Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вирусен хепатитис: симптоми и третман

Вирусен хепатит - главните симптоми:

Вирусен хепатитис е инфективна болест на црниот дроб, која предизвикува патолошко воспаление на ткивото на црниот дроб. Лицето е носител на болеста. Не постојат строги ограничувања во однос на возраста и полот. Денес во медицината постојат пет групи на оваа болест. Секоја група има своја клиничка слика и етиологија.

Етиологија

Причините за вирусен хепатитис зависат од подгрупата на болеста. Што се однесува до начините на инфекција, неопходно е да се истакнат следниве фактори:

 • кога се користат нестерилни медицински инструменти - за време на операции, инјекции и слични медицински мерки;
 • преку храна или предмети за домаќинството (од болно лице до здраво).

Сепак, треба да се забележи дека подложноста на лице на оваа заразна болест зависи од состојбата на имуниот систем. Најмногу подложни на болеста се луѓето од возрасната група од 4 до 14 години. Хепатитисот Ц е исто така најопасен за бремени жени.

Времетраењето на периодот на инкубација на вирусниот хепатитис зависи од подгрупата. Најмалиот период е развојот на патолошкиот процес од групата А - од 2 до 4 недели. Вирусен хепатитис од групата Б се развива најдолго, од неколку месеци до шест месеци.

Патогенеза

Изворот на болеста е само веќе заразено лице. Првично, вирусот се акумулира во црвените крвни клетки , а потоа паѓа на цревната обвивка. Од таму, вирусот влегува во црниот дроб, предизвикувајќи целосно уништување на хепатоцитите таму. Тежината на развојот на патологијата и стапката на патогенезата зависи од формата на болеста и општата состојба на човековото здравје.

Општи симптоми

Секој од подвидовите на вирусен хепатитис има своја клиничка слика. Во принцип, следниве симптоми на вирусниот хепатитис можат да се разликуваат:

 • главоболка без очигледна причина;
 • нарушување на спиењето, замор;
 • општа слабост;
 • гадење и повраќање;
 • гастроинтестинални нарушувања;
 • жолтило на кожата;
 • болки во зглобовите;
 • симптоми на ARVI (течење на носот, кашлица, нестабилна телесна температура);
 • речиси комплетен недостаток на апетит.

Времетраењето на таквата клиничка слика е од 2 до 4 недели. Бидејќи овие симптоми се повеќе индикативни за труење или студ, повеќето носители на вирусот не бараат медицинска помош навремено. Ова во голема мера ја влошува ситуацијата и често доведува до смрт.

Вирусен хепатитис А

Вирусен хепатитис А е најлесниот облик на оваа заразна болест. Алтернативно медицинско име - Боткиновата болест. Оваа заразна болест се разликува од другите форми на болка, бидејќи лицето кое е болно се обезбедува со силен имунитет на оваа група на вирусот.

Инкубациониот период на вирусен хепатитис А трае од 7 до 45 дена. Бидејќи клиничката слика во повеќето случаи е избришана, доста е тешко да се открие болеста навремено.

Со оваа форма на инфекција, може да се забележат следните симптоми:

 • зголемен црн дроб кој е добро дијагностициран со палпација;
 • чувство на тежина во стомакот, особено симптомот се зголемува после јадење;
 • гадење и повраќање;
 • глина столче;
 • кафеава нијанса на урина.

Како што се развива инфективниот процес, клиничката слика е дополнета со синдром на општа интоксикација, кој се манифестира во форма на следните симптоми:

 • болка во мускулните влакна;
 • главоболка без очигледна причина;
 • зголемен замор;
 • зголемена телесна температура;
 • недостаток на апетит;
 • нарушување на спиењето.

По правило, покачената температура трае не повеќе од 5 дена, по што состојбата на пациентот се подобрува за кратко време, но кожата станува жолта. Во некои случаи, жолчката се појавува на очното јаболко.

Во потешки клинички случаи, за време на развојот на патологијата на пациентот, може да се мачи чешање. За околу 1,5-2 недели, симптомите речиси целосно исчезнуваат. Во третата недела се случува целосно закрепнување.

Ако постои сомневање за хепатит А, се спроведуваат инструментални и лабораториски тестови:

Врз основа на добиените резултати, лекарот може да пропише правилен третман.

Третманот на акутен вирусен хепатитис ги опфаќа следните активности:

 • строга придржување до диета број 5;
 • одмор во кревет;
 • терапија со лекови.

Исто така, треба да се напомене дека за време на периодот на лекување невозможно е да се намали температурата. Препорачливо е да се задржи на исто ниво: +38 степени. Оваа терапија ви овозможува да развиете силен имунитет и да го забрзате заздравувањето.

Терапијата со лекови вклучува не само лекови, туку и специјални декоки за подобрување на секрецијата на жолчката.

Прочитајте повеќе: симптоми и третман на хепатитис А.

Хепатитис Б

Вирусен хепатитис Б е акутен, долготраен или хроничен и се карактеризира со тешка состојба на пациентот. Тоа главно влијае на црниот дроб.

Етиолошкиот фактор е Денот честички, кој е содржан во црниот дроб и серумот на веќе заразено лице. Пациентот се смета за заразен за време на периодот на инкубација (од 45 до 180 дена). Вирусот може да се пренесе на следниве начини:

 • преку сексуален контакт;
 • преку контакт со мукозната мембрана;
 • преку оштетената кожа.

Клиничката слика се развива постепено. Во почетната фаза на развој на акутен вирусен хепатитис Б, може да се забележат следните симптоми:

 • зголемен црн дроб (во некои случаи, слезината);
 • тежина во епигастричниот регион, која се зголемува по јадење или промена на положбата на телото;
 • гадење, повремено повраќање;
 • остар аверзија кон мирисот на секоја храна;
 • темна урина;
 • пруритус

Како што се развива патолошкиот процес, клиничката слика е надополнета со следните симптоми:

 • постојано чувство на тежина во главата;
 • нарушување на спиењето, замор;
 • сувост во устата, дури и со употреба на големи количини на течност.

Треба да се забележи дека оваа форма на хепатитис не се манифестира во форма на жолтилост на кожата. Кај акутен вирусен хепатитис, овој симптом ретко се забележува.

Вирусен хепатитис Б

Дијагнозата вклучува лабораториски и инструментални анализи. Задолжителната програма ја вклучува следново:

Треба да се забележи дека ако пациентот е дијагностициран со хроничен вирусен хепатитис Б, тогаш ова скоро секогаш води до цироза на црниот дроб.

Прочитајте повеќе: симптоми и третман на хепатитис Б.

Хепатитис Ц

Дистрибутерот на овој подтип на болеста е пациент со хронична форма на развој на патолошкиот процес. Причината за инфекција е вирусот РНК.

Инкубациониот период е од 2 недели до два месеци. Нешто помалку, развојот на заразна болест може да трае до шест месеци. Во почетната фаза на развојот на болеста, симптомите практично не се почитуваат. Како што се развива акутен вирусен хепатитис, може да се појават следниве симптоми:

 • зголемен црн дроб;
 • жолтило на кожата, повремено на очното јаболко;
 • Гастроинтестинално нарушување;
 • нарушувања на спиењето, несоница;
 • речиси комплетен недостаток на апетит;
 • болки во зглобовите;
 • напади со главоболка.
Животниот циклус на вирусот на хепатит Ц.

Во посложени клинички случаи, психолошки нарушувања се можни - депресија и промени во расположението.

Треба да се напомене дека кај скоро 90% од возрасните пациенти, акутен вирусен хепатитис станува хроничен хепатитис Ц. Во случај на деца, оваа бројка е 20%.

За точна дијагноза се користат анализи како што се:

 • имуноблотирање;
 • имуноанален тест.

Сепак, клиничарите забележуваат дека и двете инструментални анализи имаат значителен недостаток - тие не можат да дијагностицираат хроничен хепатитис Ц во раните фази на развојот.

Прочитајте повеќе: симптоми и третман на хепатитис Ц.

Хепатитис Е.

Вирусен хепатитис Е е предизвикан од вирус на РНК и се пренесува од болен човек на здраво лице, главно преку вода. Според официјалните статистики, највисоката стапка на инциденца е забележана во земји каде преовладува топла клима.

Според клиничката слика и патогенезата, вирусниот хепатитис Е е сличен на формата А. Како по правило, патолошкиот процес се одвива во релативно лесна форма и завршува со речиси целосно закрепнување.

Треба да се напомене дека вирусниот хепатитис Е претставува особена опасност за жените во позицијата. Во повеќето случаи, бременоста завршува со спонтан абортус. Често, поради развој на вирусен хепатитис и бременост, жената развива акутна ренална инсуфициенција . Според статистичките податоци, стапката на смртност според овој сет на околности е повеќе од 25%.

За точна дијагноза на вирусен хепатитис Е, лекарот врши инструментални и лабораториски тестови. По разјаснување на историјата и личниот преглед, се спроведуваат следните студии:

 • тест за антитела;
 • општ и биохемиски тест на крв;
 • општа урина и измет;
 • вирусни хепатитични маркери;
 • ензимски имуноанализа.

Врз основа на добиените тестови, се прави конечна дијагноза и се пропишува правилниот тек на лекување. Бидете сигурни да бидете хоспитализирани.

Општ третман

Третманот на хепатит Ц, како и други форми на оваа болест се изведува само во болницата за заразни болести. Стандардната програма за третман се состои од следново:

 • строг одмор во кревет;
 • диета;
 • антивирусна терапија.

Главната компонента на целиот третман е антивирусна терапија. Ако пациентот почне да зема антивирусни лекови навремено и да ги почитува препораките на лекарот, можно е да се избегне транзиција на вирусниот хепатит од акутна до хронична.

Терапијата со лекови подразбира земање лекови од овој спектар на дејство:

 • антивирусна;
 • имуно-зајакнување;
 • стимулирање на повлекување на жолчката од телото;
 • за да се стабилизира дигестивниот тракт.

Покрај терапијата со лекови, пациентот секогаш треба да следи диета. Оброците треба да се базираат на следниве правила:

 • целосна елиминација на алкохол (вклучувајќи пиво);
 • забрана за маринади, пушеле, зачинета и масна;
 • Посно месо и риба се препорачува;
 • Можете да јадете млечни производи со ниски маснотии.

Антивирусна терапија во тандем со диета и одмор во кревет може да доведе до целосно закрепнување. Сепак, треба да се забележи дека по заздравувањето е потребно придржување кон исхраната и исхраната. Во спротивно, не се исклучуваат повторувањето и транзицијата на болеста на хроничен вирусен хепатитис.

Можни компликации

Ако терапија на хроничен вирусен хепатитис Ц или друга форма ќе се започне навремено, компликациите практично не се почитуваат. Во спротивно, такви негативни последици се можни:

Компликации на вирусниот хепатитис Ц.

Често се забележува смрт.

Превенција

Превенција на вирусен хепатитис се состои од следниве активности:

 • исклучување на трансфузија на крв или донација на крв за донација на места кои не се опремени за оваа намена, со непочитување на барањата за безбедност;
 • Треба да избегнувате посета на сомнителни салони за убавина, работилници за тетовирање и слични институции;
 • маникир и слични постапки треба да се прават само со употреба на стерилен инструмент;
 • не користете дрога.

Сите манипулации треба да се изведуваат во ракавици за еднократна употреба.

Исто така, треба да водите правилен животен стил, да го зајакнете вашиот имунолошки систем.

Превенција на вирусен хепатитис Б, како и други форми на болеста треба да се спроведе кога лицето е веќе болно. Во овој случај, општата листа на превентивни постапки се надополнува со следните препораки:

 • строга лична хигиена;
 • постелнината се менува најмалку еднаш неделно;
 • користете само зовриена вода;
 • влажно чистење со 2% раствор од сода.

Превенцијата на вирусниот хепатитис Б кај децата вклучува строга приврзаност кон исхраната и дневниот режим, целосна елиминација на физичката активност на училиште и дома.

На првите симптоми треба веднаш да се побара медицинска помош, а не само да се лекува.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вирусен хепатитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: специјалист за заразни болести , педијатар , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хепатитис Б (појавување симптоми: 11 од 20)

Вирусен хепатитис Б е вирусна болест на воспалителна природа, која главно влијае на ткивото на црниот дроб. Откако лицето се опоравува од оваа болест, тој развива траен имунитет за живот. Но, можно е транзицијата на акутната форма на хепатитис Б да хронична прогресивна. Превозот на вирусот е исто така можен.

...
Механичка жолтица (појавување симптоми: 10 од 20)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Алкохолен хепатитис (појавување симптоми: 10 од 20)

Алкохолниот хепатитис е воспалителна болест на црниот дроб, која се развива како резултат на продолжена употреба на пијалоци што содржат алкохол. Оваа состојба е претходник на развојот на цироза на црниот дроб. Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната причина за појавата е употребата на алкохол. Покрај тоа, гастроентеролозите идентификуваат неколку фактори на ризик.

...
Жолтица (појавување симптоми: 9 од 20)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Менингококната инфекција (појавување симптоми: 9 од 20)

Менингококната инфекција предизвикува антропонични болести - менингитис, менингококната сепса со фулминантен курс. Речиси 80% од сите клинички случаи се јавуваат кај деца. Клиничарите забележуваат дека врвот на болеста се јавува во текот на топла сезона, но лезиите се дијагностицираат во текот на целата година.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
педијатар зема
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .