Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лейшманијаза: Симптоми и третман

Лајшманијаза - главните симптоми:

Лајшманијаза - инфективна болест, чиј предизвикувач е наједноставниот паразит - Leishmania. Патогенот влегува во човечкото тело преку залак на комарци (превозникот), чие живеалиште се суптропски и тропски земји. Медицинската статистика е таква што тие продолжуваат да ја дијагностицираат оваа патологија во 88 земји од Новиот и Стариот свет. Поради оваа распространетост, научниците веќе долго време се развиени ефикасни методи за лекување и превенција на болеста, но за жал за сиромашните земји, тие не се достапни.

Етиологија

Како што споменавме погоре, носителот на патоген е женски комарци. За време на залак, од 100 до 1000 патогени микроорганизми навлегуваат во човечкото тело заедно со плунка. Leishmania имаат специфична способност - тие лесно продираат макрофаги без да предизвикаат имунолошки одговор. Во нив, тие се трансформираат во интрацелуларната форма и почнуваат активно да се размножуваат, предизвикувајќи патолошки реакции од внатрешните органи на човекот.

Оваа болест може да се пренесе директно од векторот на лицето, како и од човек на комарец (во овој случај, тие зборуваат за прогресија на антропонетската лајшманиоза). Вреди да се напомене дека болеста се карактеризира со сезонски. Почесто се дијагностицира во периодот од мај до ноември. Таквата временска рамка се должи на виталната активност на комарците.

Класификација

Клиничарите идентификуваат две форми на болест, различни во нивниот тек, како и клиниката:

 • висцерална лајшманијаза. Оваа форма на патологија почнува активно да напредува поради ширењето на патогенот на хематоген начин од примарна лезија до виталните органи. Продира во ткивото, патогенот почнува активно да се размножува. Како резултат на тоа, органот е оштетен, а неговите функции се оштетени, што предизвикува понатамошна клиника на болеста. Вреди да се напомене дека висцералната лајшманиоза е дијагностицирана доста често. Малите деца се особено склони кон тоа. Времетраењето на периодот на инкубација е од три до пет месеци;
 • кожна лајшманијаза. Патогенот е паразитски кај макрофагите на човечкото ткиво. Во овие клетки, Leishmania многу брзо зрели и дегенерира во bezgugukovye форми. Како резултат на оваа патолошка активност, се формира примарен воспалителен фокус - специфичен гранулом. Лекарите го нарекуваат леишманиома. Образованието се состои од макрофаги, плазма клетки и лимфоцити. Додека растат лејшманиоми, се формираат продукти за распаѓање, што предизвикува појава на локални некротични и воспалителни промени, до лимфаденитис и лимфангитис .

Симптоматологија

Симптомите на болеста се директно зависни од формата која почнала да напредува кај луѓето. Важно е при првите знаци кои укажуваат на лајшманиоза, веднаш контактирајте ја медицинската установа за дијагноза и третман на болеста.

Клиника за висцерална лајшманиоза

Висцерална лајшманиоза

Поради долгиот период на инкубација, не многу пациенти можат да го поврзат прогресијата на висцералната лајшманијаза со зајакот на комарците. Ова, до одреден степен, го отежнува дијагностицирањето. Првите знаци на висцерална лајшманијаза можат да се појават само шест месеци по влегувањето на патогенот во телото. Пациентот ги има следните симптоми:

 • малаксаност;
 • летаргија;
 • замор;
 • слабост;
 • намален апетит;
 • хипертермија до 40 степени;
 • постои промена во бојата на кожата. Се стекнува со сива боја, а во некои случаи се појавуваат крварења;
 • мало зголемување на лимфните јазли . Сепак, тие не се болни и не лепат едни на други.

Првиот знак на прогресија на висцералната лајшманијаза е појавата на хипермична папула на кожата, покриена со скали на врвот (се јавува на местото на залак).

Хепатоспленомегалијата е карактеристичен и постојан симптом на патологијата. Слезината се зголемува побрзо. Веќе во првиот месец, неговата големина може да биде толку голема што телото ќе ја зафати целата лева страна на абдоменот. Како што напредува висцералната лајшманијаза, двата органи стануваат густи, но нема болка при палпација. Проширувањето на црниот дроб е оптоварено со опасни последици, до асцитес и портална хипертензија .

Клиника за кожна лајшманијаза

Времетраењето на периодот на инкубација за кожна лешманијаза е од 10 дена до 1-1,5 месеци. Почесто, првите симптоми на патологија се појавуваат кај луѓето на 15-20 дена. Симптомите може да се разликуваат во зависност од тоа која форма на кожна лајшманијаза напредува кај пациентот. Вкупно постојат пет форми на болест:

 • примарен лајшманиом;
 • конзистентен лејшманиум;
 • туберкулоидна лајшманиоза;
 • espundia;
 • дифузна лајшманијаза.

Примарната лајшманија се развива во три фази:

 • туберкулоза. На кожата се формира папула, која расте брзо. Понекогаш неговата големина може да достигне 1,5 см;
 • сцени. Неколку дена по појавата на специфичен тубел, горниот кора отпаѓа од него, изложување на дното со плач. Прво, серумскиот ексудат се ослободува, но потоа станува гноен. По должината на рабовите на чир означен хиперемија прстен;
 • фаза на лузни. На дното на чир само-чисти неколку дена по нејзиниот изглед, е покриен со гранулации и се цитираше.
Кожна лајшманијаза

Со прогресија на секвенцијалните лешманиоми, неколку други секундарни јазли формираат околу примарен фокус. Туберкулоидната лајшманијаза се манифестира на местото на формираниот примарен лајшманиом или на местото на лузната од него. Со прогресија на оваа форма на кожна лајшманијаза, се формира патолошки туберкулоза, со светло-жолта боја. Неговата големина е мала.

Посебна форма на кожна лајшманијаза е Espundia. Симптомите на патологија се појавуваат постепено. Наспроти позадината на постоечките лезии на кожата, се појавуваат екстензивни улцери. Почесто се забележува на екстремитетите. Постепено, патогенот навлегува во мукозната мембрана на фаринксот, образот, ларинксот и носот, каде што предизвикува гнојни некротични промени.

Дијагностика

Дијагнозата на лајшманиозата се врши од лекар за заразни болести. Клиничката дијагноза е направена врз основа на карактеристична клиничка слика, како и епидемиолошки податоци. За да се потврди присуството на кожна лајшманијаза или висцерална, прибегне кон такви дијагностички методи:

 • резервоарот испитување на стружење, претходно земени од туберкулоза или отворен чир;
 • микроскопско испитување на густа капка крв;
 • биопсија на црниот дроб и слезината;
 • РСК;
 • ELISA.

Третман

Третманот на висцерална и кожна лајшманијаза се изведува во стационарни услови. Планот за лекување се развива земајќи ја предвид сериозноста на патологијата, нејзиниот тип, како и карактеристиките на пациентот. Лекарите прибегнуваат кон конзервативни и хируршки методи на лекување.

Кога висцералната форма во планот за лекување ги вклучува овие лекови:

 • Пентостам;
 • Глукантимо;
 • Солюсурмин.

Текот на лекувањето со овие лекови се движи од 20 до 30 дена. Доколку се појави отпор, дозата на лекови се зголемува и продолжува до 60 дена. Исто така, планот за лекување е дополнет со амфотерицин Б.

Ако конзервативниот третман е неефикасен и состојбата на пациентот не се стабилизира, тогаш се врши хируршка интервенција - слезината се отстранува. Во случај на форми на кожата на болеста, физиотерапевтски третман исто така се прилагодува - ја загреваат кожата и извршуваат UVR.

Превенција

За да не се спроведе третман на патологија, потребно е што е можно поскоро да се вклучи во нејзината превенција. За да се заштитите од каснување од комарци, мора да користите индивидуални средства за заштита од инсекти. Исто така, заради профилакса во области со висок ризик од инфекција, неопходно е да се дезинфицираат станбените простории и да се инсталираат анти-мрежни мрежи на прозорците.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лајшманијаза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аскаријаза кај деца (појавување симптоми: 8 од 17)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Еозинофилија (појавување симптоми: 7 од 17)

Еозинофилијата е состојба на телото во кое се дијагностицира релативно или апсолутно зголемување на бројот на еозинофилите во крвта. Како последица на тоа, овие клетки може да се инфилтрираат од овие клетки на други ткива. Вреди да се напомене фактот дека еозинофилијата не е независна болест. Ова е еден вид на симптом кој укажува на присуство на различни алергиски, инфективни, автоимуни и други патологии во човечкото тело.

...
Автоимун хепатитис (појавување симптоми: 7 од 17)

Автоимуниот хепатитис е бавно оштетување на клетките на црниот дроб наречен хепатоцити, и тоа се случува поради влијанието на имунолошкиот систем на сопствениот организам. Вреди да се одбележи дека болеста може да се развие и кај возрасното и кај детето, меѓутоа, главната ризична група се состои од жени.

...
Ретровирус (појавување симптоми: 7 од 17)

Ретровирус - организам кој припаѓа на семејството на РНК вируси, најпроучуваниот и најчесто се појавува вирусот на хумана имунодефициенција. До крајот на развојот на овој патолошки процес од страна на лекарите сè уште не е проучен, па затоа нема таргетирани превентивни методи.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 6 од 17)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .