Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рикетциоза: Симптоми и третман

Рикетциоза - главните симптоми:

Рикетоциозите се болести кои напредокот кај човекот или кај животните се должи на фактот дека одредени патогени микроорганизми - рикеција - навлегуваат во нивното тело со гризнување на инсектите што крвуваат. Во медицинската пракса најчесто се јавува рикециоза која се пренесува преку крлежи, чиј предизвикувач е микроорганизмот кој живее во устата на крлежот. Сепак, постојат и други сорти, кои ќе бидат дискутирани подолу. Важно е навремено да се дијагностицира патологијата и нејзиниот третман со цел да се избегне прогресијата на компликациите.

Значи, ако патогенот влезе во човечкото тело преку каснувања на телото или вошките, таканаречениот епидемиски тифус се развива со карактеристични симптоми. Слична форма е епидемијата и болвата тифус, со единствена разлика што во овој случај инфекцијата се јавува на алиментарен начин. Третиот вид на рикетциоза е Tsutsugamushi треска, која се развива како резултат на лице кое се каснува со крлеж што ја носи оваа инфекција. Друга сорта е тифус кој се пренесува преку крлежи. Како што се подразбира под името, процесот на инфекција се јавува кога едно лице директно ја означува крлежот.

Афионот рикетциоза, која на друг начин се нарекува и везикуларна, е во согласност со карактеристичниот везикуларен исип што се јавува на телото на болен човек. Таа има еден од најлесните видови на проток, бидејќи не ги оштетува внатрешните органи. Карактеристичен симптом на прогресијата на оваа форма на болеста е да се покрие местото на залак со црна краста.

Начини на инфекција

Можно е да се инфицираат со болест како што е рикетоциозата што се пренесува преку крлежи, откако ќе биде задушена од крлеж, кој е носител на инфекција или како резултат на влегувањето на рикеција во отворена површина на рани. Вообичаено, резервоарот и родителите на инфекцијата се диви глодари, бидејќи нивната болест е асимптоматска. Но, урината на болните крави и нивните измет може исто така да биде опасна за луѓето, поради што болеста како што е крлежната рикетциоза е многу честа кај работниците од фармите.

Рикециезата што се пренесува преку глава е најчестата болест, бидејќи се носи со крлежи. Рикетите во текот на подолг временски период може да постојат во плунковните жлезди на инсектот. Оваа болест е особено подложна на печурки и бери, како и на дрвосечачи и луѓе поврзани со дрвната индустрија.

Клинички симптоми

Како што споменавме погоре, човечките рикециози имаат многу манифестации - сето тоа зависи од тоа каков вид на патоген влегува во човечкото тело. Еден вид, како што е везикуларната рикетциоза, се манифестира со појава на карактеристичен осип на телото на пациентот, а другата, на пример, Tsutsugamushi треска, се манифестира од треска состојба. Првиот и најважен симптом е присуството на лезија (залак) на кожата на лицето. Инкубациониот период од моментот кога инфекцијата влегува во телото до појава на симптоми може да биде 1-2 недели.

Риктезиоза која се пренесува преку глава

Типични симптоми за патологија, како што се рикетоциоза:

 • појава на осип на телото;
 • осипот има светло розева боја;
 • главоболка;
 • слабост во целото тело.

Ако зборуваме за таква форма на патологија како везикуларна рикециоза, тогаш периодот на инкубација трае околу две недели, а првиот симптом на болеста е појавата на печат на местото на убодот од крлеж. Други симптоми на оваа форма на патологија се:

 • црна печат покритие;
 • појавата на кора;
 • повторлива треска.

Во принцип, повеќето рикециози се карактеризираат со заеднички симптоми:

Ако некое лице е подложено на симптоматски третман, во повеќето случаи прогнозата на текот на болеста е поволна - обновувањето може да се случи две недели по почетокот на болеста. Меѓутоа, ако телото е ослабено или се појавуваат несакани ефекти, потребна е итна медицинска нега за да се спаси животот на пациентот.

Тешката струја има пецкава треска на Карпестите Планини - еден од видовите на патологија. Симптомите на оваа болест се следните:

 • студ, наизменично со топлина;
 • развој на nosebleeds;
 • главоболки;
 • нарушување на свеста;
 • конвулзии;
 • проблеми со видот и слухот.

Оваа форма е опасна, бидејќи без лекување може да биде фатална, така што побрзо дијагнозата се изведува и третманот се започнува, толку е поголема шансата на лицето за целосно опоравување.

Дијагноза и третман

Рикетциозата со дијафрагма е дијагностицирана со земање крв од пациент за серолошки тест кој ќе покаже дали постои ДНК или РНК на вирусот во неговата крв. Исто така е прикажано да се спроведат бактериолошки студии за да се идентификува предизвикувачкиот агенс на инфекцијата. Патогенот може да биде изолиран од крвта на пациентот, од местото на нејзината примарна локализација. Често се користат алергиски кожни тестови за да се утврди дијагнозата. Важната улога што ја има диференцијалната дијагноза, вклучувајќи менингококна инфекција , мали сипаници , грип и други вирусни заболувања.

Ако зборуваме за третман, тогаш во секој случај тоа ќе се разликува. Главниот лек кој се користи за лекување на рикетоциоза е антибиотик. Во зависност од клиничките манифестации на болеста, може да се бара симптоматска терапија. Особено, големата сипаница рикециоза, исто така, бара локален третман, кој ќе се состои во третирање на краста формирана на кожата и отстранување на мртво ткиво. Процесот на лекување на болеста е долг. Важно е квалификуваниот специјалист постојано да ја следи состојбата на пациентот.

Задолжително во третманот е заштитата на медицинскиот персонал од ширењето на патогени. Затоа, вработените треба да носат специјални заштитни костуми и сите манипулации треба да се изведуваат во строга согласност со прописите за безбедност.

Во некои случаи, на пример, со Q треска или форма како што е везикуларната рикетциоза, се покажува имунизација за да се спречи ширењето на инфекцијата. Третманот на пациентите со оваа болест се изведува во болници заразни болести во посебни кутии, што помага да се спречи ширењето на инфекцијата.

Како што споменавме погоре, само неколку форми на оваа патологија претставуваат сериозна опасност за луѓето - мнозинството, вклучувајќи везикуларна рикециоза и болест што се пренесува преку крлежи, продолжува без компликации, па процесот на лекување се случува прилично брзо (по започнувањето со третман со антибактериски агенси).

Спречувањето на инфекцијата од такви патологии се состои во борбата против крлежи, вошки и други инсекти кои можат да станат носители. Исто така од големо значење во спречувањето на дезинсекцијата - уништување на кластери на глувци и стаорци во подрумите на зградите, канализација и депонии.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рикетоциоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лептоспироза (појавување симптоми: 7 од 17)

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...
Хипонатремија (појавување симптоми: 7 од 17)

Хипонатремијата е најчестата форма на вода и електролитен дисбаланс, кога постои критично намалување на серумската концентрација на натриум. Во отсуство на навремена помош не ја исклучува веројатноста за појава на фатален исход.

...
Инфективна мононуклеоза (појавување симптоми: 6 од 17)

Инфективна мононуклеоза е акутна инфективна болест, којашто првенствено се карактеризира со оштетување на лимфните и ретикулоендотелијалните системи. Инфективна мононуклеоза, чии симптоми се манифестираат како треска, полиаденитис и тонзилитис, покрај ова се јавува и со зголемена слезина и црн дроб, како и со леукоцитоза во доминацијата на базофилните мононуклеарни клетки.

...
Емболизам (појавување симптоми: 6 од 17)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Церебрален едем (појавување симптоми: 6 од 17)

Церебралниот едем е опасна состојба која се карактеризира со прекумерна акумулација на ексудат во органските ткива. Како резултат на тоа, неговиот волумен постепено се зголемува и расте интракранијалниот притисок. Сето ова води кон кршење на циркулацијата на крвта во телото и до смрт на нејзините клетки.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .