Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Скарлетна треска: симптоми и третман

Скарлетна треска - главните симптоми:

Скарлетната треска е инфективна болест која се јавува кај пациенти во акутна форма и се пренесува преку капки во воздухот. Вреди да се забележи дека црвената треска, чии симптоми се манифестираат во форма на тежок осип со мали точки, воспалено грло, треска и интоксикација, се јавува не само кај децата, како што многу луѓе погрешно претпоставуваат, туку и кај возрасните. Исто така забележуваме дека како извор на инфекција, пациентите се најопасни во првите денови од појавата на оваа болест кај нив.

Општ опис

Предизвикувачкиот агенс е групата А стрептокок , која, пак, предизвикува голем број други стрептококни инфекции во форма на воспалено грло , ревматизам , хроничен тонзилитис , еризипела, стрептодерма и други. Особено, патогенот на црвената треска го населува назофаринксот (кај некои, иако ретки случаи, кожата е изложена), што предизвикува појава на локални воспалителни промени во оваа област во форма на ангина, регионален лимфаденитис. Егзотоксинот, интензивно произведен од нив, пак, води кон симптоми кои се карактеристични за општа интоксикација, како и за егзантем. Во услови кои предиспонираат кон микробиолошка инвазија, стрептококите предизвикуваат појава на септичка компонента, манифестирана во форма на отитис , лимфаденитис , септикемија.

Алергиските механизми вклучени во појавата и последователниот тек на компликации во доцната фаза на болеста играат значајна улога во развојот на патолошкиот процес во прашање. Доста често, компликации се развиваат на позадината на стрептококната суперинфекција или реинфекција.

Како резервоар и, всушност, извор на инфекција, е пациент со скара треска, воспалено грло и било кој друг тип на клинички тип на стрептококни респираторни инфекции. Како што веќе бевме забележано, најопасен период за другите е првите денови од текот на болеста кај еден пациент, додека неговата заразна состојба (односно неговата способност да се зарази) трае три недели од моментот на појава на болеста.

Што се однесува до подложност на црвена треска, таа е доста висока. Скарлетната треска се јавува кај луѓе кои немаат антитоксичен имунитет, инфекцијата се јавува преку токсигенските соеви на бактерии, кои, пак, лачат еритроген токсини (А, Б, Ц). Преваленцата на болеста е широко распространета, со црвена треска која најчесто се јавува во региони кои се карактеризираат со ладни и умерени клими.

Врз основа на целокупната инциденца во комплексот со проучувањето на неговата динамика во текот на подолго време, се забележува дека болеста е главно релевантна кај децата, особено кај децата од предучилишна возраст кои посетуваат детски установи. Вреди да се забележи дека инциденцата кај децата, чие воспитување се одвива дома, е забележано неколку пати пониско од оној на категоријата деца израснати надвор од домот.

Скарлетна треска: класификација на болеста

Болеста на шарлата треска, чии симптоми служат за одредување на нејзината моментално прифатена класификација, може да одговараат на следните карактеристики, кои го одредуваат неговиот тип:

Поделба на болеста во зависност од неговата форма :

 • типична црвена треска;
 • атипична шарларна треска:
  • атипична скара треска (осип не се појави);
  • форми на скара треска со зголемени (ширење, зголемување) симптоми (хеморагична или хипертоксична);
  • екстрабукална црвена (екстрафарингеална), абнормативна.

Поделба на болеста во зависност од неговата тежина :

 • блага форма на болеста, која тече во форма на состојба на умерена тежина;
 • умерена форма на болеста, која тече во тешка форма;
 • тешка форма (септичка, токсична или токсично-септичка форма).

Поделбата на болеста, во зависност од карактеристиките на неговиот тек :

 • акутна црвена треска;
 • бавна црвена треска;
 • црвена треска која се јавува без компликации и алергиски бранови;
 • црвена треска, која се јавува во комбинација со компликации и алергиски бранови.

Поделба на болеста во зависност од природата на резултирачките компликации :

 • алергиска шарларна треска (реактивен лимфаденитис, синовитис, нефритис, итн.);
 • гнојна црвена треска;
 • мешана инфекција;
 • септикопиемија.

Скарлетната треска, првите симптоми, кои, всушност, се нејзините главни манифестации, се карактеризира со акутна самопојавување, треска, воспалено грло и симптоми на интоксикација, појава на осип и регионален лимфаденитис. Размислете за главните карактеристики на текот на болеста кај децата и возрасните.

Скарлетна треска: симптоми кај деца

Времетраењето на периодот на инкубација на шарлак е со редослед од една недела, но можно е да се продолжи до 12 дена. Почетокот на болеста, како што веќе рековме, се карактеризира со сериозност. Така, температурата на детето се зголемува (до 40 ° C или повеќе), постои значителна слабост и главоболка, болка при голтање и чувство на печење во грлото. Во чести случаи, појава на повраќање, во некои случаи, напади, делириум. Лимфните јазли се воспалени под долната вилица, устата станува тешко да се отвори.

Како траен и типичен сателит од црвена треска, се појавува воспалено грло, кое се карактеризира со манифестации во форма на светло црвено обојување на мекото непце и во форма на зголемени крајници, а на нивната површина и во лакуна често може да се открие цут. Во некои случаи, црвената треска и симптомите на оваа болест се манифестираат во форма на појава на тешка абдоминална болка, кои се слични на болка од апендицитис.

Со првиот (многу поретко од вториот) ден, на кожата се појавува светло розев или црвен мал исип, кој се појавува како црвени дамки до 2 мм, малку испакнати над неговата површина. Растот на осипот се јавува по целото тело, кое наликува на гуска боја на црвена боја. Високиот интензитет на осипот е забележан во областите на пазувите и преклопите на кожата. Може да биде придружен со осип на јадеж.

Лицето на детето е значително различно од остатокот од телото. Значи, розовиот осип се концентрира во областа на храмовите и челото, на образите се појавува прилично светло руменило. Брадата, горната усна и носот бледа. Со оглед на бледило на бојата на назолабијалниот триаголник, бојата на усните буквално се појавува во својата сопствена осветленост. Палатинските лакови, непцата, увулата и крајниците со црвена треска се светло-црвени, во некои случаи, мали тони гној и пустули можат да се формираат на крајниците.

Времетраењето на осипот е околу 5 дена, по што се претвора бледо, кое исто така е придружено со намалување на температурата. До втората недела од болеста, кожата почнува да се олупи. Првично, јазикот е наредено, но од вториот или третиот ден постепено се прочистува, а до четвртиот ден се добива карактеристична форма за оваа болест: забележана е светла црвена боја, како и испакнати брадавици.

Како резултат на пилинг на кожата, по правило, се забележува на 5-6 ден од болеста, времетраењето на пилинг е околу три недели. Во некои случаи, можни компликации гнојни скала на воспаление, кои влијаат на различни типови на органи. Вреди да се забележи дека честопати преносот на шарлата е придружен подоцна од развојот на ревматизам .

Како што веќе беше забележано, црвената треска и нејзините симптоми во согласност со голем број на нејзини својствени манифестации се слични на ангина, и затоа точната дијагноза не е секогаш можна поради оваа причина, соодветно, заразеното дете останува побојно од инфекција на шарлата треска.

Скарлетна треска: симптоми кај возрасни

До денес, најчестите варијанти на шарлак се такви форми како екстрабукални, токсични-септички и избришани, и ако престанете да ја разгледувате оваа болест кај возрасните, тоа се последните две форми кои често се забележуваат во нив.

Избришаната форма на болеста се карактеризира со појава на светлосен осип, како и мали промени кои ги минуваат усната шуплина и назофаринксот. Манифестациите на овој симптом, како по правило, имаат неискажана природа, истите се исти. За возврат, тоа води кон игнорирање на заразено лице. Осипот што ја придружува оваа форма на скара треска брзо исчезнува, што не предизвикува посебни грижи за пациентите за неа.

Што се однесува до токсично-септичната форма на црвена треска, таа е забележана ретко, меѓутоа, таа се карактеризира со најголема сериозност на симптомите и последиците. Кај децата, оваа форма на болеста не е означена во принцип, односно е чисто "возрасна" форма на болеста. Симптомите на оваа форма на скара треска се доста опасни и силни кај манифестации, особено меѓу нив емитуваат низок крвен притисок, слаб палпабилен и слаб импулс, ладење на горните и долните екстремитети (нозе, дланки), срцевиот ритам е придушен.

Компликациите од оваа форма на болеста се бубрежни, срцеви и зглобни оштетувања, некротична ангина, отитис, итн. Се разбира, повеќето читатели не се заинтересирани само за зборови на црвена треска и нејзините симптоми - фотографијата на главните манифестации е достапна подолу.

Лезии на кожата со црвена треска

Дијагностицирање Скарлетна треска

Прво, црвената треска бара диференциран пристап во неговата дијагноза со болести како што се рубеола , мали сипаници , дерматитис , псевдотуберкулоза . Понекогаш неговите карактеристични фибринозни рации, особено кога одат надвор од крајниците, бараат диференцијација од дифтерија.

Лабораториските методи се користат за дијагностицирање. Експрес дијагностика подразбира употреба на RCA, со помош на која е можно да се открие стрептококните антигени.

Третман на болеста

Денес, третманот на болеста се прави дома, освен ако, се разбира, ова не се однесува на комплицираните варијанти на нејзиниот тек. Следен одмор во кревет околу 10 дена. Пеницилинот се користи како етиотропно лек, чие траење е 10 дена. Макролидите, како и цефалоспорините, може да се користат како алтернативни лекови. Времетраењето на третманот во одредена доза од страна на лекар е, исто така, 10 дена.

Релевантноста за пациентот на контраиндикации во врска со внесувањето на овие лекови ја одредува можноста за користење во овој случај полусинтетички пеницилини, како и линосамиди. Дополнително, гарките се пропишани со употреба на камилица, еукалиптус, календула и пеницилин. Во стандардни дози се препишуваат антихистаминици и витамини.

Доколку почувствувате симптоми кои се карактеристични за црвена треска, треба да го контактирате терапевтот, исто така, ќе ви треба специјалист, како што се заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Скарлетска треска и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вие.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Туларемија (појавување симптоми: 9 од 18)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Инфективна мононуклеоза (појавување на симптоми: 8 од 18)

Инфективна мононуклеоза е акутна инфективна болест, којашто првенствено се карактеризира со оштетување на лимфните и ретикулоендотелијалните системи. Инфективна мононуклеоза, чии симптоми се манифестираат како треска, полиаденитис и тонзилитис, покрај ова се јавува и со зголемена слезина и црн дроб, како и со леукоцитоза во доминацијата на базофилните мононуклеарни клетки.

...
Салмонелоза (појавување на симптоми: 7 од 18)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Менингитис кај деца (појавување симптоми: 7 од 18)

Менингитисот е тешка патолошка состојба која се карактеризира со оток на мозокот и оштетување на менингите. Најчест е менингитисот кај децата поради анатомските и физиолошките карактеристики на телото и неформалниот имунитет. Мембраните на мозокот и 'рбетниот мозок се подложени на воспаление, но самите клетки на мозокот не се вклучени во процесот. Болеста се карактеризира со тешки симптоми, и ако третманот не се започне навремено, болеста може да предизвика сериозни компликации, претставувајќи закана за животот на детето.

...
Глувческа треска (појавување симптоми: 6 од 18)

Инфекциите што ги пренесуваат глодари може да имаат многу катастрофални последици за луѓето ако се проголтани. Една од овие инфекции е треска на глувци, чии симптоми во почетната фаза се манифестираат како акутна форма на акутни респираторни инфекции. Во меѓувреме, и покрај тоа што се директно поврзани со оваа категорија, последиците од инфекцијата се изразуваат не само во треска, како што може да се разбере од името, но исто така и во оштетување на бубрезите, општа интоксикација и тромбохеморрагичен синдром. Опасноста од болеста лежи во фактот дека ако ги напаѓате бубрезите кога третманот не започне навремено, може да биде фатален.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .