Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хеморагична треска: симптоми и третман

Хеморагична треска - главните симптоми:

Вирусни хеморагични трески (HF) се недиференцирана група на акутни вирусни инфекции во кои хеморагичниот синдром е најистакнат симптом. Во медицината, познати се 15 подвиди на такви заболувања. Сите се слични во нивниот тек и тие се обединети со хеморагичен синдром (од каде потекнува името на групата).

Причини

Неволјата може да предизвика:

 • буњавируси;
 • Тогавируси;
 • аренавируси;
 • филовируси;
 • флавивируси.

За оваа група на болести се карактеризира со природна фокалност. Ова укажува дека тие се најчести во местата каде што живеат многу животни, како и носители на вируси, кои вклучуваат комарци и крлежи. Носители на животни:

 • глодари (глушец на глувци);
 • верверички;
 • мајмуни;
 • лилјаци.

Но, вреди да се напомене фактот дека таквите патишта се карактеристични за болести - парентерална и воздушна прашина, вода, храна.

Механизам за развој

 • садовите се оштетени од вируси;
 • нивните ѕидови се уништени и воспалени. Во луменот се распределени БАС;
 • развива DIC.

Како резултат на развојот на сите овие процеси, се забележува ткивна хипоксија, поради што се нарушува работата на важни органи во човечкото тело. Исто така, се случува масовна загуба на крв. Вреди да се спомене фактот дека сериозноста на патологијата директно зависи од видот на патологијата што го погодила личноста, од активноста на имунолошкиот систем, како и од карактеристиките на телото на пациентот. Но, најчесто ваквите болести се многу тешки, па дури и со навремено започната терапија, смртта не е исклучена.

Симптоматологија

Симптомите на патологија се директно зависни од неговиот тип. Најчести се конго-кримската хеморагична треска, омска хеморагична треска, ебола хеморагична треска, Кјазанур шумска болест, Ласа треска.

Конго-Кримска хеморагична треска

Почетокот на развојот на кримската хеморагична треска е секогаш акутен. Следниве симптоми се забележани:

 • брза пораст на температурата на големи броеви;
 • абдоминална болка;
 • остри главоболки;
 • гадење;
 • повраќање;
 • недостаток на апетит.
Симптоми на кримската хеморагична треска

Сите горенаведени симптоми се појавуваат два дена, по што се забележува намалување на температурата. Но, наскоро постои црвенило на кожата, конјунктивална хиперемија. По ова, температурата повторно се зголемува и хеморагичната фаза на кримската хеморагична треска започнува со карактеристични симптоми за тоа:

 • на небото е означена енантема;
 • петехијален осип;
 • може да се појават големи фокуси на крварење;
 • крварење од матката, цревата, непцата;
 • тахикардија ;
 • хипотензија;
 • зголемен црн дроб без да се прикаже жолтица ;
 • Во случај на тешка патологија, се забележуваат симптоми на оштетување на ЦНС.

Со навремено лекување на Кримската хеморагична треска може да се спаси пациентот. Смртност во кримската хеморагична треска - 2-50%.

Омск хеморагична треска

Инкубациониот период за развој на Омск хеморагична треска се движи од 2 до 8 дена. Следниве симптоми се забележани:

 • температурата брзо се зголемува;
 • тешки главоболки;
 • блага носна крварење;
 • повраќање;
 • осип на хеморагична природа. Вреди да се напомене дека кога Омск хеморагична треска нема тешки крварење;
 • бронхопнеумонија ;
 • тромбоцитопенија ;
 • развој на гастроинтестинално крварење.

Најчесто, по стабилизирање на температурата во Омск хеморагична треска, може да се појави повторување на треска во 7-15 дена.

Кјазанур шумско заболување

Почетокот на патологијата е акутен - температурата се зголемува и настанува тешка главоболка. Следниве симптоми се појавуваат:

 • тешка мијалгија;
 • сериозна слабост;
 • лезии на бронхиоли.

Ласа треска

Инкубациониот период е од 7 до 14 дена. Во 50% од пациентите болеста продолжува во многу тешка форма. Симптоми:

 • температурата се зголемува;
 • тешка интоксикација;
 • лице и вратот отече;
 • микромехарија;
 • тешко крварење од матката, непцата, носот и така натаму.

Речиси сите пациенти развиваат хиповолемичен шок, кој е пропратен со ренална инсуфициенција . Респираторната слабост исто така се развива наскоро. Може да се појават нарушувања од невролошка природа.

Ебола хеморагична треска

Ебола хеморагичната треска има период на инкубација од 4 до 7 дена. Таа започнува акутно.

Симптоми на хеморагична треска Ебола:

 • болка во челото;
 • повраќање;
 • миалгија;
 • макулопапуларен осип;
 • оток на скротумот;
 • оток на лабите;
 • конјуктивитис ;
 • крварење од дигестивниот тракт;
 • плачлив депресија;
 • ICE;
 • тромбоцитопенија.

Ако навремено не се открие хеморагична треска од ебола и третманот не се започне, тогаш во повеќето случаи се случува смртоносен исход.

Хеморагична треска со ренален синдром

Кај хеморагичната треска со бубрежен синдром ( треска од глушец ), висока температура, петехијален осип, протеинурија и мали хеморагични манифестации се карактеристични. Закрепнувањето на пациентот продолжува релативно мирно. Вреди да се спомене фактот дека најчесто кај пациенти со хеморагична треска со бубрежен синдром (глувче) поминува низ 4 фази на развој:

 • трескавична сцена. Постои пораст на телесната температура, црвенило на кожата, како и незгода. Периодот трае од 3 до 8 дена, по што се јавува петехијален осип, тромбоцитопенија, протеинурија;
 • хипотензивна фаза. Времетраење - до 3 дена. Температурата на телото во овој случај постепено се намалува. Поради губење на течности, забележана е изразена хемоконцентрација. Протеинуријата се зголемува;
 • олигурична сцена. Времетраење - до 5 дена. Во оваа фаза на хеморагична треска со бубрежен синдром, постои ослободување на мала количина на урина, која содржи многу протеини, како и повраќање, гадење, дехидрација. Крвниот притисок се намалува;
 • диуретична фаза на хеморагична треска со бубрежен синдром. Реналната концентрација е ниска. Но, вреди да се напомене дека брзото отстранување на течноста може да предизвика дехидрација и шок.
Како да препознаете хеморагична треска со бубрежен синдром

Компликации

Опасноста од хеморагична треска со бубрежен синдром, омска хеморагична треска и други видови е дека нивниот развој може да доведе до неповратни услови:

 • инфективно-токсичен шок (особено кај хеморагична треска со бубрежен синдром);
 • бубрежна инсуфициенција;
 • кома;
 • хеморагии во органи;
 • фатален исход.

Дијагностика

Основата за дијагноза - симптоми, како и индикации дали пациентот е во било какви неповолни области, имал контакт со инсекти или животни. Со цел точно да се дијагностицира и утврди планот за лекување, вирусите и антителата кон нив треба да се детектираат во крвта на пациентот. За таа цел, извршени:

Третман

Пациентите се третираат само во болнички услови. Пациентот е итно хоспитализиран. Терапијата се сведува на симптоматски третман:

 • одмор во кревет;
 • за време на третманот, важно е да се следи исхраната. Земете полу-течна, лесно сварлива храна;
 • витаминска терапија;
 • треба да пијат колку што е можно повеќе течност;
 • ако пациентот има тешка интоксикација, тогаш се препорачува тој да биде инјектиран во раствор за солена вода, раствор за гликоза;
 • важна точка на третманот е трансфузијата на крвните компоненти;
 • хемодијализа Овој метод на третман е применлив во случај на оштетување на бубрезите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хеморагична треска и карактеристични симптоми на оваа болест, тогаш специјалист за заразни болести може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Салмонелоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Глувческа треска (појавување симптоми: 8 од 20)

Инфекциите што ги пренесуваат глодари може да имаат многу катастрофални последици за луѓето ако се проголтани. Една од овие инфекции е треска на глувци, чии симптоми во почетната фаза се манифестираат како акутна форма на акутни респираторни инфекции. Во меѓувреме, и покрај тоа што се директно поврзани со оваа категорија, последиците од инфекцијата се изразуваат не само во треска, како што може да се разбере од името, но исто така и во оштетување на бубрезите, општа интоксикација и тромбохеморрагичен синдром. Опасноста од болеста лежи во фактот дека ако ги напаѓате бубрезите кога третманот не започне навремено, може да биде фатален.

...
Пурпура тромбоцитопенична (Verlgof-ова болест) (појавување симптоми: 8 од 20)

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Жолта треска (појавување симптоми: 8 од 20)

Жолта треска (син Амарилоза) - е прилично честа и сериозна болест која води до нарушување на функционирањето на некои внатрешни органи, особено на гастроинтестиналниот тракт. Возбудливиот агенс на болеста е арбовирус, кој го носат членконоги. Ова значи дека едно лице може да се зарази со еден од најлесните начини - преку угриз од комарец.

...
Ласа треска (појавување симптоми: 8 од 20)

Ласа треска е вирусна инфекција предизвикана од вирусот со истото име. Најчесто во африканските земји. На други континенти е исклучително редок. Провокатор на болеста е специфичен микроорганизам кој најчесто го пробива човечкото тело преку дигестивниот тракт. По инфекцијата, ги инфицира виталните внатрешни органи и крвните садови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .