Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Чума: Симптоми и третман

Чума - главните симптоми:

Чума е акутна болест на заразна природа, која е особено опасна инфекција и се карактеризира со ендемичност. Како што напредува патологијата, постои појава на лимфни јазли, кожа, како и изразен синдром на интоксикација. Чумовите на чума се присутни на сите континенти освен Антарктикот и Австралија. Пренос на носители се црни стаорци.

Овој факт беше причина луѓето да почнат да ја нарекуваат оваа болест црна или црната болест. Вреди да се напомене дека повеќе од 300 години од инвазијата во Европа, чума епидемии тврдат дека повеќе од 25 милиони човечки животи. Третманот претходно беше целосно неефикасен, па морталитетот беше многу висок - 100%. Црната болест нема ниту возрасни ниту полови разлики.

Транспортер

Подложноста на црна болест е висока. Покрај територијалните фокални зони, експертите прават разлика меѓу тесните синантропни области. Тие вклучуваат:

 • портфолио;
 • урбана;
 • брод.

Изворот на инфективни агенси е глодари. Болвите го шират. Вреди да се напомене дека тие можат да бидат заразни до 1 година. Предизвикувачкиот агенс на чумата влегува во телото на болвата и почнува активно да се размножува во дигестивната цевка. Затоа, во предниот дел на телото на паразитот, се формира специфична плута, која содржи огромно количество чума микроорганизми.

Инфекцијата на стаорци или друг глодар се случува на следниов начин:

 • паразитот го гризнува стаорецот, по што бактериите се измиваат од формираниот блок на чума;
 • продира во крвта на глодар, патогенот се шири многу брзо низ телото.

Инфекција патека

По дефиниција, Националниот водич за инфективни болести - чумата е болест-зооноза. Ова сугерира дека инфективниот агенс се пренесува на луѓето од заразено животно. Но, оваа дефиниција не е целосно точна. Повеќето научници ја припишуваат оваа болест на болести на зооантропонотиците - бацилозот на чумата може да се пренесе и од животни и од заразено лице (капки во воздухот со форма на белодробна болест). Носачот на патогенот на црна болест е црн стаорец. Тоа лесно може да го носи на долги растојанија, додека инфицирање на болви и други глодари.

Носители и чума патогени

Начини на пренос:

 • пренослива;
 • контакт со пот, крв, урина на заразено лице;
 • при контакт со заразено животно преку микро-повреди на кожата;
 • контакт-домаќинство пренос на патот;
 • во воздухот Така се развива белодробната форма на црна болест;
 • јадење храна контаминирана со патогени микроорганизми.

Форми

Форма на кожата. На кожата се формира патолошки меур, исполнет внатре со сериски ексудат. На палпација на формацијата, се забележува неговата нежност. Како што напредува патологијата, мочниот меур се отвара и на негово место чир има црно дно.

Бубонска чума. Кај луѓето, зголемување на лимфните јазли . Може да се зголеми како еден јазол, и неколку одеднаш. Димензиите може да варираат од неколку 3 до 10 см. Визуелно, местото е означено со хиперемија. Кога го чувствувате јазот болно. На 4-тиот ден од почетокот на прогресијата на бубонската чума, bubo омекнува, а со 10 спонтано се отвора. Смртта на пациентот може да се појави во период од 4 до 10 дена од морбидитетот.

Белодробна чума. Овој тип на лекари се смета за најопасен од сите познати. Симптомите на чумата се многу изразени, но исто така се приклучува и клиниката за белите дробови.

Предизвикувачкиот агенс на болеста прво влијае на ѕидовите на алвеолите. Наспроти ова, едно лице има силна сува кашлица, која со текот на времето се навлажнува. Прво, плунката е јасна и пенлива, но како што напредува патологијата, таа станува крвава. Во секретираниот спутум, постои висока концентрација на патогени микроорганизми, предизвикувајќи развој на црна болест. Во исто време тие лесно се дистрибуираат со капки во воздухот. Смртта на пациентот се јавува на 6-тиот ден по инфекцијата.

Септична чума Состојбата на пациентот се влошува многу брзо. Не се почитуваат периоди на стабилизација на времето. Речиси веднаш, крварење се јавува на кожата и мукозните мембрани. Како што напредува болеста, се случува внатрешно крварење. Обично пациентот умира поради нив.

Симптоматологија

Инкубациониот период на бубонска чума или друга форма трае од неколку часа до 2 недели - од моментот кога патогенот влегува во телото се додека не се појават првите симптоми. Некои од патогените кои се пренесуваат на луѓето остануваат на нивната кожа или мукозни мембрани (во зависност од начинот на пренесување), но повеќето од нив брзо се движат кон лимфните јазли. Во овој момент, и почнува да се појавува клиничка слика за црна болест.

Првите знаци на пневмонична или бубонска чума се секогаш многу изразени:

 • постои остра треска, придружена со тешки треска;
 • температурата се зголемува до критични вредности и се чува во оваа позиција додека пациентот не се опорави или не умре;
 • болки во телото;
 • слабост;
 • гадење;
 • интензивна жед;
 • со пулмонална форма на патологија, се појавува крвава кашлица, како и повраќање на крв;
 • "Чума маска" е посебен израз на лицето на пациентот што страда од бубонска чума или од друг вид на болест. Изразот на лице изразува силен страв или страдање, под очите се појавуваат темни кругови. Ако направите визуелна инспекција на усната шуплина, може да се забележи дека јазикот на пациентот е покриен со густа бела цута. Лекарите го нарекуваат овој симптом на болест "вандален јазик".

Чести симптоми:

 • бледило и цијаноза на екстремитетите;
 • намалување на крвниот притисок;
 • пулсот е слаб;
 • На местото на пенетрација во телото на патогенот, појавата на патолошка дамка. Овој процес се карактеризира со фазирање. Прво, осипот се развива на кожата, а подоцна се претвора во блистер, кој е исполнет со ексудат внатре;
 • зголемени лимфни јазли - во нив патогенот активно се размножува;
 • згрутчување на крвта намалено.
Оштетување на болеста кај чума

Дијагностика

 • серолошки метод;
 • микроскопски метод;
 • бактериолошки метод;
 • рентген на лимфни јазли.

Третман

Третманот на чумата се врши строго во стационарни услови. За пациентот, кутија во инфективна болница е специјално изолирана, од која се исклучува директен одлив на воздух. Изборот на лекови зависи од формата на болеста која го погоди пациентот. Режимот на лекување и дозирање се развива само од страна на лекарот, врз основа на резултатите од тестовите и карактеристиките на текот на болеста кај пациентот. Прогнозата на третманот зависи од нејзината навременост.

Планот за лекување вклучува:

 • земање антибиотици кои имаат штетно дејство врз бактеријата;
 • преврски за маст за обликот на кожата на болеста;
 • патолошките буботи се хируршки дисецирани;
 • антипиретични лекови;
 • антиинфламаторно;
 • воведување на решенија за детоксикација во вена;
 • администрација на стероидни хормони;
 • земање лекови кои ја стимулираат работата на срцевиот мускул;
 • поддршка за целосна операција на белите дробови, црниот дроб и бубрезите се врши со механички вентилациони уреди, "вештачки бубрези" и така натаму.

Превенција

Превенција на болеста е од два вида:

 • специфични, кои вклучуваат употреба на антибиотици;
 • итен случај Врз основа на воведувањето на специјална вакцина. Вреди да се напомене. Дека овој метод не е само многу луѓе сметаат дека се ефективни, бидејќи имунитетот против болеста е краток, но вакцината е многу скапа. Исто така, до денес, нема докази дека вакцината помага да се избегне инфекција со оваа опасна болест.

Едно лице мора да преземе претпазливост врз основа на тоа како се пренесува чума. На пример, минимизирајте го контактот со животните, како и целосно да го отстраните контактот со лице кое можеби е болно од чума.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате чума и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекар за инфективни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Салмонелоза (појавување на симптоми: 8 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Туларемија (појавување симптоми: 7 од 20)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Тонзилитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
Леукопенија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Леукопенија или неутропенија е патолошки процес во човечкото тело, кое се карактеризира со намалување на бројот на леукоцити во крвта (ниво под 1,5 x 109 / l). Ако белите крвни клетки се целосно отсутни во крвта, тогаш се развива патолошка состојба, наречена "агранулоцитоза". Најчесто, леукопенија се развива кај возрасни и деца по хемотерапија. Правилното и навремено лекување, како и исхраната ќе помогне да се надмине оваа болест.

...
Амилоидоза на бубрезите (појавување симптоми: 7 од 20)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .