Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

СИДА: Симптоми и третман

СИДА - главните симптоми:

СИДА е опасна болест, чиј развој предизвикува ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција). До денес, научниците сé уште не успеале да создадат фармацевтски алат кој би можел да го победи овој "убиец". Поради оваа причина главниот метод за борба против ХИВ е нејзината ефикасна превенција. За првпат научниците почнаа да зборуваат за СИДА во 1980-тите. Но, всушност, ХИВ почна да ги удира луѓето од Западна Африка уште во триесеттите години. Сега оваа болест стана модерна "чума", како што се повеќе и повеќе луѓе се инфицираат со неа. Последиците од СИДА-та се често тешки (фатални).

ХИВ е цела група на различни ретровируси, исто така наречени леновирус или "бавно". Ова име се должи на нивната карактеристична особина - од моментот на нивното пробивање во телото, сè до појавата на знаци на патологија, многу подолго време минува. Овој процес може да потрае повеќе од една година. По пренесувањето на ХИВ на некоја личност, тој влегува во крвотокот и се приврзува на оние крвни клетки кои се директно одговорни за реактивноста на телото, односно за целосно функционирање на имунолошкиот систем. Во овие клетки, ХИВ активно се размножува, и пред да дојде до имунолошки одговор, инфективните агенси ќе се шират низ човечкото тело. Првата "цел" е лимфните јазли, бидејќи тие содржат голем број на лимфоцити.

Во текот на болеста, нема одговор од телото до присуство на ХИВ во него. Ова се должи на фактот дека погодените имунолошки клетки не можат да функционираат правилно. Исто така вреди да се напомене е фактот дека ХИВ може да ја промени својата структура со текот на времето, па имунолошкиот систем едноставно не може да го идентификува вирусот и да го уништи.

Вреди да се забележи дека два поима "СИДА" и "ХИВ" се различни. Овие не се синоними како што веруваат повеќето луѓе. СИДА е термин за недостаток на имунитет кој може да се развие како резултат на продолжено изложување на радијација, хронични заболувања и земање моќни лекови. Но, неодамна овој термин се користи само за означување на последната фаза на ХИВ.

Етиологија

Изворот на ХИВ може да биде вирус носител, кој не покажува симптоми на болест, или болно лице.

Начини на пренесување на ХИВ:

 • сексуална преносна патека. За здрава личност, ХИВ може да се пренесе преку сексуален контакт. Аналниот и вагиналниот пол се најопасни;
 • перинатален пат. Во овој случај, детето е заразено со болна мајка. Новороденчето веќе може да се зарази додека минува низ раѓачкиот канал на една жена;
 • крвен трансфузиски пат. Инфекција се јавува за време на трансфузија на крв, плазма, леукоцитна и тромбоцитна маса;
 • млеко начин. Детето може да се зарази со ХИВ додека пие млеко од заразена мајка;
 • инекција пат на пренос. Потипично е за луѓето кои користат наркотични дроги, а во исто време користат и еден шприц неколку пати. Но, инфекцијата на овој начин е исто така можна во медицинските институции, каде што работниците не ги почитуваат нормите за користење на инструменти и шприцови;
 • пат за трансплантација. Инфекцијата се јавува преку трансплантација на органи и коскена срцевина од болен човек;
 • патека за пренос на домаќинства. Во овој случај, ХИВ може да навлезе во телото преку микротравми на кожата и мукозните мембрани (ако лицето е во контакт со телесните течности на пациент со СИДА).
Начини на пренесување на ХИВ

Не можете да добиете СИДА:

 • преку бакнеж;
 • додека кашлање или кивање;
 • јадење храна со инфицирани;
 • преку ракување;
 • во сауни и бањи.

Симптоматологија

Вреди да се напомене дека ХИВ продолжува во три фази:

 • акутна фебрилна;
 • асимптоматски;
 • СИДА или развиена фаза.

Зачинета фебрилна

Оваа фаза се појавува 1-2 месеци по инфекцијата. Не се манифестира кај сите пациенти, но само кај 50-70%. Останатиот период на инкубација се заменува со асимптоматска фаза.

Симптоми:

СИДА симптоми
 • воспалено грло;
 • мала хипертермија;
 • дијареа;
 • гадење и гадење;
 • болка во зглобовите;
 • може да се појават на кожата на различни елементи на осипот.

Асимптоматски

Тече во текот на подолг временски период. Кај половина од пациентите трае до 10 години. Стапката на прогресија на оваа фаза е значително засегната од стапката на репродукција на вирусот во клетките. Симптомите на болеста во асимптоматската фаза не се забележани, но во ретки случаи е можно зголемување на некои групи на лимфни јазли.

СИДА или напредна фаза

Оваа фаза се карактеризира со активирање на условно патогени микроорганизми кои живеат во телото на секое лице. Симптомите на СИДА кај жените и мажите се исти. Целиот патолошки процес може да се подели во две фази.

Првите знаци на СИДА (фаза 1):

 • губење на тежината од 10%;
 • стоматитис ;
 • често се појавува херпес ;
 • влакнеста леукоплакија на устата е карактеристичен симптом на СИДА кај мажите и жените. На латералните површини на јазикот се акумулира белата рација;
 • ќерамиди ;
 • намалување на тромбоцитната концентрација во крвта. Ова предизвикува појава на хеморагичен осип на екстремитетите;
 • пациентот често има синузитис , синузитис , фарингитис , итн.
 • зголемување на неколку групи на лимфни јазли;
 • прекумерно потење ноќе;
 • намалена визуелна функција.

Во втората фаза на болеста се забележува намалување на телесната тежина за повеќе од 10%. Следниве инфекции се приклучуваат на горните патолошки процеси:

Дијагностика

Ако лицето ги има првите знаци на СИДА, веднаш треба да оди во медицинска установа за дијагностицирање, потврдување или побивање на дијагнозата. Потврди дека присуството на таква опасна болест може да биде само надлежен лекар по испитувањето и приемот на резултатите од тестот. Можно е да се открие присуството на ХИВ со земање на крвен тест.

Методи за откривање на антитела кон ХИВ:

 • аглутинација;
 • ензимска имуноанализа;
 • радиоиммунопреципитација;
 • имуноблотирање.

Ако дијагнозата е потврдена, потребно е веднаш да се започне со лекување на СИДА.

Третман

Специфичните методи кои ќе помогнат да се отстранат симптомите на СИДА кај мажите и жените денес не постојат. Затоа, лекарите ги третираат придружните заболувања и Капошивиот сарком.

Третманот на СИДА обично е медицинско. Да ги напишете овие лекови:

 • антивирус;
 • имуностимулатор;
 • антибактериски.

Обично, третманот на СИДА-та не е ефикасен и пациентите со прогресивни симптоми не живеат повеќе од две години. Не се забележани случаи на закрепнување од болеста за целото време на неговото ширење. Третманот на СИДА обично се изведува во болница. Ова е неопходно за да се спречи ширењето на вирусот, како и да им овозможи на лекарите постојано да ја следат состојбата на пациентот и да го прилагодат текот на третманот.

Превентивни мерки

Спречувањето на СИДА вклучува:

 • употреба на кондом;
 • треба да има само еден партнер во сексуална смисла;
 • не користете лични хигиена на другите луѓе;
 • избегнување на секојдневен секс;
 • на рецепцијата кај козметичарот, стоматологот, гинеколог за да се осигура дека лекарот користи само еднократна употреба.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате СИДА и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарот за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бурен тонзилитис (појавување симптоми: 7 од 16)

Пулмоналниот тонзилитис е болест од инфективна природа, која почнува да напредува како резултат на зголемување на активноста на патогени микроорганизми, како што се стрептокок, стафилокок, и така натаму. Патологијата се карактеризира со формирање на специфични гнојни фокуси на крајниците. Болеста нема ограничувања во однос на полот и возраста. Таа е дијагностицирана со иста фреквенција кај возрасни и деца. Но, вреди да се напомене дека болеста на детето е потешка, а по него често се јавуваат и компликации.

...
Болки во грлото кај деца (појавување симптоми: 7 од 16)

Ангина е една од најчестите инфективни болести кај децата, што е предизвикана од стрептококи. Вирусот го инфицира лимфоидното ткиво на фаринксот. Болеста може да предизвика сериозни компликации. Зголемувањето на болеста се забележува во есен-зимскиот период. Развојот на болеста зависи од етиологијата, возраста на детето и општото здравје.

...
ХИВ кај мажи (појавување симптоми: 7 од 16)

ХИВ кај мажи е опасна вирусна болест која денес не може да се излечи целосно. Има неколку начини на инфекција. Најчесто тие се болни мажи со репродуктивна возраст. Можен е премин од мајка на фетус. Во овој случај, симптомите на болеста се манифестираат во детството.

...
Серумска болест (појавување симптоми: 7 од 16)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Ерсиниоза (појавување симптоми: 6 од 16)

Јерсиниозата е заразен тип на болест, која главно се карактеризира со лезија во гастроинтестиналниот тракт, како и генерализирана лезија која влијае на кожата, зглобовите и другите органи и системи на телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .