Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тетанус: Симптоми и третман

Тетанус - главни симптоми:

Tetanus е една од најопасните болести на инфективната природа на изложеност, што се карактеризира со ослободување на токсин, како и значителна брзина на клиничкиот тек. Тетанус, симптомите на кои се појавуваат и во лезијата на нервниот систем во врска со генерализирани конвулзии и тонични тензии кои произлегуваат од скелетни мускули, е исклучително сериозна болест - доволно е да се издвојат статистички податоци за смртноста, која достигнува околу 30-50%.

Општ опис

Овие 30-50%, што е извонредно, се забележани дури и во случаи каде што пациентите претходно биле вакцинирани против тетанус. Регионите во кои постојат одредени тешкотии со медицинска помош, смртноста од оваа болест дури може да достигне 85-90%.

Тетанусот се јавува како резултат на навлегувањето и последователната витална активност на бактериите кои влегуваат во телото за време на повредите на кожата и со разни видови на рани. И покрај фактот дека условите за влажни и жешки средини (Латинска Америка, Азија, Африка) се идеални, може да се каже дека условите за постоење на инфекција не се воопшто, тоа не го спречува предизвикувачкиот агенс на тетанус да се насели во Европа - тука илјадници луѓе умираат од неа секоја година. Според тоа, не е неопходно рангирање на инфекцијата како безбедна во моментот кога се разгледува ситуацијата во развиените региони.

Предизвикувачкиот агенс на тетанус е обврзан анаеробен подвижен бацил што му припаѓа на семејството Bacillaceae - Clostridium tetani. Како резервоар и истовремен извор на инфекција се глодари и тревопасни животни, птици и, всушност, луѓе кои имаат патоген во нивните црева, што потоа се екскретира со измет во надворешното опкружување.

Тетанусниот бацил е исто така широко распространет во почвата, вклучително и во голем број други објекти што ги имаат условите на животната средина, и можноста за нејзино долгорочно зачувување и репродукција под овие услови е забележана. Според тоа, живеалиштето на предизвикувачкиот агенс на тетанусот се сведува на взаемно збогатување и меѓусебно поврзани живеалишта, почвата и цревата на топлокрвни животни.

Што се однесува до преносниот механизам, тоа е контакт еден. Патогенот го пробива телото преку повреди на кожата (вклучително и преку мукозна штета) во форма на рани, смрзнатини, изгореници итн. Треба да се напомене дека кога папочните рани се инфицирани како резултат на занемарување на антисептикот за време на трудовата активност инфекција, соодветно, се дијагностицира тетанус кај новороденчиња.

Како места кои делуваат како влезната врата на патогенот, се одредуваат рани од различна локализација и природа (разнебитници, измами, парчиња, пункции, каснувања, воспалителни процеси, некроза итн.). Во овие случаи, се одредува развојот на пост-трауматски тетанус.

По оперативниот тетанус се јавува за време на интервенциите, односно, постоперативен, што е особено важно за операциите во дебелото црево, како и за операциите на исхемични екстремитети. Овие интервенции кои се вршат во врска со абортус надвор од условите на здравствените установи, подоцна може да предизвикаат постбартален тетанус. Директно не постои можност за пренесување на патогенот од болно лице на здраво лице.

Во однос на природната подложност на патогенот за кој станува збор, може да се забележи дека е доста висока. Формирањето на имунитет кај пациенти кои веќе имале тетанус не се јавува поради фактот што мала количина на токсин што може да предизвика болест не е доволна за да обезбеди соодветен имунолошки одговор.

Дејството на патогенот, како што веќе рековме, се случува екстремно брзо, згора на тоа, првите симптоми на тетанус кај едно лице се набљудуваат во рок од неколку часа од моментот на неговото влегување во телото. Производите од витална активност на инфекцијата преку мукозната мембрана не се апсорбираат, што ја одредува нивната апсолутна безбедност при проголтување, дополнително, изложеноста на ултравиолетово зрачење и греењето доведува до многу брзо смрт на патогени.

Тетанус: клинички карактеристики и симптоми

Постојат четири главни периоди кои го карактеризираат тетанусот. Симптомите кај луѓето, соодветно, се манифестираат врз основа на особеностите на овие периоди.

Период на инкубација . Нејзиното времетраење може да биде неколку часа или неколку десетина дена (по редослед до 60 дена). Оваа фаза се карактеризира со фактот дека бактериите навлегуваат во хранливиот медиум и се јавува нивна последователна репродукција, што е придружено со ослободување на токсин. Кај пациент, ова може да се манифестира како главоболка, потење и напнатост на мускулите. Зголемена раздразливост, несоница, треска, како и некои други можни нарушувања на невропсихијатриска природа се исто така забележани.

Почетен период . Раните симптоми на тетанус во овој период се манифестираат во форма на досадна, досадна болка која се јавува околу раната. Покрај тоа, постои и триризмот - манифестација во форма на конвулзивна контракција во областа на мастикулативните мускули. Поради трисизмот во некои случаи, дури и можноста за отворање на устата е изгубена.

Висината на болеста . Како по правило, времетраењето на овој период е околу 8-12 дена, меѓутоа, во случај на тешка форма на текот на болеста, можно е да се зголеми ова времетраење. Вреди да се забележи дека активната фаза на тетанусната фаза се одредува со тоа колку брзо пациентот бил упатен до докторот, со тоа дали била дадена тетанус вакцинација, а исто така и од степенот на штетата што влијаела на кожата воопшто. Оваа фаза се манифестира со најголема сериозност на симптомите, што е карактеристично за инфекцијата. Тие вклучуваат следниве манифестации:

 • Изречени конвулзии кај мимичните мускули, предизвикувајќи појава на карактеристична "насмевка" кај пациентот;
 • Тешкотии со голтање;
 • Зголемено потење;
 • Цијаноза (цијаноза на кожата, мукозни мембрани);
 • Асфиксија (задушување поради кислородно гладување);
 • Апнеа (состојба која е придружена со прекин на респираторните движења, наизменично дишење некое време);
 • Нарушувања во циркулацијата и уринирањето на крвта ( тешкотии при мокрење и задржување на урина, особено поради мускулната тензија во перинеалната површина);
 • Зголемена температура.

Без вакцина против тетанус, пациентот во повеќето случаи почива од причини како спазам од моторните мускули, парализата локализирана во срцевиот мускул, пневмонијата , сепсата , емболизмот, миокардниот инфаркт итн.

Обнова . Со навремен почеток на третманот на тетанус, симптомите постепено исчезнуваат. Времетраењето на оваа фаза може да трае околу два месеци, и за ова време пациентот останува особено подложно на релевантноста на ризикот од развој на компликации од еден или друг тип. Со оглед на оваа околност, потребно е постојано да се контролира неговата општа состојба.

Дете тетанус: симптоми

Во принцип, симптомите на болеста кај децата имаат слични манифестации карактеристични за болеста која се разгледува. Така, времетраењето на периодот на инкубација е со редослед од една до три недели, но не е исклучено подолгиот курс или курс во пократка верзија. Вреди да се одбележи дека болеста е толку тешка, колку периодот на инкубација е пократок.

Главно манифестации на тетанус во почетната форма кај децата се сведуваат на таков симптом како тризмус (перзистентно и изразено изедначување на вилиците), по што клиничката слика карактеристична за оваа болест почнува да се развива во рок од 24 часа. Тоа особено се карактеризира со тензија во мускулите на абдоменот, грбот, вратот и лицето.

Поради постојаноста на конвулзивните манифестации, дури и најмалите стимули (во форма на звук, светлина) доведуваат до појава на опистотонус (главата се фрла назад, грбот е остро заоблен). Поради конвулзиите, мускулите на лицето се намалуваат на карактеристичен начин, што, со тоа, предизвикува сардонска насмевка, се формираат зглобови на челото, усните се притиснати на забите, очите се во полузатворен статус. Абдоминалните мускули се здобиваат со цврстина, се забрзува пулсот на пациентот, тој се потеви. Температурата на детето може да биде отсутно или малку зголемена.

Карактеристичните манифестации на болеста доведуваат до значителни страдања на пациентот, што тој страда додека е јасен. Конвулзиите на дијафрагмата и ларинксот, како и грчевите на респираторните мускули, аспирацијата или хипостатичната пневмонија, претставуваат сериозна опасност. Тешките случаи на болеста доведуваат до зголемување на времетраењето на курсот. Со текот на времето, со соодветен третман, нападите се појавуваат се помалку и помалку, мускулната тензија се намалува и се забележува целокупното подобрување.

Теранус третман

Третманот на болеста се прави исклучиво во услови во болницата. Текот на третманот ги вклучува следните главни фази:

 • Борба против патогени на болеста, концентрирана во областа на главниот фокус (отворање на раната, отстранување на мртва кожа, санитација, аерација);
 • Вакцинација со тетанус токсоид;
 • Имплементација на мерки за ублажување на значајни конвулзии;
 • Превентивни мерки насочени кон спречување на компликации;
 • Заситени со микроелементи и витамини, добра исхрана, зајакнување поради овој имунитет.

Пожелно е пациентот да се третира во посебна просторија, со што ќе се отстрани негативното влијание врз надворешните надразнувачи. Покрај тоа, важно е да имате траен брз за систематско следење на општата состојба на пациентот. Во отсуство на можност за самохрана храна, неговото воведување се обезбедува преку употреба на сонда. Се препорачува течна храна (супа, овошни пијалоци, сокови, млеко, итн.). Исто така е важно да се користи доволна количина на вода, што ќе помогне да се компензира загубата на течност предизвикана од потење. Вкупното времетраење на третманот на болеста е во редослед од 1 до 3 месеци.

Ако се сомневате на тетанус, веднаш треба да се консултирате со лекар или специјалист за заразни болести.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Тетанус и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: терапевт , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тироидитис (појавување симптоми: 5 од 14)

Тироидитис е цела група на болести кои се разликуваат во особеностите на етиологијата и се обединети со еден заеднички процес, што е воспаление на ткивата во тироидната жлезда. Тироидитис, чии симптоми се одредуваат во зависност од специфичната форма на текот на оваа болест, исто така може да се развие во стромит, болест во која зголемената тироидна жлезда се соочува со еднообразно воспаление.

...
Остеомиелитис (појавување симптоми: 5 од 14)

Остеомиелитис е болест не само на коската, туку и на целиот организам. На крајот на краиштата, кога гноен-некротичен процес предизвикан од микобактериите или бактериите кои создаваат гној влијае на коскената срцевина, структурните елементи на коската и околните ткива, целото човечко тело му дава отпор на сепсата и реагира на тоа со воспаление.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 5 од 14)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Менингоенцефалитис (појавување симптоми: 5 од 14)

Менингоенцефалитис е патолошки процес кој влијае на мозокот и неговите мембрани. Најчесто, болеста е компликација на енцефалитис и менингитис. Ако времето не се вклучи во третманот, тогаш оваа компликација може да има неповолна прогноза со смртоносен исход. Симптомите на болеста се различни за секој човек, бидејќи сè зависи од степенот на оштетување на централниот нервен систем.

...
Фарингеална невроза (појавување симптоми: 5 од 14)

Научниците сакаат да го повторат изразот дека сите "болести се јавуваат поради нервите", и ова е вистина, бидејќи нервниот систем ја регулира работата на целиот организам како целина. Со какви било прекршувања на нејзината работа, здравјето на луѓето се влошува, што може да се манифестира со зголемување на бројот на отчукувања на срцето, главоболка, нарушувања во исхраната или фарингеална невроза - ретка состојба, симптоми кои треба да се разгледуваат подетално.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .