Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Листериоза: Симптоми и третман

Листериоза - главните симптоми:

Листериоза - болест од инфективна природа, предизвикана од патогениот тип на Listeria L. Monocytogenes. Овој микроорганизам е многу стабилен и може да преживее дури и во неповолни еколошки услови, така што секој човек кој не е одговорно одговара на прашањето за нивната хигиена може да се зарази.

Главното живеалиште на Листерија е почвата, од каде што влегуваат во растенијата, а потоа во организмот на разни животни кои ги јадат - земјоделски и домашни (мачки, кучиња). Човечката инфекција се јавува преку употреба на лошо чисти производи, вклучувајќи ги и животинските производи, но инфекцијата може да се појави и на друг начин - преку човечки контакт со носителите на инфективниот агенс.

Причини

Листерија паразитизира во дивите и домашните животни, се ослободува во животната средина со урина, измет, плунка. Микроорганизмите може да се најдат во млеко, јајца и други отпадни производи. Изворите на патогенот кај луѓето најчесто стануваат животни заразени со овој микроорганизам, вклучувајќи ги и рибите (реката и морето), свињите (домашни и диви), кучињата и мачките, птиците и другите претставници на животното. Лице со таква патологија како листериоза, исто така, може да биде заразно за другите. Затоа, лекувањето на болеста вклучува изолирање на пациентот додека симптомите не исчезнат.

Начините на инфекција со човечка листериоза може да бидат како што следува:

 • трансплацентар;
 • контакт-домаќинство;
 • фекално орален;
 • во воздухот

Најчести се контакт-фамилијарните и фекално-оралните начини на инфекција, заради пенетрација на патогенот во човечкото тело со храна, вклучувајќи:

 • млеко;
 • јајца;
 • месо или риби кои не биле подложени на термичка обработка;
 • меки сирења;
 • сладолед;
 • овошје и зеленчук (не се мијат доволно).
Начини на инфекција со листериоза

Исто така, Листерија може да влезе во телото со вода, особено ако е вода од природни или вештачки акумулации кои не подлежат на правилен санитарен и хигиенски третман. Воздушните луѓе се инфицираат кога работат со животински крзно или пената од птици. Вработените во земјоделските фарми, фармите за живина, продавниците за миленичиња, ветеринарните клиники и други институции кои се занимаваат со животни, исто така, се подложни на инфекција.

Во тие случаи, ако жената развие листериоза за време на бременоста, се јавува трансплацентална инфекција на детето во нејзината утроба. Патогенот се пренесува од мајката на бебето преку плацентата, предизвикувајќи тешки симптоми и развојни нарушувања. Многу често, листериозата за време на бременоста завршува со спонтан абортус или мртвородено раѓање. Покрај тоа, веројатно е дека детето родено со вродена патологија ќе умре во рок од неколку дена или недели од животот. И со листериоза кај бремени жени, ризикот од фетални развојни аномалии, и физички и ментални, е висок.

Како по правило, жената која боледува од оваа болест за време на бременоста се жали на општи симптоми, како што се слабост, треска, воспаление на грлото, болка во мускулите, но нема изразени симптоми на болеста. Како резултат на тоа, дијагнозата на листериозата за време на бременоста е приоритет, бидејќи ако третманот не е пропишан, состојбата на жената може критично да се влоши, што ќе ја повлече не само смртта на детето, туку и смртта на мајката. Вообичаено во ситуација со листериоза кај бремени жени, е предвидено предвремено прекинување или абортус, но ако инфекцијата се појави подолго време, се поставува предвремен труд.

Симптоматологија

Симптомите на листериоза зависат од тоа која форма на болеста кај некоја личност е обележана. Болеста може да биде 4 форми, од кои некои се почести и други поретки. Значи, една од најретките форми е око-вроден. Нејзините симптоми се слични на конјунктивитис , со единствена разлика е тоа што, покрај оштетувањето на слузницата на окото, се забележуваат и оштетувања на лимфните јазли лоцирани во близина на лимфните јазли, хипертермија и треска.

Општата состојба на лицето е скршена, забележано е:

 • слабост;
 • замор;
 • болки во мускулите и зглобовите.

Типични симптоми на оваа форма се поврзани со оштетување на очите:

 • црвенило и оток на очните капаци;
 • појавата на гноен исцедок;
 • нарушување на видот;
 • стеснување на палпебралната фисура.

На мукозната мембрана се видливи мали нодули, нешто слично на пченицата.

Почесто е појава на ангино-септичка форма на болеста кај луѓето чии симптоми наликуваат на ангина , но се поизразени.

Главните симптоми на оваа форма се:

 • оток и црвенило на фаринксот;
 • хипертермија (до 38 степени и повеќе);
 • болка при голтање;
 • формирање на улцеративни плаки и сиви филмови на крајниците.

Заедно со овие симптоми, се појавуваат симптоми на тешка интоксикација , како што се треска, зголемени цервикални лимфни јазли, треска, мускулна болка, слабост, главоболка. Текот на оваа форма на болеста кај луѓето е тежок. Ако третманот не се спроведе навремено, постои ризик од развој на компликации, вклучувајќи и сепса , што може да доведе до смрт кај пациентите.

Една од најчестите форми на листериоза е септички грануломатозен. Таквата листериоза главно се развива кај деца од првите денови или недели од животот. Генерално, оваа форма на патологија брои до 50% од сите болести на листериоза, бидејќи луѓето со намален имунитет страдаат од него, меѓу кои главно новороденчиња и постари лица. Оваа болест може да се развие кај деца и возрасни со синдром на стекната имунодефициенција.

Септичната грануломатозна форма ги има следните симптоми:

Оваа форма во 80% од случаите завршува со смрт.

Ако се појави листериоза кај новороденчето, тогаш започнува како вирусна инфекција, а потоа симптомите брзо се зголемуваат, со што детето се доведува до крајно сериозна состојба. Ако третманот на оваа форма е пропишан навремено, веројатноста за опоравување е висока. Сепак, болеста ги остава зад себе последиците - детето може да доживее ментална ретардација.

Симптоми на листериоза кај деца

Друга форма на болеста е нервниот или менингоенцефалитичен. Како што сугерира името, симптомите на оваа патологија се поврзани со лезии на менингите. И симптомите ќе зависат точно од кој дел од мозокот претрпел. Овие можат да бидат:

 • конвулзии;
 • тензија и болка во мускулите на вратот;
 • епилептични напади ;
 • тешка главоболка и хипертермија.

Исто така, дете или возрасен со оваа форма на болеста честопати има птоза на очните капаци и анизокорија на учениците. Постои страв од светлина, можат да развијат пареза и парализа на екстремитетите.

Кај бремени жени, листериозата секогаш има неповолен тек. Најчесто, таквата бременост завршува со раѓањето на мртвото бебе. Но, дури и ако детето преживее во мајчината утроба, веројатно е дека ќе има тешки морфолошки или ментални нарушувања. Затоа, за жените е исклучително важно за време на бременоста да бидат внимателни на нивната здравствена состојба, преземајќи ги сите мерки за спречување на инфекцијата од страна на овие микроорганизми.

Имајте на ум дека во прилог на горенаведените симптоми за различни форми на листериоза, може да се појават симптоми на нарушување на разни органи и системи. Тие вклучуваат:

 • повраќање и гадење;
 • дијареа;
 • зголемен црн дроб и слезината;
 • пароксизмална абдоминална болка;
 • осип во областа на големи зглобови (грубо-грануларен или еритематозен);
 • карактеристичен изглед на лицето во форма на пеперутка;
 • појава на гној во цереброспиналната течност.

Означени во медицинска пракса, акутна и хронична форма. Сите горенаведени симптоми се поврзани со акутниот тек на болеста, додека хроничниот тек има нејасна клиничка слика.

Дијагностика

Дијагноза на листериоза

За да се постави дијагноза, неопходно е да се доведе во прашање лицето за да се идентификуваат причините за болеста, како и да се слушаат неговите жалби. Дијагнозата на листериозата се базира на имунолошки студии кои ви овозможуваат да ја идентификувате ДНК на патогенот во крвта на пациентот. За време на серолошкиот преглед, пациентот се тестира на листериоза, во која патоген е откриен во крвта. Бактериолошки преглед испитуван под микроскопски исцедок од грлото или очите.

Општо земено, дијагнозата не е тешка, но важно е да се спроведе навреме и да се пропише третман, бидејќи секое одложување може да го чини животот на пациентот. Ако болеста е дијагностицирана со текот на времето, се утврдуваат причините и формата, тогаш третманот во повеќето случаи ќе има поволен напредок. И само со септичка-грануломатозна форма, постои висок ризик за развој кај деца кои претрпеле патологија, последиците во форма на постојани ментални нарушувања.

Третман

Третманот на болеста треба да биде комплексен, а лекарот треба да ги земе предвид причините за болеста и симптомите при развивање план за лекување. Хоспитализацијата на лице во болница е задолжителна, бидејќи тој е носител на инфекцијата и нејзиниот извор за другите. Главно третман се врши со антибактериски лекови, кои се пропишани земајќи ја предвид подложноста на микроорганизмот. Но, исто така, потребна е рехидратациона терапија за дехидратација и витаминска терапија.

Во случај на оштетување на очите, се користат гликокортикоиди и албуцидни раствори. Општо земено, третманот треба да трае уште една недела откако ќе исчезнат симптомите на болеста.

За жал, третманот на новороденчињата со оваа болест има неповолни прогнози - ризикот од смрт на детето е многу висок, сепак, возрасните со оваа болест најчесто се опоравуваат доколку третманот е извршен навремено.

Специфична превенција на листериоза не постои, па затоа луѓето кои сакаат да се заштитат од оваа болест треба да бидат внимателни кон храната и водата што ја консумираат. Важно е да се обработи месо, живина и други производи, да се мијат овошјето и зеленчукот, да пијат само варено млеко и сл.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате листериоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, лекар за инфективни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Катарски болки во грлото (појавување симптоми: 9 од 21)

Катарална болки во грлото (акутен тонзилофарингитис) е патолошки процес предизвикан од патогената микрофлора и влијае на горните слоеви на мукозната мембрана на грлото. Оваа форма, според медицинска терминологија, се нарекува и еритематозна. Од сите форми на воспалено грло, ова се смета за најлесно, но тоа не значи дека не е потребно да се третира. Како правилно да се третираат катарална ангина, може да се каже само квалификуван лекар по сеопфатна дијагноза. Исто така вреди да се напомене дека третманот на болеста не е секогаш потребен за употреба на антибактериски лекови.

...
Болки во грлото (појавување симптоми: 9 од 21)

Болното грло е болест од заразна природа, како резултат на прогресијата на која се јавува акутна воспаление на крајниците и другите лимфоидни формации на фаринксот. Следниве патогени може да предизвикаат развој на патологија: вируси, бактерии и габи. Во медицинската литература, оваа состојба се нарекува и акутен тонзилит. Вреди да се напомене дека ова е прилично честа болест што може да почне да напредува и кај возрасните и кај децата.

...
Тонзилитис (појавување симптоми: 8 од 21)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
АРИ (појавување симптоми: 8 од 21)

АРИ (акутна респираторна болест) е група на заболувања од вирусно или бактериско потекло, кои се карактеризираат со оштетување на горниот респираторен тракт, симптоми на општа интоксикација на телото. Респираторните инфекции влијаат врз луѓето од сите возрасти, од мали деца до постари лица. Оваа група на болести се манифестира сезонски - почесто се случуваат патологии кога се менуваат сезоните (во есен-зимскиот период). Важно е да се вклучите во превенцијата на акутните респираторни инфекции навремено, за да не се инфицирате во средината на епидемијата.

...
Болки во грлото кај деца (појавување симптоми: 8 од 21)

Ангина е една од најчестите инфективни болести кај децата, што е предизвикана од стрептококи. Вирусот го инфицира лимфоидното ткиво на фаринксот. Болеста може да предизвика сериозни компликации. Зголемувањето на болеста се забележува во есен-зимскиот период. Развојот на болеста зависи од етиологијата, возраста на детето и општото здравје.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .