Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Црви (црви): симптоми и третман

Црви (црви) - главните симптоми:

Црви (црви) - група на паразитски црви кои влегуваат во човечкото тело и почнуваат да го паразитираат. Болестите што ги предизвикуваат кај децата и возрасните се нарекуваат хелминтични инвазии или хелминтни инфекции. До денес, научниците знаат неколку стотици видови на црви кои можат да се паразитираат во човечкото тело. Некои не предизвикуваат тешка повреда на виталните органи, додека други, напротив, предизвикуваат опасни компликации и може да го загрозат животот на пациентот. Затоа, важно е внимателно да ги набљудувате превентивните мерки, така што гелминтните јајца да не навлезат во телото.

Медицинската статистика е таква што денес околу 25% од светската популација е заразена со хелминти. Овие црви можат да живеат во разни органи - цревата, мускулните структури, белите дробови, црниот дроб, па дури и елементите на визуелниот апарат. Симптомите и знаците на црвите директно зависат од тоа каков тип на паразит го нападнал телото, каде што е локализиран, а исто така и во која фаза е развојот. Вреди да се напомене дека карактеристична карактеристика на инфекции со хелминти е бавниот развој. Како резултат на тоа, симптомите се појавуваат постепено. Исто така, за оваа болест се карактеризира со хроничен курс со долги периоди на ремисија на манифестации.

Се јавува каков било вид на хелминтијаза , бидејќи ларвите, цистите или јајцата на црви влегуваат во човечкото тело. Извор на инфекција се болни животни и луѓе, валкана храна и нечистота вода. Најчестите црви се пинели, дождови и мачки. Најопасните црви што можат да предизвикаат сериозни повреди на човечките органи вклучуваат:

 • широк тенија;
 • bullseye;
 • ехинокок;
 • алвеококус

Хелминт инфекцијата обично се јавува ако некој ја проголта јајцата на овие црви. Ларвите многу брзо бркаат од нив во цревата, кои слободно можат да мигрираат до местото каде што постојано ќе паразитираат. Вреди да се напомене дека во времето на миграција ларвите можат да предизвикаат многу сериозна штета на органите и ткивата - многу повеќе од возрасните би можеле да направат.

Етиологија

Постојат многу причини за инфекција на црви на дете или возрасни:

 • потрошувачка на недоволно измиен зеленчук;
 • пливање во резервоари (особено со стагнација на вода);
 • неусогласеност со техниките за готвење;
 • близок контакт со животни заразени со црви;
 • несоодветна термичка обработка на производи пред нивната потрошувачка (особено месни производи и риби);
 • живеат во куќа со лице инфицирано со црви;
 • непридржување кон општоприфатените правила за хигиена;
 • потрошувачка на сурова риба;
 • каснувања од инсекти. Црвите на овој начин ретко навлегуваат во човечкото тело. Но, овој начин на инфекција не може да се исклучи.

Pinworms и roundworms - чест проблем на мали деца (од 2 до 10 години). Овој тренд првенствено се должи на фактот дека е тешко да се натера бебето целосно да се усогласи со стандардните правила за лична хигиена. Но, тој троши многу време на улица, играјќи во песокот и со домашни миленици. Токму поради тоа што децата едноставно не ги мијат рацете по улиците или играат со животни, многу е поголема веројатноста да имаат возрасни лица кои страдаат од такви црви.

Во опасност од инфекција со црви се луѓето чии професионални активности се тесно поврзани со интеракцијата со животните. Исто така тука се и работниците кои вршат сечење на месо и риба.

Видови

Видови на црви во зависност од местото на паразитизмот:

 • ткиво. Во овој случај, црвите паразитираат не во луменот на цревата, туку во ткивата и органите. Ткивните црви предизвикуваат развој на парагонимоза , цистицеркоза, ехинококоза , филаријаза;
 • абдоминална. Паразитната локација е цревата. Вообичаено, аскаридите, крлежките, широката тенија, џуџестата тенија, булината се развиваат во овој орган.

Видови, во зависност од патеката на дистрибуција:

 • биоелмиња. За целиот процес на нивниот развој, таквите црви менуваат неколку "домаќини". Во оваа група спаѓаат синџири, нематоди, ехинококи, трематоди и други црви;
 • геохемити. Особеноста на овие црви е тоа што тие можат да се развијат без да продираат во телото на нивниот преоден домаќин. Претставници на овој вид: анкилостома, заоблен црв, црвило, непријатели. Овие паразити зреат во земјата. Инфекцијата се јавува доколку таквата почва ја има врз храната што лицето не е целосно обработено и веднаш се конзумира;
 • контакт црви. Оваа група вклучува pinworms и џуџиња синџири. Патот на инфекцијата во овој случај - од личност до личност.
Видови на црви

Симптоматологија

Симптомите на црви зависат од тоа каков вид на човек бил погоден, како и во која фаза на развој е. Болеста има две фази на развој - акутна и хронична:

 • акутен. Се развива од моментот кога гелминот го пробива човечкото тело и трае до три недели. Ако болеста е многу тешко, тогаш акутната фаза може да трае до 2 месеци. Се карактеризира со појава на алергиска реакција од телото. Кај луѓето, на кожата се појавува осип. Ако земете тест на крвта, можете да идентификувате зголемување на концентрацијата на еозинофилите. Во оваа фаза, добар ефект е даден со антихемитни лекови со широк спектар;
 • хроничен. Времетраењето на сцената варира од 2 недели до неколку години. Симптомите на црви зависат од местото на паразитизам, бројот. На местото на локализација, поединците сериозно оштетуваат ткива, бидејќи тие се прицврстени за нив со помош на боцки, куки и плочи за сечење. Како резултат на тоа, ткивата на органот станува воспалена и, можеби, кршење на неговото функционирање. Затоа, важно е да се идентификуваат црвите што е можно поскоро и да се третираат со нив.

Чести симптоми на црви кај луѓе:

Алергиска реакција - еден од знаците на присуство на црви

Аскаријаза

Оваа хелминтијаза се манифестира со следниве симптоми:

 • намален апетит;
 • осип;
 • промена на односот на крвните елементи (ја зголемува концентрацијата на еозинофилите);
 • гадење;
 • абдоминална болка.

Ако не се третираат со антихелминтски лекови со широк спектар, активноста на паразити може да доведе до уништување на цревниот ѕид, што ќе доведе до развој на перитонитис. Црниот дроб исто така е засегнат.

Прочитајте повеќе: симптоми и третман на аскаријаза .

Дипилоботријаза

Црвите кај лице од овој тип се манифестираат со следните симптоми:

 • намалување на телесната тежина;
 • гадење, повраќање е можно;
 • синдром на абдоминална болка;
 • запек или дијареа;
 • вртоглавица;
 • слабост;
 • во изметот може да се идентификуваат специфични фрагменти од паразитот.

Без адекватен и навремен третман со лекови, анемија поради недостаток на витамин Б и железо постепено ќе се зголемува.

Ентеробиоза

Најчеста хелминтијаза кај децата и кај возрасните. Манифестации:

 • абдоминална болка;
 • неподносливо чешање во анусот. Поради него, едно лице постојано ја чешла оваа област, што подразбира појава на дерматитис;
 • прогресијата на вулвовагинитис не е исклучена кај девојчињата, ако липавиците паѓаат на вагиналната мукоза.

Прочитајте повеќе: симптоми и третман на ентеробиоза .

Црниот дроб трематодоза

Оваа хеминциоза е придружена со хепатитис, холецистохолангитис, панкреатитис. Како и знаци на оштетување на дигестивниот тракт.

Хепатална фракција

Дијагностика

Пред да научите како да се ослободите од црвите, треба да направите сеопфатна дијагноза и да ги идентификувате точно кои видови на црви го погодија телото. Главниот дијагностички метод кој се користи за да се идентификуваат паразитите е земање измет на листата на јајца.

За да се открие roundworms и pinworms, експерти:

 • спроведува имунолошки тестови за да се утврди присуството на антитела на аскарини;
 • испитува стружење од анусот;
 • девојчињата понекогаш се трупаат од вагината.

Дополнителни дијагностички методи:

 • истражување на урина, жолчката и крвта;
 • во присуство на кашлица испитува спутум;
 • микроскопско испитување на перианална и ректална слуз за откривање на јајца;
 • Ултразвук;
 • КТ скенирање;
 • ендоскопија;
 • ендобиопсија.

Медицински настани

Третманот на црви мора да започне веднаш штом се потврди нивното присуство во човечкото тело. Обично, лекарите пропишуваат широк спектар антихелмитски лекови. Тие се најефикасни, бидејќи тие негативно влијаат на неколку видови на црви во исто време. Тие мора да се користат под надзор на медицински професионалец. Самоопределувањето на антихелминтските лекови со широк спектар е неприфатливо.

Лекови за црви можат да препишат различни, во зависност од видот на црви кои биле откриени за време на дијагнозата:

 • лекови, од кои главната активна состојка е мебендазол. Тие се користат за лекување на ентеробиоза;
 • лекови со диетилкарбамазин. Тие се користат за лекување на филаријаза, која влијае на лимфниот систем, ткивата на визуелниот апарат, како и на поткожното ткиво;
 • лекови со левамизол. Препишана е за третман на трихостроза, некаториум, аскаријаза, силилоидоза, ентеробиоза;
 • бефенија хидрокси нафтоат. Ефективен лек за лекување на болести предизвикани од roundworms;
 • препарати за таблети кои содржат албендазол. Да има штетен ефект врз ехинококот;
 • пиперазин адипат. Лекови кои мора да бидат вклучени во планот за лекување на аскаријаза и ентеробиоза.

Народна медицина

Многу луѓе се заинтересирани за прашањето - како да се ослободите од црвите дома. Не многу луѓе сакаат да се подложат на третман во болницата, па затоа се однесуваат на народни лекови за црви. Вреди да се забележи веднаш дека е можно да се користат било какви народни лекови за црви само со дозвола на вашиот лекар. И најдобро од сè, ако таквата терапија ќе биде комбинирана со техниките на официјалната медицина.

Народни лекови:

 • женски жолта;
 • семки од тиква;
 • tansy;
 • семки од лубеница;
 • инфузија на цитрусен пелин;
 • свеж сок од пелин, мешан со алкохол;
 • садење лук;
 • тинктура на бесмртни песочни.

Превенција

Ако ги почитувате следните препораки за превенција, значително може да го намалите ризикот од инфекција со црви:

 • врши целосна термичка обработка на риба и месо;
 • пред употреба, темелно да се мијат зеленчукот и овошјето;
 • навремено да се обезбеди миленичиња антихелмински лекови;
 • да даде, како средство за превенција, деца лекови против црви - особено оние кои посетуваат детски установи;
 • строго ги следат правилата за хигиена.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате црви (црви) и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , педијатар , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аскаријаза кај деца (појавување симптоми: 13 од 17)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 11 од 17)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Шагасова болест (појавување на симптоми: 11 од 17)

Чагасовата болест (син Американска трипаносомијаза) е заразна болест која е предизвикана од воведувањето на патолошки агенс во човечкото тело. И возрасните и децата можат да страдаат од патологија. Дијагнозата често се дава на машки претставници.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 10 од 17)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Strongyloidiasis (појавување симптоми: 10 од 17)

Стронгилоидозата е хронична болест предизвикана од цревни акни (Strongyloides stercorali) и се карактеризира со манифестација на различни патологии на гастроинтестиналниот тракт. Овој паразит првпат беше целосно опишан само во 1876 година. Авторот на описот беше францускиот лекар Норманд. Тој го изолирал овој хелминт од изметот на болните луѓе.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .