Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Беснило: Симптоми и третман

Беснило - главни симптоми:

Беснило е тешка инфективна патологија која се развива кај луѓето, откако ќе биде каснат од мачка, куче или диво животно. Оваа болест се карактеризира со тешки симптоми и многу често резултира со смрт на лице.

Речиси до крајот на XIX век, луѓето немаа средства против оваа болест, и секој третман беше неефективен, па затоа лицето кое ги заразило од домашни или диви животни било осудено на смрт. Потоа беше развиена вакцина против беснило, со што беше дозволено да се запре болеста во раните фази и да се спасат каснените пациенти. Почит и признание за создавање на вакцина заслужуваше францускиот научник Луј Пастер - токму тој ги направи првите вакцини против беснило и го спаси животот на малку пациент.

Причини

Беснило е предизвикано од вирус кој припаѓа на семејството на Rhabdovtrida - Neuroiyctes rabid. Човечкиот патоген е уличен вирус кој циркулира во природата, додека во лабораторијата, научниците создаваат т.н. фиксен вирус, врз основа на кој се развива вакцина против беснило.

Вистинското прашање е - како се пренесува беснилото? Болеста се пренесува преку инфицирана плунка, откако ќе биде каснат од болно лице и животно. Најчестиот извор на пренос на вирусот е кучиња (до 60% од сите инфекции), поретко патологијата е предизвикана од лисици, мачки и други животни. Најпријатно е што самите животни во времето на нивниот напад врз личност (или други животни) сеуште немаат знаци на беснило - тие стануваат опасни за другите една недела пред појавата на тешки симптоми. Затоа, ако некое лице има милениче заразено со беснило, тој можеби не е свесен за тоа додека животното не го нападне или има клинички симптоми - што ја зголемува веројатноста за појава на инфекција.

Прогнозата на патологијата обично зависи од навремената посета на докторот, откако ќе биде каснат од мачка, куче или друго животно, како и придржување кон режимот на превентивна вакцинација. Оние кои биле дијагностицирани со вирус на беснило од доцна фаза и кои не веднаш побарале медицинска помош по инцидентот умираат во 100% случаи.

Носители на беснило

Најчесто децата и адолесцентите доаѓаат во болници со сомнеж за вирусот на беснило - ова се должи на фактот дека децата се повеќе подложни на контакт со различни животни. Возрасните страдаат од оваа болест само ако тие се нападнати од болно животно и доцна во болницата, додека детето не може да обрне внимание на малиот каснувач или добивајќи инфицирана плунка на пневматикот во отворена рана на неговото тело.

Исто така забележуваме дека луѓето во руралните средини имаат поголема веројатност да страдаат од болест како што е беснилото кај луѓето, бидејќи тие се повеќе подложни на контакт со разни видови на животни.

Вирусот на беснило, кој се влева во телото, се шири низ нервните стебла, што го зафаќа целиот централен нервен систем. После тоа, се праќа во плунковните жлезди, заради што заразената плунка е опасна за другите.

Главното место за размножување за вирусот на беснило е нервно ткиво. Активен раст води кон формирање на едем и дегенеративни некротични промени во зафатените нервни клетки, што ги објаснува типичните симптоми на беснило.

Симптоми

Симптомите на беснило кај едно лице не се појавуваат веднаш, но само по 1-3 месеци од моментот на инфекција. Понекогаш болеста се манифестира многу подоцна - шест месеци, па дури и една година по залак на мачка, куче и друго болно животно, што се случува кога укусот е локализиран на долните екстремитети. Ако залак е локализиран на рацете, лицето или торзото, знаците на беснило може да се појават во рок од неколку недели.

Во медицинската пракса постојат три фази од оваа болест:

 • првата фаза е фаза на депресија;
 • втората е фаза на психомоторна агитација;
 • третиот е фаза на развој на парализа.

Првите знаци на беснило кај едно лице се поврзани со појава на непријатни чувства на местото на залак, иако раната што била нанесена веќе може да биде целосно зацелена до тој момент. Понекогаш постои повторното воспаление на местото на залак - настанува супрарација и хиперемија.

Пациентот се жали на чувство на печење во областа на раната, чувство на болка и оток. Ако залак се наоѓа на лицето, првите знаци може да бидат развој на визуелни и слушни халуцинации.

Други симптоми кои вирусот на беснило предизвикува во почетната фаза се:

 • пониска температура;
 • појава на необјасниви стравови и развој на апатична држава (поретко состојба на возбуда);
 • сонот е вознемирен - придружен со застрашувачки соништа;
 • апетитот се намалува, и, соодветно на тоа, телесната тежина се намалува.

Во фазата на првите симптоми на вакцинација против беснило и третманот на болеста повеќе не го даваат посакуваниот резултат. По неколку дена на таква состојба, едно лице станува вознемирено и не се контролира - болеста преминува во втората фаза.

Карактеристичен симптом на втората фаза на таквата болест како беснило кај луѓето е развојот на хидрофобија. Човекот патолошки се плаши од вода - дури и потребата за пиење го предизвикува панични напади со грчеви на мускулите на гркланот и оштетена респираторна функција. Еден звук на истурање вода може да предизвика напади на паника и грчеви, поради што постои повреда на режимот на пиење и се случува дехидрација.

Исто така, во втората фаза на беснило, едно лице е многу чувствително на други надразнувачи. Нападите можат да се појават од ударот на ветрот, од силната светлина и силниот звук, а нападот се манифестира не само со конвулзии, туку и со неконтролирана реакција во форма на насилство и беснило. Пациентите ја раскинуваат облеката, се борат, залакнуваат и плукаат - благодарение на ова, вирусот на беснило се шири надвор од превозникот.

Учениците на едно лице се прошируваат, тој често гледа во една точка, потење се крева, дишењето станува тежок и наизменично. Свеста на лицето е затемнета, тој се соочува со халуцинации.

Многу често, во висина на нападот, се случува срцев застој и лице умира. Ако ова не се случи, тогаш по завршувањето на нападот свеста на пациентот станува јасна. Оваа фаза може да трае од еден ден до три дена, по што (ако лицето не умрело) започнува фазата на парализа.

Знаците на третата фаза од надвор се чини дека се подобрување, бидејќи конвулзиите и хидрофобијата престануваат, а физичката активност на пациентот и чувствителната перцепција се намалуваат. Всушност, ова е сигнал за брзата смрт на човекот - неговата телесна температура нагло се зголемува на 40 степени, се појавува тахикардија и постепена парализа на сите органи и системи во телото. Кога респираторниот систем е парализиран или срцето умира.

Симптоми на беснило

Активни манифестации на болест, како што е беснило, може да траат од 5 до 8 дена. Понекогаш болеста започнува веднаш од втората фаза, а кај децата, воопшто, може да продолжи брзо - без сериозни симптоми со брза смрт (во рок од 24 часа).

Дијагноза и третман

Беснило се дијагностицира врз основа на клинички манифестации и присуство на карактеристични каснувања на одредени делови од телото. Дијагнозата треба да ја разликува оваа патологија од други болести како што се енцефалитис , тетанус , делириум тременс . Затоа, клиничките симптоми треба да се земат предвид на прво место, бидејќи секоја болест има карактеристични манифестации кои не треба да се мешаат со ништо.

Третманот, пред се, е да се обезбеди лице со итна медицинска помош кога ќе го каснат бесни животни. Луѓето се сместени во посебни комори, а симптоматска терапија се изведува за да се олесни нивната состојба.

Во големи дози, администрирањето на морфин, димедрол, аминазин се покажа за сузбивање на развојот на конвулзивниот синдром. Третманот, исто така, обезбедува создавање на поволни услови за болните - нивните комори мора да бидат заштитени од остри звуци, светлина и бучава од истурање на вода, итн. Но, дури и таквиот третман не гарантира дека лицето нема да има напад на врвот од кој ќе умре.

За жал, и покрај неколку потврдени случаи на закрепнување од таква болест како беснило во светот, научниците и лекарите не нашле ефикасен лек за оваа болест. Затоа, прогнозата кога првите знаци на болеста се појавуваат е неповолна, бидејќи третманот само малку го продолжува животот на една личност, но не го излекува.

Навики за животни за животни

Превенција

Бидејќи третманот нема ефект, превенцијата од беснило е од најголема важност. За таа цел, вакцина против беснило се прикажува за лице кое е нападнато. Покрај тоа, задолжително е да се вакцинираат луѓе кои имаат професионална потреба да работат со животни - ловци, ветеринари, стапици за кучиња.

Постои специфична и неспецифична спреченост за беснило. Специфичен е воведувањето на серум за беснило или имуноглобулин, проследено со вакцинација. Неспецифичниот се состои од темелен третман со рани со 20% раствор на медицински сапун.

Функции за вакцинација

Бидејќи третманот на беснило во фазата на појава на симптоми веќе не е ефикасен, превенцијата на болеста со воведување на специјална вакцина е потребна за да се спречи ширењето на вирусот.

Вакцинациите против беснило за лице се пропишани во такви случаи:

 • ако бил нападнат од јасно нездраво животно и добил отворени лезии на кожата;
 • ако е повреден од предмети на кои е заразена плунка;
 • ако има гребнатинки на неговото тело од контакт со животно, кое наскоро по нивното барање умрело без очигледна причина;
 • ако тој е каснат од дивите глодари;
 • ако бил подложен на контакт со плунката на пациентот со таква патологија како беснило, на личност, и во други случаи кога плунката на планираниот носач можела да падне во отворена рана.

Вакцинацијата против беснило не е потребна ако залак се нанесуваше преку облеката која останала недопрена кога јаде правилно преработено месо од животни кои страдаат од болест како што е беснило, а исто така и ако животното не развило знаци на болеста во рок од една недела .

Вакцинациите против беснило се даваат веднаш, во редовни интервали. Тие се вршат и на амбулантски и болнички основи, во зависност од желбата на пациентот и сериозноста на каснувањата. Треба да се запомни дека вакцинацијата може да предизвика несакани ефекти, како што е црвенилото на местото на инјектирање, треска, диспептични нарушувања, повреда на општата состојба. Постојат специфични упатства за вакцинација против беснило и внес на алкохол - за да се спречи развојот на компликации по пост-вакцинација, на луѓето им е забрането да пијат алкохол за време на периодот на вакцинација и шест месеци по него.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате беснило и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , хирург , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 6 од 20)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Пироплазмоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Пироплазмозата е болест која е предизвикана од интрацелуларни микроорганизми на протозоа од родот Babesia, паразитирање на говеда, кучиња и други животни. Микроорганизмите влегуваат во човечкото тело преку каснувања и ги напаѓаат црвените крвни клетки, предизвикувајќи нивно уништување и, како резултат на, сериозни симптоми. Третманот во почетниот период на болеста е обично успешен, но ако не е започнат навремено, а пироплазмозата влијаела на повеќе од 5% од црвените крвни клетки, во повеќето случаи лицето умира. Затоа, важно е да побарате помош од специјалисти кога ќе се појават првите симптоми.

...
Сепса на новороденчиња (појавување симптоми: 6 од 20)

Сепсата на новороденчиња е заразна болест во тешка форма, што е предизвикана од изложеност на патогени микроорганизми. Оваа болест често доведува до смрт, бидејќи имунолошкиот систем на новороденчето не е во состојба да издржи генерализирана инфекција.

...
Хепатална енцефалопатија (појавување симптоми: 5 од 20)

Хепатална енцефалопатија е болест која се карактеризира со патолошки процес кој се јавува во црниот дроб и го зафаќа централниот нервен систем. Резултатот од оваа болест се невропсихијатриски нарушувања. Оваа болест се карактеризира со промени во личноста, депресија и интелектуално оштетување. Само да се справи со хепаталната енцефалопатија нема да работи, не може без медицинска интервенција.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 5 од 20)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .