Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алвеококоза: Симптоми и третман

Алвеококоза - главните симптоми:

Алвеококозата е паразитарна болест предизвикана од алвеококи и се карактеризира со формирање примарна лезија во црниот дроб. Болеста има сериозни симптоми и последици, а во многу случаи, болеста завршува дури и со смртта на пациентот. Затоа, нејзината дијагноза и третман кај луѓето треба да се спроведе навремено, со цел да се избегне развој на компликации.

Алвеококозата може да се спореди со растот на малигниот тумор во телото. Бидејќи болеста не влијае само на еден орган, туку и се шири низ телото како метастази, предизвикувајќи оштетување на мозокот, белите дробови и другите органи. Поради ова, болеста кај некоја личност е лошо лекувана, а ризикот од рецедив е многу висок, па затоа третманот треба да биде под надзор на лекар за живот.

Причини

Како што веќе рековме, предизвикува алвеококоза хелминт, која има некои сличности со ехинокок. Неговата големина е околу 3 мм, има глава со 30 куки за прицврстување на ѕидовите на цревата и црниот дроб, вратот и сегментите, кои содржат огромен број на јајца. Овој паразит формира цисти во внатрешните органи на човекот, кои главно се локализирани во црниот дроб, но хелминот може да се шири низ телото преку лимфоген начин, како што се клетките на ракот, што ја прави болеста исклучително тешко да се лекува.

Најчесто, мулти-коморални цисти, но тие може да имаат една камера, а нивната вкупна големина е ретко повеќе од 15 см. Во ретки случаи, тие се големи по големина, што доведува до стегање на околните органи во кршење на нивната работа, бидејќи овие цисти не растат внатре во организмот, надвор. Едно лице е посредник, затоа, кога сексуално зрелите хемилци во неговото тело, циклусот за развој на паразитот е прекинат. Затоа, за луѓето околу нив болно лице не е извор на инфекција. Друг преоден домаќин за алвеококус се мали глодари во чие тело зрели јајцата.

Главниот сопственик е диви животни и оние блиски на човекот. Меѓу нив се:

 • лисици;
 • волци;
 • чакали;
 • кучиња;
 • лисици;
 • мачки

Во цревата на овие животни, веќе зрели поединци од паразитизирани паразити, кои лесно влегуваат во човечкото тело.

Начини на пренос на црви - фекално-орални и контакт-домаќинства. Тоа е, инфекција може да се случи за време на кампањите, кога едно лице влегува во зона во која тревата е осеменети со јајца што паднале на неа со фекалии на животните. Можете исто така да се заразени со собирање на печурки и бобинки, косење на трева во ливадите и ловење. Сечење игра или работа со животинска коса, исто така, може да ги собереш на helminth. И сепак, некои луѓе се разболуваат поради фактот што хелминот влегува во нивното тело за време на грижата за болни животни (главно мачки). Многу ретко, паразитите влегуваат во човечкото тело со вдишување на прашина која содржи јајца.

Патогенеза

За да се разбере како се појавува алвеококозата кај луѓето, важно е да се знае кој циклус на развој на гелминт во телото е кај луѓето. Оплодената јајца влегува во телото преку устата, а потоа влегува во тенкото црево, каде што се распушта школка и црвите излегуваат. Се внесува во мукозната мембрана на тенкото црево, а од таму влегува во крвотокот и лимфниот проток, ширејќи се низ телото. Најчесто луѓето развиваат алвеококоза на црниот дроб, бидејќи црниот дроб е омилено место за локализација на хелминти. Но, цистите можат да се развијат и во други органи - најчесто постои оштетување на мозокот и белите дробови.

Имајте на ум дека оштетувањето на белите дробови и мозокот ги придружуваат нивните симптоми, кои директно не укажуваат на присуство на таква патологија кај луѓето како алвекококоза. Постигнувајќи ја локацијата на локализација, паразитите формираат цисти (главно повеќекамерни). Развојот на образованието е долг процес, кој од инвазијата на човечкото тело може да се одолжи неколку години. Симптомите на патологија во фазата на формирање на цисти се отсутни, па затоа, човековата алвеококоза се открива случајно, за време на профилактички прегледи или истражувања за други болести.

Постепено, цистите го заменуваат здравото ткиво на органот, предизвикувајќи нарушување на неговата ефикасност и изразени клинички симптоми. Главниот патоген ефект на алвеококусот врз човечкото тело е:

 • механичка компресија на ткивата и органите во кршење на нивните функции;
 • сенсибилизација на телото со токсини;
 • ширење на метастази низ телото;
 • развој на имунодефициенција или провоцирање на автоимуни реакции.
Алвеококус животниот циклус

Симптоми

Болеста има малиген тек, па колку побрзо лицето има алвеококоза, толку е поголема шансата за целосно закрепнување. И обратно - ако болеста е откриена во доцна фаза, ризикот од фатален исход за пациентот е висок. Постојат 4 фази на развој на болеста - почетен, фаза на висина, тешки манифестации и терминал.

Обично, првите клинички манифестации на болеста се забележани само неколку години по инфекцијата. Ова е рана фаза, симптоми кои се:

 • губење на апетитот;
 • чувство на тежина во десниот хипохондриум после јадење;
 • губење на тежината;
 • болка во црниот дроб.

Тоа е, симптомите на оваа фаза зборуваат за проблеми со црниот дроб. На палпација може да се открие зголемување на големината на органот, па дури и густа формација (под услов да не се наоѓа во централниот дел на органот).

Во висина на сцената се забележуваат поизразени симптоми, кои започнуваат со болка во црниот дроб и завршуваат со зголемување на сите други симптоми. Вклучувајќи го црниот дроб продолжува да расте во големината, збиено, постојат знаци на варење. Оваа болест треба да се разликува од таквата патологија како алвеоларна ехинококоза на црниот дроб, која има слична клиничка слика. Можно е да се направи разлика на алвеоларната ехинококоза од алвеококозата само со помош на лабораториска дијагностика која го потврдува видот на патогенот.

Фаза на тешки манифестации се развива ако третманот на болеста не е пропишан навремено. Во оваа фаза, органот во кој е формирана цистата значително страда и симптоми како што се:

 • опструктивна жолтица (прво, мукозната мембрана на окото ја зема жолтата нијанса, потоа устата, потоа кожата на лицето, трупот и екстремитетите);
 • промена на бојата на измет;
 • темна урина;
 • портална хипертензија (за време на ртење во големи крвни садови).

Исто така, во оваа фаза се јавува метастаза кон други органи, поради што често се забележуваат лезии на мозокот, бубрезите и алвеококозата на белите дробови и срцето и другите органи.

Во терминалната фаза, органските лезии стануваат неповратни, затоа прогнозата за третирање на болеста во оваа фаза е неповолна, бидејќи лицето има имунодефициенција и развива компликации, како апсцес на црниот дроб, абсцес на мозок , перихепатитис, хронична бубрежна инсуфициенција и други.

Дијагноза и третман

Методи на дијагностицирање на болеста се лабораториски тестови на крв, урина и серолошки реакции, кои овозможуваат да се утврдат антитела кон алвеококусот во крвта на пациентот. Покрај тоа, се покажува и спроведување на инструментални студии, како што се МРИ, радиографија, ултразвук.

Важно е да се диференцира алвеококозата со други болести, вклучувајќи го и ракот, бидејќи хелмитот се однесува како клетките на ракот, ширејќи се низ телото, а цистите растат како малигни тумори. Исто така, треба да ја разликувате патологијата со состојба како што е алвеоларната ехинококоза, бидејќи со втората не е можно да се изврши биопсија од циста, додека со алвеококоза, биопсијата е една од дијагностичките методи.

Третманот на болеста се состои од три фази. Во првата фаза се врши хируршко отстранување на циста. Ако се наоѓа во црниот дроб, самата циста е отстранета, или заедно со дел од органот. Целосната ресекција се изведува само во 15% од случаите. Ако постои оштетување на мозокот, операцијата може да се спроведе во случај на успешна локализација на туморот. Понекогаш тоа не се врши - ако цистата се наоѓа на место каде што не е можно да се отстрани. Истото може да се каже и за оние случаи каде што цистата се наоѓа во белите дробови.

По операцијата, како и на оние пациенти за кои е невозможно да се изврши хируршко отстранување на циста, се пропишуваат антипаразитарни агенси. Третманот на таквата патологија како алвеококоза вклучува земање на лекот Албендазол. Покрај тоа, лекот треба да се зема во курсеви, под надзор на лекар подолго време (од 2 до 4 години). Исто така, пациентите со оваа дијагноза се симптоматски третман, кој се состои во нормализирање на работата на оние органи кои страдале од виталната активност на гелминот во човечкото тело.

Спречувањето на таквата хелминтијаза, како алвекококоза, е во согласност со санитарните и хигиенските барања, спроведувајќи мерки за уништување на глодари кои можат да бидат носители на хелминти.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Alveococcosis и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Автоимун хепатитис (појавување симптоми: 7 од 10)

Автоимуниот хепатитис е бавно оштетување на клетките на црниот дроб наречен хепатоцити, и тоа се случува поради влијанието на имунолошкиот систем на сопствениот организам. Вреди да се одбележи дека болеста може да се развие и кај возрасното и кај детето, меѓутоа, главната ризична група се состои од жени.

...
Рак на главата на панкреасот (појавување симптоми: 6 од 10)

Ракот на главата на панкреасот е една од најнеповолните онколошки патологии, во која прогнозата во повеќето случаи е неповолна, и причината за ова е дека оваа болест ретко се дијагностицира во почетната фаза, бидејќи во овој момент симптомите се отсутни. Во исто време, при откривање на онкологија во рана фаза, што е можно како резултат на случајна дијагноза за време на профилактичко испитување, му дава на лицето можност трајно да се ослободи од болеста - во овој случај, хируршкиот третман кој се состои од ресекција на тумор е многу ефикасен.

...
Холестаза (појавување симптоми: 5 од 10)

Холестазата е болест која се карактеризира со намалување на протокот на жолчката во дуоденумот поради нарушување на неговата екскреција, формирање или екскреција. Холестазата, симптоми кои се манифестираат првенствено кај пруритус, темна урина и лесни измет, во зависност од карактеристиките на етиологијата, може да бидат екстрахепатични или интрахепатични, во зависност од природата на курсот, акутна или хронична, со жолтица или без неа.

...
Хепатитис Ц (симптоми на појавување: 5 од 10)

Хепатитис Ц е инфективна болест која влијае на црниот дроб и е еден од најчестите типови на хепатитис. Хепатитис Ц, чии симптоми веќе долго време не можат да се појават, често продолжува со неговото доцно откривање поради оваа причина, што, пак, води до латентен превоз кај пациенти со паралелно ширење на вирусот.

...
Рак на црниот дроб (појавување на симптоми: 5 од 10)

Ракот на црниот дроб е прилично тешка болест во својот тек, што се карактеризира со развој на малигнен тумор во црниот дроб. Канцер на црниот дроб, чии симптоми имаат карактеристични карактеристики, може да настане како резултат на изложеност на вакви важни фактори како што се цироза на црниот дроб, вирусниот хепатитис и потрошувачката од страна на пациентот на производи кои вклучуваат афлатоксин.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .