Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стафилокок: Симптоми и третман

Стафилококи - главните симптоми:

Стафилококната инфекција е генерализирана верзија на дефиницијата на болести предизвикани од изложеност на стафилококи. Со оглед на фактот дека стафилококните инфекции се екстремно отпорни на антибиотската терапија која се применува кај нив, во бројот на воспалителни заболувања на стафилококиот, чии симптоми може да укажуваат на воспалителен процес во кој било орган, тоа го зазема првото место.

Општ опис

Стафилококите се седентарен тип на заоблени бактерии, главни области со концентрација се мукозни мембрани и човечка кожа. Како по правило, нивното присуство не предизвикува никакви проблеми, сепак, поради итноста на телото да ја ослабне својата одбрана, стафилококиот може да предизвика многу многу различни болести.

Бремените жени и доилки, како и новородените, се најмногу подложни на стафилококи. Покрај тоа, со оглед на специфичноста на состојбата на телото, предиспонирајќи кон развојот на позадината на болестите на стафилококи, исто така, спаѓаат пациенти со патологии од хроничен обем и со ниско ниво на имунитет.

Според законот, стафилококиот е дефиниран како "болничка" инфекција, која, соодветно, се објаснува со буквално масовниот пораз на пациентите во болничките услови.

Видови на Staphylococcus

Најопасните видови на Staphylococcus се Staphylococcus saprophytic, Epidermal Staphylococcus и Staphylococcus aureus.

Сапрофитниот стафилокок е населен во мукозната мембрана на уретрата, што е често главна причина за циститис кај жените. Стафилококиот епидермал може да живее во разни области на мукозните мембрани и кожата.

Неверојатно, човечкото тело во својата здрава состојба лесно се справува со епидермалниот стафилокок, додека за луѓето кои се, на пример, во единиците за интензивна нега, со соодветната состојба на телото, предизвикува најсериозни болести во телото. Особено, тие вклучуваат крваво труење (или сепса) , воспаление на внатрешната обвивка на срцето (или ендокардит ), како и бројни други подеднакво сериозни патологии.

Staphylococcus aureus е најкритичен до степен на изложеност на човечкото тело. Поразот на овој тип на Staphylococcus може да влијае на различни органи, згора на тоа, овој Staphylococcus може да предизвика речиси стотици различни болести, кои се движат од наједноставниот во својот тек и завршуваат со оние од нив чиј исход е фатален за пациентот. Staphylococcus aureus има голем број на чудни "уреди", со чија помош е можно да се издржат одбранбените механизми, кои, пак, го имаат човечкото тело.

Прочитајте повеќе: Staphylococcus aureus .

Би сакал да забележам дека, покрај избраната класификација, стафилококусот постои и во неколку подвидови (видови), чија разлика едни од други лежи во разликата во нивните карактеристични својства. Така, провоцирајќи ги истите видови на болести, ваквите видови одредуваат различни варијанти на клиничката слика за секој пациент.

Важна карактеристика е значајната одржливост на стафилококите, кои можат да бидат во суша форма до шест месеци, ниту пак умираат како резултат на замрзнување проследено со одмрзнување. Изложеноста на директна сончева светлина, исто така, ја одредува нивната отпорност кон слични услови.

Способноста за репродукција на токсините директно ги одредува патогените карактеристики на стафилококите. Таквите токсини особено вклучуваат егфолиатин, поради ефектот на оштетување на клетките на кожата, ентеротоксин, кој предизвикува симптоми карактеристични за труење со храна, како и леукоцидин, поради ефектот на кој се јавува уништување на леукоцитите.

Staphylococcus, исто така, произведува ензими кои, како што е забележано погоре, им помагаат да се заштитат од дејството на механизмите на човечкиот имунолошки систем, а истовремено обезбедуваат способност да спасат стафилококи во ткивата на телото со можност за ширење.

Изворот на оваа инфекција може да биде или болен човек или носител на инфекција (асимптоматски), а такви носители според одредени податоци се околу 40% од луѓето кои се совршено здрави. Тие можат да дејствуваат како носители на било кој вид на стафилококи.

Портите за инфекција се разни видови на оштетување на кожата (вклучувајќи ги и микробрановите), лигавицата на респираторниот тракт. Одлучувачкиот фактор за развој на стафилококната инфекција станува ослабен имунитет кога се постигнува таков резултат поради употребата на одредени лекови (тие можат да бидат антибиотици, имуносупресиви и сл.). Присуството на хронични заболувања (болести на тироидната жлезда, дијабетес , итн.), Исто така, не е исклучено влијанието на факторите на негативен тип на влијание од околината.

Карактеристиките на имунолошкиот систем го одредуваат најтешкиот тек на инфекција со Staph кај деца од ран детска возраст, како и кај постарите лица.

Стафилокок: симптоми

Врз основа на карактеристиките на воведувањето на стафилококната инфекција, се одредуваат специфични клинички манифестации, односно степенот на агресивност својствен за специфичен тип на стафилокок, заедно со вистинскиот степен на имунитет, исто така, природно ја одигра својата улога.

Еден од најчестите видови на кожата гнојни болести е пиодерма . Ако зборуваме за стафилококни пиодерми, тогаш тоа се карактеризира со кожни лезии во устата на косата. Површинските лезии доведуваат до развој на фоликулитис , чии манифестации се сведуваат на формирање на мал пустус, навлезен од косата низ центарот.

Доколку лезијата е нешто подлабока, тогаш фурункулот веќе се развива, што е воспаление на гноен-некротичен карактер во форма на фоликул на косата во комбинација со околните ткива. Исто така, подлабок вид на лезија може да се манифестира во форма на карбункул, формирана во форма на воспаление на кожата во комбинација со поткожно ткиво, опкружувајќи група на крпи за коса.

Најчесто ваквите формации во форма на врие и карбункул се концентрирани од задниот дел на задникот, колковите и вратот. Особено опасно е појавата на такви формации во лицето, бидејќи особините на циркулацијата на крвта во овој случај може да доведат до воведување на стафилококна инфекција во мозокот, врз основа на која подоцна се јавува развој на менингитис или мозочен апсцес .

Друга манифестација карактеристична за стафилококната инфекција е Ритер-овата болест , која исто така е инаку дефинирана како синдром на излачена кожа. Како по правило, овој синдром е забележан кај новороденчињата, како и кај децата во категоријата на рана возраст. Манифестациите на оваа болест имаат одредена сличност со црвена треска (во однос на осипната манифестација) или со еризипели.

Една од манифестациите на стафилококната инфекција е, исто така, епидемичен пемфигус , кој, пак, дејствува како визуелен резултат на ефектите на горенаведениот егфолиатин (токсин произведен од инфекцијата). Меур е придружен со одвојување на значајни по големина слоеви на површинските слоеви на кожата, со што се формираат големи меури на местото на овие слоеви.

Флегмон , апсцес - таквите лезии исто така влијаат на подлабоките слоеви на поткожното ткиво за време на нивната последователна гнојна фузија. Апсцесот се разликува од флегмонот особено во тоа што со тоа воспалението е ограничено само од капсулата, која потоа го блокира патот до ширењето на овој процес, додека со флегмон, напротив, се шири по ткивата. Соодветно на тоа, флегмон со гноен воспаление кој е релевантен за него е поопасна манифестација на инфекција со Staph.

Како следна манифестација на инфекцијата која се разгледува, можно е да се забележи и стафилококна пневмонија , која, и покрај ретконоста на сопствениот изглед, сè уште не може да се исклучи, барем поради отпорноста на ефектите на стафилококните антибиотици, како и поради особеностите на курсот.

Пневмонијата предизвикана од оваа инфекција е доста тешко и се карактеризира со сериозност на интоксикација, болки во градите кои се појавуваат на позадината на плевралните лезии, како и недостаток на здив. Белодробното ткиво во случај на оваа болест има многу фокуси, кои потоа се предмет на топење со формирање на апсцеси. Пробивот на овие абсцеси директно во плевралниот регион со формирање овде на емпием не е исклучен.

Кога влегува во мозокот преку назалните синуси или други делови на лицето, инфекцијата со Staph предизвикува развој на апсцес овде, како и гноен менингитис . Како по правило, формираните апсцеси имаат мали димензии, нивната локализација е дисперзирана. Што се однесува до менингитисот , тоа е често секундарно, што произлегува на независен начин како резултат на значителна количина на стафилококи кои влегуваат во крвта. Вистинското оштетување на мозокот е придружено со главоболки и нарушувања на невролошкиот тип, нарушена е свеста и се појавуваат епилептични напади .

Под влијание на стафилококната инфекција, може да се развие и тромбофлебитис на површна вена на мозокот, кој, пак, се манифестира дополнително во форма на тешки невролошки нарушувања.

Околу 95% од случаите, тоа е стафилокок кој води до таква болест како остеомиелитис , во кој коскената срцевина е воспалена. Поради ова воспаление, сите слоеви на коските се предмет на оштетување и последователно уништување, а густината често се распаѓа. Како главен симптом на остеомиелитис, постои изречена болка во погодената област. Нешто подоцна, овој процес е придружен со едем , локализиран во областа над воспаление, за возврат, ова води кон формирање на гнојни фистули. Ако зглобовите се засегнати, тогаш гноен артритис станува актуелен, што често се случува кога ќе се зафатат колено и колк зглобови.

Меѓу можните варијанти на развој на стафилококната инфекција, не е исклучена лезија на внатрешната обвивка и вентили на срцето, што е дефинирано како ендокардит и укажува на статистика на смртност со прилично високи стапки, достигнувајќи околу 60%.

Кога стафилококиот со крв го достигнува срцето, почнува брзо да го уништи срцев вентил, што резултира со изразени компликации во форма на оклузија на периферните артерии, развој на миокарден апсцес и срцева слабост .

Поради ефектите на токсините предизвикани од стафилококна инфекција, болестите предизвикани од него, во некои случаи, се дефинирани во групата на интоксикации, кои особено вклучуваат токсичен шок , како и токсичност на храна .

На појавата на токсичен шок му претходе влез на особено агресивни видови на токсини во крвта, како резултат на што крвниот притисок се намалува, пациентот почнува да треска, има силни болки во стомакот и гадењето. Постои главоболка и дијареа, свеста е нарушена. Нешто подоцна, во комплексот на симптоми се додава и остар осип.

Што се однесува до токсикозата за храна, се развива неколку часа по земањето храна, претходно контаминирана со стафилококна инфекција, која исто така се манифестира во форма на тешка абдоминална болка, дијареа, гадење и повраќање. Тешките случаи на оваа манифестација имаат сличности со слични манифестации карактеристични за колерата.

Најсериозна форма на манифестација на инфекција со стафи е сепса , која е придружена со голема количина на бактерии кои се ослободуваат во крвотокот, со истовремено формирање на бројни фокуси на секундарна инфекција директно во внатрешните органи на телото.

Дијагноза на Стафилокок

Бактериската култура се користи како главен метод за дијагностицирање на болеста во прашање. Врз основа на специфичната област на локализација на стафилококи, се користи плунка, урина, крв, содржина на рани, врие, мајчино млеко итн.

Во случај кога постои сомневање за вишок на процесите на множење на инфекции во цревата, изметот се зема за анализа (за дисбактериоза ). Неговите резултати овозможуваат не само да се утврди бројот на стафилококните инфекции, туку и бројот на други видови на цревна микрофлора. Бактериското засејување кај бремени жени подразбира земање на размаска од фаринксот и носот.

За време на анализата, исто така е важно да се идентификува колку е чувствителна бактеријата на ефектите на антибиотиците, поради што ќе биде можно да се утврди најефективниот лек за подоцнежен третман. Треба да се забележи дека резултатите од бактериското семенување со стафилококус вклучено во нив воопшто не е директен индикатор за третман. Факт е дека, како што забележавме претходно, можно е асимптоматскиот превоз на оваа инфекција е можно, што, пак, може да укаже на нормалната здравствена состојба на пациентот.

Стафилокок: третман

При третманот на стафилококната инфекција, потребно е да се фокусира на супресијата на предизвикувачкиот агенс поради тоа, како и на реставрацијата на поединечните компоненти во комбинација со третманот на истовремени видови заболувања, поради протокот на кој се намалува вкупната реактивност на телото.

Долго време и, патем, до денес, употребата на хируршки методи на третман со цел борба против фокуси на инфекција со актуелната гнојна фузија кај абсцесите и врие е главното и оптималното решение.

Во однос на употребата на антибиотици во третманот на стафилококи, таа мора да биде исклучиво оправдана, бидејќи недостатокот на рационалност при препишување на овој тип на лекови не само што не може да донесе соодветна корист, туку и во некои ситуации води до влошување на текот на болеста. Третманот на стафилококните инфекции главно се базира на употребата на полусинтетички пеницилини, како и пеницилини во комбинација со клавуланска киселина или друга група на антибиотици.

За да се дијагностицира инфекција со Staph, неопходно е да се контактира присутниот педијатар (општ лекар), специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Staphylococcus и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: педијатар , терапевт , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Туларемија (појавување симптоми: 7 од 13)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Ротавирус (појавување симптоми: 6 од 13)

Ротавирусната инфекција е заразна болест предизвикана од ротавирусот. Ротавирус, чии симптоми се манифестираат со умерени симптоми на ентеритис или гастроентеритис, често се комбинира со респираторни и интестинални синдроми за време на првичната манифестација на болеста. Луѓето од било која возраст се подложни на ротавирусна инфекција, пак, најчесто се забележува инциденцата кај децата од шест месеци до две години.

...
Скарлетна треска (појавување симптоми: 6 од 13)

Скарлетната треска е инфективна болест која се јавува кај пациенти во акутна форма и се пренесува преку капки во воздухот. Вреди да се забележи дека црвената треска, чии симптоми се манифестираат во форма на тежок осип со мали точки, воспалено грло, треска и интоксикација, се јавува не само кај децата, како што многу луѓе погрешно претпоставуваат, туку и кај возрасните. Исто така забележуваме дека како извор на инфекција, пациентите се најопасни во првите денови од појавата на оваа болест кај нив.

...
Менингитис (појавување симптоми: 6 од 13)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 6 од 13)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .