Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Полиомиелитис: Симптоми и третман

Полиомиелитис - главните симптоми:

Полио, кој е исто така познат како педијатриска 'рбетна парализа или Heine-Medina болест, е исклучително сериозна заразна болест. Нејзиниот патоген е филтриран вирус кој делува на поразот на сивата материја во одредена област на 'рбетниот мозок, како и на оштетувањето на моторните јадра на мозочното стебло. Како резултат на тоа, парализа, чии симптоми се јавуваат некое време откако вирусот влегува во телото, доведува до парализа.

Полиомиелитис: општи информации за болеста

Инфекцијата со вирусот на оваа болест се јавува претежно преку фекално-орален контакт, кој се јавува преку рацете до устата. Потоа, во текот на една или три последователни недели, кои припаѓаат на периодот на инкубација, вирусот постепено се размножува во мукозата на орофаринксот и гастроинтестиналниот тракт. Покрај тоа, вирусот, исто така, може да биде содржан во измет и плунка, поради што огромното мнозинство случаи се означени со пренос на вирусот во наведениот период.

Завршувањето на почетната фаза, во која вирусот е вклучен во дигестивниот систем, е придружен со влез во мезентеричните и цервикалните лимфни јазли, по што завршува во крвта. Треба да се забележи дека само околу 5% од вкупниот број инфицирани со текот на наведените периоди на ширење на вирусот се соочуваат со селективна лезија на нервниот систем.

Вирусот влегува во нервниот систем со преминување на крвно-мозочната бариера, а исто така може да се појави и преку аксоните на периферните нерви. Таквиот развој може да предизвика инфекција на нервниот систем, кој вклучува прецентален гирус, хипоталамус и таламус, опкружувајќи го ретикуларното формирање и моторните јадра во мозочното стебло, церебеларните и вестибуларните јадра, како и невроните на средното и предниот дел на 'рбетниот мозок.

Полиомиелитис кај деца, чии симптоми се определуваат во зависност од специфичната форма на болеста, е најранлива кај него од категорија под 4 години, подложноста на децата под 7-годишна возраст се намалува, па дури и понизок степен на подложност на постарите деца.

Вреди да се забележи дека поради успешниот развој на создавање вакцина против миелитис, ова, некогаш една од најопасните болести на инфективниот тип, сега е скоро целосно спречено поради соодветната имунизација.

Симптоми на детска парализа

Поголемиот дел од пациентите кои подоцна доживуваат инфекција со вирусот на оваа болест се асимптоматски (околу 95%), можеби со мали системски манифестации изразени во гастроентеритис или кај фарингитис . Овие случаи се дефинирани како минорна болест, неуспешен полиомиелитис или абортитивен полиомиелит. Присуството на благи симптоми е директно поврзано со имунолошкиот одговор и вирусот влегува во крвотокот со можност за ширење низ телото. Што се однесува до преостанатите 5%, можни се манифестации на дел од нервниот систем, што може да се изрази во непаралитичен полиомиелитис или паралитичен (најтежок облик) полиомиелитис.

Полио: симптоми на не-паралитички

Почетната форма на болеста е препаративната форма (непаралитичен полиомиелитис). Ги има следните симптоми:

 • Општо несоодветно;
 • Температурата се зголемува до 40 ° C;
 • Намален апетит;
 • Гадење;
 • Повраќање;
 • Мускулна болка;
 • Болки во грлото;
 • Главоболки.

Наведените симптоми постепено исчезнуваат во рок од една до две недели, но во некои случаи дури и подолги временски периоди може да траат. Како резултат на главоболка и треска, се појавуваат симптоми кои укажуваат на оштетување на нервниот систем. Во овој случај, пациентот станува поизразен и се забележува немирна, емоционална лабилност (нестабилност на расположението, негова постојана промена). Исто така постои и мускулна ригидност (т.е. нивната вкочанетост) во подрачјето на грбот и вратот, знаци на Керниг-Бруџински кои укажуваат на активен развој на менингитис се манифестираат. Понатаму, наведените симптоми на препаративната форма може да се претворат во паралитична форма.

Полиомиелитис: симптоми на абортитивна форма

Абсорсивната форма на болеста не предизвикува оштетување на нервниот систем. Во овој случај, карактеристичните симптоми за него се изразени во следните манифестации:

 • Температурата се зголемува до 38 ° C;
 • Слабост;
 • Генерална слабост;
 • Мали главоболки;
 • Летаргија;
 • Абдоминална болка;
 • Течење на носот;
 • Кашлица;
 • Повраќање.

Покрај тоа, постои црвенило на грлото, ентероколитис, гастроентеритис или катаракта во воспаление на грлото како придружни дијагнози. Времетраењето на манифестацијата на овие симптоми е околу 3-7 дена. Полиомиелитисот во оваа форма се карактеризира со изразена цревна токсикоза, генерално, постојат значајни сличности во манифестациите со дизентерија , текот на болеста, исто така, може да биде холера.

Полиомиелитис: Менингеални симптоми

Оваа форма се карактеризира со својата сериозност, додека симптомите слични на претходната форма се забележани:

 • Температура;
 • Општа слабост;
 • Malaise;
 • Абдоминална болка;
 • Главоболки со различни степени на интензитет;
 • Течење на носот и кашлицата;
 • Намален апетит;
 • Повраќање.

Инспекција открива црвенило на грлото, можното присуство на плоча во крајниците и палатинските лакови. Времетраењето на оваа состојба е 2 дена, по што се постигнува нормализација на температурата, намалување на катарните феномени. Пациентот изгледа здраво, кој трае до 3 дена, потоа доаѓа вториот период со зголемување на телесната температура и поголема јасност во симптомите:

 • Ненадејно влошување на општата состојба на пациентот;
 • Тешки главоболки;
 • Болка во грбот, екстремитети (главно во нозете);
 • Повраќање.

Објективен преглед ги дијагностицира симптомите кои се карактеристични за менингизмот (позитивноста на симптомите на Керниг и Бруџински, вкочанетоста во задниот дел и окципиталните мускули). Подобрувањето се постигнува до втората недела.

Полио: паралитични симптоми

Како што веќе забележавме, оваа форма е најтешка во болеста и директно резултира од симптомите на претходната форма. Инкубациониот период трае од моментот на контакт со вирусот до манифестацијата на невролошка природа, која обично е од 4 до 10 дена. Во некои случаи е можно да се зголеми овој период на 5 недели.

Првично, се забележува појава на конвулзии во мускулите со карактеристични болки, по што се јавува мускулна слабост, достигнувајќи го својот врв во своите максимални манифестации во следните 48 часа. Понатамошното прогресија може да трае до една недела. Потоа, кога температурата паѓа на нормални нивоа, која исто така се јавува во текот на овие 48 часа, прогресијата на мускулната слабост запира. Оваа слабост е асиметрична, а долните екстремитети се повеќе погодени.

Во иднина, забележана е летаргија на мускулниот тонус, зголемени рефлекси на самиот почеток, проследено со нивно исклучување. Честопати, пациентите со оваа форма на полиомиелитис се соочуваат со минување или, во некои случаи, тешки и трајни фасцикулации (т.е. надворешно забележливи или палпабилни брзо несакани контракции кои се јавуваат во пакетите на мускулни влакна без последователни движења). Исто така, пациентите се жалат на појава на парестезија (нарушување на чувствителноста со пливање сензации, вкочанетост и "мравки"), додека не губи чувствителност во однос на влијанието на реалните стимули.

Парализата трае неколку дена или недели, по што има транзиција во период на постепено заздравување, што, пак, може да трае од неколку месеци до неколку години. За резидуални феномени, карактеристично е присуството на флакцидна перзистентна парализа, контрактури, атрофии, деформитети, кривини на 'рбетот и скратување на екстремитетите. Секоја од овие манифестации може да биде причина за утврдување на соодветната група на попреченост во зависност од карактеристиките.

Не е сосема јасно дека факторите како специфични фактори кои придонесуваат за развојот на оваа форма на паралитична болест. Во меѓувреме, постојат и експериментални докази кои укажуваат на тоа дека интрамускуларните инфекции, заедно со физичката активност, во многу случаи се сериозен отежнувачки фактор.

Полио: Спинални симптоми

Се карактеризира со сериозноста на манифестациите, високата температура е константна, се придржува до ознаката во рамките на 40 ° C. Други симптоми:

 • Слабост;
 • Летаргија;
 • Поспаност;
 • Адинамија (изречена мускулна слабост);
 • Често се зголемува ексцитабилноста;
 • Главоболки;
 • Спонтана болка во долните екстремитети;
 • Грчеви и болки во мускулите на вратот, назад.

Објективен преглед за време на дијагностиката на полиомиелитисот, чии први симптоми се за два дена се изразени со ринитис , бронхитис или фарингит, исто така, го одредува присуството на церебрални симптоми. Веќе наспроти нивната позадина се дијагностицираат манифестации на менингизам, вклучувајќи зголемена чувствителност на ефектите од стимули. Кога ќе притиснете на 'рбетот или во областа на проекцијата на концентрацијата на нервните стебло, се појавува синдром на болка. Појавата на парализа во овој случај е забележана на 2-4 дена со знаци на асиметрија (лева нога, десна рака), мозаик (со лезија на селективни мускули на екстремитетите), намален мускулен тонус (атонија, хипотензија ), намален или не тетивните рефлекси. По полиомиелитисот, реставрацијата во основната состојба на моторните функции се карактеризира со нерамномерност и времетраење на процесот, кој започнува во втората недела од оваа болест.

Полиомиелитис: симптоми на блага форма

Оваа форма на болеста се јавува кога јадрите на кранијалните нерви се оштетени, што предизвикува парализа на мускулите на лицето, како и на мастикулативните мускули. Еве ги следните симптоми:

 • Карактеристична асиметрија во областа на мускулите на лицето;
 • Влечење на аголот на устата на здрава страна на лицето;
 • Измазнување на назолабијални набори;
 • Делумно затворање на очните капаци;
 • Соодветна дилатација која се формира во палпебралната фисура;
 • Отсуство на хоризонтални брчки на челото.

Овие симптоми стануваат поизразени со насмевка, обидувајќи се да ги надујат образите и да ги затворат очите.

Полиомиелитис: bulbar симптоми

Оваа форма понекогаш се јавува кај деца и е малку "чиста". Продолжува без карактеристична парализа на екстремитетите, а особено децата кои одат низ постапката за отстранување на аденоиди и крајници се подложни на тоа. Во меѓувреме, најчесто појавата на оваа форма на детска парализа е забележана кај возрасните, што е истовремено комбинирано со карактеристичните феномени на спиналите, како и со вклученоста на мозокот. Типични симптоми:

 • Дисфагија (тешкотии при голтање);
 • Дисфонија (засипнатост, слабост и вибрации во гласот кога се зачувани, предизвикани од специфично нарушување на гласовното формирање);
 • Вазомоторни нарушувања
 • Респираторна инсуфициенција (бавно и плитко дишење);
 • Hiccups;
 • Цијаноза (цијаноза на кожата, како и мукозни мембрани, формирани поради високата содржина на намален хемоглобин во крвта);
 • Често вознемирени и немирни држави.

Во ситуации со парализа на меѓуребрените мускули и дијафрагмата, итно е потребно да се води грижа за интензивна терапија за пациентот, како и да се обезбеди вештачка вентилација, бидејќи ризикот од развој на респираторна инсуфициенција на скалата што ја прави опасна по животот станува исклучително важна. Така, черепните нерви се вклучени во процесот, поради што може да се активира опструкција на респираторниот тракт и супресија на респираторниот центар, што е олеснето со блокада на мукус или фарингеален колапс. Сето ова, пак, води кон директна опструкција, односно за опструкција во респираторниот тракт. Поради вазомоторниот центар, кој е подложен на инхибиција, се развива васкуларна инсуфициенција, која се карактеризира со висока смртност.

Полиомиелитис: симптоми на енцефалитична форма

И покрај ретката појава на оваа форма на полиомиелитис, исто така, треба да се забележи, како, всушност, нејзините симптоми. Особено, тие имаат изразен карактер и им припишуваат следниве манифестации:

 • Брзиот пораст на конфузијата;
 • Ослабување во доброволни движења;
 • Конвулзивен синдром;
 • Афазија (нарушувања во говорот со губење на способноста да се користат фрази и зборови поради поразот на области на мозокот);
 • Хиперкинеза (ненадејни несакани движења на патолошка природа во една или друга група на мускули);
 • Ступор;
 • Кома;
 • Честите случаи на вегетативни дисфункции (манифестации карактеристични за вегетативно-васкуларна дистонија, карактеризирани со нарушувања во одредени вегетативни функции поради нарушувања на нивната нервна регулација).

Третман на полиомиелитис

Антивирусен специфичен третман за оваа болест не постои. Главниот третман се спроведува во болница со изолација за период од 40 дена. Важно внимание се посветува на грижата што ја бараат парализираните екстремитети. Периодот на опоравување ја одредува посебната важност за физикалната терапија и ортопедските класи. Важна улога играат вода процедури и масажа, физиотерапија во различни форми на неговото спроведување. Периодот на опоравување ја вклучува потребата за ортопедски третман, фокусиран на корекција на деформитети и контрактури кои произлегуваат од тоа.

Да се ​​идентификува детската парализа, како и да се одредат соодветните мерки за борба против нејзините манифестации треба да се консултира со невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Полио и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мијалгија (појавување симптоми: 7 од 8)

Миалгија е патолошки процес кој се карактеризира со појава на болни сензации во мускулите со различна локализација и етиологија. Покрај болката, може да има вкочанетост на екстремитетите, воспаление на кожата. Буквално, "миалгија" значи "мускулна болка".

...
Трихиноза (појавување симптоми: 6 од 8)

Трихинозата е акутна хелминтијаза која се јавува кај луѓето и кај цицачите. Важноста на медицинското и социјалното значење на оваа болест е утврдена од сериозноста на клиничките манифестации, кои често се изразуваат во попреченост, во некои случаи и смрт.

...
Борелиоза (појавување симптоми: 6 од 8)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 6 од 8)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Хемолитичен стрептокок (симптоми на појавување: 6 од 8)

Хемолитичен стрептокок е грам-позитивна бактерија со специфична форма. Припаѓа на семејството на лактобацили. Често, истовремено коегзистира со Staphylococcus aureus. Бактеријата може да го зарази телото на секое лице - и возрасно и мало дете.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .