Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хепатитис Ц: Симптоми и третман

Хепатитис Ц - главни симптоми:

Хепатитис Ц е инфективна болест која влијае на црниот дроб и е еден од најчестите типови на хепатитис. Хепатитис Ц, чии симптоми веќе долго време не можат да се појават, често продолжува со неговото доцно откривање поради оваа причина, што, пак, води до латентен превоз кај пациенти со паралелно ширење на вирусот.

Општ опис

Вирусот кој предизвикува хепатитис Ц е HCV, кој е мал во вид, содржи генетски материјал (РНК) во пликот. Пред овој вирус бил откриен (тоа се случило релативно неодамна, во 1989 година), инфекцијата била дефинирана како "ни А, ниту Б" хепатитис.

Хепатитис Ц, чии симптоми се предизвикани од соодветниот вирус, и покрај општото откривање на оваа болест, главно кај младите луѓе, може да се развие целосно во секое лице.

Главната карактеристика што вирусот на хепатит Ц поседува е тоа што е генетски променлива, покрај тоа, се забележува дека има висока склоност кон мутации. Во моментов има 6 генотипови на овој вирус, и, повторно, со оглед на мутационата активност на хепатит Ц, нејзиното присуство во човечкото тело може да се состои од околу 40 подвиди на вирусот. Единствената карактеристика на таквата содржина може да биде фактот дека дури и во таков број на подвидови на хепатит Ц, без оглед на бројот на подвидот, припаѓа само на еден заеднички постоечки генотип. Оваа функција е од фундаментално значење за утврдување на упорноста на вирусот во комбинација со висока инциденца на хепатитис Ц во однос на неговите хронични форми.

Во однос на работата на имунолошкиот систем на телото во однос на хепатит Ц, едноставно нема способност да обезбеди контрола врз производството на потребните антитела, бидејќи додека произведува антитела за единечни вируси, нивните потомци веќе се појавуваат, кои, пак, имаат други видови на антигенски својства.

Во однос на преваленцата на хепатитис Ц, забележуваме дека индикаторите за развиените земји го одредуваат тоа во 2%. Во Русија, особено, показателите за бројот на заразени пациенти се околу 5 милиони, но ако ја земеме предвид глобалната преваленца, тоа е околу 500 милиони. Треба да се напомене дека официјално регистрирање на пациенти со оваа болест започна многу подоцна од пациентите со други форми на вирусен хепатитис. Годишниот пораст на инциденцата се зголемува, и општо прифатено е дека главната причина за ова е зависноста од дрога, која, со подетално разгледување на причините и карактеристиките на болеста, не е сосема точно, иако е фактор на зависност од дрога кој опфаќа околу 40% од пациентите со инфекција.

За вирусна инфекција се бара внесување на материјал со него во крвотокот. Како резултат на тоа, со протокот на крв, вирусот влегува во црниот дроб, и преку него, неговото пенетрација во клетките на црниот дроб е веќе обезбедено, каде што вирусот за кој станува збор постепено се зголемува.

Клетките на црниот дроб можат да се оштетат не само поради активноста на вирусот, туку и поради имунолошката реакција на телото, односно нејзиниот одговор во форма на испраќање на имуни клетки (лимфоцити) дизајнирани да ги уништат инфицираните клетки на црниот дроб со странски генетски материјал.

Диференцијални дијагностички карактеристики на вирусниот хепатитис (табл.1)
Диференцијални дијагностички карактеристики на вирусен хепатитис (Табела 2)

Како се пренесува болеста?

Главните начини на пренос на вирусот во прашање се сексуалните и хематогените патишта. Хематогениот пат, инфекцијата во која се јавува преку крв, во пракса е многу почеста. Забележете ги главните опции за оваа инфекција:

 • Трансфузија на крв (вклучувајќи крвни компоненти). Претходно, овој метод беше главната во инфекцијата со хепатитис Ц. Во меѓувреме, појавата на лабораториска дијагностика како нов метод во комбинација со задолжителното воведување во голем број анкети за донатори, доведе до фактот дека сега овој метод не е толку релевантен како порано.
 • Инфекција за време на пирсинг и во процесот на тетовирање. Неодамна, овој метод на инфекција се покажа како една од најчестите за време на инфекција со хепатитис Ц. Особено, оваа инфекција е важна во случај на слабоквалитетна стерилизација на употребените инструменти, па дури и при целосно отсуство на оваа мерка во спроведувањето.
 • Инфекција при посета на нокти, стоматолози. Овој вид на инфекција честопати се забележува и во практиката.
 • Употреба на дрога. Кога се разгледува оваа болест, станува збор за употреба на заеднички шприц за интравенска администрација на лекови. Според тоа, поради оваа причина, хепатитисот Ц е многу честа појава кај корисниците на дрога.
 • Користење на бричење, четка за заби, ножици и други предмети кои припаѓаат на пациентот и се класифицирани како производи за лична нега.
 • Пренос на вирусот при раѓање (од мајка на бебе).
 • Сексуален контакт. Хепатитис Ц не е толку често важен за овој начин на пренос - инфекција, иако се јавува, но само кај околу 5% од случаите кога станува збор за незаштитен секс.
 • Инјекции. Еве, повторно, станува збор за заразени игли, ова време значи инфекција во услови на медицински установи за време на медицински постапки.

Треба да се напомене дека околу 10% од случаите на инциденца не дозволуваат да се утврди изворот на инфекција кај пациенти со акутен хепатитис Ц и околу 30% кај пациенти со хронична форма.

Не помалку релевантно е прашањето за тоа како оваа болест НЕ се пренесува.

Како не се пренесува болеста?

Тука е важно да се има на ум дека пренесувањето на вирусот на хепатитис Ц не се врши со контактни и воздушни капки, односно "успешната" инфекција е само во случај на директен контакт со помош на шемата "крв до крв".

Врз основа на ова, ако има пациент со дијагноза на хепатитис Ц во вашата околина, можете да се ослободите од непотребни ограничувања, знаејќи дека инфекцијата нема да се случи кога:

 • кивање и кашлање;
 • ракување;
 • честа појава со болни јадења и пиење;
 • прегратка, бакнеж.

Ризични групи за хепатитис Ц

 • жените и мажите со повеќе од еден постојан партнер, особено, болеста се стекнува за време на незаштитени контакти;
 • лица со ХИВ ;
 • хомосексуалци;
 • лица кои се директно сексуални партнери на пациент со дијагноза на хепатитис Ц;
 • зависници од дрога кои користат интравенски лекови;
 • лица со различни сексуално преносливи болести;
 • лица кои бараат трансфузија на крв (вклучувајќи ги и нејзините компоненти);
 • лица кои бараат хемодијализа (или "вештачки бубрег");
 • деца чии мајки се заразени со вирусот на болеста за која станува збор;
 • здравствените работници чија работа вклучува директен контакт со крв.

Можете исто така да изберете и поединечни групи на лица за кои е потешко пренесувањето на оваа болест:

 • алкохоличари;
 • лица со ХИВ инфекција;
 • Лица со хронични заболувања на црниот дроб, како и други вирусни хепатитис;
 • постарите лица, како и децата - во овие случаи, меѓу другото, честопати можат да бидат контраиндицирани во полноправни мерки за антивирусно лекување.

Постарите лица, во споредба со младите, се повеќе склони кон развој на хепатитис Ц во својата хронична форма, а оваа изјава е исто така релевантна за разгледување на состојбите проследени со неповолен исход (во форма на цироза на црниот дроб , итн.).

Што се однесува до ваквото прашање како хепатитис Ц и бременоста, може да се забележи дека заразените жени во поголемиот дел од својата бременост носат нормално, згора на тоа, децата во повеќето случаи се родени сосема здрави. Сепак, исто така е невозможно да се исклучи можноста за вертикално пренесување на разгледуваната болест од мајка на дете. Освен тоа, важен момент е општата состојба на пациентот, врз основа на која се разгледува можноста за бременост, за што се применува следниот алгоритам:

Одржување на бремени жени со хроничен хепатитис (употребен алгоритам)

Акутен вирусен хепатитис Ц.

Акутната форма на вирусен хепатитис е прилично честа атропонотична вирусна инфекција. Ширењето на болеста е претходно наведените методи.

Времетраењето на тековниот период на инкубација е околу 8 недели. Најчесто, болеста продолжува во својата аниктерична форма, симптомите на хепатитис Ц кај возрасните се отсутни како такви.

Главните манифестации на болеста може да не се разликуваат во принцип од симптомите на сличен парентерален хепатитис. Ако ги земеме предвид карактеристиките на текот на оваа болест како целина, тогаш може да се забележи дека нејзиниот тек се случува многу полесно од текот на другите форми на вирусниот хепатитис. Во меѓувреме, нејзиниот латентен тек доведува до доцно и често, случајна идентификација. Дотогаш се развиваат прилично сериозни компликации, и затоа често се цитира поврзаноста на болеста со дефиницијата за "приврзан убиец".

Болеста започнува постепено. Водечките симптоми во преиктерискиот период (10 дена) се слабост, намален апетит, замор и надуеност. Во областа на епигастриумот и десниот хипохондриум, се појавува одредена неудобност.

Поретко, може да се забележат манифестации во форма на пруритус и главоболка, треска, дијареа и вртоглавица. Ако се појави симптом во форма на жолтица , придружните симптоми покажуваат намален апетит, слабост и непријатност во абдоменот. Кај речиси сите пациенти, црниот дроб е зголемен по големина, се разликува и мекоста на неговата конзистентност, а во 20% од случаите - појавата на спленомегалија .

Карактеристична карактеристика на текот на болеста е умерена форма на симптоми. Текот на акутен вирусен хепатитис може да биде тежок, неговата фулминантна форма кај пациенти се јавува ретко. Имајте на ум дека вториот е таква форма во која болеста се карактеризира со посебен степен на сериозност на нејзиниот тек, во кој постои масивна некроза на хепатоцити во комбинација со развој на хепатална кома. Релевантноста на оваа форма може да се дискутира веќе во наредните една до две недели од моментот кога се откриени првите симптоми на хепатитис Ц.

Што се однесува до закрепнувањето, неговата регистрација се јавува само кај околу 20% од пациентите, но смртта е исклучително ретка.

Како што веќе бевме забележано, често акутната форма на хепатитис се јавува без симптоми, но болеста во исто време одредува многу висок процент на транзиција кон хронична форма или на хроничен вирус носител.

Хроничен вирусен превоз (латентен хепатитис Ц хепатитис Ц) се јавува со нормални нивоа на серумски трансаминази и во отсуство на клинички симптоми. Во меѓувреме, кај повеќето од овие пациенти, црниот дроб пунктира го одредува присуството на знаци на вистинска хронична лезија.

Општо земено, манифестациите на акутната форма на хепатитис може да се редуцираат на општ тип на заболувања, кои се припишуваат на анархичниот период. Ова ги одредува следните симптоми за болеста:

 • замор и летаргија;
 • губење на апетитот;
 • гадење, повраќање;
 • главоболки;
 • течење на носот, кашлица;
 • мускулна болка, болки во зглобовите.

Веднаш иктеричниот период следи веќе по овие манифестации. Значи, првиот симптом кој го прави алармирање е затемнување на урината до темно кафеава боја. Понатамошно пожолтување на мукозните очи и очната склера, се забележува уста. Пожолтувањето на кожата е особено изразено на дланките, а потоа се јавува пожолтување на остатокот од кожата.

Во прилог на веќе забележаните симптоми, повторно постои тежина во десниот хипохондриум, болката во неговата област. Во некои случаи, измет станува бесцветен поради блокада на жолчните канали.

Со оглед на фактот дека транзицијата кон хронична форма се јавува во околу 80% од случаите, прогнозата за пациентите не може да се нарече поволна. Тежината на ова предвидување лежи во фактот дека текот на болеста во овој случај може да биде поврзан со последователниот развој на примарна форма на хепатоцелуларен карцином.

Опоравувањето од акутен хепатитис Ц е можно во текот на следната година.

Хроничен хепатитис

Хроничната форма на оваа болест е дифузна, времетраењето на курсот може да биде од шест месеци до подолг временски период.

Со оглед на фактот дека геномот во еден вирус генотип се карактеризира со значителна варијабилност, ова одредува значителен број на меѓусебно различни квази-видови генетички различни едни од други, чија циркулација постојано се јавува во телото на пациентот. Поради присуството на овие квази-видови, целиот вирус бега од имунолошкиот одговор на телото, исто така, истиот фактор ја одредува долготрајната упорност на вирусот и формирањето на ЦГ. Исто така, е забележана неговата стабилност против интерферони.

Вреди да се спомене дека хроничниот хепатитис Ц во изминатите пет години зазема водечка позиција меѓу болестите, што исто така се однесува на нејзините компликации.

Хроничниот хепатитис може да дејствува како резултат на премин од акутна форма во таква, како и независна болест. Неговите главни манифестации се:

 • Првиот и главен симптом на хепатитис е замор, и постепено се зголемува, придружено со поспаност и сериозна слабост. Доста често, пациентите едноставно не можат да се разбудат наутро.
 • Врз основа на карактеристиките на претходниот симптом, се појавува уште еден, не помалку изразен симптом - промена во циклусот на спиење. Во овој случај, ние зборуваме за поспаност, забележано во текот на денот и несоница која се јавува во текот на ноќта. Овие манифестации може да укажуваат на почеток на процесот на хепатална енцефалопатија.
 • Во прилог на горенаведените симптоми, може да се придружат гадење и повраќање, надуеност и недостаток на апетит.

Вреди да се забележи дека жолтицата во оваа форма на хепатитис Ц е исклучително ретка.

Во некои случаи, првите манифестации на хроничен хепатитис Ц можат да се забележат во фазата на цироза. Цирозата на црниот дроб е придружена со жолтица и зголемување на абдоменот во волумени, што исто така се јавува во врска со појавата на пајаковите вени и зголемување на слабоста.

Болеста може да трае со децении.

Компликации со хепатит Ц

Горенаведената цироза е компликација на хепатит Ц. Ризикот од трансформација на хепатитис во оваа болест за дваесет години е околу 20%.

Особено, цирозата на црниот дроб е посебна состојба во која се наоѓа ткивото на црниот дроб, а на него се формираат одредени области на цикатрични промени во комплексот со нарушување на општата структура на органот. За возврат, голем број од овие процеси обезбедуваат постојано нарушување на црниот дроб. Само по себе, цирозата може да резултира од претходно пренесени форми на хепатитис (алкохол, лекови, токсични, вирусни).

Покрај општите типови на симптоми кои се манифестираат кај хроничен хепатитис, цирозата е придружена со други манифестации, вклучувајќи го и следното:

 • губење на тежината (изречена), губење на апетитот;
 • пруритус;
 • жолтило на мукозните мембрани, кожа;
 • зголемување на абдоменот - неговата големина варира поради акумулацијата на течност во абдоминалната празнина;
 • изразен отекување на нозете, во некои случаи, оток може да се појави во целото тело;
 • поради печат во црниот дроб на вените во случај на цироза (поради склероза), исто така се јавуваат проширени вени , што е особено важно за ректалните и езофагусните области. Руптурата на овие вени може да доведе до сериозно крварење, манифестирано во форма на крвава дијареа или крвава повраќање. Овој тип на крварење е често фатален.

Покрај горенаведеното, цирозата на црниот дроб исто така може да предизвика хепатална енцефалопатија , која се развива поради оштетување на црниот дроб . Оваа компликација се јавува, соодветно, поради недостаток на црниот дроб, како и поради неможноста да се неутрализираат одредени токсични материи, чија акумулација, пак, може негативно да влијае на мозокот.

Како прв знак што укажува на хепатална енцефалопатија, се разликуваат дневната поспаност и ноќната несоница. Дополнителната поспаност станува постојана, спиењето е придружено со кошмари. Нешто подоцна, исто така, постојат и нарушувања на свеста, кои особено се состојат во вознемиреност и конфузија, во халуцинации и сл. Прогресијата на оваа состојба доведува до кома, која е состојба која се карактеризира со апсолутен недостаток на свест, како и недостаток на реакција на ефектите на еколошки стимули. . Впоследствии это состояние прогрессирует в собственных ухудшениях, отражаясь, тем самым, и на работе жизненно-важных органов. Последние проявления объясняются полным угнетением, которое происходит в ЦНС, что напрямую касается функций спинного и головного мозга.

В некоторых случаях, если речь идет о молниеносной форме развития гепатита, кома также наступает сразу, причем этому могут не сопутствовать никакие другие симптомы.

Порядка до 2% больных гепатитом С сталкивается с развитием этого заболевания до его перехода в печеночно-клеточный рак, то есть, в первичный рак печени . Сам по себе такой рак является злокачественной опухолью, в качестве источника которой выступает не что иное, как клетки печени. Возрастает риск развития первичного рака печени в случае актуальности для больного одновременно двух разновидностей гепатита – С и В.

При длительном употреблении алкоголя риск развития первичного рака печени также в значительной степени возрастает.

Вид печени при осложнениях гепатита

По общему течению гепатита С статистика располагает следующими возможными исходами на 100 рассматриваемых больных:

 • от 55 до 85 больных столкнется с переходом гепатита в хроническую форму;
 • для 70 больных актуальным может стать заболевание печени в хронической форме;
 • от 5 до 20 больных в ближайшие 20-30 лет столкнется с развитием на фоне гепатита цирроза печени;
 • от 1 до 5 больных погибнет в результате последствий, спровоцированных хроническим гепатитом С (опять же, это цирроз либо рак печени).

Помимо этого существуют также и «внепеченочные проявления», как определяют проявления, свойственные хроническому гепатиту С и вызываемые, как предполагается, аутоиммунными процессами. Речь идет о «привыкании» клеток иммунной системы к той борьбе, которую ведет организм. В результате этого типа проявления и приобретают актуальность, в частности к ним относятся гломерулонефрит, подразумевающий под собой поражение почечных канальцев, а также смешанная криоглобулинемия и ряд других заболеваний, каждое из которых может характеризоваться впоследствии достаточно тяжелым собственным течением.

Симптомы гепатита С обнаружены: что делать?

Прежде всего, следует попытаться избавиться от паники, потому как заболевание поддается лечению. Прежде всего, в этом случае следует обратиться к специалисту, исключая самостоятельные попытки диагностирования у себя любого возможного, на ваш взгляд, заболевания, и, уж тем более, попытки произвести самостоятельное лечение. Только специалист определит актуальность для вас этого диагноза, а также сможет понять, насколько активны процессы и требуется ли вообще лечение.

В обязательном порядке требуется прекратить употребление препаратов, негативно сказывающихся на печени (если, конечно, такие используются), это же касается и алкоголя. Позаботьтесь и об избавлении от чрезмерных физических нагрузок.

Дополнительно следует позаботиться и о людях, вас окружающих, исключив для них возможность заражения. Это касается неосторожных попыток с их стороны к использованию принадлежащих вам предметов личной гигиены (маникюрные ножницы, зубная щетка, бритва и пр.).

В случае порезов или получения открытых ран, важно особенно внимательно относиться к ним. Повреждение в любом случае должно быть скрыто пластырем либо повязкой. В случае необходимости оказания для этого посторонней помощи, важно, чтобы привлеченный к этому действию человек был в медицинских перчатках. Что касается тех поверхностей, на которые попала кровь, то их важно продезинфицировать специальными хлорсодержащими растворами. Гибель вируса происходит и при кипячении (порядка двух минут достаточно) или при стирке (60°C, около получаса).

Лечение гепатита С

Гепатит С, несомненно, может угрожать серьезными осложнениями, однако и благоприятные прогнозы при этом диагнозе не исключаются, более того, в течение многих лет заболевание вообще может себя не проявлят ь. В течение этого периода оно не требует и специального лечения – главное обеспечить соответствующий медицинский контроль. Он подразумевает под собой регулярную проверку функций печени, в результате чего, на случай активации гепатита, предусматривается соответствующая противовирусная терапия.

Лечение гепатита С предусматривает на сегодняшний день применение противовирусных препаратов, которые, как правило, комбинируются – это интерферон-альфа и рибавирин. Первый – это белок, синтезируемый организмом самостоятельно в качестве ответа на воздействие вирусной инфекции. Второй, рибавирин, малоэффективен в одиночном применении, в то время как улучшение результатов воздействия отмечается при использовании его в комплексе с интерфероном-альфа.

В довершение отметим, что гепатит требует особенно внимательного подхода к выбору производимого лечения, и самолечение, как уже мы отмечали, должно быть исключено.

В случае появления настораживающей симптоматики, которая может указывать на наличие гепатита С, необходимо обратиться к гепатологу или к гастроэнтерологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Гепатит С и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: гепатолог , гастроэнтеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Алкогольный гепатит (совпадающих симптомов: 10 из 17)

Алкохолниот хепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на продолжена употреба на пијалоци што содржат алкохол. Оваа состојба е претходник на развојот на цироза на црниот дроб. Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната причина за појавата е употребата на алкохол. Покрај тоа, гастроентеролозите идентификуваат неколку фактори на ризик.

...
Холецистит (совпадающих симптомов: 8 из 17)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Вирусный гепатит (совпадающих симптомов: 8 из 17)

Вирусен хепатитис е инфективна болест на црниот дроб, која предизвикува патолошко воспаление на ткивото на црниот дроб. Лицето е носител на болеста. Не постојат строги ограничувања во однос на возраста и полот. Денес во медицината постојат пет групи на оваа болест. Секоја група има своја клиничка слика и етиологија.

...
Механическая желтуха (совпадающих симптомов: 8 из 17)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Диффузные изменения печени (совпадающих симптомов: 8 из 17)

Дифузните промени во црниот дроб се честа патолошка состојба која се карактеризира со развојот на трансформациите на жлечното ткиво. Опасноста е дека болеста се развива дури и со мали нарушувања и не е невообичаена кај децата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
хепатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .