Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аскарис: Симптоми и третман

Ascaris - главните симптоми:

Ascarids се хелминтски паразити на семејството нематоди (roundworms), кои паразитираат во човечкиот гастроинтестинален тракт. Секоја година, многу деца и возрасни стануваат заразени со аскари, што предизвикува тие да развијат сериозни симптоми и компликации. Во напредни случаи, дождовите можат да предизвикаат смрт на пациентот, предизвикувајќи коморбидни заболувања на внатрешните органи.

Во себе, човечкиот аскарис е хелминт, чија големина може да достигне 40 см во должина - ова е должината на женскиот црв, мажите се нешто помали во големина - до 25 см во должина. Паразитната локација на овој црв е тенкото црево, меѓутоа, за време на миграцијата на ларвите, тие влегуваат во различни органи на телото. Покрај тоа, со значително зголемување на популацијата, roundworms може да паразитираат во панкреасот, жолчните канали и други органи на гастроинтестиналниот тракт.

Начини на инфекција

Човековата аскариса паразитизира само врз луѓето (деца и возрасни), па затоа, и покрај фактот што има повеќе од 17 видови во семејството, само двајца од нив се опасни за луѓето - ова се Ascaris suum и Ascaris lumbricoides .

Овие helminths влегуваат во телото на превозникот на неколку начини:

 • храна, заедно со слабо измиена храна, која содржи хелминтни јајца;
 • контакт со домаќинството (преку објекти и преку директен контакт со заразено лице).

Според неодамнешните студии, јајцата на ascaris кои претставуваат закана за детето и возрасните може да се наоѓаат на:

 • банкноти;
 • рачки за мебел (во училиште, дома, во јавни институции);
 • во прав;
 • во јавниот превоз;
 • во песок, вода и земја итн.

Интересен факт е дека е невозможно да се добијат helminths на овој вид од животни, дури и ако тие имаат roundworm. Тоа е затоа што друг вид на Аскарис паразитизира на животни и не претставува закана за луѓето.

Во исто време, рибата може да стане извор на инфекција, но само под услов да содржи честички на почвата контаминирани со јајца на хелминт. Затоа, таквите риби можат да бидат опасни за децата или возрасните ако се јадат сурови (како што се случува во крајно сиромашни земји) или лошо обработени и варени (од луѓе со лоши социјални услови).

Животен циклус на човечки Ascaris

Ако зборуваме за тоа како се зголемува аскарисот и што е опасно за некоја личност, треба да го разгледате неговиот животен циклус, кој е непроменет. Значи, инфекцијата со хелминти се јавува откако нивните јајца влегуваат во дигестивниот тракт кај децата или возрасните. Јајцата влегуваат во цревата, и таму од нив се појавуваат ларви, кои продираат во мукозната мембрана, а потоа продираат во крвните садови. Заедно со крвотокот, тие се шират низ телото - прво влегуваат во црниот дроб, потоа во срцето, и само после тоа мигрираат кон белите дробови. Процесот на поместување на ларвите на хелминот се нарекува миграција.

Во белите дробови, тие задржуваат неколку недели за да созреат, а потоа се креваат низ бронхиите и одат во грлото. Вообичаено, овој период се карактеризира со ладни симптоми, како што се кашлица, воспалено грло, итн.

Кога зрелите ларви влегуваат во грлото на возрасен или дете, лицето ги проголта повторно и тие, веќе зрели, повторно се наоѓаат во цревата, каде што почнуваат активно да растат и да носат нови јајца. Тогаш јајцата влегуваат во надворешното опкружување заедно со изметот на болен човек - мора да поминат помеѓу две недели и два месеци во почвата (во зависност од температурата на околината) за да созреат, а само после тоа можат да бидат заразни за некоја личност.

Ако јајцето на хелминот е незрело во почвата, а лицето го проголта, тоа нема да може да зрее во неговото тело, што значи дека таквото јајце не е закана.

Симптоми

Обично, ако некое лице има аскари, симптомите на инфекција не се манифестираат. Тоа е, болеста има латентен тек и хелмитските инвазии можат да бидат присутни во човечкото тело од 6 месеци до 2 години, по што ќе умре крушината. Но, проблемот е во тоа што во овој период човек повторно може да се зарази со црви, така што животниот циклус на helminths може да трае со децении.

Сепак, додека аскарисот мигрира низ телото и влегува во белите дробови, може да се појават следниве симптоми:

 • недостаток на здив;
 • отежнато дишење;
 • сува кашлица;
 • зголемување на телесната температура на субфебрилни броеви.

Симптомите се слични на симптомите на воспалителните процеси во дишните патишта или симптомите на бронхијална астма .

Кога, после миграцијата, се појавува респиратор во цревата, може да се појават абдоминални симптоми:

 • гадење;
 • напади на повраќање;
 • болка во папокот.

Покрај тоа, roundworms кај деца и возрасни често одат заедно со измет, што може да се види со голо око. Во овој случај, мора да направите слика за тоа, со цел да продолжите да го покажете докторот за заразни болести за да го идентификувате и да пропишете третман. Не е тешко да се третира дождот, но само ако болеста не предизвика компликации.

Можни компликации

За жал, дождовница кај деца и возрасни не е секогаш асимптоматска или со неискажени симптоми. Понекогаш хелмитските инвазии можат да предизвикаат сериозни компликации - според статистичките податоци, околу 10.000 луѓе умираат секоја година од компликации кои предизвикуваат аскарис.

Значи, најсериозната компликација може да биде опструкција на цревата , која се јавува поради формирање на кластер на црви во луменот на тенкото црево. Но, исто така, во случај на аскаријаза, може да настанат други компликации, како што се:

 • оштетување на мозочното ткиво;
 • пневмонија ;
 • апендицитис ;
 • воспаление во бубрезите и билијарниот тракт;
 • блокада на солзани канали.

Тоа е поради ризикот од компликации дека е толку важно да се третира аскарис навремено - ова ќе го спречи развојот на компликации.

Дијагноза и третман

Ascarids кај деца и возрасни се дијагностицираат на истиот начин - или со пренесување на анализа на фецесот во јајцата на црви, или преку ПЦР дијагностика за откривање на ДНК на аскарини во човечката крв. Првиот дијагностички метод кој најчесто се користи е анализа на измет. Сите затоа што е евтин и сигурен. Методот за одредување на ДНК денес се користи само во оние случаи каде што се присутни симптоми на патологија, а анализата на измет покажува негативен резултат.

За лекување на таква болест како аскаријаза треба да биде внимателно, бидејќи лековите употребени за оваа намена се доста токсични, што може да биде опасно за детето и некои возрасни лица. Затоа, во никој случај не треба сами да се назначите третман - важно е лекарот да го испита детето или возрасниот, а потоа да препише терапија со еден или друг лек, земајќи ја предвид толеранцијата на неговите компоненти.

Главните лекови кои се користат за лекување на оваа болест се:

 • пирантален pamoat;
 • Вермокс (мебендазол);
 • храни (албендазол).

Важно е да се разбере дека е можно да се третираат аскари со овие лекови само кога сексуално зрелите поединци паразитираат дете или возрасен - тие не делуваат на јајца со хелминти. Затоа третманот мора да се повтори по неколку месеци, кога хелмините во состојбата на ембрионот достигнуваат зрела фаза.

За жал, третманот не трајно се ослободува од аскари, бидејќи по неа нема имунитет и нови јајца на хелминот кои влегле во телото повторно можат да предизвикаат аскаријаза кај дете или возрасен. Затоа, најефективниот начин за спречување на аскаријаза е да се почитуваат правилата за лична хигиена - миење на рацете пред оброците и по прошетките.

Понекогаш луѓето мислат дека народниот третман е подобар од земањето апчиња, и тие се обидуваат сами да земат аскари. Ова не треба да се направи во секој случај, бидејќи секој популарен третман не е 100% ефикасен против овие helminths и може да предизвика нив да мигрираат низ телото, што може да биде крајно опасно. Затоа, алтернативниот третман е подобро да се користи во комбинација со терапија со лекови (по консултација со лекар).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Ascaris и карактеристични симптоми на оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мали сипаници кај деца (појавување симптоми: 5 од 9)

Малите сипаници кај децата се раширена патологија која има вирална природа и се пренесува од болен човек на здрава. Избегнувајте развој на болеста со помош на вакцинација против мали сипаници. Игнорирањето на симптомите може да доведе до сериозни компликации, па дури и смрт.

...
Криптоспоридиоза (појавување на симптоми: 5 од 9)

Cryptosporidiosis - протозоална инфективна болест која предизвикува криптоспоридија, влијае главно на дигестивниот тракт. Се манифестира како акутна минлива инфекција. Инфекцијата се јавува преку фекално оралниот пат преку контаминирана вода, храна и нечисти раце.

...
Бронхо-опструктивен синдром (појавување симптоми: 5 од 9)

Бронхо-опструктивниот синдром е комплекс на симптоми поврзани со нарушена проходимост на воздушните маси во бронхиите. Патолошкиот процес резултира со стеснување на дишните патишта со зголемување на отпорноста на воздухот за време на вентилацијата.

...
Фарингитис (појавување симптоми: 4 од 9)

Фарингитис е воспалителна болест на лимфоидното ткиво и фарингеалната мукоза. Фарингитисот, чии симптоми главно се карактеризираат со инфективната природа на појавата, ретко се јавува во изолација, и затоа главните манифестации на оваа болест најчесто се комбинираат со болести на горниот респираторен тракт.

...
Гастроентеритис (појавување симптоми: 4 од 9)

Речиси секоја личност мораше да се доживее како непријатни симптоми како повраќање, варење, вртоглавица и општа слабост. И појавата на ладна пот или зголемување на температурата ја дополнуваат целокупната клиничка слика за повреда на гастроинтестиналниот тракт, најчесто тоа е ротавирусен гастроентеритис. Општо земено, дигестивниот систем е физиолошки создаден со цел да биде еден од првите и најмоќните заштитни елементи кои се спротивставуваат на разни инфекции, чии причински агенси влегуваат во нашето тело со вода и храна. И тогаш е потребен активен третман на гастроентеритис.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .