Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епштејн-Бар-вирус: симптоми и третман

Епштајн-Бар вирусот - главните симптоми:

Епштајн-Бар вирусот припаѓа на вирусите на херпес, кои, влегувајќи во човечкото тело, перзистираат за живот во него, предизвикувајќи развој на разни автоимуни и лимфопролиферативни патологии. Луѓето се заразени со овој вирус уште од детството - според статистичките податоци, до 90% од возрасната популација се носители на тоа, а 50% од нив може да бидат заразни за другите.

Тоа е, излегува дека секој може да го фати вирусот Епштајн-Бар, но не сите се разболуваат, туку само луѓе со слаб имунолошки систем. Или носител на вирусот не може да биде болен долго време, а во одреден случај, кога имунитетот ќе пропадне, болеста може да се манифестира.

Причини

Епштајн-Бар вирусот се пренесува на различни начини, но најчестиот е преку плунка. Кај деца, инфекцијата се јавува:

 • преку играчки загадени со плунка на превозникот;
 • со интравенски инјекции;
 • со аеросолна рута - за време кога плунката на инфицираното бебе хитува здрава (на пример, при кашлање, кивање итн.).

Возрасните најчесто се заразени со овој вирус преку плунка кога се бакнуваат, па затоа патологијата предизвикана од овој патоген, наречена инфективна мононуклеоза, се нарекува "бакнување болест". Постојат и други начини за пренесување на вирусот кај децата и возрасните. Ова е фекално-орален, контакт-домаќинство и трансплантација. Со еден збор, можно е да се подигне вирусот Епштајн-Бар во градинка и во училиште, а во минибус, на улица, на забава, каде што има голема толпа луѓе итн.

Еднаш на кожата или мукозните мембрани на децата и возрасните, вирусот почнува активно да се размножува, по што продира во лимфниот проток и крвотокот и се шири низ телото. Главната цел на вирусните варијации е клонирање на имуните клетки, што доведува до нивна прекумерна пролиферација и нивно полнење на лимфните јазли. Затоа активноста на вирусот Епштајн-Бар во телото кај децата и возрасните ги зголемува лимфните јазли.

Епштајн-Бар вирусот

Како што споменавме погоре, влегувањето на патогенот во телото не го гарантира развојот на болеста. Затоа, предиспонирачки фактор за појава на патологија е намалување на имунитетот, што може да се случи поради:

 • хипотермија;
 • честа употреба на антибиотици;
 • чести настинки;
 • редовни стрес и нервни пренапони итн.

Одделно, треба да се каже за сериозноста на оваа вирусна патологија кај луѓето со ХИВ инфекција , бидејќи тие имаат многу низок имунитет, а вирусот во нивните организми може да предизвика сериозни компликации и сериозни патологии.

Симптоми

Самиот по себе, вирусот е асимптоматски, па не може да се утврди времето кога вирусот Епштајн-Бар се влегува во телото. Сепак, постои една болест која го манифестира овој вирус - тоа е инфективна мононуклеоза . И веќе има одредени симптоми кои ви дозволуваат да дијагностицирате вирус во човечкото тело.

Обично, болеста може да се најде кај деца, а возрасните ретко страдаат од оваа болест. Латентниот период на болеста може да биде 1,5 месеци, по што се појавуваат првите симптоми:

 • хиперемија на крајниците;
 • зголемени окципитални, паротидни и цервикални лимфни јазли;
 • треска;
 • треска;
 • воспалено грло;
 • влошување на општото добро.

Тоа е, првите симптоми се слични на симптомите на ангина , а тоа им отежнува да се направи дијагноза кај децата. Во исто време, анализата за вирусот овозможува правилно дијагностицирање, затоа, децата со сомневање за инфективна мононуклеоза секогаш земаат крв и сеат од фаринксот за анализа.

Симптоми на вирусот Епштајн-Бар

Ако третманот не започне во текот на овој период, се појавуваат други симптоми кои се карактеристични за инфективна мононуклеоза. Ова се симптоми како што се:

 • карактеристичен осип;
 • зголемена слезина;
 • зголемен црн дроб;
 • периорбитален едем;
 • дигестивни нарушувања;
 • жолтица .

Во тешки случаи, лимфните јазли се воспалени низ телото, а во случај на атипичен тек на болеста, симптомите можат да бидат неинспирирани или, обратно, изразени во хипертрофирана форма.

Обично симптомите на инфективна мононуклеоза кај децата се повлекуваат 3-4 недели по почетокот на болеста, а луѓето повторно не се разболуваат со оваа болест во детството и возраста. Понекогаш кај деца, болеста поминува во благ облик, без сериозни симптоми, па дури и тие немаат анализа што потврдува мононуклеоза и, растејќи, не знаат дека се носители на вирусот.

Понекогаш децата развиваат тешки компликации во однос на позадината на инфективната мононуклеоза. Главните компликации што се јавуваат кај децата се менингитис и енцефалитис . Исто така може да се развие и на позадината на болеста:

Треба да се каже дека не само заразна мононуклеоза предизвикува вирусот Епштејн-Бар, туку и некои други патологии, на пример:

 • пролиферативен синдром (особено кај пациенти со имунодефициенција);
 • влакнеста леукоплакија на устата (повторно кај ХИВ инфицирани лица);
 • малигни неоплазми, особено Буркитовиот лимфом и други.

Постои теорија дека овој вирус е исто така одговорен за појавата на многу малигни тумори во телото, дури и ако не е дијагностицирана во нив.

Дијагностика

За дијагноза, потребно е да се тестира за IgM - позитивен резултат укажува на активноста на вирусот во телото. Ако вирусот во телото на децата или возрасните е неактивен, по болест, IgG-тестот покажува позитивна реакција.

Исто така се користи за дијагноза на полимераза верижна реакција и метод на култура.

Третман

Бидејќи вирусот се пренесува на различни начини, невозможно е да се заштити од инфекција. Невозможно е целосно да се излечи лице - вие може само да го задржите вирусот под контрола, не дозволувајќи да стане активен. Затоа, третманот се состои првенствено во одржувањето на одбраната на телото на високо ниво. И тоа е важно и за децата и за возрасните. Обично се препишуваат сериите на интерферон во индивидуални дози кои се препишани од докторот.

Доколку детектира инфективна мононуклеоза кај деца, третманот ќе биде специфичен и треба да се состои во земање на антивирусни лекови, како што се Zovirax и Aciclovir. Дозата на лекот за деца и возрасни ја одредува лекар, во зависност од сериозноста на патологијата. Третманот треба да биде комплексен и да вклучува најнова генерација на имуномодулатори, витамини Ц, Б, П, антихистаминици. Ако се приклучи бактериска инфекција, како што е случај со компликации, се пропишуваат антибиотици.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вирус на Epstein-Barr и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Токсоплазмоза (појавување симптоми: 7 од 13)

Токсоплазмозата е болест предизвикана од TORCH инфекција. Оваа болест е многу опасна за време на бременоста, бидејќи инфекциите може да се пренесат во матката. Симптомите на токсоплазмоза може да бидат многу разновидни: треска, замор, појава на осип на телото, треска и други.

...
Тонзилофарингитис (појавување симптоми: 7 од 13)

Тонзилофарингитот е акутна инфективна болест на фаринксот и крајниците, една од најчестите во горниот респираторен тракт. Најчесто дијагностициран тонилофарингитис кај деца од 5 до 15 години. Кај деца од помлада предучилишна возраст (до 3 години), болеста е предизвикана од вирусни лезии на горниот респираторен тракт, а по пет години, различни видови бактерии често дејствуваат како провокатори. Кај возрасните, болеста, исто така, се јавува, но многу поретко отколку кај децата.

...
Инфективна мононуклеоза (појавување симптоми: 6 од 13)

Инфективна мононуклеоза е акутна инфективна болест, којашто првенствено се карактеризира со оштетување на лимфните и ретикулоендотелијалните системи. Инфективна мононуклеоза, чии симптоми се манифестираат како треска, полиаденитис и тонзилитис, покрај ова се јавува и со зголемена слезина и црн дроб, како и со леукоцитоза во доминацијата на базофилните мононуклеарни клетки.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 6 од 13)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Ерсиниоза (појавување симптоми: 5 од 13)

Јерсиниозата е заразен тип на болест, која главно се карактеризира со лезија во гастроинтестиналниот тракт, како и генерализирана лезија која влијае на кожата, зглобовите и другите органи и системи на телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .