Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ботулизам: Симптоми и третман

Ботулизам - главните симптоми:

Ботулизмот е прилично сериозна болест од инфективна инфекција која е токсична, особеностите на текот на кои доведуваат до оштетување на нервниот систем, 'рбетниот мозок и продолжетокот на мочниот меур. Ботулизам, чии симптоми се јавуваат кога производите на ботулински токсин, аеросоли и вода влегуваат во телото, како резултат на комплексни процеси, исто така, доведува до развој на акутна и прогресивна респираторна инсуфициенција. Како резултат на недостатокот на соодветен третман на ботулизмот, почетокот на смртта не е исклучен.

Општ опис

За да се утврди оваа болест, се користи латинскиот збор ботулус, што значи колбас. Факт е дека за прв пат предизвикувачкиот агенс на болеста што се разгледуваше беше најден токму во колбас, а потоа и во телата на луѓе кои починале откако биле конзумирани. И денес, главните причини за ботулизам се јадат шунка, пушена риба и солени риби.

Покрај ингестија на токсини со храна, можни се и други начини на инфекција со ботулизам, со што се одредуваат вакви видови на оваа болест, како што се, на пример, ботулизам на новороденчето или ботулизам на раната. Поради добрата апсорпција, заситеноста со крв токсин се јавува веќе првиот ден по нејзиното влегување во телото, но неговата доза, која не дојде во допир со нервниот ткиво, се елиминира од телото преку урината во третиот или четвртиот ден. Што се однесува до патогенетските механизми кои придонесуваат за развој на интоксикација, во моментот тие не се сосема јасни.

Причини за ботулизам. Начини за пренос

Изворите и резервоарите на инфекцијата со ботулизам се почвата, како и синантропните животни, односно синантропите - суштества кои живеат заедно со луѓе на обемот на нивните живеалишта и суштества кои се во непосредна близина на нив, имено, надворешни и внатрешни паразити (комарци , грини, црви, болви, итн.), глувци, стаорци, врапчиња, ластовици итн. Исто така вклучува и риби, птици и луѓе.

Ако носител на патогенот на оваа болест е животно, тогаш не постои видлива штета за него под влијание на инфекцијата. Што се однесува до директно болните луѓе, тогаш за оние околу нив, тие не се епидемиолошки опасни.

Изолацијата на бактериите од инфицираниот организам во било која варијанта се случува преку фекалниот или оралниот пат, кога тие потоа се ослободуваат во вода, почва и др. Надворешните средини можат да се контаминираат преку некои од неговите елементи преку распаѓање на птици и глодари убиени од болеста која се разгледува (т.е. директно преку нивните трупови) . Вистинскиот механизам на пренесување на болеста е фекално-орален.

Што се однесува до причините за ботулизам, тие се состојат во употреба на такви производи за храна како домашна конзервирана храна (особено зеленчук и печурки), шунка, риба (солени, пушеле) и колбаси. Речиси сите оние производи кои биле контаминирани или загадени од почвата преку цревната содржина на животни, риби и птици, ги содржат спорите на предизвикувачкиот агенс на болеста што ја разгледуваме.

Ботулизам кај новороденчиња и ботулизам на рани се многу поретки. Во првиот случај, болеста се јавува во однос на позадината на клостридиите кои влегуваат во цревата за време на нивното последователно производство на токсин во него, во вториот случај, блиску до анаеробни услови се создаваат поради недостаток на кислород во раните на некротичниот и здробивиот тип, поради што спорите почнуваат да ртат во нив ботулински токсин.

Вреди да се забележи дека добрата апсорпција на токсинот е забележана не само кога се разгледува овој процес во мукозната мембрана на гастроинтестиналниот тракт, туку и во овој процес кој е релевантен за окуларната слузница и мукозни мембрани на горниот респираторен тракт. Ова, од своја страна, ја одредува соодветната опасност од токсинот, со можна употреба како оружје од биолошки тип.

Ако зборуваме за подложност на ботулизмот на луѓето, тогаш, како што можете да видите, тоа е доста висока. Со оглед на тоа што активноста на токсинот се јавува во рамките на минималните дози, ова, за возврат, ја елиминира можноста за појава на соодветни имуни одговори од телото, соодветно, имунитетот против таквите ефекти едноставно не е развиен.

Ботулизам: Симптоми

Времетраењето на периодот на инкубација на оваа болест во повеќето случаи е доста кратко и е од редот на неколку часа. Во меѓувреме, во некои случаи е можно да се продолжи до 7-10 дена, што, соодветно, ја одредува потребата од постојано следење во текот на ова време од она што ќе биде здравствениот статус на секое лице кое го конзумира производот, кој дејствуваше како главна причина за појава на првиот забележан случај на оваа болест.

Што се однесува до почетниот период , тука симптомите на болеста може да се карактеризираат со своја нејасност, како и замаглување, односно сличност со голем број други видови на болести, поради што раната дијагноза станува тешко. Врз основа на природата на клиниката во овој период, може да се разликуваат следните условени варијации со нејзините карактеристични симптоми:

 • Гастроентерен. Постојат изразени болки од типот на грчеви во подрачјето на епигастриумот, а повраќање (едно или двојно) може да се случи и со ослободување на јадената храна. Текот на болеста може да личи на симптомите на болеста со храна. Во исто време, важно е да се земе во предвид фактот дека ботулизмот не се карактеризира со изразено зголемување на температурата, додека нејзиниот развој се карактеризира со развој на значајна сувост, забележана во мукозните мембрани на усната шуплина, а мала, всушност, губење на течност во овој случај не е објаснува. Исто така, под честите симптоми на овој период е тешко да се помине храната долж хранопроводникот, што е опишано од пациентите како сензација на "грутка во грлото".
 • "Око". Се карактеризира со појава на нарушувања поврзани со визуелната функција. Особено таквите нарушувања можат да бидат "муви" или магла пред очите, чувство на решетка и губење на јасноста во испитувањето на контурите на околните објекти. Можеби пропустот на очните капаци (или птоза), кривогледување, неправилност во состојбата на учениците или нивно ширење, двоен вид. Исто така се случува, во текот на овој период, да се развие таканаречена акутна далекост, што може да се коригира со употреба на позитивни леќи за ова. Тешки случаи на болеста, исто така, може да бидат придружени со неподвижност на очното јаболко.
 • Респираторна инсуфициенција. Оваа верзија на ботулизмот е најопасната од погоре, барем поради молскавичната брзина на сопствениот развој. Манифестации на респираторна инсуфициенција се состојат од појава на скратен здив и тахикардија, цијаноза (т.е. цијаноза на мукозните мембрани и кожа). Дишењето според видот во која било од варијантите е дефинирано како патолошко. Всушност, опасноста од овој период лежи во фактот што, покрај сериозноста на наведените манифестации, во него може да дојде и фатален исход, а може да се случи во следните 3-4 часа.

Сега ќе се задржиме на сцената во висина на ботулизам . Клиничките манифестации на оваа болест се сосема карактеристични, издвојува комбинација на некои синдроми. Така, постојат нарушувања во движењето на очното јаболко, голтањето е оштетено, кое првично се однесува само на хард храна, а потоа течна храна. Во вториот случај, дури и обидот да се пие обична вода, доведува до неговото истурање низ носот, што се јавува како резултат на парезата на голтање на мускулите (т.е. нивната карактеристична слабост поради "исклучување" од нервниот систем).

Покрај тоа, во овој период на болеста, постојат нарушувања на фонацијата, кои се карактеризираат со низа протоци во форма на четири главни фази. Значи, првично е означена засипнатост или намалување на тембраната, што се јавува како резултат на сувост, забележано во мукозните лигаменти.

Понатаму, дизартрија почнува да се развива, што се манифестира во описот на чувството на "каша во устата", по што може да се забележи промена во гласот во корист на назалното однесување. На крајот, промените стигнуваат до фаза на појава на комплетна афонија, односно отсуство на глас во својата звучна форма при преминот кон шепот, што се објаснува со парезата на гласните жици. Поради отсуство на шок од кашлица, пациентот страда од астма, што се јавува како резултат на течност или слуз кои влегуваат во ларинксот.

Во некои случаи (иако не на континуирана основа) може да се појават нарушувања на инервацијата, кои се манифестираат како торзија на лицето, како и неможноста да се насмеат забите, итн.

Исто така, во висина на ботулизам, пациентите може да доживеат поплаки за означена мускулна слабост, нестабилност на одењето (што може да се спореди со одењето на пијаница). Првите часови на болеста може да се јават во комбинација со сува мукозните мембрани на устата, запек.

Што се однесува до температурата, таа често има нормални вредности, само повремено се зголемува до субфебрилни марки. Исто така постои и тахикардија (зголемен пулс), артериска хипертензија (што е, зголемен притисок), недостаток на здив, плиткост на здивот и пупиларна дилатација. Тахикардија, исто така, може да се менува со брадикардија (состојба во која, обратно, пулсот се намалува).

Можни се уродинамични нарушувања, кои се манифестираат во форма на неволно мокрење или, обратно, во форма на акутна уринарна екскреција. Вистинската мускулна слабост е најизразена во регионот на окципиталните мускули, што, пак, доведува до висина на главата и на обидите на пациентите да се придржуваат кон неа. Зачувувањето на оваа состојба може да достигне околу шест месеци. Аудиторните функции и свеста остануваат нормални, и сите нарушувања во чувствителната област се исто така отсутни.

Ботулизам на рана, детски ботулизам: главни карактеристики

Како што веќе видовме, овие форми на ботулизам се поретки. Во меѓувреме, постојат одредени карактеристични карактеристики за нив:

 • инфекција се јавува спори-формирање, а не вегетативни форми;
 • е забележано времетраењето на периодот на инкубација;
 • не постои гастроентерен период во текот на болеста;
 • симптомите на ботулизам кај новороденчињата се манифестираат во слабоста на цицање или дури и при одбивање на тоа, во летаргија и во задржување на столицата, во слабеење на цицање или голтање рефлекси, офталмолошко (над - "око") симптоми на болеста;
 • компликациите кај децата (на пример, во форма на пневмонија) се забележуваат многу почесто, а почесто меѓу нив се означени и фатални исходи.

Ботулизамски компликации

Компликациите на ботулизмот може да бидат од три вида, од кои секоја се карактеризира со сопствени манифестации:

 • Специфични компликации. Ова вклучува миозитис со чести лезии на теле, окципитални и феморални мускули, кои се манифестираат во форма на оток и тешкотии при обид за вршење на движења, како и во болка. Во прилог на миозитис, не е исклучена можноста за таква специфична компликација, како што е оштетувањето на нервните кардијални јазли, што, пак, води до формирање на аритмии кај пациенти.
 • Бактериски (секундарни) компликации. Тие вклучуваат пневмонија и гнојна форма на трахеобронхитис, ателектаза и пиелонефритис, како и сепса.
 • После-третман (или јатрогени) компликации. Тие се манифестираат во форма на цревна атрофија, серумска болест, хиперфосфатемија, хипергликемија.

Дијагностицирање

Дијагнозата на ботулизам се базира на следниве податоци:


- епидемиски податоци (на пример, употребата на домашно сочувана храна од страна на пациентите);
- клинички податоци (концентрација на оштетување на нервниот систем и нејзината симетрија, релевантност на интоксикација, фебрилни, менингеални и церебрални синдроми);
- податоци за лабораториска дијагностика (особено, се фокусира на идентификација на патогенот во биоматеријалите и на производите на пациентот, исто така се применуваат PH (т.е. реакцијата на неутрализација) во комбинација со ELISA (ELISA));
- податоци за откривање на нивото на специфичен тип на ензими, врз основа на кои се одредува степенот на компензација што е релевантно за крвните садови и срцето (освен тоа, ЕКГ се изведува во овој случај).

Ботулизам: третман

Времетраењето на болеста може да биде околу три недели, што е важно, под услов да се обезбеди потребниот третман. Реставрацијата на невролошки симптоми се изведува во обратен редослед, првично се фокусира на дишењето, а потоа и на голтање.

Другите манифестации на симптоми на ботулизам може да се излечат без одредена конзистентност, исто така е можно тие да продолжат долго време (околу 1,5 месеци и подолго). Кај пациенти кои имале ботулизам, сите симптоми исчезнуваат без трага, односно, без никакви последици. Ако не се изврши третман, не е исклучена можноста за смрт. Особено третманот се состои од неколку фази:

 • Употребата на коњски анти-токсични антитоксични серум, што, пак, може да биде моновалентна или поливалентна (оваа опција е релевантна за непознат тип на дејство на ботулински токсин). Исто така, може да се користи и хуманиот имуноглобин (противбоботнилински).
 • Со наведениот серум во било која од неговите варијанти, се воведува и преднизон чие дејство е наменето да ја исклучи можноста за развој на анафилактичен шок. Исто така, со цел да се избегне последната манифестација, пред воведувањето на серумот, се врши тестирање со мали дози, по што, ако не се појави алергиска реакција, дозата на преднизолон е зголемена.
 • Како резултат на актуелните кај пациенти со пареза, се зголемува ризикот од опструкција на нивните дишни патишта и развојот на респираторната инсуфициенција. Овие фактори се опасни по живот, и затоа е неопходно да се обезбедат пациенти со парентерална и сондна исхрана, додека истовремено ги поврзуваат со вентилаторот.
 • Во случај на релевантноста на оштетувањето на миокардот, цитопротекторите се пропишани.
 • Бактериските компликации бараат употреба на антибиотици со широк спектар.
 • Раните фази на болеста ја вклучуваат потребата од изложеност на патогенот, исто така, преку гастроинтестиналниот тракт, што се постигнува преку чистечки клизми, гастрична лаважа и назначување на сорбенти.

Дополнително, пропишана е диета (бр. 10), садовите богати со екстрактивни состојки, како и масна храна и зачини се исклучени од исхраната. Исто така се пропишува и половина кревет / кревет.

Важна точка која треба да се истакне како резултат на нашата статија е потребата веднаш да се повика брза помош за знаци на труење со храна (гадење и повраќање, абдоминална болка) во комбинација со тешка мускулна слабост, нарушување на говорот и видот и нарушувања на голтањето . Инаку, одложувањето и исклучувањето на таквата помош може да биде фатално!

Прва помош за ботулизам (труење со сомневање за оваа болест) е, покрај повикувањето на амбуланта, да му даде на пациентот голема количина на течност и да му овозможи пристап до свеж воздух. Во случај на респираторен арест, неопходно е да се продолжи со постапката на вештачко дишење. Исто така, важно е да се најдат, ако е можно, остатоците од храната што била јадена пред почетокот на таквата состојба од страна на пациентот - ова е неопходно за лабораториски испитувања.

Во секој случај, потребна е консултација со специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ботулизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Салмонелоза (појавување симптоми: 6 од 14)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Амилоидоза на бубрезите (појавување симптоми: 6 од 14)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Ротавирус (појавување симптоми: 5 од 14)

Ротавирусната инфекција е заразна болест предизвикана од ротавирусот. Ротавирус, чии симптоми се манифестираат со умерени симптоми на ентеритис или гастроентеритис, често се комбинира со респираторни и интестинални синдроми за време на првичната манифестација на болеста. Луѓето од било која возраст се подложни на ротавирусна инфекција, пак, најчесто се забележува инциденцата кај децата од шест месеци до две години.

...
Трихиноза (појавување симптоми: 5 од 14)

Трихинозата е акутна хелминтијаза која се јавува кај луѓето и кај цицачите. Важноста на медицинското и социјалното значење на оваа болест е утврдена од сериозноста на клиничките манифестации, кои често се изразуваат во попреченост, во некои случаи и смрт.

...
Исхемичен мозочен удар (појавување на симптоми: 5 од 14)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .