Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Менингококна инфекција: симптоми и третман

Менингококна инфекција - главните симптоми:

Менингококната инфекција предизвикува антропонични болести - менингитис, менингококната сепса со фулминантен курс. Речиси 80% од сите клинички случаи се јавуваат кај деца. Клиничарите забележуваат дека врвот на болеста се јавува во текот на топла сезона, но лезиите се дијагностицираат во текот на целата година.

Етиологија

Етиологијата на овој патолошки процес е добро проучена. Причинителот на болеста е грам-негативен диплокок. Треба да се забележи дека овој вирус практично не е отпорен на надворешното опкружување. Умира од температурна разлика, влажност, под влијание на сончевата светлина. Надвор од жив организам, вирусот умира по 30 минути.

Начини на инфекција

Носител на болеста е само веќе заразено лице. Вирусот се пренесува исклучиво со капки во воздухот. Најопасни се пациентите со зафатени дишни патишта.

Треба да се забележи дека стапката на морталитет на болеста е највисока. Имунитетот на инфекција со менингококна не е. Не е невообичаено кога болното дете повторно се инфицира со оваа болест за 2-3 години.

Патогенеза

Кога условите се поволни за инфекција, вирусот почнува да се размножува на мукозната мембрана во назофаринксот. Во зависност од реактивноста на организмот и возраста на пациентот, овој процес има поинакво времетраење.

Понатаму, инфекцијата може да влезе во крвотокот. Во овој случај, започнува менингококната сепса - менингококната дезинтеграција е забележана и започнува производството на ендотоксин. Така, се создава силен васкуларен отров. За возврат, ова води кон крварење во кожата и внатрешните органи.

Исто така, инфекцијата може да влијае на мека обвивка на мозокот, што доведува до енцефалитис .

Општи симптоми

Инкубациониот период на овој процес на инфекција е од 2 до 10 дена. Во почетната фаза на развој, клиничката слика на менингококна инфекција практично не се разликува од акутните респираторни инфекции . Овој фактор во голема мера ја комплицира дијагнозата и понатамошниот третман. Ако болеста е дијагностицирана во рана фаза, може да се избегнат компликации.

Како што се развива патолошкиот процес, во почетната фаза може да се забележат следните симптоми на менингококна инфекција:

 • температурата на телото се движи од високо (до 38 степени) до ниско (помалку од 36);
 • главоболка;
 • слабост, поспаност;
 • течење на носот, понекогаш само затнат нос.

Оваа состојба на пациентот може да се забележи околу три дена. Понатаму, може да се забележат такви знаци на менингококна инфекција:

 • по кратко стабилизирање на здравјето, температурата нагло ќе се зголеми на 39 степени;
 • пациентот е измачуван од треска, треска;
 • болка во мускулните структури и зглобните зглобови;
 • промени на расположението;
 • гадење и гадење;
 • речиси комплетен недостаток на апетит.

Менингококната инфекција кај децата е скоро иста. Сепак, треба да се забележи дека осипот кај менингококна инфекција кај нив е забележан многу почесто отколку кај возрасните. Хеморагичниот осип, по правило, се појавува на првиот или вториот ден по почетокот на првите симптоми.

Тоа е манифестација на осип укажува на многу лоша прогноза на менингококна инфекција. Доста често, овие симптоми се сфаќаат како алергиска реакција против антибиотици или други лекови.

Како по правило, осипот се наоѓа низ телото и екстремитетите хаотично. Полетите немаат јасни контури, светло-розова боја. Постепено, светлата боја исчезнува, формира некроза во центарот на местата. Често местата во оваа фаза можат да се спојат. Во завршна фаза, некрозата станува сува гангрена. Најчесто, патолошкиот процес се однесува на врвовите на прстите, ушите и носот. Во покомплицирани клинички случаи, осипот може да се формира дури и врз очните капаци и лицето.

Ваквите знаци на инфекција укажуваат на многу негативна прогноза. Во повеќето случаи, менингококната инфекција со таква клиничка слика е фатална. Особено кога станува збор за деца до три години.

Клиничарите забележуваат дека во најтешките клинички случаи, пациентот може да доживее хеморагија во мукозната мембрана на окото, внатрешно крварење на бубрезите, може да се отвори желудникот.

Класификација

Форма на развој на менингококна инфекција се од следниве видови:

 • менингококна сепса;
 • менингитис ;
 • менингококен назофарингитис.

Природата на развојот на болеста ги разликува следниве форми:

 • локализиран;
 • генерализиран;
 • ретко

Последните болести во развојот на патолошкиот процес ги вклучуваат следниве болести:

Овој развој на болеста е исклучително редок.

Менингококен назофарингитис

Оваа форма на менингококна инфекција се манифестира во следните знаци:

 • мало зголемување на телесната температура (до 38 степени);
 • назална конгестија;
 • сува носна мукоза;
 • болка при голтање;
 • слабост;
 • течење на носот со слаб мукозен исцедок.

Бидејќи клиничката слика речиси во целост укажува на вообичаена настинка, во повеќето случаи пациентот не навремено бара лекарска помош, што речиси секогаш доведува до сериозни компликации или смрт.

За да се утврди точната дијагноза, во овој случај, тоа е можно само по бактериолошки истражувања.

Менингитис

Една од најчестите форми на менингококна инфекција. Во овој случај, скоро нема ограничувања во поглед на возраста или полот. Меѓутоа, во случај на инфекција на телото на детето, најчесто се забележува смрт.

Менингитисот може да биде и независна болест и дел од генерализиран процес. Симптомите, во овој случај, се како што следува:

 • температурата на телото нагло се зголемува;
 • гадење и повраќање;
 • тешка главоболка која не се намалува дури и под дејство на анестетик;
 • преосетливост кон светлината и звучните стимули;
 • конвулзии;
 • промена на свеста;
 • вознемирен дигестивен тракт.

Менингококната инфекција кај децата е надополнета со следните симптоми:

 • речиси целосно одбивање да јаде, постојана жед;
 • детето постојано лежи на своја страна, главата се фрла назад.
Карактеристично држење со менингитис

Клиничарите забележуваат дека во некои случаи, пациентот има зголемен црн дроб и слезината. Наспроти позадината на таквата клиничка слика, крвниот притисок е значително намален, срцевиот тон станува многу слаб и придушен.

Менингококна сепса

Во некои случаи, оваа форма на инфекција може да биде придружена со клиничка слика на менингитис, но не секогаш. Најкарактеристичниот знак е осип. Постепено формирана некроза и сува гангрена.

Ако третманот не се започне навремено, смртта е скоро секогаш дијагностицирана. Клиничката слика може да се забележи од 2 недели до 2 месеци. Смртта на пациентот може да се појави во било која фаза од развојот на патолошкиот процес. Во некои случаи, можно е да се подобри состојбата на пациентот, но за краток период.

Со соодветен и навремен третман, состојбата на пациентот може да се подобри по 6-12 часа. Целосното опоравување е можно за 2-3 недели, под услов терапијата да биде точна.

Хеморагичен осип со менингококна инфекција

Дијагностика

Раната дијагноза на сомнителна инфекција речиси целосно гарантира закрепнување. Сепак, за да се избегнат компликации, со овој тип на болест, речиси е невозможно.

На првите манифестации на горенаведената клиничка слика, веднаш треба да побарате медицинска помош. По личен преглед и анамнеза, дијагнозата се изведува со употреба на лабораториски и инструментални методи на истражување.

Стандардната дијагностичка програма ги опфаќа следните:

 • бактериолошки преглед на крв, слуз од назофаринксот, цереброспинална течност;
 • бактериоскопија на крв и цереброспинална течност (експресен метод);
 • лумбална пункција;
 • серолошки студии.

Ако, врз основа на клиничките тестови опишани погоре, не е можно да се направи точна дијагноза, се прави диференцијална дијагноза. Во присуство на осип на тоа треба да посвети посебно внимание. Во почетната фаза на манифестацијата, осипот е сличен на алергиска реакција или мали сипаници. Сепак, треба да се забележи дека осипот кај менингококна инфекција брзо се заменува со некроза и сува гангрена, што не е случај со алергии.

Можно е да се направи точна дијагноза и да се пропише правилен третман против оваа болест само врз основа на дијагностичките резултати. Исто така, треба да разберете дека во некои случаи, времето за спроведување на комплетна програма за анализи едноставно не може да биде. Колку порано лицето бара лекарска помош, толку е поголема шансата за целосно закрепнување.

Третман

Прво, медицинските мерки се насочени против изворот на инфекција и на елиминацијата на патогенот. Сепак, треба да се забележи дека здравствената состојба на пациентот не секогаш овозможува да се спроведат такви терапевтски мерки.

Прво, пациентот е хоспитализиран во медицинска установа. Ако пациентот не е веднаш испратен во специјализирана болница, може да се пренесе локално само откако состојбата на пациентот ќе се подобри или стабилизира. Клиничките активности против вирусот се изведуваат со употреба на етиотропни агенси.

Програмата за третман ги вклучува следниве мерки против менингококна инфекција:

 • антибактериска терапија;
 • терапија со инфузија со солена вода;
 • анти-грч лекови;
 • глукокортикостероиди;
 • детоксикација терапија;
 • препарати од синдромски спектар на дејство.

Треба да се напомене дека ако има новороденчиња од предучилишна возраст или вработени во детски установи во семејството на пациентот, потребна е вакцинација против менингококна инфекција. Вакцинацијата против инфекција, исто така, треба да се даде како профилакса.

Третман на менингококна инфекција е можна на амбулантска основа само ако се дијагностицира локализирана форма на инфекција. Во сите други случаи, третманот мора да се врши само во болница, согласно протоколот на Министерството за здравство.

Испуштањето на пациентот може да се изврши само откако индикаторите на цереброспиналната течност и крвта ќе бидат нормални. Размаска од назофаринксот се зема само по три дена по антибактериски третман.

Можни компликации

Компликации на менингококната инфекција

Доаѓањето на пациентот доцна се смета дека е на крајот од денот по првата манифестација на клиничката слика. Во овој случај, клиничките мерки против елиминацијата на изворот на инфекција не можат да дадат соодветни резултати. Нема исклучок фатален.

Исто така, треба да ги истакнете таквите можни компликации по менингококна инфекција:

 • оштетување на аудитивниот нерв;
 • парализа;
 • мозочен апсцес ;
 • нарушување на централниот нервен систем;
 • нарушен ментален развој.

Нема исклучок и секундарна инфекција, ако не и вакцинирана.

Превенција

Ако оваа болест се дијагностицира во семејство или институција, за ова е неопходно да се извести санитарната епидемиолошка станица. Тие ќе ги преземат неопходните превентивни мерки. Доколку е откриена инфекција во институција, карантин ќе се формира најмалку 10 дена како дел од превентивните мерки. Бидете сигурни дека ќе бидете вакцинирани.

Што се однесува до општата профилакса, во овој случај практично е невозможно целосно да се елиминира развојот на инфекцијата. Денес вакцинацијата е најефикасна превентивна мерка.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате инфекција со менингококна и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да биде специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Западен Нил Треска (појавување симптоми: 10 од 20)

Вест Нилската треска е заразна болест која е предизвикана од арбовирусите, а инфицираните комарци или крлежи се вектори на инфекција. Сепак, патогенот може да се чува во телото на птиците.

...
Енсантема (појавување симптоми: 10 од 20)

Есантема е осип на кожата која изгледа како дамки, папули и везикули. Таквата пигментација е карактеристична за повеќето инфективни, вирусни заболувања, кои често се среќаваат со алергии на лекови. Необичен осип е забележан кај мали сипаници, рубеола, црвена треска. Ненадејниот осип изгледа како осип со различни форми и големини, често се среќава кај деца. Енсантема кај возрасни во повеќето случаи е алергична.

...
Енцефалитис (појавување симптоми: 9 од 20)

Енцефалит е воспалителна лезија на мозокот. Како по правило, прогресијата на оваа опасна патологија кај децата и возрасните е предизвикана од инфективни агенси. Клиничарите лачат примарен и секундарен церебрален енцефалитис. Примарниот напредок независно, додека секундарниот се јавува во позадина на разни заболувања - мали сипаници, токсоплазмоза, грип и така натаму.

...
Катарални болки во грлото (појавување симптоми: 9 од 20)

Катарална болки во грлото (акутен тонзилофарингитис) е патолошки процес предизвикан од патогената микрофлора и влијае на горните слоеви на мукозната мембрана на грлото. Оваа форма, според медицинска терминологија, се нарекува и еритематозна. Од сите форми на воспалено грло, ова се смета за најлесно, но тоа не значи дека не е потребно да се третира. Како правилно да се третираат катарална ангина, може да се каже само квалификуван лекар по сеопфатна дијагноза. Исто така вреди да се напомене дека третманот на болеста не е секогаш потребен за употреба на антибактериски лекови.

...
Воспаление на бубрезите (појавување симптоми: 9 од 20)

Воспаление на бубрезите - болест која се карактеризира со прогресија на воспаление во апаратот на пекторалниот карцином, гломерули, тубули и садови на бубрезите. Оваа болест подеднакво ги погодува и жените и претставниците на посилниот пол. Можно е појава на воспаление на бубрезите и кај деца од различни возрасни групи. Како патоген дејствува условно патогени микроорганизми кои живеат во човечкото тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .