Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Менингитис: Симптоми и третман

Менингитис - главни симптоми:

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

Општ опис

Како што веќе бевме забележано, за време на менингитис, мозокот е подложен на воспаление, особено - неговите мембрани. Тоа е, тоа не се клетките на мозокот кои се оштетени за време на менингитис, туку надворешниот регион на мозокот, во кој се концентрира воспалителниот процес.

Менингитис кај возрасни и кај деца може да се појави во примарна или секундарна форма. Така, примарен менингитис се јавува со единствена лезија на мозокот, секундарниот менингитис се формира наспроти позадината на истовремена основна болест, што укажува на ширење на инфекцијата во последователните, релевантни за менингитис, оштетување на менингите. Во овој случај, отитис , лептоспироза , епидемичен паротит итн. Може да се разликуваат како главни болести.

Во речиси сите случаи, менингитис брзо се развива - како што веќе забележавме, се развива во период од неколку дена. Како исклучок на општите варијанти на текот на болеста, може да се разликува само туберкулозниот менингитис, кој постепено се развива.

Инциденцата на менингитис е забележана во најразновидните возрасни категории, а возраста не е одлучувачки критериум за подложност на оваа болест - тука, како што се претпоставува, состојбата на организмот како целина игра водечка улога. На пример, предвремените бебиња, поради ослабената состојба на телото, најмногу се подложни на менингитис.

Покрај тоа, група на луѓе кои можат да доживеат менингитис може да вклучуваат пациенти со одредени дефекти на ЦНС, како и повреди на грбот или главата. Исто така, преносот на болеста е возможен за време на породувањето, преку мукозни мембрани, контаминирана храна и вода, преку каснување од инсекти и со капки во воздухот. Во секој случај, постојат многу фактори кои исто така можат да ја одредат предиспозицијата за менингитис.

Видови менингитис

Во зависност од етиологијата, односно причините што предизвикале менингитис, болеста може да биде заразна, заразно-алергиска, микробиолошки, невровирус, трауматски или габични. Микробен менингитис, пак, може да се манифестира во форма на серозен менингитис, туберкулозен менингитис, инфлуенца или херпетичен менингитис.

Во зависност од локализацијата на воспалителниот процес кај менингитисот, изоензијата на пахиненингитисот е изолирана, која обично влијае на дура матер, лептоменингитис, во која влијае меката и арахноидната мембрана на мозокот, како и панменингитисот, при што целата постава на мозокот е под влијание на воспалителниот процес. Ако инфламаторната лезија е главно локализирана во областа на арахноидната мембрана, тогаш болеста е дефинирана како арахноидитис, која, поради неговите карактеристични клинички карактеристики, припаѓа на посебна група.

Во основа, менингитисот е поделен на гноен менингитис и серозен менингитис, карактеристиките на двата типа на форми ќе бидат дискутирани подолу.

Во зависност од потеклото, како што веќе откривме, менингитисот може да биде примарен (ова ги вклучува повеќето невровирусни форми на менингитис, како и гноен менингитис) и секундарни (сифилитички, туберкулозен, серозен менингитис).

Во зависност од природата на цереброспиналната течност, менингитисот може да биде хеморагичен, гноен, серозен или мешан. Врз основа на карактеристиките на курсот, менингитисот може да биде фулминантен или акутен, субакутен или хроничен.

Локализацијата на воспалителниот процес со менингитис ги одредува таквите видови на нејзини форми како површен менингитис (или конвекстален менингитис) и длабок менингитис (или базален менингитис).

Начините на инфекција на мембраните на мозокот одредуваат за менингитис следните можни форми: лимфоген, контакт, хематоген, перинеурален менингитис, како и менингитис што се јавува на позадината на трауматичните повреди на мозокот.

Секаков вид на менингитис се карактеризира со појава на менингеален синдром, кој се манифестира со зголемен интракранијален притисок. Како резултат на оваа манифестација, овој синдром се карактеризира со појава на пукана главоболка, додека истовремено се чувствува притисок врз увото и окото, исто така постои зголемена чувствителност на ефектите на звуците и светлината (што е дефинирано, пак, како хиперакузија и фотофобија). Може да се појават и повраќање и треска, осип и епилептични напади.

Менингококен менингитис

Со оваа форма на менингитис, патолошките промени влијаат врз базалната и конвексната површина на мозокот. Фибрино-пурулентната или пурулентната течност формирана во областа на воспаление (ексудат) густо го покрива мозокот (сличен на капакот), додека инфилтратите формирани во областа долж садовите се појавуваат во суштината на мозокот. Како резултат на тоа, едемот почнува да се развива, медулата почнува да се прелева со крв во сопствените садови (т.е. се јавува хиперемија).

Слични промени се забележани и во областа на 'рбетниот мозок.

Навремениот почеток на третманот може да обезбеди слегнување на воспалителниот процес, по што ексудат е целосно уништен. Ако зборуваме за занемарени случаи на текот на оваа болест, како и случаи со назначување на ирационална терапија кога тоа е релевантно, не ја исклучува можноста за развивање на одреден број на специфични процеси, како резултат на кои може да се наруши ликвородинамичките процеси, наспроти позадината на која се намалува опаѓањето мозокот .

Ние сега се свртиме директно кон симптомите кои ја карактеризираат оваа форма на менингитис.

Најчесто се јавува на ненадеен начин, што е придружено со нагло зголемување на температурата и појава на повраќање (тоа е повеќекратно и не носи соодветно олеснување на пациентот). Поради зголемување на интракранијалниот притисок, се јавува силна главоболка. Наспроти позадината на општата состојба на пациентот, се појавува карактеристичен став, во кој се забележува напнатост во регионот на окципиталните мускули, со истовремено искривување на грбот и свиткани нозе кои доведоа до стомакот.

Многу пациенти во текот на првите денови на болеста забележуваат појава на осип, кој, во меѓувреме, исчезнува во рок од еден до два часа. Во некои случаи, постериорниот фарингеален ѕид е исто така подложен на хиперемија со симултана хиперплазија во својот регион на фоликулите. Исто така, голем број пациенти се соочуваат со појава на ARVI , обележан само неколку дена пред почетокот на менингитисот. Менингитис кај бебиња во оваа форма постепено се развива постепено, кај постарите деца, оваа варијанта на курсот е забележана во ретки случаи.

Врз основа на тежината на текот на болеста, пациентот може да доживее симптоми во форма на мускулни грчеви, затемнување на свеста или состојба на несвест. Во случај на неповолен тек на менингитис, до крајот на првата недела, состојбата на коматеза се забележува кај пациенти со симптоми во форма на парализа на фацијалниот нерв и очните мускули кои се преден план. Конвулзиите кои се појавуваат порано периодично постепено стануваат почести и тоа е за време на една од следните манифестации кои пациентот умира.

Доколку текот на менингитис во оваа форма е дефиниран како поволен, тогаш ова, пак, е придружено со намалување на температурата, пациентот има претходно изгубен апетит. На крајот, пациентот со менингитис постепено се движи до фазата на опоравување.

Вкупното времетраење на текот на менингитисот во менингококната форма е со редослед од две до шест недели. Во меѓувреме, во пракса, не се исклучуваат случаи во кои текот на болеста се случува при молскавична брзина. Во таква ситуација, смртта на пациентот се јавува во период од само неколку часа од почетокот на болеста.

Со продолжен курс, по краток период на подобрување, температурата на пациентот повторно се зголемува и се утврдува долго време. Овој тип на долготрајна форма е или хидроцефална фаза или фаза во која пациентот развива менингококна сепса, која е придружена со менингокок кој влегува во крвта (дефиниран како менингококцемија).

Главната карактеристика на овој курс е појавата на хеморагичен осип. Дополнително, постои пораст на температурата и намалување на крвниот притисок, се појавува отежнато дишење и пациентите имаат тахикардија.

Најстрогите манифестации на менингитис во оваа форма се бактериски шок. Во овој случај, болеста се развива акутно, со ненадеен пораст на температурата и појава на осип. Пациентот, исто така, го зголемува пулсот, дишењето се карактеризира со нерамномерност, напади често се забележуваат. Понатаму, државата станува коматозна. Често смртта на пациент со таков курс се јавува без да се врати во свеста.

Исто така, забележани се неколку од следниве симптоми со својствени карактеристики:

  • Некроза на кожата. Тежок тек на болеста на позадината на изложеноста на менингококна инфекција доведува до развој на воспаление и тромбоза во садовите. Како резултат на тоа, се развие ишемија , има голем тип на хеморагија и, всушност, некроза, кои се особено изразени во оние области во кои постои компресија. Потоа, се јавува отфрлање на поткожно ткиво и некротична кожа, што резултира со чирови. Тие лекуваат, по правило, прилично бавно, длабочината и големината на кожните лезии честопати ја бараат неговата трансплантација. Келоидните лузни во овој случај исто така се честа резултат на текот на болеста.
  • Преку око Акутната фаза на сегашната форма на менингитис во некои случаи е придружена со лезија на кранијални нерви, од кои најголемата ранливост е утврдена од страна на абдуктивниот нерв поради пролонгирањето на значаен дел од него по основата на мозокот. Ако овој нерв е оштетен, се јавува парализа на латералните ректус мускули на очите. По правило, страбизмот исчезнува по неколку недели. Но, заради ширењето на инфекцијата на внатрешното уво, често се забележува делумна глувост или целосно губење на слухот.
  • Увеитис Честа манифестација на менингитис на разгледуваната форма е конјуктивитис , кој за време на третманот брзо исчезнува. Што се однесува до увеитис, тоа е многу посериозна компликација, што може да резултира со панофталмитис и последователно слепило. Во меѓувреме, антимикробната терапија што се користи денес ги минимизира таквите сериозни последици.

Ремвентен менингитис

Пултурен (секундарен) менингитис е придружен со заматување, оток и хиперемија на менингите на церебралните хемисфери (конвексна површина). Рузвениот ексудат го исполнува субарахноидалниот простор.

Почетокот на болеста е проследен со остра влошување во општата состојба на пациентот, во која тој почувствува треска, и неговата температура се зголемува. Тешките форми на проток може да бидат придружени со губење на свеста, конвулзии, делириум. Традиционалниот за болеста како целина симптом се појавува во форма на повеќекратно повраќање. Во случај на гноен менингитис, внатрешните органи се засегнати, исто така се засегнати зглобовите.

Остра тежина е забележана во манифестацијата на симптоми како што се вкочанетите мускули на вратот и симптомите на Керниг, Бруџински. Симптомот на Кернинг ја одредува неможноста за продолжување на ногата свиткана на коленото и колкот. Што се однесува до симптомот на Бруџински, неговите манифестации се намалуваат за да ги виткаат нозете на колената кога се обидуваат да ја наведнуваат главата напред во лежиште, а свиткување на нозете во колената исто така резултира со притисок врз пубијата.

Покрај тоа, се развива брадикардија и тахикардија . Исто така, се забележува заматеност на алкохолот и неговото истекување како резултат на притисок.

Менингитис од овој тип може да се појави и во акутна и фулминантна или во хронична форма. Понекогаш типична слика на симптоми може да биде маскирана со доста изразени манифестации кои ја карактеризираат општата септичка состојба.

Исто така може да се појави и хеморагичен осип, рани од херпес. До вториот или третиот ден, пациентот може да развие кома.

Фулминантната форма на болеста, по правило, почесто се појавува кај новороденчињата. Детето во овој случај вреска, има студ, во кој тој "тресе", температурата се зголемува. Смртоносниот исход се јавува во период од неколку часа до неколку дена.

Возрасните се соочуваат со субакутен и акутен тек на болеста, трае околу 4-5 недели, успешно завршува со соодветна терапија.

Во категоријата постари пациенти, најчесто болеста се јавува во субакутна форма, односно се развива бавно, прекурзорите на болеста се манифестираат долго време. Во овој случај, менингитис често се јавува во атипична форма на курсот, постојат само симптоми на назофарингитис или епилептични напади . Текот на менингитис може да биде благ, умерен и, соодветно, тежок.

Како компликација на гноен менингитис, се разликуваат таквите манифестации како хидроцефалус , сепса , лезии на внатрешните органи, нарушувања на слухот и видот и хипоталамичен синдром.

Прочитај повеќе: гноен менингитис .

Серузен менингитис

Серузниот менингитис се карактеризира со појава на воспалителни серозни промени во менингите. Особено, серузниот менингитис ги вклучува неговите вирусни форми. Околу 80% од случаите како предизвикувач на серозен менингитис се ентеровирусите, како и вирусот на заушки. Формула на оваа болест за грип и аденовирусен менингитис, херпес и параинфлуенца, вклучувајќи и бројни други варијанти на нејзината манифестација, исто така се чести.

Главен извор на вирусот е домашните глувци - патогенот се наоѓа во нивните секрети (измет, урина, назална слуз). Соодветно на тоа, едно лице е заразено како резултат на неговата употреба на производи кои биле подложени на таква контаминација со секрети.

Претежно, болеста се јавува кај деца од 2 до 7 години.

Клиничката слика на болеста може да се карактеризира со менингеални симптоми во комбинација со треска, манифестирана во поголема или помала мера, што е можно во комбинација со симптоми на лезии со генерализирана скала кај други органи.

Вирусен менингитис може да се карактеризира со бифазичен тек на болеста. Заедно со главните манифестации, може да има знаци кои укажуваат на оштетување на периферниот и централниот нервен систем.

Времетраењето на периодот на инкубација на болеста е околу 6-13 дена. Често е означен продромален период, придружен со манифестации во форма на слабост, слабост и катастрофално воспаление на горниот респираторен тракт истовремено со ненадејно зголемување на температурата до 40 степени, опстипација . Исто така, наведените симптоми може да се надополнат со изразен синдромот на школка, во кој има силна главоболка и повраќање.

Во некои случаи, испитувањето го одредува присуството на стагнација во фундусот. Пациентите се жалат на болка во очите. Што се однесува до повраќањето наведено погоре, може да се повтори и повтори. Како и во претходните варијанти на развојот на менингитис, симптомите на Керниг и Бруџински, карактеристични тензии на окципиталниот регион, се забележани. Тешките случаи на манифестација на болеста се придружени со типичен став на пациентот, во кој главата е фрлена назад, желудникот е повлечен, а нозете во колена зглобовите се свиткани.

Прочитајте повеќе: серузен менингитис .

Туберкулозен менингитис

Оваа форма на менингитис е исто така претежно забележана кај деца, а особено кај доенчиња. Многу поретко, туберкулозен менингитис се јавува кај возрасни. Во околу 80% од случаите на релевантноста на оваа болест кај пациентите, постојат или резидуални ефекти од туберкулозата што тие претходно ги доживеале, или форма на активен тек на оваа болест во друга област на концентрација за време на менингитис.

Каузативните агенси на туберкулозата се специфични видови на микробактерии кои се раширени во вода и во почвата, како и кај животните и луѓето. Кај луѓето, туберкулозата претежно се развива како резултат на инфекција со видот на говеда на патоген или човечки вид.

Туберкулозниот менингитис се карактеризира со три главни фази на развој:

  • продромална фаза;
  • фаза на иритација;
  • терминална фаза (придружена со пареза и парализа).

Продромалната фаза на болеста се развива постепено. Во почетокот се забележани манифестации на главоболка и гадење, вртоглавица и треска. Рвота, как один из главных признаков менингита, появляться может лишь изредка. Помимо указанных симптомов может отмечаться задержка стула и мочи. Что касается температуры, то она в основном субфебрильная, высокие ее показатели отмечаются на данном этапе заболевания крайне редко.

Спустя порядка 8-14 дней с начала продромальной стадии заболевания развивается стадия следующая – стадия раздражения. Она в частности характеризуется резким усилением симптоматики и повышением температуры (до 39 градусов). Отмечается головная боль в затылочной и лобной областях.

Помимо этого появляется нарастание сонливости, больные становятся вялыми, сознание подвержено угнетению. Запоры характеризуются отсутствием вздутия. Больные не переносят света и шума, для них также актуальны расстройства вегетативно-сосудистого характера, проявляющиеся в форме внезапных красных пятен в области груди и лица, которые также быстро исчезают.

К 5-7 дню заболевания на этой стадии отмечается и менингеальный синдром (симптомы Кернига и Брудзинского, напряжение в области затылочных мышц).

Выраженная симптоматика отмечается в рамках второго этапа рассматриваемой стадии, проявления ее зависят от конкретной локализации туберкулезного воспалительного процесса.

Воспалению менингеальных оболочек сопутствует возникновение типичных симптомов заболевания: головных болей, ригидности мышц области затылка и тошнота. Накопление в основании головного мозга серозного экссудата может привести к раздражению краниальных нервов, что, в свою очередь, проявляется в ухудшении зрения, косоглазии, глухоте, неодинаковом расширении зрачков и в параличе века.

Развитие гидроцефалии в той или иной степени выраженности приводит к блокированию определенных мозговых цереброспинальных соединений, и именно гидроцефалия является основной причиной, провоцирующей симптом в виде потери сознания. В случае блокады спинного мозга двигательные нейроны испытывают слабость, может возникнуть паралич в области нижних конечностей.

Третьей стадией течения заболевания в этой форме является термальная стадия , характеризуемая возникновением парезов, параличей. Проявления симптоматики данного периода отмечаются к 15-24 дням заболевания.

Клиническая картина располагает в этом случае симптоматикой, свойственной энцефалиту: тахикардия, температура, дыхание Чейна-Стокса (то есть периодическое дыхание, в нем происходит постепенное углубление и учащение редких и поверхностных дыхательных движений при достижении максимума к 5-7 вдоху и последующем урежении/ослаблении, переходящим к паузе). Также повышается температура (до 40 градусов), появляются, как уже отмечено, параличи и парезы. Спинальная форма заболевания на 2-3 стадии сопровождается нередко крайне выраженными и сильными опоясывающими корешковыми болями, пролежнями и вялыми параличами.

Читать подробнее: туберкулезный менингит .

Вирусен менингитис

Начало заболевания острое, основными проявлениями в нем выступают общая интоксикация и лихорадка. Первые два дня характеризуются выраженностью проявлений менингеального синдрома (головная боль, рвота, сонливость, вялость, беспокойство/возбуждение).

Также могут отмечаться жалобы на насморк, кашель, боль в горле и в животе. Осмотр выявляется все те же признаки, характеризующие в целом заболевание (синдром Кернига и Брудзинского, напряжение в затылочной области). Нормализация температуры происходит в период 3-5 дней, в некоторых случаях возможна повторная волна лихорадки. Длительность инкубационного периода составляет порядка до 4-х дней.

Читать подробнее: вирусный менингит .

Диагностика менингита

Диагностика рассматриваемого заболевания заключается в применении следующих методик:

  • спинномозговая пункция – делается поясничный прокол, при котором изымается спинная жидкость для последующего изучения под микроскопом на предмет наличия соответствующих микроорганизмов и клеток;
  • культуры крови;
  • КТ и МРТ головного мозга .

Лечение менингита

Бактериальный менингит требует обязательной госпитализации. В этом случае лечение заключается в комплексном приеме значительных доз антибиотиков, нередко внутривенным путем введения. Могут также использоваться и кортикостероиды, ориентированные на снижение воспаления. Для предотвращения судорог могут применяться транквилизаторы.

Если у больного диагностирован вирусный менингит, то применение антибиотиков в этом случае не определит должной эффективности. Заболевание в таком варианте зачастую проявляется в умеренной форме, излечиваясь в результате защиты самого организма от оказываемого воздействия. Преимущественно лечение сосредотачивается в рамках ослабления сопутствующей симптоматики.

Профилактика менингита в некоторых его формах возможна, для чего делается прививка сроком примерно на 4 года, однако полностью защититься от заболевания на сегодняшний день невозможно.

Врач, который нужен при менингите – невролог, дополнительно может понадобиться консультация фтизиатра и окулиста.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Менингит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: невролог , фтизиатр , окулист .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Сальмонеллез (совпадающих симптомов: 9 из 16)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Гнойный менингит (совпадающих симптомов: 8 из 16)

Гнойный менингит – это острое воспалительное заболевание, которое поражает мягкую оболочку головного мозга. Такая опасная болезнь может поразить человека практически в любом возрасте. Но наиболее подвержены гнойному менингиту люди с ослабленной иммунной системой, перенёсшие ранее тяжёлые инфекционные или воспалительные заболевания, с травмами головы. Также в группе риска недоношенные дети.

...
Менингит у детей (совпадающих симптомов: 8 из 16)

Менингитисот е тешка патолошка состојба која се карактеризира со оток на мозокот и оштетување на менингите. Најчест е менингитисот кај децата поради анатомските и физиолошките карактеристики на телото и неформалниот имунитет. Мембраните на мозокот и 'рбетниот мозок се подложени на воспаление, но самите клетки на мозокот не се вклучени во процесот. Болеста се карактеризира со тешки симптоми, и ако третманот не се започне навремено, болеста може да предизвика сериозни компликации, претставувајќи закана за животот на детето.

...
Сегментарная пневмония (совпадающих симптомов: 8 из 16)

Сегментарная пневмония – это заболевание, которое характеризуется возникновением воспалительного процесса в одном из сегментов лёгкого. От очаговой пневмонии отличается тем, что поражает большую площадь этого органа и имеет более тяжёлое течение. В подавляющем большинстве случаев, развитию воспаления предшествует проникновение в человеческий организм болезнетворных агентов, оказывающих неблагоприятное влияние. Однако пульмонологи выделяют ряд дополнительных предрасполагающих факторов.

...
Эмпиема (совпадающих симптомов: 8 из 16)

Емпиема е патолошка состојба во која се забележуваат големи акумулации на гнојни маси внатре во шуплив орган или во телесна празнина. Причината за оваа болест се најсилните воспалителни процеси кои предизвикуваат оток на мукозната мембрана, што го нарушува одливот на гној. Најчесто, овој процес е локализиран во жолчното кесе, уретерот, во апендиксот или во белите дробови, поретко во мозокот и во параназалните синуси.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
фтизиатр принимает
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .