, може да се прошири дури и до внатрешната феморална површина. Со особено тешка чешање и иритација, може да се појави мали вагинално крварење.

Во некои случаи, пациентите може да се жалат на болка и горење што се јавуваат при мокрење, а овие манифестации може да го придружуваат сексуалниот однос.

Вреди да се одбележи дека болката поврзана со воспаление, може да се почувствува болна не само во гениталиите, туку и во долниот дел на стомакот или грбот. Што се однесува до видливите промени во лигавицата на слузницата и вагиналните ѕидови, тие обично се отсутни, освен, се разбира, не зборуваме за тешки случаи во кои воспалителниот процес во перинеумот и вулвата може да биде придружен со отежнатост на лабите.

Ако зборуваме за специфични симптоми на оваа болест, повеќето од нив се определени од која од зоните на урогениталниот систем е под влијание на Trichomonas. Така, на пример, ако е зафатена вагина, се појавуваат исфрлање, горење и чешање, како и болка во долниот дел на абдоменот на влечен карактер и болка при сексуален контакт. Ако се зафатени мочниот меур и уретрата, симптомите, соодветно, влијаат на главните функции својствени на овие области, манифестирајќи како нарушување на мокрењето и неговото зголемување, како и во форма на болка, придружено, повторно, мокрење.

Поразот на внатрешните органи (јајниците, матката и јајцеводите) Trichomonas е исклучително редок. Ова се објаснува со фактот дека природата правилно се грижи за обезбедување вид на бариера од внатрешноста на грлото на матката, што го спречува ширењето на урогениталната форма на трихомонијаза. Таквата пречка е обезбедена со кружна контракција на мускулите што ги создава грлото на матката, како и од острината на алкалната реакција од тајната на шуплината на самата матка.

Во меѓувреме, одредени фактори на влијание (породување, абортус, менструација) доведуваат до фактот дека природната непристапност на инфективните ефекти својствени на оваа бариера е изгубена, поради што Трихомонас не може да биде исклучен од влегувањето во матката. На крајот, поради овој процес, ендометритисот може да се развие - сериозна болест во која има воспаление на матката со последователен развој на голем број сериозни компликации.

Ако Trichomonas падне во фалопиевите туби, тогаш може да се развие болест како салпингитис, која често се јавува во врска со воспаление на јајниците, која произведува адхезии и цистични формации.

Покрај тоа, според некои експерти, апсорпцијата на различни видови на бактерии од Trichomonas (но не и нивното убивање) е причина за нивно пренесување во внатрешните генитални органи, што резултира со нивно последователно ослободување, формиран е воспалителен процес на соодветна природа.

Покрај специфичната област на локализација на трихомонади, симптомите на трихомонијаза се исто така определени од состојбата на пациентот како целина. Особено, најакутните манифестации на оваа инфекција се забележуваат кога имунитетот на пациентот е ослабен, како и кога е релевантен друг тип на воспаление, итн. Вреди да се забележи дека веќе добивањето Trichomonas во телото доведува до негативно влијание врз имунолошкиот систем, што, соодветно, доведува до влошување на сите оние болести кои веќе постојат кај пациентот, што е особено важно ако постојат оние во урогениталниот систем.

Конечно, разгледувањето на таквата болест како трихомонијаза кај жените, симптомите на кои што ги идентификувавме погоре, не одлучува за излишно распределување на оние карактеристики кои се карактеристични за оваа инфекција во еден или комплексен курс со други видови на инфекции.

Така, врз основа на податоците на СЗО за одреден временски период, беше откриено дека само само 10,5% од вкупниот број на пациенти кои се соочуваат со текот на оваа инфекција во својата единствена варијанта, односно без додавање на други видови на инфекции. Во други случаи, постојат варијанти на мешање до одредена комбинација. Микроплазми, гонококи, гардерела, уреоплазми, кламидија, како и разни видови на габи се меѓу најчестите сателити на оваа болест (со цел од повисоката преваленца на варијантата до помалата).

Речиси секогаш трихомонијазата се јавува со нарушувања во нормалната состојба на микрофлората во вагиналниот дел, поради што содржината на бифидобактериите што се потребни овде е предмет на опаѓање, бактериите на млечна киселина се предмет на исчезнување, а растот, соодветно, се јавува кај патогени микроорганизми. Во исто време, зголемување е забележано и кај бројот на стафилококи, габички слични на квасец, спирохети, ентерококи итн. Како резултат на комплексноста на горенаведените процеси, целокупната слика на болеста станува значително покомплицирана, што, пак, влијае и на можноста за дијагноза и последователен третман на трихомонијаза.

Трихомонијаза кај мажи: симптоми

Секако, разгледувањето на трихомонијазата кај мажите не е излишно, но веднаш треба да се забележи дека тие имаат многу малку симптоми на оваа болест или се целосно отсутни. Како и да е, дури и отсуството на симптоми на оваа болест воопшто не е индикација за безопасноста на постоењето на инфекција во телото.

Асимптоматската трихомонијаза кај мажите може да биде предизвикана, на пример, со "ненадеен" простатитис (манифестации, како што можеби знаете, се состојат од лезии на простатата), за што, пак, предизвикува стерилност. Вреди да се спомене дека предметот во овој случај не е толку многу во можниот изглед на простатитис. Така, активната репродукција на Trichomonas во семената течност доведува до ослободување на специфични производи од витална активност, што резултира со инхибиција на растот на сперматозоидите со паралелна имобилизација. Покрај тоа, се разбира, дури и асимптоматскиот превоз на инфекција од страна на мажи во оваа ситуација ја одредува можноста за нејзино пренесување на сексуални партнери.

Што се однесува до неколкуте манифестации кои сеуште се можни со трихомонијаза кај мажите, тогаш, на пример, тие може да вклучуваат уринарна болка, која е придружена со карактеристично намалување и горење. Исто така, постојат ненадејни или чести повици кон него, особено, оваа манифестација е релевантна во времето за раните утрински часови. Во некои случаи, појавата на пенливи бело исцедок или гноен карактер од уретрата не е исклучена, исто така е можно појавување на крв - нејзината нечистотија се наоѓа во урината, а крвните линии може да се откријат и во спермата.

Како резултат на развојот на воспалителниот процес на позадината на трихомонијазата, болка и горење, непријатност и чувство на тежина може да се појават во перинеумот или во подлабока површина на карлицата. Во случај на пораз на Трихомонас уретрата може да се појави воспаление, кое е дефинирано како уретрит. Ако текот на уретритисот е долготраен, тогаш ова потоа доведува до стеснување на уретрата. Растечки од природата на воспалителниот процес може да предизвикаат циститис или пиелонефритис.

Како по правило, симптомите на акутната форма на трихомонијаза се појавуваат по редослед од околу 1-2 недели, по што клиничките манифестации се или предмет на намалување или исчезнување или премин во хроничната форма на болеста.

Трихомонијаза и бременост, трихомонијаза кај деца: симптоми

Повеќето експерти се придржуваат до ставот дека трихомонијазата не е болест што може фатално да влијае на состојбата на фетусот, но во секој случај трихомонијазата за време на бременоста е, секако, исклучително непожелна состојба. Како објаснување, постојат неколку причини.

Значи, трихомонијазата кај бремени жени може да предизвика предвремено раѓање, односно да делува како фактор кој го зголемува ризикот од таков развој на бременоста. Покрај тоа, трихомонијазата може да доведе до предвремено излевање на водите околу плодот.

Треба да се напомене дека Trichomonas низ плацентата на фетусот не паѓа, но породувањето подоцна по раѓачкиот канал, тие погодени, ја одредува можноста за инфекција со трихомонијаза. Трихомоноз у ребенка можно лечить уже в течение первой недели с момента рождения, однако это, в свою очередь, может привести к поражению иммунной системы, о становлении которой как таковой в принципе говорить рано. Да и в целом, если на начало жизни ребенка приходится необходимость в употреблении медпрепаратов, то это не является лучшим для него вариантом.

Как бы там ни было, но значительно хуже, если детский организм будет подвержен воздействию на него трихомонад, соответственно, лечение этого заболевания необходимо начать пораньше – в подавляющем большинстве случаев достигается положительный его результат. В этом случае, как, кстати, и для взрослых, важную роль играет последующее лечение, ориентированное на укрепление иммунитета и на нормализацию микрофлоры организма.

Опасность рассматриваемого нами заболевания для ребенка не особенно велика, а вот куда серьезнее последствия его течения сказываются на здоровье беременной и плода. Запущенные случаи трихомоноза могут привести к тому, что инфекция распространится к матке, после чего уже возможно и ее переключение к оболочкам плода. В результате воспаления последних возникает крайне опасная ситуация, исходом которой может стать даже выкидыш или мертворождение. Между тем, такая ситуация отмечается исключительно редко, при запущенном заболевании. Исключение такого результата возможно при проведении соответствующих обследований, рекомендуемых при планировании беременности в отношении наличия инфекций, передающихся половым путем, трихомоноз к ним, как можно догадаться, также относится.

Бывает и так, что до наступления беременности признаки трихомониаза у женщины не проявлялись, а выявление соответствующей симптоматики произошло уже во время нее. Подобный результат возможен при пассивном носительстве инфекции, которая за счет ослабления иммунитета (что свойственно беременным в целом) проявила себя уже в острой форме. Эта ситуация требует перепроверки диагноза с последующим назначением того лечения, которое включает учет фактора беременности.

Дијагностицирање

Диагностирование заболевания основывается на бактериологическом выявлении инфекции после произведения окраски по Грамму мазков, либо на выявлении их в свежих (или нативных) препаратах.

В последнем варианте все предельно просто: на поверхность предметного стекла наносится специальный изотонический раствор, затем добавляется капля влагалищных выделений пациентки, после чего производится рассмотрение препарата с использованием микроскопа. Между тем, выявление трихомонады данным методом не всегда происходит сразу же, соответственно, не исключается необходимость повторных проведений этого исследования.

В качестве современной методики выявления в организме трихомонад применяется метод поиска генетических маркеров, в чем применима полимеразная цепная реакция (известная большинству в виде сокращения - ПЦР).

Третман на трихомонијаза

Лечение рассматриваемого нами заболевания предусматривает необходимость в соблюдении нескольких основных принципов, к их числу относятся следующие:

 • лечение заболевания в одновременном порядке, то есть оно подразумевает под собой лечение обоих половых партнеров;
 • запрет на ведение половой жизни на время лечения заболевания;
 • устранение факторов, провоцирующих снижение сопротивляемости организма, что подразумевает под собой необходимость в излечении от сопутствующих заболеваний, гиповитаминоза и прочих аналогичных их разновидностей;
 • применение противотрихомонадных препаратов в комплексе с местными и общими гигиеническими процедурами.

В случае появления симптоматики, свойственной трихомониазу, необходима консультация нескольких специалистов: гинеколога/уролога, а также венеролога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Трихомониаз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: гинеколог , уролог , дерматовенеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хламидиоз (совпадающих симптомов: 6 из 18)

Кламидија е исклучително честа болест кај оние кои се сексуално преносливи, односно од голем број на СПБ. Chlamydia, симптоми кои во околу половина од случаите се отсутни кај пациентите, како и клинички манифестации или карактеристични поплаки, се дијагностицира годишно кај повеќе од 90 милиони луѓе.

...
Цервицит (совпадающих симптомов: 4 из 18)

Цервицит – это воспалительный процесс, локализация которого сосредоточена в области влагалищного сегмента шейки матки. Цервицит, симптомы течения которого характеризуются мутного типа выделениями, болью внизу живота (тянущей или тупой), болезненностью полового акта и мочеиспускания, в затяжной хронической своей форме может привести к эрозии. Помимо этого подобное его течение может спровоцировать утолщение (т.е. гипертрофию) или истончение шейки матки, а также вызвать распространение инфекции к верхним отделам половых органов.

...
Цистит (совпадающих симптомов: 4 из 18)

Цистит является достаточно распространенным заболеванием, возникающим в результате воспаления слизистой оболочки мочевого пузыря. Циститис, чии симптоми во најголем дел од случаите се искусни од страна на претставници на послаб пол на возраст меѓу 16 и 65 години, исто така може да се дијагностицира кај мажи - во овој случај, болеста најчесто се развива кај 40 години и постари лица.

...
Дисплазия шейки матки (совпадающих симптомов: 4 из 18)

Одной из наиболее часто встречающихся предраковых форм у женщин является дисплазия шейки матки. Выявляют её в разных возрастных группах: начиная от двадцатилетних девушек и заканчивая женщинами, находящимися в периоде менопаузы. В основе данного заболевания лежат структурные изменения эпителиального слоя шейки матки (атипичные клетки увеличиваются в объёмах, теряют очертания и разрастаются), носящие патологический характер. Они проявляются дисфункцией процессов формирования и отторжения клеток, а также наличием нехарактерных для данной локализации процессов клеточного разрастания и перестройки.

...
Параовариальная киста (совпадающих симптомов: 4 из 18)

Параовариальная киста – представляет собой полостное опухолевидное новообразование, имеющее одну камеру и формирующееся из тканей придатка яичника. Наиболее часто патология диагностируется у женщин в возрасте от 20-40 лет. Обычно в качестве пускового механизма выступает гормональный дисбаланс или искусственное прерывание беременности. Однако гинекологи выделяют множество других источников.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
гинеколог зема
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
уролог зема
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .